Ryby hynou ve velkém

Kategorie: Všeobecné

Opavsko - Nejdříve kormoráni, nyní extrémní sucha. Jako by rybáři na Opavsku byli prokletí. „Musím přiznat, že je to opravdu velký problém," svěřil se hospodář opavské pobočky Českého rybářského svazu Miroslav Kiszka.

http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/uhyn-ryb25082012.html

Martin M., 25.8.2012

Diskuse k bleskovce

hering - Profil | Po 27.8.2012 7:59:36

Heatley >> Bohužel ničí :-((

nofish - Profil | Ne 26.8.2012 18:38:18

Dimmu >> Tak to máš 100% pravdu

Jen jedna věc tu ještě je. A ta se týká rabářství obecně. Kdysi se lidi o vodu starali. Netekla, tak hledali proč neteče a kde se ztrácí. Dnes se na to se*e. Na bagr není a lopatou se nikomu kopat nechce... Osobně s tím mám zkuzšenosti a vím, co vše se s lopatou a krumpáčem dá v zimě a na jaře udělat, aby byl v létě klid, dost vody, pěkné přírůstky atd.

Dimmu - Profil | Ne 26.8.2012 13:01:19

Sucho tu je, řeky vysychají, ale hlavně, že je dost vody v Kružberku na to, aby se několikrát ročně spouštělo kvůli sjíždění Moravice. Bordel po vodácích je jak po prasatech, PET flašek jsem za 2 hoďky chytání napočítal cca 15. Nepochopím, která chytrá palice to odklepla. Kdysi se sjíždělo 1-2x ročně, ale teď co chvilku. Naposledy minulý víkend, přitom vody v Kružberku ani v Hartě není.

mirmen - Profil | Ne 26.8.2012 12:26:56

Heatley >> bohužel, i v Čechách.
Co se týče Moravy, není smutnějšího čtení, než Analýza povodní na Moravě na webu veronica.cz,
betonová a dodavatelská lobby nám a budoucím generacím kradou krajinu pro své zisky a své přežití a dokonce mají pocit, že nám do toho nic není.
A samosprávy jim z nějakého důvodu lezou do pr.dele.

Heatley - Profil | Ne 26.8.2012 11:20:38

mirmen: "ŘEŠITELNÉ TO BUDE, AŽ TY KU.RVY shrábnou prachy z "protipovodňových opatření" a zjistí, že VÍC POTOKŮ KE ZKU.RVENÍ UŽ NENÍ a že nemají práci a že musejí propouštět a prodávat techniku ( bagry atd.)

Pak najednou objeví, že v Německu , Anglii a jinde se obnovují zaniklá říční ramena, rybníky, atd.
Pak se od těch samých lidí, co revitalizují lichoběžníkovým korytem, objeví najednou projekty na oživení krajiny A NÁSLEDNĚ DALŠÍ TUNELY ZA NAŠE PRACHY A PRACHY EU."
Naprosto přesně řečeno...a to vše se děje pouze u nás na Moravě,v Čechách se ty řeky neničí..

Razgy - Profil | So 25.8.2012 19:57:10

bohužel se ty vedra dotkla i mýho rybníčku. úbytek hladiny 50 cm, není odkud dočerpat. padly dva jesení 50 cm, kapr 50 cm, párk hrouzků a plotic. tím pádem půlka osadky fuč a zbytek troubí....

bremic - Profil | So 25.8.2012 19:24:08

mirmen >> Tak to bez debat. Jsou to kapitalističtí bolševici, nejhorší sorta téhle verbeže. Včera jsem v autě přemýšlel o nenávisti...takový to allah akbar... nožem po krku a jak jsou toho ti teróristi vůbec schopni. No a pak se podívám na TV na ty naše pitomce a jsem si naprosto jistý, že to zas tak nereálný a vzdálený není....

edit: co se týká naší scény začínám se docela radikalizovat :)

mirmen - Profil | So 25.8.2012 19:15:49

bremic >> jasně, podíval jsem se např. na fotky "hladových kamenů", tj. kamenů, které jsou na dně řek vidět jen v obdobích největšího sucha a kam kameníci vytesávali datum , aby následníci věděli, kdy kdo suchem trpěl.
problém je ale v tom, že za sucha se mohla ryba stáhnout do tůně nebo sjet do většího toku ( většinou ) .
Ve struze ale vesměs nemá šanci.
Pokud byly v lesích a údolních nivách mokřady, byl o něco větší zásak a větší zadržení vody v krajině.
Teď to jde víc skokově.
Voda upaluje z krajiny moc rychle a chybí tůně, jezy, říční ramena, průplavy.
Je to dost smutné a bohužel takřka neřešitelné.
ŘEŠITELNÉ TO BUDE, AŽ TY KU.RVY shrábnou prachy z "protipovodňových opatření" a zjistí, že VÍC POTOKŮ KE ZKU.RVENÍ UŽ NENÍ a že nemají práci a že musejí propouštět a prodávat techniku ( bagry atd.)

Pak najednou objeví, že v Německu , Anglii a jinde se obnovují zaniklá říční ramena, rybníky, atd.
Pak se od těch samých lidí, co revitalizují lichoběžníkovým korytem, objeví najednou projekty na oživení krajiny A NÁSLEDNĚ DALŠÍ TUNELY ZA NAŠE PRACHY A PRACHY EU.

Ministerstvo zemědělství mělo už v roce 2002 - 4 zpracovány plány, jak vyčerpat z EU po r. 2005 miliardy na "práce" na říčkách a řekách. Kdo z toho má prospěch?

Krajina?
Firmy?
Které firmy?
Projekční?
Dodavatelské?
Bral někdo někdy ohled na jiné, než výrobní funkce krajiny?

bremic - Profil | So 25.8.2012 19:06:08

mirmen >> Se vším co jsi napsal souhlasím. Na druhou stranu, kolikrát od loňského září pršelo a napršelo. Je to v perdeli :(

edit: myslím sever moravy

mirmen - Profil | So 25.8.2012 19:03:45

Když nebudou chráněny zásakové oblasti ( namř. omezením pěstování jehličnanů .. proč by si měl někdo mastit kapsu na úkor zájmů krajiny a daňových poplatníků ) , když nebude omezena zemědělská výroba z záplavových zónách .. proč by neměl být umožněn volný rozliv povodňové vlny do krajiny, vždyť je to mnohem ekonomičtější a méňě finančně náročné než ochrana zástavby ) , když nebudou obnovovány vodní plochy na místech, kde dříve byly a kde jsou stále zapotřebí, tak bude vody střídavě nedostatek i přívalový nadbytek.

Někdo chce prachy na čištění koryt, když jsou zanesena spláchnutou ornicí?
Pak ať náklady hradí firma, která nešetrně hospodaří v klrajině, ne daňový poplatník.

Má zemědělská firma zisk z půdy získané zavezením rybníka,. který dříve "dotoval" hladinu vody ve studních v obci?
Nechť tedy nese náklady spojené s dopravou vody do obce ze vzdálenějších míst.

Atd. atd.

A CO SE TÝČE HOSPODAŘENÍ S VODOU, NA PRVNÍM MÍSTĚ BY MĚL BÝT PROVEDEN NĚJAKÝ AUDIT NA MINISTERSTVU ZEMĚDĚLSTVÍ, PROTOŽE TO JE VŠEOBECNĚ TÍM NEJVĚTŠÍM A NEJHRŮZNĚJŠÍM ŠKŮDCEM KRAJINY V CELÉ HISTORII NAŠÍ ZEMĚ.

HTÚP ( hospodářsko-technické úpravy pozemků ) I. II. a III. byly ZRŮDNOSTMI, které vytvořily podmínky pro velkovýrobu a poničily krajinu způsobem, který nemá nikdy v historii naší země obdoby.

king76 - Profil | So 25.8.2012 18:55:24

mirmen >> je to tak jak píšeš do takových věcí by se nemělo vůbec zasahovat.

mirmen - Profil | So 25.8.2012 18:51:20

Ten, koho se to týká, by si měl sehnat mapy z první republiky, z padesátých let a ze současnosti.
Porovnáním stavu ( zmizelé remízky, zničené meandry koryt potůčků, zavezené tůně a jezírka v nivě říčky, narovnání toků do koryt a rychlé odvádění vody z údolí na níže položená místa, aj. ) zjistí, že všechny zásahy do krajiny někomu přinesly prospěch ( zemědělcůmdalší půdu a zisk z ní , obcím možnost zástavby údolí , lesníkům zničení mokřadů další plochu pro pěstování rychle rostoucícho smrku .... atd.atd .).

Samozřejmě se snížil ale zásak vody do podzemí. A s tím, jak také stoupá spotřeba vody, tak krajina místy už není schopna zajistit průtok vody ve strouhách a říčkách.

Řešením by bylo vymáhání škod způsobených nešetrným užíváním krajiny po těch, kteří si mastí kapsu na úkor druhých ( po zemědělcích, lesní správě, po organizacích, které zku.rvily a dále ku.rví krajinu, tj. po různých projekčních firmách, které se snaží o další budování koryt pod záštitou údajných protipovodňových opatření, po firmách s buldozery a technikou na zemní práce, které chtějí za prachy naše a prachy EU další a další potoky zku.rvit ).