Vše se vyvíjí a tak je třeba založit novou otázku s odstupem let na téma : v čem přepravujete, v čem skladujete potraviny pro vás ale třeba i psi (pokud jedou barf). Několik let jsem vozil zdravotní box na převoz krve pak malou ledničku do auta ale vše je jen na dva dny max. Co ale když jste sám na revíru kde nemáte "za zadkem" asijskou večerku? Kdo vám pohlídá lovné místo když by jste museli cca 20 minut pryč na nákup. Takže v čem dnes je možné a jak ukládat potraviny? Jak to máte vychytané?
Ahoj, sliboval jsem ten recept. Jen dávám maso skoro do celé sklenice, dolů pod něj a pak nahoru dávám čtvereček kůže z bůčku a do celé skleničky tři lžíce vody, aby se udělal vynikající sosík. Pepř narozdíl od receptu nedávám. Zrovna dělám další várku ;-)
kurnik, ja som asi stara skola asi aj v tomto, ale co sa tyka zavarania tam by som mikrovlnku netahal, vlastne tu by som kompletne vyhodil aj na kazde ine prihrievanie jedla :)
1Mara >> Plním to tak cenťák pod víčko. S tím výkonem nevím. Buď uber nebo jak začne pára syčet ven, tak to vypni. Nevzdávej to. Já už jinak zavařovat nebudu.
F16 >> Tak jsem to vyzkoušel, domácí bramboračku a po minutě a deset vteřin to začalo syčet a polévka se valila skoro ven, ihned jsem to vypl. Takže s takhle to dělat nebudu, ono spíše asi to jde, ale jen na určitou teplotu a né na plný výkon .-(
EDIT : Ono tyhle víčka jsou vlastně jen do max, 105st. a na plný kule tohle asi nepujde ty tři minuty .-)
Ještě otázka. Zavaříte když vám něco zbyde a nebo schválně vaříte co pak zavaříte? Já třeba neumím uvařit pro dva a tak je toho hrnec tak pro 6 dospělých...ale je pravda, že hovězí vývar se zeleninou a játrovou zavářkou když uvařím v hrnci z ikea co má 7 lt tak to za dva dny sním i sám...
Radek Ráliš >> Radek Fox - 11.9.2023 19:07:01 >> zase kámoš je s tou elektrikou spokojený, ale stejně mě naučil on zavařovat v mikrovlnce. Způsobů je spousta a na každém z nás je co mu vyhovuje nebo čemu věří.
1Mara >> nevím, mám takovou mikrovlnku ještě z první republiky :-) tam moc funkcí na výběr není. Tak jak vše ohřívám, tak i zavařuji. Myslím ale, že na netu nějaké návody budou.
F16 >> Kámoš koupil ten elektrický a byl na nervy. Přidával a ubíral teplotu, aby se mu to vařilo - třeba je osel a neumí to :-)) Já přivedu vodu v hrnci k varu, pak stáhnu plyn na takové nastavení, aby voda pořád probublávala, ale sklenice se netřásly. Tak vařím celé dvě hodiny s občasným dolitím vody z rychlovarné konvice. Jo, a víčka mám stále pod vodou ;-)
Radek Ráliš >> Radek Fox - 11.9.2023 18:33:02 >> však jo, mě zase nebaví hlídat tu teplotu v hrnci. Asi by byl lepší elektrický.
Jo do mikrovlnky na tři minuty. Jednou byla nehoda. Zkoušel jsem zavařit kysané zelí a byl výbuch a malování kuchyně :-) Myslím, že tam byl přetlak tím, že to bylo studené a rychle se to zahřálo.
F16 >> Díky :-)) Ono hlavně asi i jde o to, aby se to víčko zatáhlo , aby se ten vzduch co tam je při zavření jakoby dezinfikoval ty bakterie. Pak se víčko v tom horku vypoulí a když vychladne tak se zatáhne a tím by to mělo být zavařený. Já to v té mikrovlnce zkusím :-)))
1Mara >> kupuji víčka z Kaufu. Na každém tom balení je napsáno do jaké teploty můžeš zavařovat. v té mikrovlnce je důležité, aby jsi to do ní dával vařící. Takže další sklenici plním, až mám tu před tím zavařenou. Když jsem zavařoval ve vodě, sklenice jsem měl asi cenťák nad vodou. Netvrdím, že když jsou pod vodou je to špatně. Je to zvyk.
F16 >> hmm. já to dělám v troubě no, ale asi to začnu zavařovat ve vodě, nevím. Ja nemám žádné zkušenosti právě s těmito víčky, jestli se taky musí dát pod vodu .-))
1Mara >> Jo, některá jídla jsou po zavaření ještě skvostnější, jak píšeš ,,dodělaná". Ty uzavřené ingredience v té teptotě ještě začarují a je to prvotřídní mňam ;-))
F16 >> To víčko do mikrovlnky nesmí né, jestli se nepletu. tedy já to vyzkoušený nemám, ale třeba kov, zlato, celé vajíčko atd. Nic to té mikrovlnce neudělá ?
Já zkusím zavařit. Asi byli u nás problém s několikrát použitým víčkem..nakoupím teď když je prodej. Ty s červenou gumou co jsou na maso a ne ty z kupovaných okurek jak jsem to já zkoušel...
F16 >> Ahoj, to je šílené "sraní" zavařovat to na 3x a ještě s hlídáním teploty. Jak jsem psal, zavařuji dvě hodiny od doby varu a vše je ok. Tudíž nemám, co měnit. Okurky a kysané zelí zavařujeme v myčce na nejvyšší možnou teplotu. Pouze naplněné sklenice naskládáme do myčky, pustíme celý program na špinavé hrnce, ten má nejvyšší telotu a je po ukončení programu je hotovo. Vše vydrží v klidu do příštího roku či do kus dalšího, kdy už zpracujeme novou úrodu.
Přesně, čisté sklenice i víčka je základ. Ty dáš do mikrovlnky kovové víčko na sklenici a pustíš ji na 3 minuty?
Pindˇa >> Vydrží to ve Francii i ve 30 a více stupních. Samozřejmě nedávám sklenice na přímé sluníčko. Již jsem zde vše psal a nekecám. Vařím tak na ryby dlouhé roky a budu to tak dělat dále ;-)
Zavařuji jídlo dlouhé roky. Kdysi jsem makal v Německu a jediný z naší party jsem měl normální jídlo. Vždy jsem zavařoval tak, že jsem to dal do sklenic a zavařoval hodinu, za 24hodin zase hodinu a pak ještě potřetí zase hodinu na asi 97stupňů. Má tehdejší žena měla školy v potravinářsví a tak mi to doporučila. Dnes na to kašlu. Pár známých mě naučilo zavařovat v mikrovlnce. Vařící jídlo dám do sklenic utáhnu víčko a přibližně tři minuty nechám v mikrovlnce a je hotovo. Zavařuji tak úplně vše. Třeba maso na houbách, guláše, zelňačky prostě vše. Kolikrát to bylo nechané v teple na zemi jen tak a vše ok. Je to jednoduché a rychlé. Průser se může stát jedině, když sklenice nebo víčka nejsou čisté nebo, když se přepravou nechtěně víčko zmáčkne a tím podtlak ve sklenici zmizne. Taky jsem byl zprvu nevěřící, ale časem jsem došel k tomu, že je to ok.
Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 21:33:27 >> Paráda a moc díky, já to dělám zatím tak, že horké čerstvě uvařené jídlo dám do sklenice, utáhnu víčko silou a dám do trouby na třeba od půl hodiny až po hodinu na cca 100st. Pak to nechám vychladit a dám doma do velké lednice. Už se mě ale stalo, že třeba kuřecí vývar se po dobu cca měsíc zkysnul, to samé prdelačka, jedna sklenice jo a druhá ne. Takže asi to nebudu zavařovat v troubě, ale v hrnci. A ještě jedna otázka, nestalo se ti to, že když je jídlo hotové, tak tím zavařením dvě hodiny ve vodě se ještě více dodělá, ale to nevím ale budu experimentovat. Každopádně tobě díky :-)) Já zavařuji hlavně vývary a jak píšu, hovězí na pohodu a kuřecí se nějaký zkazili.
Radek Ráliš >> Radek Fox - 11.9.2023 17:46:48 >> Ty jo ale Jura s tím má problém 😃 Vydrží ti to v těch boxech ve vedrech červenec srpen, když je teplota třeba i v noci 20°? Když je horko přez den a v noci relativně zima tak si ty různé boxi táhnou od země pěkně chlad a to se mi taky osvědčilo
Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:22:10 >> Moc díky za odpověď, ale ještě jsem se tě ptal, na kolik to zavařuješ, jak dlouho a hlavně jestli to jídlo dáváš do sklenic horký hned uvařený a nebo vystydlý tedy studený. No a jaké druhy jídel hlavně děláš ? :-))
jurasoft >> Pokud nechceš jist sajrajt a dle Tvých slov nechceš, tak si hold musíš vozit svoje jídlo. Kvalitou i chuťově nic lepšího neexistuje a navíc si nedojebeš žaludek chemickými hnusy.
sven >> Čau Vláďo, děkuji za kompliment 🙂 To musel být super zážitek, pochodovat takovou štreku👍A k tomu pivu, však jsem říkal parťákovi, že mu ho budu ohřívat, aby mu nebylo teplo a myslel si, že jsem se zcvoknul 😂😂😂
jurasoft >> Cibule, že zničí zavaření 😂😂😂 No, to je tedy nesmysl, který jsem ještě nikdy neslyšel. Zavřít se dá i hovno a nezkazí se 😂😂😂 Jo, vývary vozíme s sebou také a žádný problém nemáme.✌
Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 21:43:07 >> Ahoj Ráďo, máš moje sympatie :-)
Díky vrozené lenosti jsem podstatou minimalista, takže se vždy snažím aby bylo všechno co nejjednodušší a bylo těch krámů co nejméně.
Jen pro porovnání, se současnými trendy...
Vzpomínám na poslední čundr před vojnou, který jsme nazvali "Proti proudu Velké řeky" Vyrazili jsme v osmi lidech, z Mělníka pěšky proti proudu a skončili po 12 dnech na Lipně, v Horní Plané ... cca 400km+
Sebou jsem nesl jen bágl s minimem náhr. oblečení, min. hygieny, feld flašku, lov.nůž, celtu, ešus a čtyřdílný laminát s kolovrátkem .-) Ostatní podobně..
Dnes by se nejspíš jelo kamionem s vyhlídkovou terasou, závodní kuchyní a zimní zahradou .-)
Ápropos, beduíni na poušti, v horku o jakém se nám ani nezdá, pijí teplý slaný čaj .-)
tak to ještě doplnit..jezdit k vodě na týden ve dvou, spát v biwaku, všechno si vozit v normálním autě, kombík, SUV..ne dodávka, náklaďák, přívěs..prostě tak jak jezdí 90% rybářů...někdo kdo bydlí v paneláku, nemá zahradu, chalupu, příbuzné poblíž s chalupou, zahradou...
otázka ale nezněla na konzervování potravin jako na to jak uchovat čerstvé syrové maso, pečivo, zeleninu, ovoce...dopátrali jsme se k ledničce o rozměrech 50*50*50 co potřebuje 2kg pb bombu na provoz...nebo vykopat díru (to na revíru kam jezdím vylučuji..to by mi dali!), potápět do vody...to leda v Norsku, tam je to studený a čistý...ale proč tahle otázka když se to rozebírá ob rok? no proto, že vývoj jde mílovými kroky dopředu a třeba ty odkazy na tašky co jsem dával jsou právě ty z "kosmického výzkumu"....prostě je to něco lepšího než krabice z polystyrénu...tak se už nepoužívají takové ty plastové vložky co se zamrazují ale gelové tenké vložky co daleko dýl drží zimu...
Pindˇa >> ale jo, ty zavařovačky se dají, je to asi nejspolehlivější...hlavně to nemusí být v nějaké tašce, prostě to zastrkám pod přední sedadla a tam se toho vleze ! jen to budu muset zdvojit když jezdíme dva...jen jsme někde slyšel, že když je v jídle cibule ...a v kterým českým jídle není cibule? leda tak žemlovka, buchty...tak že se pak to zavařené jídlo má tendenci kazit...já se snažil zavařit hovězí vývar s játrovými knedlíčky a právě se to celé zkazilo a prej to bylo tou cibulí...
jurasoft >> Když s tebou je to těžký lednička s mrazákem na 12v, nebo na plyn je moc velká, hotovky k tomu určené jsou hnus, pak chceš recept na zavařování, ale sklenice tahat nechceš 😀
Mě na tom zavařování vadí jedna zásadní věc. Tahání sklínek k vodě a zpět. Kdyby se dalo zavařovat do nějakého obalu co by se pak dal zmačkat a vyhodit do pytle a nebo i plechovku zahrabat ať z toho má příroda kovy..
Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:43:40 >> Jj, Havelka. Starej, mimochodem dobrej fishmen umřel a teď to má jeho syn. Kolega myslivec, pak mladého zaučoval co a jak a v týdnu ho chodí jebat když něco prosere. Jo, a mám trochu dojem že můj kolega řezník je s Vencouj prabratranec😂😂😂😂
Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:28:01 >> Musíš přesně definovat od našeho řezníka😂 Shodou okolností jsem dnes vezl dva řezníky do Teplic.Do Perly na setkání po létech. Čas odvozu 16,45. Počet přihlášených 86. Tak jsem zvědav kolik se jich potkalo a sepralo😂😂 Ps. A jeden blb mi rozsedl zakrmovací lopatku jak byl při těle🙈🙈🙈🙈🙈🙈
drvoštěp >> Karle, mimochodem k držkové polévce od Vašeho řezníka z města. Koupil jsem tu v petce, je moc dobrá a ani není drahá. Sežral jsem ji celou na jeden drc :-))
Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:22:47 >> Tvl, hluboce se ti omlouvám. Příště si zaplať poradce který tě bude korigovat. Tvl, teď mne napadá, zítra mám od 10h volno😂💰😂💰😂
1Mara >> Zavařuji v pozinkovaném hrnci přímo na zavařování, za komára ho měla každá rodina se zahrádkou, ve víku má díru na teploměr. Do něj dám sklenice klidně ve dvou vrstvách a mezi ně hadr, používám Facette na 720 ml. Na menší várku sklenic, maximálně 8 kusů, jsem si koupil nerezák od Mäser DOMESTIC PROFESSIONAL 20L PROFI a v něm i vařím větší množství jídla. Odkaz: https://www.velke-hrnce.cz/p/260/domestic-professional-velky-nerezovy-hrnec-20l-profi?pp=a5771bce
Vloni jsme měli doma plyn, ale jakmile nám do něj při té loňské zlodějině s energií začali pouštět nějaku smrdlavou sračku, ze které štípaly oči, okamžitě jsem nechal zablombovat přívod ke sporáku a koupil jsem indukci.
Vzhledem k váze už zavářím pouze na hořáku od fa Meva na 2 kg bombě nebo na Meva Zeus 10 kg bomba. Netrofnu si dát tu nálož na sklo, asi by to neuneslo.
Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 21:33:27 >> Tvl,😂 že tě baví odpovídat na dotazy jak zavařuješ jídlo na ryby atd. Plnej web takovejch blbejch dotazů. Viz Mrk 😂😂😂