Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Menca - Profil | Po 18.12.2023 3:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedělní uzení ať jsem připravený na svátky.

PYTLAKS - Profil | Čt 25.4.2024 17:09:21

Menca >> jo,no,bylo to koksoven karolina

Menca - Profil | Čt 25.4.2024 13:46:35

PYTLAKS >> moc děkuji za nabídku, určitě nedojedu. Mám to letecky asi 10 hodin. Do Trojanovic jsme jako malí často jezdili na výlety. A taky se školou. Myslím chata Koksař to byla. Díky ať se daří

PYTLAKS - Profil | Čt 25.4.2024 7:36:36

Menca >> odkud si?mám tu hafo sazenic které nevyužiju,ale musel by sis dojet do Trojanovic,penis red,rokoto žluté a pak nějaké silnostěnné nevím co

stefan_pista - Profil | Čt 25.4.2024 7:32:29

Menca - 25.4.2024 0:01:35 Ďakujem Ti za Info, to máš toleranciu +/- necelých 8%, to nie je také strašné podľa mňa s tou teplotou

Menca - Profil | Čt 25.4.2024 0:07:54

ceczubr >> Děkuji. Papričky jsou kupovane, ale díky za nápad, možná bych měl zabrousit do jádra chiližroutů.

Menca - Profil | Čt 25.4.2024 0:05:52

Prosím kolegy o radu. Chystám se asi po roce užívání cistit el. udirnu Bradley. Měl bych odmontovat topné těleso, nebo stačí zakrýt, nebo mám dokonce klidně postrikat i to? Oplachujete potom normálně vodou a nechavate vysusit i se zapnutým vytapenim? Díky za rady.

Menca - Profil | Čt 25.4.2024 0:01:35

stefan_pista >> Je to ta velikost 6. Na stránkách to najdeš. Kdybych kupoval znovu, šel bych určitě do té 10. Více místa na rozveseni .Za to jedno uzení jsem spotreboval asi 12-15 briket, nevím přesně. V podstatě udirna parádní, jen udržení teploty trochu kolísá. Nastaveno mám třeba na 65 a lítá to od 60 do 71. To si myslím ze je dost, ale jinak fajn.

stefan_pista - Profil | St 24.4.2024 10:06:30

Menca >> a to máš akú veľkosť, prosím Ťa? a koľko brikiet spotrebuješ za jedno údenie, napr. za 8 hodín? Trochu sondujem. Ja mám veľkú drevenú údiareň, doteraz som údil ext. ohniskom. Chcel by som prejsť na dymbox plus el. špirála. Skúšal som 3kW špirálu, tá je na moju údiareň slabá. Idem teda údiareň zvnútra "zatepliť" ešte 1 vrstvou dreva a ak to nepomôže, asi si zaobstarám nejakú automatickú, komerčne vyrábanú alebo dám silnejšiu špirálu, ale to by som už musel riešiť 400V... A tak si trochu dopredu plánujem všetky možné alternatívy a preto sa pýtam...

ceczubr - Profil | St 24.4.2024 8:59:37

Menca >> Ty papričky si pěstuješ? Vypadají moc pěkně. Klobásky super.

Menca - Profil | Út 23.4.2024 23:50:16

stefan_pista >> Děkuji, fakt musím říct, ze se mi povedly. Přesně tak jsem si je ve svých snech představoval😂. Trochu jsem to sice přehnal s pálivou paprikou, ale dá se to vydržet.
Asi před rokem jsem si pořídil Bradley. Tentokrat to bylo 7 kilo. Vlezlo by tam určitě i více. Trochu to zkresluje, protože ty klobasy jsou fakt dost hrubé, tak jich je méně.

stefan_pista - Profil | Út 23.4.2024 8:29:42

Menca >> krásna farba, nádhera, keby som bol predseda celosvetovej poroty, tak by som túto farbu zaviedol ako "zlatý" štandard ako má údené vyzerať:-)
to máš Borniak tú údiareň? aká je to veľkosť, prosím Ťa a koľko kg klobásy tam vpraceš na 1 údenie? z tej fotky čo si dával nižšie by som povedal tak 4kg, ale foto vie byť klamlivé...

Menca - Profil | Út 23.4.2024 2:28:15

Jsem nadmíru spokojen

Vikasgard - Profil | Po 22.4.2024 16:13:01

stefan_pista - Nenapsal si to komplikovaně, ale nikdy jsem nepřemýšlel o tom, jak můžou být rozdílné teploty v souvislosti s velikostí udírny a průměrem kouřovodu. Ale smysl to určitě dává. Vyzkouším tu vodu a uvidím..
Každopádně dekuju

stefan_pista - Profil | Po 22.4.2024 15:46:14

Vikasgard - 22.4.2024 15:22:58 > ak som to napísal komplikovane, tak sa ospravedlňujem...však ak si meral tie teploty na jednom a tom istom mieste, napríklad 1-2cm od seba, a teplomery ukazujú rozdiel 20st., no tak sú na prd teplomery:-( buď jeden alebo druhý...na tej fotke čo som dal, boli teplomery od seba cca. 30-40 cm v rozostupe (štvorec).ale veď Ti už poradili, odmeraj vriacu vodu a potvrdíš si, či sú teplomery OK. napr. ja mám tie kurenárske teplomery v rohoch udiarne, a zvyknú niekedy (krátkodobo) ukazovať max. 10C rozdiel, závisí, ako sa distribuuje teplo v udiarni, ale 20C rozdiel som si nevšimol nikdy...no nič, dúfam, že prídeš na kĺb veci

Vikasgard - Profil | Po 22.4.2024 15:22:58

stefan_pista - Dobře, teď už nemluvíš jazykem mého kmene. Takže když mám udírnu 60x60x130, přívod kouře fi 120, tak to znamená co? Bude tam ta teplota rozdilná? Teploměr mám tenhle a pak takovou tu klasiku..

stefan_pista - Profil | Po 22.4.2024 12:31:33

Vikasgard >> to je vela ten rozdiel.ja mam napr. 2 kurenarske teplomery a vpichovaci teplomer so 4 sondami (maria 4 teploty naraz) a napr. som mal toleranciu 70-78 stupnov.ale udiaren mam 100x100x170 a privod dymu iba fi 110 samizda, tak preto take rozlietane teploty.

Kruan - Profil | Po 22.4.2024 12:25:59

To se bude udit :)

Vikasgard - Profil | Po 22.4.2024 11:19:54

stefan_pista - rozdílná teplota je cca 20st.C. Ten teploměr v udírně (ten instalaterský) má asi 10cm dlouhou sondu.

Vikasgard - Profil | Po 22.4.2024 11:18:08

salfi - aha, test s vroucí vodou mě nenapadl. Bezva tip, díky.

PYTLAKS - Profil | Po 22.4.2024 11:03:28

vaga >> :-)))))

stefan_pista - Profil | Po 22.4.2024 10:51:38

Vikasgard >> ahoj, čo znamená konkrétne "rozdielne teploty"?a akú dlhú sondu má ten kurenársky teplomer?

vaga - Profil | Po 22.4.2024 10:27:46

srobik >> bud mas strasne velku chladnicku, alebo velky bordel v nej😁