Bez lepku, bez laktózy...

Ahojte,
i na MRKu se pohybují lidé, kteří nemohou z nějakého důvodu jíst potraviny s lepkem, laktózou nebo mají potravinovou alergii.
Byla bych ráda, kdybychom si v této otázce mohli vyměňovat zkušenosti, recepty, můžete vkládat i fotky.
Myslím si, že je lepší mít všechny ty bezlepkové recepty na jednom místě a nemuset je dohledávat v dalších diskuzích o jídle.
Díky za odpovědi.
Autor diskuse: Abies Alba - Profil , 4.12.2014 všeobecné - ostatní
69 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NDavson12 - Profil | St 7.6.2017 13:00:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nějaké bezlepkové recepty jsou k dohledání na www.kleis.cz/recepty/ . Taky tam občas zajdu pro inspiraci.

NMirek V - Profil | Pá 19.12.2014 20:34:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Několik praktických drobností ... a snad to zde již nebylo >>>> ... :
>>01. při použití "bezlepkové mouky" vzniká "dlouhé těsto", tzn. lepkavá hmota, do dááálky se táhnoucí polotovar, který nejde odtrhnout od rukou, válu, pekárny, mísiče hmot ... v nesnázích pomůže přidání určitého množství kukuřičné mouky (případně podrcených kukuřičných lupínků). Poměr mouka/kukuřice nutno vyzkoušet - záleží na typu bezlepkové mouky a typu lupínků . Kukuřičná mouka na rozdíl od "bezlepkové" dává tzv. "krátké těsto".
Douhé versus krátké těsto >>> vezmi kousek těsta a roztáhni ho >>> pokud jej bez problému natáhneš jak žvejkačku na cca 1 m a lepíse na ruce, je to dlouhé těsto, >>> pokud se přetrhne na pár decimetrech, je to krátké těsto. Pokud ale přeženeš podíl kukuřice, vznikne extrémně krátké těsto >>> těsto se drobí a ani kouli z něj nevyrobíš ... ;o(
Praxe >>> Jizerka/ lupínky Spar ...cca 100/50 (váhový poměr)
02./ Bezlepkový chléb klasického složení má "fádní" chuť >>> ověřil jsem několik variant (basic form cca 1kg těsta v el. pekárně)
02.a/ přidat cca 200g na nudličky nakrájeného kysaného zelí (vymačkat kapalinu - překvapivě i to se dá pít ;o) ) + cca 2 nakrájené cibule ( + pro ty nejrozmlsanější přidat cca 3 stroužky česneku)
02.b/ přidat cca 250g na nudličky nakrájené anglické slaniny - resp. uzeného z trhu, kde Vám prodávající vlastní krví podepíše potvrzení, že do toho nenastříkal extrakt ze syrovátky aj. pomůcek, které zvýšují měrnou hmotnost ;o)
02.c/ přidat před mísením cca 4 rozmačkané uvařené brambory + nějaké ty bylinky (typu cca polévkové)
02.d/ přidat před mísením čerstvé a nasekané bylinky cca sum 2 hrstě >>> ověřen kopr (kdo má rád Švédsko), bazalka (a kdo snad v 2014 neee), petrželka (mají rádi všichni) , pažitka (té více, je sice domácí, ale slabá), oregano (kdo má rád Francii), listy xxx (to je asi trestné, ale dobré a THC v tom moc není)
02.e/ přidat před mísením cca 2 kostky rozmraženého rybího filé - resp. pro členy MRKu >>> na proužky nakrájené maso z "bílé ryby"

NZip1 - Profil | Po 15.12.2014 17:29:37

Abies Alba >> Jenom takový malý postřeh . Když se má zahustit omáčka , tak bezlepkovou mouku necháváme ve vodě déle cca 15-20min . Čus

NZip1 - Profil | Ne 14.12.2014 18:09:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak dnešní chleba se moc nepovedl.

NZip1 - Profil | Čt 11.12.2014 19:45:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Objednáváme zde http://www.zdravavyziva-lehmden.cz/. Cukroví bez lepku samo pečeme . Pečeme chleby různých příchutí.Například mouka Jizerka nám moc nesedí , používáme hodně mouku Schar.Bohužel dcerka má ještě k celiakii cukrovku , tak je to docela boj. Receptů na cukroví je prý mnoho . Dnes jsem zkoušeli novou směs do bramborových placek a prý dobré.S pozdravem Zip

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 11.12.2014 19:06:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chlebik a místo vody,mléko. Fakt je chutný.

NRoman K - Profil | Po 8.12.2014 20:54:25

Zdravím, tak se taky přihlásím mezi bezlepkáře.Na labetu pozor,nechal jsem si poslat za litr chlebových směsí a v jedné byl jen obal,z...rdi,tak se dělaj prachy

NAbies Alba - Profil | Po 8.12.2014 20:11:25

Jéňa-rybář >> Ten znám a docela to jde.

NDr. Greenthumb - Profil | Po 8.12.2014 19:53:59

Jéňa-rybář >> díky testnu

NJéňa-rybář - Profil | Po 8.12.2014 19:23:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dr. Greenthumb >> tady máš foto na ten mazanec ( směs ) pečeme to až do konce v pekárně,akorát to vyndaváme o 20 minut dříve,aby nebyla připálená kůrka.Jo a přihazujeme si do toho rozinky....to je na každém,co má rád ( kandované ovoce,apod. )Taky se to dá kombinovat, že necháš vykynout těsto v pekárně a pak si to upečeš v troubě.Teď manželka peče bezlepkové cukroví bez laktózy,máme 5 druhů !!Je to ovšem dřina,to těsto se chová úplně jinak,než klasika !

Nmimat - Profil | So 6.12.2014 21:04:18

Blumik >> To netuším, jednoduše to zkus a uvidíš. Já jsem bolestmi břicha trpěl od dětství, byl jsem s tím i v nemocnici a samozřejmě to nebyl zdaleka jediný zdravotní problém.....přišli mi na to až ve 36 letech :o( Bolesti břicha, lupénka všechno je teď pryč.

NBlumik - Profil | So 6.12.2014 20:04:46

mimat >> zajimave,pořad chodim na vyšetřeni žaludku a nikdy mi nic nenašli za poslednich 15 let a pořad mě boli žaludek,teda často,někdy i prujmy a vše i střeva v pořadku,po několika vyšetřenich tlusteho i tenkeho střeva,že by jsem mohl byt taky na toto alergicky.

NAbies Alba - Profil | So 6.12.2014 18:56:33

Milda >> Facebookový účet taky nemám, neláká mě to. Ale díky.

NMilda - Profil | So 6.12.2014 18:13:50

Abies Alba >> Jak jsem ti dával odkaz na Celiáček,tak už na té úvodní straně jsou nějaké recepty na vánoční cukroví- je to pod "otevírací dobou".Jestli mají více na facebooku,to nevím,tam nejsem.

NAbies Alba - Profil | So 6.12.2014 18:07:55

Máte někdo recepty na bezlepkové cukroví?

Nmimat - Profil | Pá 5.12.2014 19:42:43

Abies Alba >> :o) a ještě k tomu se pak drobí ....

Jinak kdyby měl někdo zájem o chutný bezlepkový chleba z Jižní Moravy tak ho pečou na Čejči. Zrovna zítra čekám dodávku 60ti kusů. Je to minimální počet který upečou. Jsme do toho vždy dva, nebo tři. Chleba má cca 380g a stojí 41kč. I po týdnu je docela jedlý, jediné mínus je, že se drobí.

NAbies Alba - Profil | Pá 5.12.2014 19:18:16

mimat >> Souhlas, tři dny starý, to je pak na rozdrobení holubům v parku.

A ještě bych se bála, že jim zaskočí a umřou mi před očima.

Nmimat - Profil | Pá 5.12.2014 19:15:57

Dr. Greenthumb >> Postřehl jsem že píšeš o dceři, každopádně to, že je to bezlepkový chleba neznamená, že ho nemůžeš jíst taky :o) Půlku raději zamraz, i když to není bůhvíco z mrazáku je to pořád lepší než tři dny starý, pak už jenom ty topinky.

Rádo se stalo.

NDr. Greenthumb - Profil | Pá 5.12.2014 18:27:52

mimat >>Dcerka má celiakii já ne, žena hnětala:-) protože naše pekárna nějak stávkuje. budu muset koupit nějako lepší. ok, zkusím to mléko. jinak chutná až moc. díkes za recept..

Nmimat - Profil | Pá 5.12.2014 18:04:48

Dr. Greenthumb >> :o) osobně mám pekárnu která dělá chleba ve tvaru cihly. Chleba není tak roztahlí a řekl bych že se drolí méně než klasický tvar, možná se ale pletu. Podle fotky soudím, že si ho dělal z vody, pokud nejsi alergický na mléko tak příště z mlékem, chleba je tak více celiství a nerozpadá se tolik.

doufám, že ti chutná :o)

NDr. Greenthumb - Profil | Pá 5.12.2014 17:47:55

mimat >> to je ten co jsi o pár zápisu dal níže.

Nšeptal - Profil | Pá 5.12.2014 17:30:29

Pro zpestření jídelníčku celiaků moho doporučit pao de keju z maniokové mouky. Dneska se ta mouka dá snad už sehnat za rozumný peníz a mám za to, že v Brně nějaká paní tyhle ňamky dělá ve velkém jako zmrazený polotovar. Jen to šoupnout do trouby. Tím nemyslím manžela. :-)

Nmimat - Profil | Pá 5.12.2014 17:03:43

Dr. Greenthumb >> máš recept?

NDr. Greenthumb - Profil | Pá 5.12.2014 16:52:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mimat >> upečeno. Tak uvidíme.

NDr. Greenthumb - Profil | Pá 5.12.2014 16:36:06

mimat >> přesně:-)

Nmimat - Profil | Pá 5.12.2014 16:19:53

Dr. Greenthumb >> zdravé dítě bordel v bytě :o)

Nlevhan - Profil | Pá 5.12.2014 11:53:49

Marcel >> ja vim ze je to tezke

NMarcel - Profil | Pá 5.12.2014 7:48:14

levhan >> stres, resp, cholerickou náturu máme v genech, s tím nejde bojovat :)
Ale vážněji, studium VŠ bez stresu, to nevím. Každopádně řešíme, testujeme. Posledně jsme zkoušeli červenou čočku, ta jí nevadí... S tím lékem, no uvidíme.

NWorm - Profil | Pá 5.12.2014 7:11:12

Abies Alba >> Nic se neděje,dík za upřesnění :o)

NDr. Greenthumb - Profil | Pá 5.12.2014 7:06:43

mimat >> jak si psal že náhodou ti to zjistili tak u malé to samé. Dr se nezdálo ze v 6 je tak hubená a strašně bledá a celkově byla taková bez energie:-)No a teď už má tolik energie až mi s toho hlava praskne.:-)

NDr. Greenthumb - Profil | Pá 5.12.2014 6:59:53

sramas >> ten shop se mi libi. Večer kouknu a cosik objedname. Nejhorší je že dcerka už kolikrát chleba ten baleny nechce. Tak to řeším rýžové chleby.

NMilda - Profil | Čt 4.12.2014 22:34:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Abies Alba >> Jestli někdy zamíříš do rodných končin,tak už i tam je nějaká ta specializovaná prodejna,kde je nějaký ten produkt,mimo jiné, Adveni medical k mání- http://celiacek.webnode.cz/
Přímo stránky Adveni máš tady- http://advenimedical.cz/

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 22:31:31

sramas >> Pečlivě ho balím do sáčku a někdy i do alobalu. Chutná mi víc, než když ho nechám venku. Navíc stejně za den spotřebuju maximálně 4 krajíčky chleba a tak mi vydrží docela dlouho. Kdybych si ho nechala venku, bude hrozně rychle suchý.

Nsramas - Profil | Čt 4.12.2014 22:29:28

Abies Alba >> Včera jsi psala, že pečivo dáváš hned do mrazáku. Mně přijde, že z mrazáku je všechno BL pečivo takové rozsýpací.

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 22:19:03

sramas >> Vůbec to neznám, dá se to sehnat někde přes internet?

Nsramas - Profil | Čt 4.12.2014 22:12:16

Abies Alba >> Chleba je ze směsi - Bezlepkový energy chléb s moukou z chia semínek - Adveni

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 21:54:00

Jéňa-rybář >> U nás je to takto: moje zažívání nemá rádo lepek, všichni nesneseme čerstvé mléko, ani ohřáté a jedna z dcer netoleruje laktózu vůbec. Takže pro ni všechno bezlaktózové pořizuju buď v Intersparu nebo v Globuse.

A skvělé bezlepkové těstoviny začali prodávat v Lidlu.

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 21:51:09

sramas >> Chleba vypadá dost dobře, recept bude? Nebo je to to fermentované pečivo?

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 21:50:36

ZN >> Do naha zrovna nemusíš. :-))

Nmimat - Profil | Čt 4.12.2014 20:56:13

Máte někdo typ na "dobré" bezlepkové instantní polévky. Osobně jsem měl nějaké Polské asi tři čtyři druhy, ale po první lžíci jsem je vylil :o(

Nsramas - Profil | Čt 4.12.2014 20:54:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jen hlídal čas a vyndával ho z trouby. Čerstvý je super. Pak už je to horší.

Nmimat - Profil | Čt 4.12.2014 20:46:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Abies Alba >>

Ahoj, dělám skoro ten samý chleba.

380 ml vody nebo mléka
2 pol. lžice oleje
2 čaj. lžičky soli
1 čaj. lžička cukru
400g Jizerky
50g pohankové mouky hladké
7g droždí

I když už třetí den je tak akorát na topinky pořád je to ten nejlepší co jsem zatím měl. Vyzkoušel jsem snad deset druhů různých hotových směsí ale byl to vždy porod.....
Celiakie je potvora, má jí spousta lidí a ani o tom neví. Mně ji zjistili náhodou asi před čtyřmi roky, po cca osmnácti měsíci bezlepku jsem přibral 25kg :o)
Teď zkoušíme bezlepka u mladšího syna. Pořád si stěžoval na bolest břicha je to už deset dní co nejí lepek a ani jednou si nestěžoval.
Časem ještě nějaký recept třeba na zákusek hodím :o)

NZN - Profil | Čt 4.12.2014 20:27:02

Abies Alba - >>
ahoj jedličko. Pro mne je otázka jídla docela zásadní. Ale nevím, jestli se mám odhalovat do naha :-)

Nlevhan - Profil | Čt 4.12.2014 20:12:37

Marcel >> pokud to ma nespecificke je to oto slozitejsi at je to jak chce jedna vec je dost dulezita a to je klid a zadnej stres to je je nejvetsi motor u techto nemoci nezoufej pokud bude neco potvrzeno ted snad skousej konecne nakej novej lek bude lip

NMarcel - Profil | Čt 4.12.2014 20:02:08

levhan >> :( ono se o tom ani zase tak moc neví, chvíli měla dg. crohna, potom to změnili na ulcerozni kol. Pořád se to nějak vyvíjí, doufáme, že z toho bude třeba "jen" celiakie.

Nlevhan - Profil | Čt 4.12.2014 19:55:48

Marcel >> ja crohna 15 let zitra nastup resekce strev on lepek pri techto onemocneni neni vubec dobrej ale neplati to u vsech

NMarcel - Profil | Čt 4.12.2014 19:51:04

levhan >> ulcerozni kolitidu, dcera. Bezlepková strava jí vyhovuje, lepek jí vadí hodně.

Nlevhan - Profil | Čt 4.12.2014 18:57:08

hoj ma nekdo crohna

Nsklo - Profil | Čt 4.12.2014 18:46:09

taky se hlasim do klubu celiaku. ale s receptama nic moc, varit moc neumim.
taky mam alergii na ryby, po konzumaci me zacne dost slusne bolet bricho a konci to vetsinou dlouhym sezenim na zachode..
mate nekdo taky???

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 4.12.2014 18:21:00

Jéňa-rybář >> jj, v poho. Díky

NJéňa-rybář - Profil | Čt 4.12.2014 18:03:15

Dr. Greenthumb >> velice rád,ale musíš vydržet do zítřka.Doma už nemáme ani jedno balení a já nevím název,ani výrobce od koho ta směs je.Vím jen,že to kupujeme ve Zdravé lékárně.

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 4.12.2014 17:57:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Koka sušenky:

Ingredience: 220 g změklého másla
140 g bezlepkové mouky (třeba Dowes farm)
100 g strouhaného kokosu
80 g pohankové mouky
50 g moučkového cukru
50 g třtinového cukru
2 žloutky
kakao bez lepku
Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vytvoříme těsto, které necháme asi tak hodinku odpočinout v lednici. Případně lze dobu zkrátit vložením na pár minut do mrazáku.

Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí vidličky kuličky zploštíme.

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 15 minut.

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 4.12.2014 17:52:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

na obalování používáme tohle ale né pikantní.

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 4.12.2014 17:49:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jelikož dcerka má ráda těstoviny a pizzu tak malej průřes co kupujem. Sušenky jsou parádní. Když jde semnou na ryby tak na rychlovku instantní polévku. Nouzovka ale ujde no:-)

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 4.12.2014 17:39:24

Jéňa-rybář >> jj, jak píšeš je to zásah do rozpočtu ale jak říkáš. Je fajn vidět jak jí chutná a přibírá. Hele máš recept na ten mazanec?

NJéňa-rybář - Profil | Čt 4.12.2014 17:23:12

Zdravím Vás,naše mladší dcera má také celiakii,ale bohužel to máme o to složitější,že nemůže laktózu.Můžu Vám říci,že to není žádná sranda něco kloudného uvařit a koupit.Ale nakonec jsme to zvládli a fungujeme.Bez domácí pekárny si to už nedokážu představit.Pečeme si chleba i mazance.Jedno je jisté,že je to citelný zásah do rodinného rozpočtu!!Důležité je,že se dceři ulevilo a může žít plnohodnotný život !!

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 15:51:47

Worm >> 400 g to má být, pohankové 250 g. Moje chyba, nekontrolovala jsem si to po sobě.

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 4.12.2014 14:49:10

Jinak k večeru hodím foto co tak průběžně požíváme k vaření a pečení.

NWorm - Profil | Čt 4.12.2014 14:44:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Abies Alba >> Kateřino,u té mouky ti nesedí gramy....

...né že bych chtěl nějak šťourat,ale chystal jsem se recept poslat kamarádce a teď nevím,jestli mouky 400 nebo 500g. :o)

NDr. Greenthumb - Profil | Čt 4.12.2014 14:40:52

Zdravám vás, a moooc Díky za pozvání. U nás taky bylo zjištěno že dcerka má celiakii, ještě máme druhou dcerku mladší ale ta stále má na hranici výsledky. Žena taky bez problémů a já tak samo. Takže začala otročina. Dcerka chodí do 2třídy takže svačiny a obídky si nosí z domu. Celkem jsem s toho byl v pasti a žena to obrečela ale.. Opravdu můžu říct že to vzala v klidu a už je to u nás zaběhnutý rituám. Takže dcerka nemůže nic kde se vyskytuje mouka. Co se týče výrobku, snažíme se o chleba a rohlíky. Ale po několika neůspěších jsme to vzadaly a začli kupovat. Našli jsme pár prodejen kde chlebík je fakt chutný ale některé jsou hrozné. Co se týče vaření je vše při starém jen mouku požíváme bez lepku a je to chutné. Těstoviny taky kupujem bezlepkové. Co se týká sladkostí chodíme do zdravíčka. Salámy už u nás prodávaj bez lepku v Kaufu. Celkem dost toho prodávaj už v Kaufu a Tescu jen je třeba číst:-) Jogury Florián jsou bez.

Nandrei11 - Profil | Čt 4.12.2014 14:32:55

uz rok sa stravujem bez lepku, laktozy, cukru. rozhodol som sa kvoli svojim zdravotnym problemom (nie celiakia) a nikdy som sa necitil lepsie. to, ze isla vaha dole je len vedlajsi efekt. jeden odkaz za vsetky https://paleoblog1.wordpress.com/. ani jeden recept nebol po vyskusani omyl. ;)

Nhupr - Profil | Čt 4.12.2014 14:22:38

nazdar taky mi to pred rokem a pul nasly bezlepkovka hnusna,,ale bojuji s tim ,http://www.czmms.info/index.php/mms-jako-prevence-r​akoviny-a-mnoha-dalsich-nemoci tohle mne nevileči ale hodne pomohlo...jinak se zatim drzim FURT MAM 100KG A SPORTUJU ..hodne jim maso ,zeleninu ,ryži a brambory,,manzelka je kucharka tak dela vsecko bezlepkove a uz je to lepsi než bezne jidlo,jinak pekarny KNAPP .MOC CHUTNE BEZLEPKOVE PEČIVO

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 14:13:43

foxxx >> Určitě to sem dej, hodí se to.

NAbies Alba - Profil | Čt 4.12.2014 13:04:52

Recept na chleba, který mám od tchána a který jsem si trošku upravila.

400 ml vody
1 vejce
2 lžíce oleje
1,5 čajové lžičky soli
0,5 lžičky cukru
400 g bezlepkové mouky (dávám 150 g směsi (Jizerka, Unimix...) a 350 g celozrnné pohankové mouky z mlýna Šmajstrla)
7 g sušených kvasnic
2 lžíce kmínu

Zapínám na program 1 (mám pekárnu z Lidlu), váha prostřední a zrychlený. Hlídám si, aby těsto bylo tekutější, ne žádná pevná koule. Když je dost husté, přidávám jogurt, až se mi to líbí.

Nfoxxx - Profil | Čt 4.12.2014 9:51:42

u.x.a. >> V Plzni je prý nějaká pekárna,co dělá takto upravené pečivo a za normální ceny. Můj známej,co má stejný problém,tam jezdí nakupovat. Kdybys chtěl,mohu Ti zjistit podrobnosti:-)

Nsalfi - Profil | Čt 4.12.2014 8:19:39

Moje zena ma stejny problem. Vyresila to tak, ze si pece svuj chleba i rohliky, buchty, kolace. Obcas ji to ochutnam a da se to jist

Nu.x.a. - Profil | Čt 4.12.2014 1:00:45

Super diskuze, také trpím tím že nemohu jist normální pečivo, nabídky obchodů jsou dneska velké ale ty ceny za dvě bagety 90 Kč je trochu moc..