Otázka pro normální konzumenty ryb.

Přestože máte rádi na talíři ryby, jste ochotní nějaký druh rybek pravidelně pouštět, popř. od jaké velikosti ? Je nějaká ryba takový "kámoš", že jí pustíte vždy ?
Autor diskuse: moskyt - Profil , 29.2.2012 všeobecné - ostatní
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nu.x.a. - Profil | Čt 18.10.2012 20:10:18

kámoš je parma(ryba) tu pouštím chtě nechtě dále lipan a potok.

NŠinic - Profil | Čt 18.10.2012 20:01:27

moskyt >> tak jako si lidé doma, pravděpodobně z důvodů absence času či z lenosti, běžně nepečou levné a kvalitní pečivo, tak podobně je to i s burčákem. Udělat si doma burčák je velmi jednoduché. Stačí k tomu petka, trochu cukru a kousek droždí a samozřejmě mošt z nějakého ovoce, který lze sehnat za pár korun. Výsledný produkt se za pár dnů udělá sám a je kvalitnější a chutnější než ty předražené "profesionální" sračky od překupníků.

Nmoskyt - Profil | Čt 18.10.2012 19:33:47

Šinic >> Je vidět, že se jen tak něčím neošidíš, ale kde jsi vzal ten burčák ?

NŠinic - Profil | Čt 18.10.2012 19:24:11

moskyt >> kapří pachuť zmizí, mírně nahořklá chuť zeleniny a hub se neutralizuje nasládlým burčákem a je to mírně navoněné provensálským kořením. V ústech zůstane velmi slabonce nasládlá chuť, která je k rybě vhodná.

Nmoskyt - Profil | Čt 18.10.2012 19:16:44

Šinic >> Tak vypadá to velmi jedle, ale chuť si nějak neumím představit :-).

NŠinic - Profil | Čt 18.10.2012 19:07:31

dneska byla k večeři typická středočeská specialita: pečený kapřík na burčáku se zeleninkou a houbami. Mňam!!!!

Nšmudla007 - Profil | Ne 18.3.2012 23:42:14

Sven >> Tož já sem dřív taky křoupal plotky od ocasu a kostičky křoupal zubama, ale věř mi, že to vykoštění je otázka 15ti vteřin a rozdíl sto a jedna, zvláště pro lidi kteří kosti neumí vybírat. Už jinak plotky(obecně bílou rybu) dělat nebudu,, vloni sem se to naučil a nedám na to dopustit.Z 25cm perlína mi ale takhle zaskočila kost, tak před perlínem mám respekt .
Fintu s vidličkou nebo rozlomit hřbetní partii napolovic a vybrat z obou půlek všecky svalové kostičky zvládám ..ale nezvládají to obecně lidi.. a pak vznikají fámy o nepoživatelných miliardy kostí obsahujících rybách(cejni, ostroretky bolen parmy atd..).
Lidi si rybu rozvrtají jak prase kost.. a pak plivou kosti neb sou všude. Třeba nechápu proč lidi dělají podkovy(to pak těch malých neorganizovaných kůstek je ještě víc :)).

NSven - Profil | Ne 18.3.2012 23:18:32

šmudla007 >> pěkný :-) Ale to vykošťování se mi zdá zbytečná práce.
Když víš kudy se do té (a nejen) plotice pustit, tak ji "vykostíš" během konzumace :-)

Nšmudla007 - Profil | Ne 18.3.2012 23:13:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

moskyt >> Ono je nejhorší ten psychický blok v hlavě ..plotka co s ní, práce a nic na tom :)
Jenže já zase vím, že do konce dubna nic kloudného nechytnu a jednu plotici mám komplet zpracovanou pod minutu(stačí si vybírat jenom ty větší a ty menší sypnout zpátky) vykostit nařezáním, obalit a šuplá už se smaží. Ale je fakt, že včera sem škrabal těch sedm kilo skoro hodinu.. a dneska jenom dvacet minut(27plotek - 4,3kilča). Přijít k hotovýmu to by šlo každýmu, pro jinýho bych to nedělal.. plotka zpracovaná tu bych vyvažoval zlatem.

Nmoskyt - Profil | Ne 18.3.2012 14:17:44

šmudla007 >> Je fakt vidět, že nejsi líný se nažrat :-). Když si představím tu práci s tím, tak zcela zodpovědně musím prohlásit, že bych ty ploťky raději pustil. Na druhou stranu výsledek vypadá velmi jedle a ochutnání bych se rozhodně nebránil :-). Přijít k hotovýmu, to by mi šlo docela dobře :-).

Nšmudla007 - Profil | Ne 18.3.2012 11:44:12

je čas plotic :)

Nmoskyt - Profil | So 17.3.2012 20:42:39

DAVISS >> Ta druhá zprava ve spodní řadě by se mi fakt líbila :-).

NDAVISS - Profil | So 17.3.2012 20:26:19

moskyt >> vyber si ...

Npopop - Profil | So 17.3.2012 0:08:15

Ryby dělím na jedlé a nejedlé, a pokud si odnesu rybu od vody tak pro spestření vlastního jídelníčku a ne pro to abych ji prodal v hospodě za pivo.Chyť a pusť je super pro ty co ryby nežerou, přece nechytím 50 ku kapra a hodím ho zpátky abych si ho šel odpoledne koupit do Tesca aby děcka vůbec ochutnali rybu.

Nmoskyt - Profil | Pá 16.3.2012 23:09:31

Nějaké nové úlovky určené k tepelnému zpracování pro uspokojení chuťových buněk ? Fota pro inspiraci jsou určitě vítána.

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 19:06:21

rybomil >> tak fígle starých jihočeských čapíků neznám :-))

Nrybomil - Profil | Po 12.3.2012 18:57:38

Delwin >> na jihu znám min. 3 rybníky kde jsou tzv. studně a části , které nejdou vůbec vypustit. Ty se loví keserama růčo, je to šílená práce, zvláště dnes, kdy výlov dělá 1/3 lidí. Většinou to odnesli učedníci a navíc pokud tam párkrát zapadli po pás, už je jako vyučené tam nikdo moc nedostal. Pokud znáš fígle starých jihočeských čapíků ( neprozradím tady ) tak si tam napytluješ, nebylo vyjímkou ve 3 odnést 10- 15 sumáků, metrový štiky apod.
Některé další rybníky byly porevoluční privatizací bagrováním těchto louží zbaveny, což nesli domorodci velmi těžce a pak docházelo k takovým odplatným akcím jako je vytrhnutí stavidla traktorem aj.....

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 18:53:49

rybomil >> no lipno je ode mě daleko,takže tam asi nepojedu protože při mém štěstí bych stejně chytl ten měsíc kdy by nic nezabralo.a tady v okolí dost lidí ani neví co je to za rybu natož aby ji někde viděly nebo chytily.asi se smířím s tím že ji nikdy neulovím.naštěstí je kolem dost vod kde jsou jiné zajímavé ryby,které zase nejsou jinde.ale i tak díky za radu jak na ně :-)

Nrybomil - Profil | Po 12.3.2012 18:45:44

Delwin >> na Lipně ještě jsou, ale spíš peledě co se lapou dost blbě, bo většinu potravy jim dělá plankton a larvy hmyzu. Maréna je ve větší velikosti i dravá, loví drobné rybky na hladině ( typické řezání hladiny hřbetní ploutví ). Po vytření ( většinou těsně před zámrzem ) jsou hladové a dají se natáhnout na drobné nástrahy- perličky, polévkové kuličky, těstoviny, ale je pak problém, že najedou dost vše a furt žraví cejni, cejnoploti, ploti. Zjara ( březen ) jsme je chytali na anglána, nej nástraha byl rákosník.
Když trefíš hejno, dá se chytit i víc ks najednou a pak třeba měsíc nejde žádná.

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 18:42:11

rybomil >> jinak pochybuju že by někdo zapoměl 400 marén ve sloveném rybníku.a Lipno mi jako slovený rybník nepřipadá,tak proto jse ti napsal to co jsem napsal,ale pokud jsi jenom přeháněl,a posbíral si pár marén po výlovu kde by stejně chcíply,nebo jsi slovil svůj rybník,kde si měl marény tak to chápu.v téhle situaci bys neudělal nic špatného.ale pak nechápu proč ses jako tak divil tomu že já jsem ji ještě nechytl v přírodě,a začal mi tady psát o plných pytlích marén.pokud jsi je slovil z chovného rybníku tak to přece nemá žádnou souvislost s výskytem marén na revírech.asi jsem tě nějak nepochopil,nebo ty mě.

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 18:35:30

rybomil >> no nevím o tom vlastně nic.vím jenom to že jsem ji nikde neviděl,ale ře dost rybářů tvrdí že ji chytlo.

Nrybomil - Profil | Po 12.3.2012 17:38:10

Delwin >> no pokud je marena zapomenutá ve vyloveným rybníku tak co se s ní stane ? , chcípne...max ji předtím vyklovou rackové.

btw : marénu teď skoro nikdo nedělá právě proto, že plůdek se drží u hladiny a je tudíž velmi snadnou kořistí pro rybožravé ptactvo - od ledňáčka, přes rybáky až po racky, potápky, roháče, rybožravé kachny.
Dokážou ji totálně vybrat. Jedině rybníčky zasíťovat, odchodné válce, žlaby apod. a to je i tak obtížné. Víš o tom asi dost málo ?

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 14:58:19

certbert >> no katastrofa... nemyslím že by znali slovo koření.když vidím jak na kalištích pečou ty naftalínové očka a karasi na ohni,tak se mi zvedá kufr,myslím že to ani nekuchají

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 14:55:19

Delwin >> no a koreni na peceni poradili-:o)))JINAK POHODA..

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 14:47:28

certbert >> no tak asi smůla no :-( ale vědu z toho nedělám,je více druhů co se u nás chytlo jen chvília zase zmizly,např.slunečnice.hodně rybářů ji nesnáší jako nepůvodní druh,dle mě krásná ryby,která bere i v těch nejhorších mrazech.kámoš je nasadil na takovou menší propadlinku u nás,ale nevydrželi dlouho.cigáni to hned slovily s představou že to jsou piraně.:-(

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 14:46:03

Delwin >> Sory jsi nepochopil že tato ryba jsem nepatři a byla davana jako produkt umele lihne a jeste ze SSSR Mlade nezlob!!!!

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 14:42:41

Delwin >> nenachytas uz jako ryba se to nechova možna nekde nahodou...

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 14:40:06

rybomil >> navíc 400 kusů ryb bych si nikdy nevzal,tohle si neseberu ani za 5 let,a to se považuju za masaře.mi by stačila jedna,ale asi právě díky kámošům tvého otce co to nosily po pytlích se jich asi už moc ani nevyskytuje co? :-(je to škoda,že druhy co bývaly kdysi asi běžné,dnes už nejdou chytit.

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 14:36:52

rybomil >> no nedělám,prostě já jsem to štěstí neměl že by mi to někdo nosil v pytlích,z obchodu to stálo za prd a chytit se mi to nepovedlo protože tady není kde.chtěl bych to jen zkusit,ale raději z přírody čerstvě chycenou.udit bych nechtěl,spíš klasická kuchynská úprava.

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 14:21:29

rybomil - 12.3.2012 13:55:39 jsi porad stejnej proste uzena ryba je erotika pro stare pany-:o))

Nrybomil - Profil | Po 12.3.2012 13:55:39

Delwin >> si děláš zadel ?
Síhy marény nám nosili tátovo kámoši rybáři když jsem byl na prvním stupni základky po půl pytli, často jsem je škrábal do půlnoci. Pak kolem 12- 15cti let jsem nosil z výlovů a před vojnou každý podzim se sešlo min. tak 200 kousků. Taky jsme z jednoho výlovu přivezli ve třech plnou vanu, skoro 400 ks, udili denně týden. A že to byly i 50tky ! Do doby krátce po revoluci jsme několik desítek pochytali na Lipně.
Pak marénu postupně nahradila peleď, začal nalítávat kormouš, soukromníci zužitkovali pomalu i slunky a byl skoro utrum.
Vím o jednom místě, kde jsou každý rok zjara na přítoku a dají se i nějaké polapat, ale protože je to velmi, velmi daleko , tak tam nejedu.
Maréna není až tak tučná jako peleď tedy podle mě chuťově lepší.

Kupovaní nejsou uzený, potřeba doudit.

Nkotrx - Profil | Po 12.3.2012 13:31:54

jak koukám tak tady je to hotový kulinářský institut :)

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 13:21:19

pista85 >> ježgar to jako cesky jezdik?ma stejne maso ja okoun nebo candat je stim prace ale pozitek k jidlu-:o))

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 13:19:39

pista85 >> žádná ryba by neměla jít do lesa,bud na talíř nebo do vody

Npista85 - Profil | Po 12.3.2012 13:18:43

ježgary pouštím vždy do lesa............

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 13:17:22

Delwin >> uzena doma nema chybu jo a bolsevik je uzene prodaval jsem mladej a hodne pamatuju-:o)))

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 13:10:04

certbert >> zkoušel jsi je jíst?jaká je to ryba?

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 13:07:37

Delwin >> pred xx lety jsme je chytali na Orliku mareny_.o)

Njambo - Profil | Po 12.3.2012 13:07:22

Ryba kterou pouštím vždy,je lín. Ať má přes míru kolik chce, vždy jde do vody. Je to krásná ryba a pro mne "zlatá ryba" ,která pak plní rybářská přání .

NJarda Š. - Profil | Po 12.3.2012 13:06:21

Delwin >> Kdysi jsem ho jedl uzeného čerstvě po výlovu a byl vynikající, jinak s ním zkušenost nemám.

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 13:06:07

Delwin >> ja jsem se vratil domu po mnoha letech (nebyl jsem za katrem) a kluci jestli jeste poznam pstruha kde byl lapem podle chuti a povedlo se-:o)))Nase rani cinos pred skolou nahodit pytlacky ve skole sny o velkych ulovcich to bylo detstvi dneska když jdu na Ohři granulaky nachytam ale ty potocaky proste miluji a on siven je taky ryba meho srdce- jo to je minulost...

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:57:46

máte někdo skušenost se síhem?kupovaní stojí za h.vno,a chytit se mi ho ještě nepovedlo

NVenca888 - Profil | Po 12.3.2012 12:55:40

certbert >> neznám mapu, páč já pstruhy nechytám... vyjma dírek a to jsou echtový granuláči. I když letos jsem vytahal jenom siveny a ty mi chutnaj moc... (i když jsou to samozřejmě taky granuláči)

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:54:06

certbert >> chce to chytat líny:-)))

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:53:04

Venca888 >> tak jistě věřím tomu,že pokud chytíš duháka který žije v přírodě již 5 let,tak tam asi rozdíl nebude,ale kde ho chytit,oni se nasadí a ještě ten rok se vyberou.zatím se mi nepovedlo chytit pěkně oploutveného duháka

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 12:52:44

Venca888 >> co chytam potocaky ty uz si na granule nepamatujou a duhak po pul roce ve volny vode taky nee nechce to chytat nasadaky.

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:51:14

certbert >> děláš toho lína přímo nad ohněm,nebo jen nad uhlíky?chci to fakt zkusit,už jen ze zvědavosti,tak abych to zbytečně nez.urvil.my dělaly taky ryby v přírodě,ale spíš jen v alobalu v uhlíkách,pstruha tam máš udělaného za 10 minut.řeka teče kolem zahrádek,takže jsme šly nakrást cibule,papriky,rajčata,no prostě co se našlo,upytlačily nějaké ryby,nacpali je zeleninou,osolily ,zabalily do alobalu a šup pod uhlíky.

NVenca888 - Profil | Po 12.3.2012 12:49:03

certbert >> já vim... myslel jsem obecně. Normální člověk si jednou za dva měsíce koupí v sádkách duháka a udělá z toho slavnostní oběd.
Ono je taky blbý to, že ten lín se nasadí a okamžitě vymlátí.

NVenca888 - Profil | Po 12.3.2012 12:47:46

Delwin >> to neni až tak o tom, jestli je to duhák nebo potočák, ale jak píšeš - o tom, odkud je a čim se živil.

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 12:43:07

Delwin >> jsem o kousek starsi tak za nas platilo (nepomohlo)dostat nařez ale proto jsme to jedli u vody a jinde v prirode nez mit zaracha a zmalovanou prdel tak proto znam recepty na ohni-:o))

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:39:54

Venca888 >> duháky moc nemusím,nejde srovnat klvalita masa s potočákem.je rozdíl když pstruh roste jak kapr bez pohybu v rybníku na granulích,a je rozdíl jak pstruh žije v proudící vodě kde ztužuje maso ve svalovinu neustálým pohybem,a strava je přírodní.

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 12:39:13

Venca888 >> stari mlsounove si na ne nehrajou-:o)) lin se driv nasazoval dneska je problem ho za slusny peniz sehnat vse jde ven...

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:37:19

certbert >> tak s tím klučičím pytlačením to je asi všude stajné,jestli na vsi nebo ve městě.každý rybář začínal jako malý pytlák:-) taky sjem tahal v dětství pstruhy na pstruhovce s pytlačkou a žížalou,máma se dycky děsila co bude za průser jak jsem to donesl:-)))))))))).nepomáhal žáden trest abych to už nedělal,tak nezbývalo mojim milým rodičům nic jiného než zaplatit kroužek a papíry.

NVenca888 - Profil | Po 12.3.2012 12:36:23

certbert >> protože Němci nejsou blbci... my se tady olizujeme až za ušima z granulovanejch dřevěnejch duháků a hrajeme si při tom na gurmány

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 12:34:26

Venca888 >> ale proc si myslis ze se vozi do nemecka??

NVenca888 - Profil | Po 12.3.2012 12:32:58

certbert >> plnej souhlas... myslim, že lín je z kulinářskýho hlediska dost nedoceněná ryba.

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 12:26:12

Delwin >> jako kluci jsme je delali porad liny a pstruhy vyrost jsem na vsi kde se dalo vse sehnat (tenkrat upytlacit)

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:23:53

vlastně lín a amur jsou jediné kaprovité ryby které jíme,jinak nám šmakujou dravci.

NDelwin - Profil | Po 12.3.2012 12:22:41

certbert >> to jsem ještě nezkoušel,ale jak jsem psal,miluji to maso,a ne jen já,jí ho i družka,a i malá 2letá dcerka.takže radost v celé rodině když donesu líny.kapry nejíme ale línek to je jiná,zkusím ho někdy takhle jak jsi napsal u vody,olší tam je dost:-)a línů taky :-)

Ncertbert - Profil | Po 12.3.2012 12:18:36

Delwin >> posol okminuj pichni na klacek sup na ohen pomalu delat a udelas se-:o))) jo ohen z olse doporucuji..

NBlumik - Profil | Po 12.3.2012 12:16:52

Venca888 >> Tak, tak.

Červené karty: Dave≻