Sommeliérský koutek pro lopaty a pivaře

Inspirovaný Bosanacem.
Koutek pro ty co pijí víno s láskou ale moc tomu nerozumi .
Profesionálum vstup povolen jen na vlastni nebezpeci .

Co pijete častěji ?

A) Bílé69%

B) Rosé15%

C) Červené15%

Od 11.3.2015 hlasovalo 13 čtenářů.

100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NLubka - Profil | Ne 12.11.2017 19:31:19

Tak měl bych také pozvednout virtuální hlas nás rybářů ze Slovácka:-))))) Jsem rád, že Vám Moravská vína chutnají... Když to člověk vidí, jak se situace v tomto odvětví zemědělství změnila, musí být jenom spokojený..
My s manželkou pijeme jen naše bílá vína... Reisten je opravdu skvělé vinařství a nezklame.. my dáváme přednost spíše polosladkým vínům a místním producentům, tudíž vítězí produkce Krist a Hruška...
Žena pravidelně běhá Vinařský půlmaraton v oblasti Velkých Bílovic.. Nádherná sportovní akce v krásném prostředí podzimních vinohradů v trojúhelníku : Velké Pavlovice-Velké Bílovice,-Vrbice.... Doporučuji tuto lokalitu navštívit!!!!.. Především vína z Vrbice jsou nádherná:-)))
Poslední dobou se velmi prosazuje odrůda Hibernal.. Někdy zkuste!!
Ale jako vždy platí: "Všeho s mírou!!":-)))))))

NFlying trout - Profil | Ne 12.11.2017 17:50:50

kubah >> já mám nejradši Frankovky z Moravy

Nkubah - Profil | So 11.11.2017 7:58:06

strejka >> Moravská červená jsou výborná... Někdo ani neochutnal a kritizuje...

Ale hlavně že si pak koupí červené Španělské za pár korun v supermarketu...

Nstrejka - Profil | So 11.11.2017 7:51:51

Dneska se chlastá, tak abyste nezapomněli

Nstrejka - Profil | Pá 14.4.2017 8:46:48

Až budete někdy pochybovat o červených z Moravy, tak okuste Pinoty, Frankovku nebo André z Domaine Hrabal.

Nrybomil - Profil | Po 13.2.2017 8:10:09

libec77 >> nejsem znalec žádného alkoholu, kdyby byly všici odkázaný na takový konzumenty jako já, dávno by chcípli. ale tohohle Jambora občas ( příležitostně )ochutnám rád. Prodávaj ho tu asi 150m od baráku. Kolegyním taky moc šmakuje.

Nstrejka - Profil | Ne 12.2.2017 15:42:27

Drozďák >> neznám, jen obecně maj ta vína drahá. Tři čenta je ještě hodně vlídný.

NDrozďák - Profil | Ne 12.2.2017 15:33:35

strejka >> tal už jsem si ho našel. Bezmála tři kila je dost, ale já bych ho k moravskýmu ekvivalentu za dvě kila klidně porovnal. Fakt to vůbec není blbý, naopak.

NDrozďák - Profil | Ne 12.2.2017 15:29:48

strejka >> nevim Dane, ja ho dostal. Ty to znas?

Nstrejka - Profil | Ne 12.2.2017 15:20:40

Drozďák >> jen ta cenovka :-(

NDrozďák - Profil | Ne 12.2.2017 15:14:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska trocha exotiky, když je skoro sabes.
Jako umějí tam, to rozhodně. Moc pěkné udelanej ryzlink, chuť i vůně čistokrevná klasika, ale má to takovej podton ve smyslu "je to přece jenom trošičku jiny". Pěkně udělaný vino.

NDrozďák - Profil | Pá 9.12.2016 10:43:21

strejka >> já ti mám takovej svůj pocit, že nám ty směsky jdou poslední dobou snad nejlíp. Bílý i červený. I když André mně u srdce taky zrovna nebere.

Nstrejka - Profil | Pá 9.12.2016 10:41:07

Drozďák >> no jo, ale na André tu vinařskou národní hrdost nepostavíme :-)

NDrozďák - Profil | Pá 9.12.2016 10:39:29

strejka >> Vlašák patří do Tyrol!!!!

Ber mně dneska s rezervou, jsem podnapilej a nudím se :-)

Nstrejka - Profil | Pá 9.12.2016 10:35:47

Drozďák >> Nemusí, ale za mě je to dobře. Němci maj rýňák, Rakušáci veltlín, tak by bylo fajn se jako země taky profilovat primárně na jedné odrůdě a ne rozplizle na 30. No a ten vlašák mi k tomu zrovna docela sedí. Nicméně já teda stejně radši ten rýňák :-)

NDrozďák - Profil | Pá 9.12.2016 10:30:21

strejka >> bezva, ale proc to musi bejt zrovna vlasak, kurvadrat....

Nstrejka - Profil | Pá 9.12.2016 10:09:38

Včera proběhlo finále Salonu vín a tady máte úplně nejvíc nejlepší víno ČR

NDrozďák - Profil | St 7.12.2016 18:56:15

Ribera na zkousku.
Ale jo, je to poplatny pověsti. Silný jak noha u prdele, ale ještě dost neotesany. Chce to ještě tak dva roky vleze.

NRoman C. - Profil | Út 19.1.2016 19:06:32

Chateu de Gironville 2009 Haut Medoc, taky velika dobrota. K tomu italsky syry...

NRoman C. - Profil | Út 5.1.2016 20:27:43

strejka >> oni asi těch svejch už byli tak přepití, že se jim líbilo zase něco nového :-)

Nstrejka - Profil | Út 5.1.2016 20:19:37

Roman C. >> je to tři čtyři roky, co naše rýňáky pobraly na Mundus vini (nej německá soutěž) víc zlatých medailí než Němci :-)

NRoman C. - Profil | Út 5.1.2016 19:42:03

Royale with Cheese 3 >> něco mě to říká, hlavně ten tvar flašky...já teda špatnej německej rýňák nepil, když teda pominu ten koupený v Kauflandu v ČR před lety na zkoušku....

NRoman C. - Profil | Út 5.1.2016 19:23:06

Přijde mě, že ty německy rýňáky jsou jakýsi vzor jak má správný rýňák chutnat. A ty naše se jim už konečně občas i docela přiblíží.

NRoyale with Cheese 3 - Profil | Út 5.1.2016 11:33:41

Roman C. >> v říjnu jsem prolil hrdlem dvě láhve tohodle kabinetu https://www.danmurphys.com.au/product/DM_347984/sch​loss-vollrads-kabinett-riesling
Od té doby jsem jenom smutnej.

NRoyale with Cheese 3 - Profil | Út 5.1.2016 11:24:57

Drozďák >> oni si germáni v těch tlamolepech fakt děsně libujou, pro ně je specifikace "feinherb" takovej standard, v nabídkách mají vlastně víc polosuchých, polosladkých a sladkých vín než suchých. Kolikrát se v tom člověk musí přehrabovat, aby suché vůbec našel. Na druhou stranu - nikdy jsem nekoupil v Německu trocken, které nebylo skutečně suché. Ale mohla to být náhoda.

NRoman C. - Profil | Út 5.1.2016 11:03:58

Drozďák >> tyto sladký nebyly, šlo o ročníky 2009 a 2010 (oblast Mosela a Rheingau). Z našich má moc dobrý rýňáky i Reisten. Sladká vína taky nemusím, ale běžně zvládám polosuchá a občas i polosladká, pokud je tam výraznější kyselinka.

NDrozďák - Profil | Út 5.1.2016 10:00:55

Roman C. >> to je fajn. Němci i Alsasko rýňáky umí, ale velmi často jsem narazil na moc sladkosti, já to až na úplné vyjímky nesnáším, tak to neriskuju ani nákupem. Nemám ověřenej tip a do zkoušek naslepo se mi nechce. Sonberk i Spielberg umí za tu samou cenu rýňáky velmi stabilní a vyzrálé, přitom suché, maximálně jemnej nádech cukru u bobulovýho výběru, u pozdňáků už jen zřídka. Dávám jim přednost před ostatníma..

NRoman C. - Profil | Po 4.1.2016 22:04:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vína na Moravě máme dobrý, to jo, ale minimálně jednou za rok dostanu chuť na pořádnej německej rýňák a když jsou ve sklepě, tak Vánoce jsou ideální doba na otevření. Všechny byly podobný, lehce do petrolejova a ač byly lehce do sladka, tak kyselinka to pěkně dorovnala.

Nstrejka - Profil | Čt 10.12.2015 21:39:11

Drozďák >> tu znám, je super, hlavně tím, že ji dělají suchou

NDrozďák - Profil | Čt 10.12.2015 21:36:42

strejka >> ne, nebyl. Bylo to na Merlot dost hluboký a tělnatý víno. Pochutnal jsem si moc.
Díky za tip, zkusím se poptat.
A oplatím /i když asi dřívím do lesa/ - Pálava Sonberk, pozdňák 2011 na mně udělalo velikej dojem. To kdybych někde viděl, okamžitě po něm hrábnu i za 250 očí.

Nstrejka - Profil | Čt 10.12.2015 21:30:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Drozďák - 10.12.2015 21: Lletos jsem objevil malého butikového vinaře na červená. Mirek Hrabal - Domaine Hrabal z Hustopečí. Kdybys někdy narazil, neváhej. Velkej obdivovatel a znalec Francie, ale zároveň "vlastenec". Propaguje naše červená a dělá famózní Frankovky a André.
Btw. Tenhle Merlot není žádnej babinec. Dost t rdé víno, třísloviny a poměrně hrubej sud. Famózní ve vůni s velkým potenciálem za dva tři roky, kdy se ty třísloviny srovnají a přestanou to víno zplošťovat. Ale 450,-, tedy už světová cena.

NDrozďák - Profil | Čt 10.12.2015 21:12:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

strejka >> habys neřek, že jsem úplnej ignorant, tak včera jsem v Mlýnci přechutnal hnedle dvě červený

Vinařství Šoman, Merlot, výběr z hroznů 2012 - sice těmhle dámskejm uhlazeninám moc nedám, ale byl to docela plnej, silnej a příjemnej vzorek. Velmi solidní víno. Chutnal mi.

Pak tam byl ještě zajímavej Vavřinec. Sice furt dost drsnej, na první košt mi to přišlo jako vcelku nezajímavý víno. Ale jak jsem se donutil postupně k pár dalším násosům, tak mi přišel jako fajn popíjecí vzorek. Ale nevzpomenu si, čí to bylo.

Bilý výborný skoro všechny - opět Šoman, do toho zemský Valtice Vlašák, velmi pěknej Rýňák a zajímavý Chardonnay - oboje Sonberk, všechno pozdňáky a výběr z hroznů.

Bylo toho hodně.

Nstrejka - Profil | Ne 30.8.2015 19:55:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Překvapivě super poměr ceny a výkonu. Nižší kyselina, vysoká zralost hroznů je zjevná a přechází až do medova. Moc dobrý babský pití: http://www.osobnivinoteka.cz/vino-mikulov-sommelier​-club-rulandske-bile-2013-pozdni-sber

Nstrejka - Profil | So 13.6.2015 21:30:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takový obecný tip. Vinařství potřebují/chtějí být v hospodách. Hospodští potřebují prodávat slušnou láhev pod 200,-/300,- a mít svou min 100% marži. No a tak nám vznikly gastrořady - zpravidla jakostky, ale nadstandardní kvality za velmi velmi přijatelné ceny. Nejsou k sehnání v běžném maloobchodě, ale jen v Makru, u vinařů atp.
Toto je super víno v Makru za 60,- bez daně. Vyzkoušené mám dále gastrořady např. od Sonberku, Mikrosvíno a vše nadstandard...

Nlibec77 - Profil | So 13.6.2015 13:56:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Beru víno od kamaráda který dělá hlavně pozdní sběry.
Na rybách chutná o to víc.Teplota je samozřejmě nejdůležitější ! :-)

Nstrejka - Profil | St 11.3.2015 21:30:02

ZN >> podle mě už to nemaj. Určitě toho neměli mo a už to bude prodaný. Leželo mi to 3 roky ve vinotéce.

NZN - Profil | St 11.3.2015 21:25:24

strejka >>
Sonberkjako takový, je bezesporu skvělý. Ale toto by mě hodně zajímalo.

Nstrejka - Profil | St 11.3.2015 21:02:51

Drozďák >> viděl jsem to kromě Sonberku ještě u někoho, ale nevzpomenu si

Nstrejka - Profil | St 11.3.2015 21:02:05

Roman C. >> spíš jde o tu odrůdu pro naše poměry hodně nevšední. Po těch letech navíc krásně rozleželé

NDrozďák - Profil | St 11.3.2015 21:00:48

strejka >> tvl, to je poprvy v živote, kdy vidim v tuzemsku udelanej Semillon

NRoman C. - Profil | St 11.3.2015 20:59:06

strejka >> Víno od Sonberku mě zatím vždy minulo, nevím proč...vůbec netuším co to máš za specialitu :-)

Nstrejka - Profil | St 11.3.2015 20:28:20

Veliká zajímavost...

NRoman C. - Profil | St 11.3.2015 12:08:46

strejka >> Jak píšeš, s vínem to umí a ta jejich chuť je nezaměnitelná. Taky proto jsem je přibral do nabídky, byť jsem ji ořezal jen na ty vinařství o které byl největší zájem, tady jsem tomu věřil hned o začátku.

Nstrejka - Profil | St 11.3.2015 11:14:13

Roman C. >> Jasně, Templáři to kupovali, aby si trochu zvedli image a měli něco i do lepších hospod. Kdyby se to snažili levotou nebo šetřením srážet dolů, vystupovali by tak proti smyslu toho obchodu. Já je már rád, protože jsou jiní. Neříkám, že bych naslepo uměl říct, že to je Maidenburg, ale v deseti dobrých moravských rýňácích by ten jejich vyčuhoval.

NRoman C. - Profil | St 11.3.2015 11:09:41

strejka >> Rýňáky mají super i nadále. Zatím mají v nabídce různé ročníky od 2013 do 2008 a v těch starších to už jde velmi pěkně do petroleje. A i tento z 2013 byl velmi pěkný. Mají i super Rulandy bílé z trati u Božích muk.To že je vlastní templáři je samozřejmě v očích "odbornější" veřejnosti trošku dehonestuje, ale tím, že od nich víno nakupuju ve větším, tak vím, že tam žádné čachry neprobíhají a jsou úplně samostatná jednotka co se výroby vína týče, pouze případné přebytky hroznů (nebo určené množství) přenechávají templářům...

Nstrejka - Profil | Út 10.3.2015 21:56:41

Roman C. >> já je dlouho neměl, rýňáky mívali super. Co odešel Procházka, není o nich sloro slyšet

NRoman C. - Profil | Út 10.3.2015 21:51:14

strejka >> to jsou jen zavistive kecy. Vina maji fakt dobry.

Nstrejka - Profil | Út 10.3.2015 21:19:51

Roman C. >> no vidíš, někdo mi říkal, že to pod Templáři šlo do řiti

NRoman C. - Profil | Út 10.3.2015 20:38:41

Velmi pekne vino od vinarstvi Reisten, vapencove podlozi je poznat. V posledni dobe jsem od nich prochutnal snad vse bile a nenarazil na nic spatneho. Rynaky maji nadech Mosely, aspon ty starsi.

NDrozďák - Profil | Út 10.3.2015 0:16:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Akce Tesco Zličín. Muscadet na kvasinkach sundanej na 179 voci je moc pekna prace. K ustricim a morskym plodům geniální záležitost, vrele doporucuju. Lahví bylo dnes večer dostatek.

NDrozďák - Profil | Pá 9.1.2015 18:28:03

Tak bila Rulanda sama o sobe není z nejsussich odrud.

Nstrejka - Profil | Pá 9.1.2015 18:18:10

ZN >> koukal jsem jim na web a vypadá to, že to nemaj ještě v síti, jen 2012
Vědec by to mohl rozlousknout. Pak už by nebylo debat.
Btw. editoval jsem, cukr jen 4,8, kyseliny 8,3. Příjemnej slaďoch:-)

NZN - Profil | Pá 9.1.2015 18:16:38

strejka >>
já bych počkal, co na to vědec. Nevěřím ti, leda by jsi donesl toho slaďáku ochutnat:-)

Nstrejka - Profil | Pá 9.1.2015 18:11:48

ZN >> ale hovno, cukr 4,8, kyselina 8,3

NZN - Profil | Pá 9.1.2015 18:10:49

strejka >>
výběr z hroznů musí být slaďoch.

Nstrejka - Profil | Pá 9.1.2015 18:09:39

ZN >> aspoň zbude víc na nás...
btw. není to slaďoch

NZN - Profil | Pá 9.1.2015 18:00:52

strejka >>
seru na výběr z hroznů :-)

Nstrejka - Profil | Pá 9.1.2015 17:47:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šampionem ČR pro rok 2015 je Rulandské bílé Ego 75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Informace stará 15 minut. Neváhej a pospěšte do obchodů, nebudou.

NRoyale with Cheese 3 - Profil | Út 12.11.2013 13:12:37

strejka >> máme snad řešit ty svatomartinské chcanky ??? :-)

Nstrejka - Profil | Po 11.11.2013 15:12:38

Já zatím jen dva vzorky a docela bída. podobný rok jako byl 2010. Hodně vysoké kyseliny. Podle tabulek můžu doporučit Maňákův růžový Zweigl, další se neodvažuju...
Nicméně za rok za dva, až si to sedne, tak to budou super vína. koneckonců podobně, jako byly ty desítky. Tedy jen v případě, že to ti alchymisti nebudou zkoušet odkyselovat nebo srážet vyšším zbytkovým cukrem...

NDrozďák - Profil | Po 11.11.2013 14:46:51

strejka >> fakt je, že bys mohl šoupnout nějaký tip. Je toho tolik, že se v tom orientovat nedá.

NZN - Profil | Po 11.11.2013 14:43:26

strejka >>
zatím jsem okoštoval jen růžové, Velké Pavlovice, ale chutná mi. Na večer mám několik vzorků.

NDrozďák - Profil | Po 11.11.2013 14:35:03

strejka >> no musíme, vždyť nesněží.

Nstrejka - Profil | Po 11.11.2013 14:30:09

na sv. Martina řešíte nějaké dovozové slivky, styďte se...

Červené karty: Grasel