- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Sumec na jídlo?
- Zobrazit zápisy s fotkou.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
- Zobrazit jen s poděkováním.
- Zobrazit nejlépe hodnocené.
26x v oblíbených a 2x v ignorovaných.
NSpecialista - Profil | So 19.12.2020 19:29:04
Nnofish - Profil | So 19.12.2020 16:54:00
Nsindeji3 - Profil | So 19.12.2020 15:46:58
Nnofish - Profil | So 19.12.2020 15:42:51
Nsindeji3 - Profil | So 19.12.2020 11:40:59
Nvenybit - Profil | So 19.12.2020 11:09:15
NKolouš - Profil | Pá 18.12.2020 17:34:02
NDavid - Profil | Pá 18.12.2020 16:51:09
Nkokosek - Profil | Ne 19.2.2017 13:28:12
NSalmon - Profil | Ne 19.2.2017 12:08:46
A vlastně každá tučnější ryby, obzvláště třeba makrela, která je déle zamražená, tak tuk žlukne a je pak nepříjemně cítit :-(
Nsindeji3 - Profil | Ne 19.2.2017 11:22:40
NSalmon - Profil | Ne 19.2.2017 11:17:53
Moje zkušenost je, že sumce na jídlo (mimo uzení) jen do 100cm! Zkusil jsem jednou vzít 126cm a byl příliš tučný. Vím, že příště bych jej pustil!
Asi záleží i na lokalitě, kde vyrůstal. Ten větší byl z Harty, kde je studenější voda a ryba roste pomaleji. Ty do metru jsem měl z Pálavy, kde je naopak voda asi nejteplejší.
Když už se rozhodneš pro rybu 100+, tak v každém případě dobře odstraň veškerý viditelný tuk a i tak to bude mastnější.
Sumec do metru je vynikající i v trojobalu jako řízek!
Jednou jsem jej zkusil dát i na gril a výsledek byl suprový! :-)
Nbizonn - Profil | Pá 17.2.2017 19:24:14
Nmlíčnák - Profil | Pá 17.2.2017 17:51:43
Npavel.1 - Profil | Pá 17.2.2017 17:47:40
NDarďas - Profil | Pá 17.2.2017 17:29:16
Nsindeji3 - Profil | Pá 17.2.2017 17:15:07
Nkareldj - Profil | Pá 17.2.2017 16:41:43
Nmlíčnák - Profil | Pá 17.2.2017 16:26:22
Nsindeji3 - Profil | Pá 17.2.2017 16:11:33
Nmasák11111 - Profil | Pá 5.4.2013 11:17:38
NGRUPA - Profil | So 29.5.2010 13:08:22
NMiksik - virtuálně napaden.... - Profil | So 29.5.2010 13:00:55
NGRUPA - Profil | So 29.5.2010 12:58:59
Smažení ryb
Filety ze sumce ( kolem 80cm) nakrájíme na střední kousky cca po 100g, nasolíme, lehce opepříme a ještě lehčeji načesnekujeme, (opravdu jen lehce aby se jen vykrátil česnek s rybinou). Já přidávám do soli trošku grilovacího koření, nebo koření argentina, ale trošku! Takto nakořeněné filety necháme 2 hodiny v lednici nebo hodinu v pokoj. teplotě.
V misce rozmícháme 2 vejce a 1dcl mléka, nebo vody, které zahustíme přisypáváním mouky na husto. Pak přidáme hořčici a strouhanou nivu, asi 150-200g a osolíme.
Filety je dobré lehce poprášit moukou, před obalováním v těstíčku. Pokud těstíčko nedrží a loupe se, je třeba ho ještě více zahustit moukou.
Hned po obalení v těstíčku vkládáme do rozpáleného oleje a osmahneme do zlatova z obou stran, pokud jsou filety vysoké a nejsme si jisti jejich uplným prosmažením, tak je vložíme na plíšek, vyskládaný starším chlebem, (lze použít i rohlíky, nebo toust. chléb) a na 140C je pár minut necháme v troubě.
Jako příloha jsou dobré různě upravné brambory a studené omáčky.
Tímto receptem uděláme z pár kousků malého sumce celkem hodně jídla, protože těstíčko porce zvětší. My jsme doma 4 a máme i třeba se 70 kou k obědu co dělat.
Dobrou chuť
Ntony.bobo - Profil | So 19.12.2009 0:22:05
Ncert. - Profil | Pá 18.12.2009 23:49:46
Ntony.bobo - Profil | Pá 18.12.2009 23:15:36
Nželva - Profil | Po 14.12.2009 19:34:53
Dělá se stejně jako klasická tlačenka.Akorát tam místo dietního vepřecího dáš tučnou rybu.
Jikry,mlíčí(můžeš použít i z jiných ryb) z prasete kůže aby to drželo pohromadě(nebo želatinu)
Dá se přidat i zelenina.Koření stejné.Maso z břicha nakrájet na kostičky asi 2kg. Postup, ovarové koleno přidat kilo kůží,cibule,nové koření,pepř celý,sůl a uvařit.Koleno a kůže vyndáme,kůže pomeleme
a vrátíme do vývaru,přivedeme k varu a postupně přidáme maso zeleninu a jikry nakonec okořeníme podle chuti.Pak už to jen nalejeme do tlačenkových sáčků zavážem a hotovo při chladnutí nutno otáčet. K hlídání a otáčení tlačenky doporučuji ovarové koleno s křenem a pivem.
Nželva - Profil | Po 14.12.2009 18:47:49
Nvydrák - Profil | Po 14.12.2009 18:18:59
Nkolibrik - Profil | Po 14.12.2009 18:13:13
Nvydrák - Profil | Po 14.12.2009 18:09:50
Nkolibrik - Profil | Po 14.12.2009 18:06:44
Nvydrák - Profil | Po 14.12.2009 17:56:32
Nkolibrik - Profil | Po 14.12.2009 17:51:39
Nvydrák - Profil | Po 14.12.2009 16:21:21
Nvydrák - Profil | Po 14.12.2009 16:08:18
NČendík - Profil | Po 14.12.2009 7:08:59
NAzbest - Profil | Po 14.12.2009 1:51:01
Ideální velikost je kolem metru.
Výbornej je guláš.
Nakrájíš kostky tak 3x3x3cm,uděláš gulášovej základ,můžeš to skombinovat i s vepřovým,který bude dělat první a když bude napůl hotový,tak přidáš sumce.
Koření podle fantazie+ majoránka,červená paprika.....
Ale max dva za rok-pak je to jedovatý:-)
NDEPRESS - Profil | Po 14.12.2009 1:36:16
NTomas - Profil | Po 14.12.2009 0:29:50
NTomas - Profil | Po 14.12.2009 0:23:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Jinak teda vždy filetuju, a to i na uzení. Ale udírnu nemám a jsm závislý na někom, kdo udírnu má, což defacto znamená, že je po sumcovi hned jak se doudí, takže to chce do udírny jít minimálně s 20kg filetů.
Osvědčilo se mi následující, co jsem ochoten požívat i já:
Buď na gril do alobalu nebo do mísy s pokličkou a do trouby. Filety osolit, dle chutě trošičku koření, ale jen jemně. Nakrájet si červenou kápii, fazolové lusky, nějaký pěkný uzený bůček, cibuli, česnek, švestky, kuličky vína, listy kapusty(do těch se to dá krásně balit a též je používám jako ochranu z vrchu), třeba i jablka či jiné ovoce, mrkvičku, celer, petržel,.... Prostě hodně proložit takovými ingrediencemi dle vlastní chuti. A ovoce se rozhodně nebát. Ta zelenina a ovoce z toho sumce dostane tu rybinu. A ten uzený bůček rozhodně nesmí chybět. Když se pak rozbalí ten alobal z grilu nebo vytáhne z trouby a nadzvedne ten vrchní díly mísy, tak je to krásná vůně.
A ovoce se opravdu nebojte, chutná to výtečně.
Jinak manželka našla super recept na štiku v karamelovém kysaném zelí, takže to by taky stálo za zkoušku se sumcem. Udělá se v kastrolu karamel(cukr+voda a zkaramelizovat) a do něj se vyklopí kysané zelí a dá se to do zapékací mísy. Do toho se pak nastrkají filety ze štiky osolené, tak aby bylo maso zcela schované v tom karamelovém zelí. Nejsem si jistej, ale myslím, že se tam dává i skořice. To mi tak kurevsky chutnalo, že jsem sežral 75ku štiku na posezení, jen jeden filet měla žena a děcka se povrtaly tak možná ve 100g štiky.
No a třeba takový candát je výborný zapečený filety ve sladkých jablkách. To mně tak jednou napadlo, když jsem kuchal candoša a žena vedle strouhala kvanta jablek z chalupy, tak jsem si asi kilo strouhaných jablek uzmul a lehce nakořeněného a nasoleného candoša jsem uvrhnul do mohyly ze strouhaných jablem lehounce posolených a lehounce pocukrovaných a s trošič¨kou skořice. To bylo též brutáln dobré a šedesátník candoš byl sežrán během 20min. Podáváno s bramborem. Jablka dostanou chuť masa a ryba zase chuť jablek, bomba.
NTomas - Profil | Ne 13.12.2009 23:37:09
NIMIČAŘ alias PELIKAN aliaz STOP QWERTY - Profil | Ne 13.12.2009 23:09:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Npavel68 - Profil | Ne 13.12.2009 22:59:15
NVenca888 - Profil | Ne 13.12.2009 22:56:33
Npavel68 - Profil | Ne 13.12.2009 22:53:37
Nkranex - Profil | Ne 13.12.2009 22:46:43
Npavel68 - Profil | Ne 13.12.2009 22:43:01
Nmi-ku - Profil | Ne 13.12.2009 22:42:28
NRADYSEK - Profil | Ne 13.12.2009 22:41:54
NVenca888 - Profil | Ne 13.12.2009 22:37:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NVenca888 - Profil | Ne 13.12.2009 22:32:12
Ncertbert - Profil | Ne 13.12.2009 22:27:46
Ndas - Profil | Ne 13.12.2009 22:24:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
400g sumce,1 velká cibule,250 ml smetany,anglická slanina 200g,1 čajová lžička sladké papriky,.sůl.
Anglickou nakrájíme na kostičky a spěníme do růžova,vyndáme bokem a na vyškvařeném sádle smažíme nakrájenou cibulku do růžova.k cibuli přidáme již opraženou slaninu a papriku.zamícháme a odstavíme.
Na plech politý trochou smetany položíme osoleného sumce.na sumce dáme směs cibule ,slaniny s paprikou.celé polijeme zbytkem smetany a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na dobu 25-30 min.často podléváme.podáváme s vařeným bramborem.
NFery - Profil | Ne 13.12.2009 22:21:04
NMrCement - Profil | Ne 13.12.2009 22:20:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Čtenáři této diskuse také sledují
NFóry57539
NUdírny a uzení48912
NKulinářský kroužek aneb vše co se dá uvařit z ryb5414
NČína - objednali ste uz nieco?15169
NDokumenty z přírody kolem vody371
NRybářský retro bazar.16397
NRybářsko-houbařské jádro .-)40987
NBušákovy plky a frky a různé věci od našich vod309607
NGastrorožek aneb o jídle a všem okolo35136
NSranda bez nadsázky 🤘3733
Kde to žije - všechna témata
8:54NSpodový prut ? 605
8:27NTeleskop na přívlač 72
0:18NRybaření na Farářce Vranov 2
NeNPodběráková tyč, pevná. 31
NeNNutrie říční - jak to vidíte ? 513
NeNAntares Fan Club 245
NeNRybáři šlo o život, na přehradě na něj najížděli v motorovém člunu (Bleskovka) 1
NeNKlacek na "francouze" 778
NeNDokumenty z přírody kolem vody 371
NeNKapří smršť na přehradě! Rychlý a účinný lov kaprů všech velikostí. (Video) 12
NeNZápisník - Hanz 260 1
NeNKdyž změna krmení a nástrahy přinese nečekaný úspěch (Video) 5
NeNLegislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS... 340
NeNPokuty za krmení přemnožených nutrií ze Zlíně (Bleskovka) 50
NeNNa Lipně vymírají candáti i kapři, vědci nevědí proč. Jednoho podezřelého mají. (Bleskovka) 144
Co je nového - všeobecné
NeNBleskovka: Rybáři šlo o život, na přehradě na něj najížděli v motorovém člunu
ČtNBleskovka: Potravních pyramidy - je důležitější chránit rostliny nebo dravce?
StNBleskovka: Ministr Výborný zahájil dnes stavbu malé vodní elektrárny Klecany II
. . . NVideo: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 46 Kč
Špičkové method feederové krmítko, navržené vývojovým týmem značky Delphin. Už na první pohled se vyznačuje specifickým tvarem žeber, díky kterému krmivo během nahazování výborné drží na krmítku a po dopadu na dno se snáze uvolňuje.
Za 416 Kč
Velký výběr podběrákových hlav různých tvarů a velikostí na www.chytil.cz
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
24.5.2×20hodin Rybník Talian.
25.5.Noční rybářské závody Kácov 2024
25.5.Dětské rybářské závody Vranovská...
25.5.CELOSVAZOVÉ POVOLENKY na CHOVNÉM...
25.5.Vojický KAPR 2024
25.5.Rybářské závody v Bělčicích
25.5.Jarní rybářské závody Malešovice
25.5.Rybářské závody Tursko v lovu...
25.5.Dražíč
25.5.Rybářské závody o sele v...
Doporučujeme prodejnu
RS Fish rybářské potřeby s.r.o
Havířov - Město, Hlavní Třída 438/73