Prut Shimano Hyperloop AX Float 390





Kategorie: Pruty

Tyto plavačkové pruty byly podle katalogu vyrobeny na požadavek rakouských rybářů. Nutno zdůraznit, že se nejedná o match pruty, i když délkou a designem se jim podobají - nejsou určeny pro lov na odhoz s angličáky. Mají být např. pro lov s obyčejnými splávky na šoulačku kolem břehů, lov z hladiny s plovátkem, lov candátu se splávkem na malé rybičky a další nezávodní plavanou nebo i lehkou položenou (candáti).

Prut má jen 9 oček, která mají větší průměr než typické plavačkové pruty - bude se s nimi dobře chytat s klouzavými splávky, protože i větší zarážka očky dobře projde. Očka jsou pevná, dvojpatková. Celý prut je poměrně robustní a bude hodně odolný, i když si zachovává měkkost. Doporučená vrhací zátěž je 10 - 30 gramů.

Rukojeť je až na malý neoprenový kroužek v přední části celokorková, sedlo se šroubuje přední rukojetí. Rukojeť je zakončena pěkným kovovým zůžením a gumovou koncovkou (tlumič).

Prut má parabolickou akci, dobře se s ním zdolávají větší ryby, ale o to hůře se přesně nahazuje a zasekává na větší vzdálenosti. Blank prutu je dost lenošný, ale je pravda, že k tomu, na co je určen, to až tak nevadí. Pro lov na malou vzdálenost to může být i jeho přednost.

Vhledem k velikosti oček bych na prut dal naviják velikosti 40 s kmenovým vlascem 0,15 až 0,22 mm, návazce pak 0,12 až 0,20 mm. Tyto levnější pruty se příliš nelámou.

Cena testovaného prutu byla 1690 Kč.

 

Klady a zápory

netradiční prut

nízká cena

velká dvojpatková očka

vysoká odolnost

korková rukojeť

vyšší hmotnost

pomalý blank

horší pro lov na větší vzdálenosti

nekvalitní plátěné pouzdro

 

Martin M. - Profil, 20.4.2006