Prut Shimano SpeedMaster Match 390 FA




Kategorie: Pruty

Použiji slova šéfa firmy Shimano pro Evropu "tento prut buď budete milovat, nebo nenávidět" a s tím nezbývá než souhlasit. Prut má totiž značně netradiční design, rukojeť je sice celokorková, ale je kombinována s kovovými prvky na několika místech. Věřím, že to hodně lidí okouzlí, ale nemalou část zase odradí.

Samotný prut je perfektní jak po vzhledové stránce, tak užitnými vlastnostmi. Blank je z nového biofibre (nesplétaný grafit) a měl by být při stejné hmotnosti pevnější než cokoliv dříve používaného. Očka jsou nejkvalitnější SIC z nabídky Fuji, sedlo navijáku se šroubuje korkovou rukojetí. Vytkl bych tlustý blank nad rukojetí, na funkci to asi nemá vliv, ale osobně mám raději tenčí pruty při stejném výkonu.

K vyzkoušení jsem měl verzi 390 FA, která mi svým chováním velmi připomínala staré dobré Aero match FA. Velmi rychlý prut, s kterým se jak perfektně nahazuje, tak také dobře zdolávají ryby. Vrhací zátěž je do 20 gramů a troufl bych si na něj dát návazce do 0,15 mm. Lépe bude pracovat s menšími navijáky do velikosti 2500.

Cena testovaného modelu byla 4990 Kč.

Pruty se dodávají v plastovém tubusu.

 

Klady a zápory

kvalitní materiál s kvalitním zpracováním

luxusní vzhled bez rušivých barevných nápisů

nízká hmotnost

Fuji SIC očka

celokorková rukojeť

sporné kovové prvky na rukojeti

větší průměr blanku nad rukojetí

hadrový obal špatné kvality

 

Martin M. - Profil, 16.4.2006