Šoulačka

aktivní lov po mém ;-)

Fishky - Profil, 27.2.2011

Uživatel je autorem nebo spoluautorem tohoto videa.

Diskuse k tomuto rybářskému videu

Jiří D. - Profil | Po 7.3.2011 15:16:50

Fishky >> Díky :)

Fishky - Profil | Po 7.3.2011 10:59:26

Jiří D. >> Ahoj, asi nejlepší by byl lightcarp kolem 2 Ibs a 12 Ft (záleží na okolnostech - závady, manipulační prostor či cílová ryba) ale teoreticky by šel použít i feeder - tedy s co nejtvrdší špičkou - pokud plánuješ chytat opravdu "nakrátko" a nástrahu pokládat k vyhlédnuté rybě. Šoulačka není vymezena výbavou, ale způsobem lovu - takže pokud budeš akčně rybu hledat a lovit, pak je jen na tobě, co se ti k tomuto bude zamlouvat. Může posloužit i přívlačový proutek s dostatečně pevným vlascem to není problém - na zarostlých místech své uplatnění určitě najde.

Jiří D. - Profil | Ne 6.3.2011 12:00:48

Tenhle styl lovu se mi opravdu líbí a chtěl bych ho vyskoušet, ale nemám žádně "speciální" vybavení a tak se chci zeptat jestli by se pro tento účel dal využít i medium feeder prut 3,9 m. díky za odpověď. Jinak video krásné samozřejmě za 1.

rockyyy1 - Profil | So 5.3.2011 11:12:34

Tak takhle chytám často i já :-)

Witek - Profil | Pá 4.3.2011 21:18:17

Tak přesně takhle to má vypadat :) neni třeba někde sedět hodiny na prdeli.

karlik001 - Profil | Pá 4.3.2011 21:08:21

Dík za vysvětlení a koukej zas něco natočit.

XXXXXL - Profil | Pá 4.3.2011 19:05:23

Lepší než od Nikla

Fishky - Profil | Pá 4.3.2011 19:01:44

karlik001 >> kameru mám přichycenou "na sobě" zhruba ve výšce hlavy, abych viděl co snímá ale současně měl volné ruce a mohl se věnovat prutu či navijáku, ale dá se velmi rychle odepnout. Jinak kamera je "standardní", nahrává na HDD a s jednou baterkou vydrží snímat cca 3 hod, což mi z hlediska "pohodlnosti" vyhovuje /murphyho zákon co se týče mini DV kamery byl jasný - záběr příjde kolem konce pásky a v tu chvíli nebudu vědět co dřív/ - přesný tip neporadím, tuhle mám třetím rokem a vzhledem k tomu jak to letí, tak se a) už neprodává a za b) jsou obdobné kamery za pětinovou cenu. Bohužel neumí snímat v noci a to mě trochu omezuje, takže se letos plánuju podívat po nějaké jiné.

karlik001 - Profil | Pá 4.3.2011 18:26:53

Právě jsem pročítal diskuze k šoulačce prezentované p. Niklem, tam kvůli tomuto tématu vznikla málem válka. K tomuto videu nemám co vytknout, je poučné. Někomu se nemusí líbit kvalita, ale sám jsem si zkoušel natočit pár videí a není to sranda. Jo když tam budu mít sebou profíka z kamerou, který to sestříhá, tak to bude o něčem jiném, ale když je na to člověk sám, tak to tak lehké není. Chci se zeptat autora kde měl kameru uchycenou a čím to bylo natočené. Moc se mi to líbilo a hlavně to jde i bez reklamy.

Rick - Profil | Út 1.3.2011 18:46:28

Fishky >> a hlavně je to o mnohem rychlejší :) pokud kapr nebevere do 5 minut tak jsem vetšinou na odchodu. Mám jěste takovou statiskiku z minulosti když jsem byl jěste blbej a psal se každou vychazku boilisařku i šoulačku a uspech v čašu bylo 1:4 pro šoulačku (průmer lehce přes hodinu na rybu ) to boilišař nikde nemuže dosahnout, možna jednen víkend z 100, ale ne každy. Pravda je že jsme nemeřil čas na doprava (kolo, chuze) okolo revíru. To by určite nějaka hodinka přibylo ale o to je to zdravější :)

Hrouzek - Profil | Út 1.3.2011 13:35:37

Pěkný, šoulačku jsem také lovil i z boutu, háčky bez protihrotu poblíž stulíků tam kde lidi netapou... Je to zajímavý lov.. Adrenalin veliký, když si třeba konečně všiml velký amur chlebíčka na hladině a byl už těsně před ním, tak z ničeho nic z hloubky vyrazil mini perlín a bylo po ptákách:-)) Na šoulačku mám i pár kaprů okolo 85cm,ale nejsou z ČR.

Fishky - Profil | Út 1.3.2011 12:49:23

aleš vavřina >> díky, pochvala potěší. Věřím, že mnozí si neumí představit, jaké to je, vzít si jen jeden prut, bez pípáků, boiliesu či lehátka a nenazvali by to kaprařinou, ale bez nadsázky bych si dovolil říct, že je to přesně obráceně. Kdo jednou okusí to kouzlo šoulačky, tak jí prostě musí propadnout, je to uplně něco jiného. Stopovat kapříky a lovit je tváří v tvář, vidět ten záběr, kdy se zdráhá ale nakonec to nasaje, jak stojí nehnutě a drží jeden koneček žížalky a trvá nekonečně dlouho, než se odhodlá a nasaje i zbytek... tam se člověk dozví hrozně moc odpovědí za velmi krátkou dobu, a stačí jen pozorně pozorovat - jak je důležitá síla vlasce či jeho vizuální vlastnosti, jak je důležitá velikost háčku, akce prutu, brzda navijáku, oblečení, zda ryba vidí či jak dobře, nebo co je pro rybu atraktivní nástraha... vše se člověk dozví a okusí na vlastní kůži, lepšího učitele si nikdo v tomto směru nemůže ani přát ;-)

aleš vavřina - Profil | Út 1.3.2011 9:16:03

Absolutní dokonalost!!!! Přesně to je šoulačka, Fishky to vystihl dokonale, jak ve videu tak v komentáři. Lov na šoulašku je opravdu lov - je spojen s dokonalými znalostmi o přírodě, o zvycích ryb a jejich chování, uměním nalézt potenciální úlovek a nevyplašit ho. Šoulačka je o dokonalé koordinaci pohybu - někdy je třeba umět strnout v hodně krkolomné pozici i na hodně dlouho, precizní prezentaci nástrahy a dokonalé zvládnutí techniky zdolávání většíh ryb nakrátko v hodně členitém terénu. Šoulačka je i hodně o sebeodříkání, dokonalé koncentraci - pravý lovec v loveckém zaujetí zcela přestane vnímat okolí (složitý terén, počasí, obtížný hmyz, ...) a existuje zde pouze jediný cíl, ulovení vyhlédnuté ryby. Mysl lovce je zcela zaměřena na rybu a právě tak extrémně zaměřená pozornost (snaha uvažovat úplně stejně jako lovená ryba) je dokonalou relaxací a "vymytím" hlavy od všedních starostí. Po každém takovém lovu jsem jak znovuzrozen a tyto jedinečné okamžiky si dlouho pamatuju. Kdo přes 3 hodiny neklečel nehnutě v kopřivách a dešti v tůni nad parádní rybou, těžko pochopí o čem to je. Dobrý lovec na šoulačku se pozná podle maximálně minimalizovaného vybavení, dlouhého pohledu na vodu, intuitivního využívání členitosti terénu pro své vlastní maskování a dle toho, že o svých úspěších tolik nemluví a nechvástá se. Nedělá to pro obdiv okolí, ale pro vlastní lov a požitek z něj.

Fishky - Profil | Po 28.2.2011 19:56:51

Rick >> to souhlasím, je to jen o přístupu a volbě vody a vzhledem k tomu, že v okolí bydliště mám vesměs vody chudé na takhle velké ryby, tak se mi to zatím nikdy nepodařilo - upřímně jsem na revírech kde chytám, nikdy takhle velkou rybu ani neviděl se vyhřívat (amura ano, kapra ne - tedy až na jednu výjimku, kapor ako televízor a stál uprostřed koruny velkého padlého dubu... toho bych nevybral ani na sumcovou výbavu :-) jinak Tvé zápisy nejen odsud z MRKu jsem sledoval s nadšením a svého času mi hrozně moc daly. Šoulačce se věnuje málo lidí a je to škoda, velmi velmi velmi krásná to rybařina. Na Slovensku jsem šoulel na jedné vodě pravidelně - kolem poledne kapři ryli jako krtkové. U hladiny byla 30cm vrstva plovoucího růžkatce (taková vodní přeslička) a na ní malí šnečkové. Kapřík se prodíral vrstvou vodního rostlinstva k hladině a pohyb byl vidět s předstihem a tak bylo možné potichu přijít a připravit se - pak nahodit do míst kde se zvedala "tráva" pořádnou rousnici a jen počkat na "krtka". Záběry krásné, zdolávačky ještě lepší. Třílibrový prut, třicítka silon a stejně jsem za každou druhou rybou musel do vody, velikost kolem cca 70cm ale ty zdolávačky byly parádní - kdo nezažil šoulačku, je poloviční kaprař ;-)

Rick - Profil | Po 28.2.2011 19:15:02

Fishky >> pochopim tvuj nadseni, ale nerikej že kapr na 80cm nejde, venuju se soulačku ted už nějaky pátek, zhruba od 1989 :) a je to jen o volby vody a pristup k lovu. Mám vic než jeden kapr nad 18 kg na jednu zrnu kuku, ale potom opravdu ten podberak a podložky vezmi, i když velky podberák na mokry trava asi taky lze pokud člověk to neprehani časem a nenecha kapr zapasit na sucho ale v vodě. Mám tady pár článek (okolo 2003 se myslim), tam je snad jeste popis nářadi a postupu, je to nečo mezi tvuj a karlův ktery se ted diskutuje. Ale jsem rad za oba, dobra propagace spravna kaprařina.

Strnda - Profil | Po 28.2.2011 19:03:19

povedene video akorat to chce podberak a ne to chnapnout jak stiku:)