Udírna Bradley Smoker se 4 rošty

Zařazení: Outdoorové vybavení, Bradley Smoker
Určeno pro: všeobecná rybařina

K rybaření zcela jistě patří ryby pouštět, ale zrovna tak také svůj úlovek si ponechat a zkonzumovat ho. Ryby se dají připravovat na mnoho způsobů a je to vynikající potravina nejen z hlediska chuti, ale i nutriční hodnoty. Ryby obsahují látky, které nám jiné potraviny nedají, a my bychom je měli konzumovat mnohem častěji než dosud.

Jednou ze skvělých způsobů přípravy ryb je uzení. Je mnoho rybářů, kteří ryby nejí, ale uzenou rybu si přece jen čas od času dají. Problém může být v tom, že uzení sice dá rybám - a nejen jim - skvělou vůni a chuť, ale je to proces zdlouhavý a komplikovaný. Ne však s udírnou Bradley.


Sám jsem vyudil spoustu masa a masných výrobků a občas i nějakou rybu, takže vím, kolik to dá práce. Samotná příprava produktů k uzení není příliš náročná proti tomu, co pak následuje. Samozřejmě, není to nic nepříjemného a je to událost odehrávající se párkrát do roka, takže těšení se na výsledek a čas do celé akce vložený k tomu prostě patří. Chci jen říct, že když jsem si vyzkoušel uzení v udírně Bradley, musel jsem uznat, že s ní je uzení úplně jiná záležitost a vynikajícího výsledku s ní může dosáhnout každý.


Obsluha této udírny je velmi jednoduchá a přináší skutečně profesionální výsledky. Krásné na ní je, že nabízí mnoho možností s vynaložením minimálního úsilí. Ne nadarmo je tato udírna oblíbená ve třiceti zemích světa.


Udírna Bradley Smoker BS-4 je nejmenší z udíren značky Bradley nabízených na našem trhu. V prodeji u nás je od roku 2010. Kanadský výrobce očekával, tak jako ve všech zemích, i u nás pomalý a plynulý nárůst v odbytu. Ovšem u nás se tato udírna stala okamžitým hitem a k tomu samozřejmě přispěla silná tradice uzení, které se tu těší velké oblibě.


Tato udírna je vybavena topným tělesem a speciálním vyvíječem kouře. Celý proces uzení se tak dá velmi snadno zautomatizovat a po celou dobu uzení máte pod kontrolou nejen teplotu v udírně, ale také množství kouře, který dává vyuzeným potravinám jejich nezaměnitelnou vůni a chuť. K tvorbě kouře se používají speciální lisované piliny. Do zásobníku se vkládají lisované „pelety“ ve tvaru kotoučků. Na výběr je devět druhů: olše, jabloň, třešeň, ořech, javor, naditec (angl. mesquite), dub, pekan a speciální směs. Můžete tak najít přesně tu vůni, která se hodí k potravině, kterou právě udíte, protože to nemusí být vždycky jen ryby.


Udírna je revoluční v tom, že se v ní dá snadno nejen udit, ale i vařit a péct. Je jen na vás, jakou zvolíte potravinu, teplotu, zda přidáte kouř, jaký, kdy a v jakém množství. Je to skutečně multifunkční venkovní kulinářské zařízení, které vás od běžného grilu posune zase o kus dál. Můžete udit a současně péct, používat teplý i studený kouř, který je několikrát čistší než kouř v běžné udírně a potraviny skutečně konzervuje.

V udírně Bradley můžete připravovat a dodatečně upravovat i komerčně vyráběné uzeniny, udit sýry, tepelně upravovat třeba i zeleninu a všechno bude hotové přesně v určeném čase tak, jak si přejete.


Generátor kouře produkuje trvalý tok čistého kouře a každých 20 minut automaticky podá jednu lisovanou peletu na destičku, kde peleta doutná, ale nehoří. O teplotu v udírně se stará topné těleso. Nedochází tak k žádnému intenzivnímu a nekontrolovanému hoření a nevznikají tudíž nežádoucí spaliny, které by mohly ovlivnit chuť upravovaných potravin.

Vnitřní povrch udírny a rošty jsou z nerezové oceli, což velmi zjednodušuje její údržbu. Plášť udírny je izolovaný, což usnadňuje práci při uzení venku za méně příznivých podmínek, například za větru, kdy se většina udíren ochlazuje a neudí stejnoměrně. U udírny Bradley také nemusíte potraviny uvnitř přeskládávat. Vždy jsou rovnoměrně vyuzené. Tuk odkapává na profilovaný dolní plech a odtud do vyjímatelné misky, takže nedochází k jeho přepalování a nehrozí zahoření udírny, jak se často u udíren vyrobených po domácku stává.


Uzené potraviny můžete pokládat na vnitřní rošty, ale pokud je třeba, můžete spodní rošty z udírny jednoduše vyjmout a potraviny do ní zavěsit klasickým způsobem tak, že na nejvyšší rošt umístíte uzenářské háčky. Pak tam mohou viset například klobásy nebo celé polty anglické slaniny. Jak je komu libo.

Tato udírna mě pro svou jednoduchost a mnohostrannost skutečně oslovila a já mám další důvod sejít se častěji s rodinou a přáteli k příjemnému posezení u něčeho dobrého. Vyzkoušel jsem v této udírně udit ryby mořské i tuzemské, maso vepřové i drůbeží, sýry, zeleninu, dokonce i plněné žampióny, oříšky, hermelín a spousty dalších věcí. Všechno vyšlo na jedničku, a jedničku má proto u mě i tato udírna. Všechno je jednoduché, čisté, snadno se udržuje a hlavně je udírna neuvěřitelně multifunkční. Pro milovníky posezení a dobrého jídla je skutečným přínosem.


Z této udírny samozřejmě nejsem nadšený jen já. V naší republice už ji využívá spousta lidí včetně profesionálních hotelových kuchyní. Světoznámý kuchař Jamie Oliver touto udírnou vybavil všechny své restaurace a stal se dokonce jedním z dealerů v Anglii a to už je co říct.

Udírna Bradley splňuje normy evropských zemí pro elektrospotřebiče a samozřejmostí je také certifikát o shodě.
Technická data
Váha:
21 kg
Rozměry:
š. 510 x h. 460 x v. 860 mm
Vnitřní plocha:
1452 cm2
Vnitřní objem:
76 l, větší šestiroštová verze má 108 l
Vnitřní topení:
500 Watt
Napájení:
220-240 V, 50 Hz, 2,5 A
Maximální teplota:
160 °C

 
Klady a zápory
nízká hmotnost umožňuje snadné přemístění
jednoduchá obsluha
uzení teplým i studeným kouřem
možnost pečení a vaření bez kouře
velká kreativita při přípravě jídel
snadná údržba
vyšší cena
Odkazy
O značce

Výrobce: Bradley Smoker, Kanada

Dodavatel: Graffishing and hunting, Plumlovská 3614, 796 04 Prostějov, e-mail: da.wa@seznam.cz

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 18.11.2015

Hodnocení uživatelů

džigit - Profil | Pá 20.11.2015 19:23:18

Moje hodnocení:

dá se převážet a udit všude,kde je elektřina. Možnost nastavení jakéhosi programu uzení

Možno využít k uzení i pro nás exotické druhy dřeva

přemrštěná cena,drahý provoz.Vyrobeno z né až tak odolného materiálu

Denny - Profil | Čt 19.11.2015 2:42:07

Moje hodnocení:

snadna manipulace a prevoz

jednoducha kontrola za staleho pocasi

moznost vyuziti vsude tam,kde je moznsot pripojeni k elektrice

vzhledem k moznosti nastaveni jedna z nejlepsich udiren na trhu

vysoka cena

oproti drevu jsou pelety hodne drahe

celkovy provoz,pokud by nekdo tuto udirnu pouzival casto se hodne prodrazi,odber el.proudu je pomerne velky,

v mrazu je temer nemozne,udrzet teplotu,pokud je udirna na volnem prostranstvi,kde byt jen trosku fouka vitr,prakticky tam neni zadna izolace a to je znat

Takhle jak je vyfocena ta udirna,tak jde samozrejme o reklamni fotkyTuto udirnu mam jiz druhym rokem,spokojenost,ale po uzeni vypada uplne jinak :-) Zapomente na ciste,nalestene steny,tak jako je to na fotkach,pokud hned po uzeni nezakleknete a nebudete hodinu tu udirnu lestit :-)
To neni zadna zavada,proste je to udirna a okourene steny k ni patri.
Clovek musi pocitat s tim,ze prece jen ten prostor neni tak velky,takze pokud se rozhodne treba zavesit ryby,vetsi kusy tam v celku neda.Na rostech je zapotrebi obcas uzene produkty otocit.aby se neprichytily.Zalezi na teplote a take na tom,co se udi.Take je zapotrebi obcas zkontrolovat topne teleso,ktere je na zadni strane udirny,aby na nej nestekala mastnota.Mohlo by se zdat,ze tech negativ je z me strany moc,ale neni tomu tak.Prave naopak.
Mohu doporucit vsem,kteri nemaji moznost pevne udirny,da se vyuzit i treba v kempech nebo nekde na chate,na dovolene,proste vsude tam,kde je moznost se pripojit na elektriku.My mame elektriku na tyto ucely zdarma,ale jinak se musi pocitat s tim,ze se to uzeni ponekud prodrazi.Pokud si tuhle udirnu nekdo vyzkousi tak si myslim,ze ji oceni a vysledne produkty vykompenzuji ty trosku vyzsi naklady.Nikdy jsem ji nepouzil na nic jineho nez na uzeni,tak nemohu dat reference na jine vyuziti.
Po radach lidi z mrku,kteri maji zkusenosti s uzenim,jsem udil a udim prevazne ryby,dale veprove maso,kurata,syry a douzujeme obcas nektere kopovane uzeniny.
Takze za me : vyborny vyrobek.