Občas přidávám do směsi kvůli eliminaci záběrů menších ryb česnek, chilie, pepř, pálivou papriku. Úspěchy jsou diskutabilní ale něco na tom asi bude. Zajímalo by mě jaké procento těchto přísad je pro rybu přijatelné, myslím ze zdravotního hlediska. Jinými slovy - nepropálí to kaprovi kotel? Co si o tom myslíte?
GTdpcfix >> Dal bych vzorek. Úplně se mi zbíhají sliny. Výhodou omáček je, že se žaludek nemusí prát s paprikovou slupkou, která je špatně stravitelná a nehrozí potom problémy se slinivkou. Po jednom z pokusů o slupnutí co největšího počtu TMS (dal jsem jich 8) mě asi za hodinu v autě tak rozbolel žaludek, že jsem si myslel, že zdechnu. Pal byl proti tomu procházka růžovou zahradou. Trvalo to asi půl hodiny a už jsem si říkal že jsem asi něco posr.l.
Pro rybáře: Trinidad Moruga Scorpion má neuvěřitelně silné aroma a doporučuji všem do proudné vody. Výhodou domácích dipů(na bázi alkoholu) z TMS je, že se nemusíte po nastražení bát olízat ruce :)
bremic >> prave ze ta omacka je stejna jako kdyby jsi ji jedl cerstve utrzenou je to neskutecny...vzal jsem si polevkovou lzici ze naberu trochu a ochutnam...nejaka chili me jen tak nerozhodi ne:Dnakonec mi bylo doporuceno at si naberu jen na spicku paratka a vazne jsem udelal dobre:Dneumim si predstavit jak by to vypadala kdyby jsem snedl polevkovou lzicku.da o si myslim ze snesu dost:Dvcera jsem prisel na to ze je vyborne namacet do ni bramborove tycinky od bohemia chips.uzasna zalezitost(namacet znamena jen se trosicku dotknout:)
GTdpcfix >> Musím si počkat na další sezonu...letos jsem ji pěstoval poprvé a úroda nebyla bůhví jaká. Pořád jsem se zoceloval a zoceloval až mi zbyla jen cca asi jeden a půl paprička (už usušená a to není ono). Byl endorfínek ? :))
bremic >> domaci omacka z doma vypestovanych TMS.....peklo....fakt peeklo...a to byla delana bez seminek....kdyby se tam dali i seminka nevim jak by to dopadlo....jinak nastup palivosti ma ta omacka asi 0,1 vteriny:d je to opravdu neco extremniho a nic tak vostryho jsem nikdy nejedl...da se to srovnat jako kdyby jsi jedl cerstve utrzenou TMS....
bremic >> Aha, tak to je zajímavé, na tom je kus farmakologie, esi se to vylučuje přes ledviny,nebo přes játra :)))) Čoveče, to jsou taje, které nevím esi chci absolvovat :)))
bremic >> nemusis mi to psat taky mi ustojim proslo letos vice druhu:Dale mel jsem nejaky neidentifikovatelny a za sirova jsem dostal trosku potize s vydechem....vyslovene to bolelo na to se ani ta TMS co mam vypestovanou nechytala:/jak rikam dneska budu testovat chili omacku z home made pestovanych TMS......a to prej je neskutecny zazitek aspon co mi tchan tvrdil po telefonu
meteor >> No esi capsaicin ničí nádorové buňky můžu za půlrok zjistit. Nastupuju na onkologii a tak možu vyzkoušet některým pacientům krom chema předepsat do žilky taky nějaké Mexico :)
Takže když nesním semínka, řiťka nepálí??
Dida >> 3XL pálí příšerně, dotkl jsem se toho jen špičkou jazyka a oheň se po prvním polknutí slin rozilil snad až po konečník. Dip měl kamoš, já ho nepoužívám. Ale třeba na stránkách nikl.cz kolikrát Karlovi testeři popisují, že to v tom louhujou i několik dnů a "dobré" :)
Válím si vlastní boilies a kolikrát mi opakovaně ryby braly na boilie, kde je třeba až 5% pálivé maďarské papriky. I při ochutnání to docela pálilo, ne teda jak 3XL dip,ale dost. Asi jak třeba solidní guláš.. (neumím to nějak objektivně přirovnat)
Kočka je kočka a ryba je ryba, nejsem expert na smyslové ústrojí ryb, ale to že na pálivé berou, má něco do sebe. Já si na spoustu věcí odsledovaných u vody neumím objektivně a racionálně odpovědět.. Tak už někdy pak odpověď nehledám a užívám si jen toho, že to prostě funguje.
Každopádně si myslím, že pálivé boilie vůbec není selektivní. Aspoň moje zkušennost je,že čím víc koření, tím víc záběrů a to všech možných ryb. Dokonce mám někdy pocit, že selektivní boilie neexistuje vůbec. Že pomyslná selektivita je výsledkem celé taktiky a ne jen kuličky. A že nám někdy boilie-baroni trošinku lžou :))
GTdpcfix >> Kdepak je docela sladká s chutí rajčat...čerstvá, právě utržená to je teprve zážitek,. Když jsem ji kousnul poprvé tak mě syn zanechal se slovy: Nechám Ti soukromí :)) Je jí pal je specifický. Ale jak říkám dá se na to zvyknout a už to není takovej problém. Bhut Jolokii už dává i můj desetiletej syn :))
bremic >> u susenych ano taky je mam ale dneska budu testovat chili omaacku z TMS.prej cajovou lzicku nesnis:Dvechno home made vyroba:D
sry umira mi pc:D
Martík >> to je IMHO omyl... sekundární pálení přichází pouze v případě, že zbaštíš i semínka ;-)
Naopak chilli působí blahodárně - urychluje trávení o 20%, působí blahodárně na imunitu, Mexičané ho používali coby střevní desinfekci, dokonce prý capsaicin ničí rakovinotvorné buňky (rakovina prostaty)...
Akorát je třeba poctivě trénovat a ne se ze dne na den začít cpát Habanerama :-)
Martík >>bude záležet jak dlouho je to v pálivém dipu naložené, pokud jen krátkodobě tak ho voda hodně rychle vylouhuje, pokud déle a nástraha je prosáklá do hloubky tak bych se bál:-) mluvím o extra pálivém. Já používám Chili fish od JT, zkoušel jsem si líznout, pálí ale decentně, boilies funguje, ale jen někde. Bude to podobné jako když dáš kočce grilované ostřejší maso, ani se ho skoro nedotkne a jen ho přehrabuje packama, není na takové chutě zvyklá a hlavně má mnohem vyvinutější smysly, než člověk, takže jí to musí pálit xkrát víc.
mik UTD >> tohle je otázka, která tě zavede ke špatné odpovědi. Primárně si musíš uvědomit, že kapr - velký kapr po kterém jdeš žije ve vodě X let a vyrostl na přírodním zdroji potravy, není závislý na tom, co mu tam kdo hodí, žere přírodní věci - takže v momentě kdy přijdeš k vodě, je kapr nažraný jako kdykoli jindy, on tam to žrádlo má a má ho tam dostatek v jakékoli roční době a teď si polož tu otázku co jsi dal mě - až budeš mít plný pupek a budeš letargicky přemýšlet nad tím, co si ještě dát, dáš si tu klobásu s chlebem nebo kousek čokoládky, hm? No a jsi doma. Mnoho kaprařů si myslí, že to co hážou do vody je klobása a kapři jsou na ní závislí - omyl, není to klobása, je to jen ta čokoláda, kterou kapři žerou v malém množství. Abys chytal kapry na klobásu, musel bys jí do vody valit desítky kilo, pak by jí kapři brali jako přirozený zdroj potravy.
bremic >> Jasně, ale žaludeční sliznice takového člověka musí vypadat jako asfaltka. A vzhledem k tomu, že správné chilli pálí dvakrát, tak ten druhej konec trávící soustavy musí mít pak taky zesílené dláždění :))
Do koulís používáme Chilli a Black Pepper.Opravdu stačí dávat po kapkách.Na kilo směsi je akorát 10-12 kapek.Bereme z Německa od Löhmanna.Super kvalita.
bremic >> no ty pipko :-) tu Nagu Jolokii bych nepoužíval, leda v rukavicích :-) jinak hrozí kontaminace citlivých částí těla a to je docela porod (vlastní zkušenost :-)).
Asi bych skončil u použití něčeho rozumnějšího (= méně pálivého), tudíž to vidím maximálně na Habanera, jejichž pálivost je ještě jakžtakž snesitelná :-)
F.T.M. >> s kohoutem je dobrá omáčka, řekl bych pro kapra škoda :) Používal jsem (když byl čas chodit k vodě) do proudné vody sušené TMS nebo Jolokii. Na stojáku je to stejně na dlouho jak cokoliv jiného.
Slavíček >> tak tak kapr má mnohonásobně citlivější smysly než člověk. Moc pálivé, extra kořeněné je na škodu a bude to ve vodě ležet dlouho, než se vše vylouhuje, u toho pálivého mám podobnou zkušenost.
Slavíček >> Tak to bylo super selektivní boilies mě se taky takový povedlo kapříci do deseti kil si ho nevšímali a nad deset taky né,když jsem si chtěl u vody dáchnout tak to byla tutovka:-))
Taky jsem kdysi zkoušel pálivé složky namíchal jsem vlastní říkal jsem tomu ďábelská směs . Jak jsem zjistil nic se nesmí přehánět . Při větší dávce to nežralo nic .
jurasoft >> Čau Jirko ty si s tím pálivým nedáš pokoj .... :-) .Jen aby šupíkům ta tvoje specialita nerozežrala střívka... :-).
Já dávám do směsi rozemleté hořčičné semínko s čili, 10% na kilo.Poměr nenapíšu-to je tajný... ,ale v boilí to je opravdu znát.Loni mi na to šli kapři 60+,tak jsem myslel,že to mám vychytaný.....No letos mi to žrali i menší :-(