problem so spracovanim zmesi na boilies

Som riadne "chytený" na boilies, snažim sa vyrábať gule doma, ale vždy mam problem so spracovanim už hotoveho cesta. Skúšal som kupované zmesi, ale i podomácky vyrobené, taktiež som už experimentoval aj s granulometriou zmesi (prevládanie hrubozrnných, či jemnozrnných). Použivam vajcia s presnými návodmi od odborníkov, ale vždy je cesto alebo moc tuhé , alebo moc lepivé. Nemozem sa dopracovat k cestu, ktore by bolo optimalne lepive, a nie moc tuhe....
Niekde som čital, že ak sa robia prične dierky v roll bale, tak cesto treba zvlhčiť, vraj je moc husté. Lenže potom nastane ďalší problém - vznikne mi z toho neskutočné lepidlo a neostáva nič iné, len našúlať gule rukami a to je poviem vám parádna robota. Často mi nejde ani valček uhnietiť s vrchnou častou rolllbalu. Poraďte, alebo aspoň opíšte vaše skúsenosti. Príjemné vianoce
Autor diskuse: grafi - Profil , 26.12.2005 kaprařina - nástrahy, návnady
74 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NPatan - Profil | Pá 20.1.2006 17:02:50

Chlapi, nevim jestli mate radi cokoladu, ale v prodeji jsou i takove, ktere krasne krupou. Toto krupani je docileno ryzi, ktera bude nejakym zpusobem upravena. Jako pridavek do boilies by to nemuselo spatny, jelikoz cokolada ma vetsi hustotu nez boilies a presto to krupe, mel by krupavy efekt fungovat i v boilies. Staci jen zjistit co do te coko davaji ;-)

NMartin - Havířov | Po 2.1.2006 18:30:52

Tak je to jasné, skořápky z vajec jsou na hovno a v boili nemají žádný význam !!! Prostě jestli je tam dáte nebo ne, výsledek je stejný. Hotové vyřízené.

NMarda - Profil | Po 2.1.2006 18:24:14

Podle mýho názoru nalámaný skořápky nemůžou při drcení vodou částečně rozmočeného boilie křupnout ani kdyby 100x chtěly... jedině by to byly tak velký kusy vajec. že by byly nerozlámané skořápky skrz celou kouli, ale stejně asi ne... Celkově si myslim že je to blbost a dávám je tam jen z lenosti - vajec přiměřeně a přiměřeně roztřískat vařečkou a pak přiměřeně směsi :)))
Co se týče uvolňování tak taky nevidim žádný "pro". Mnohem lepší jsou vaječný bisqity na povrchu který ve vodě nabobtnaj a esence a další věci můžou líp unikat skrz uzavřenou slupku a dál větší kusy nemletýho zobu (např. konopí) krerý se taky uvolní a vzniknou jamky kde neni tvrdá slupka.

Ngodja - Profil | Po 2.1.2006 17:03:51

ctk: zaujimavy clanok, a hlavne k jadru veci. Osobne by som sa priklanal z uvedenych moznosti k prazdnym musliam.

NMartin M. - Profil | Po 2.1.2006 16:36:42

Jasne, ja jsem treba presvedcen, ze za uspesnosti konopi jako partiklove navnady je z 90% prave jeji tvrda slupka, ktera krupne. U vajecnych skorapek v boilie si tak jisty nejsem, ale za pokus to stoji...

NMirek S - Profil | Po 2.1.2006 16:23:08

K tomu křupavému efektu skořápek - ochutnal jsem ořechové koule s kousky vaječ. skořápek a křupe to až při delším rozkousání. Nevím ale jestli to kapr může taky tak přežvykovat - předpokládám, že vetší sousta (koule, kukuřici, šneky) jen požeráky rozmáčkna a hned spolkne. Těžko hodnotit úspěšnost , zatím jsem skořápky přidával jen jednu sezónu. Tak drobný rozdíl a při jiném složení koulí a jiném revíru není možné rozeznat. Co jsem slyšel, tak to křupání má mít dvě pozitiva, jednak to kapr má rád, asi mu to připomíná šneky a pak to má být vodou "slyšet" a přiláká to další ryby (to ale u malých kousků skořápek asi moc fungovat nebude).


Vliv obsahu vápníku se těžko posuzuje, např. slepice se někdy můžou po skořápkách utlouct a někdy je moc nezajímají. U nich se právě předpokládá, že si tím doplňují vápník. U kapra se ale nedá čekat, že hned pozná, že v těch skořápkách je vápník (pokud není krmený takovým boilím dlouhou dobu), snad jedině že by to měl spojené se šnečími ulitami, tam asi bude taky dost vápníku.


Pórovitost koulí asi skořápky neovlivní (jsou samy dost nepropustné a směs je s nimi slepená). Pro dobré uvolňování tekutých složek je potřeba správně složit směs, aby byla sama dost pórovitá. Já na to používám mletý pečený koláč z kuku. šrotu, mrkve, suš. mlíka, konopí, medu a prášku na pečení. Pak ještě dávám do směsi mleté konopí a pš. klíčky.

Nctk - Profil | Po 2.1.2006 14:09:47

Nieco viac o skrupinkach v boilies som svojho casu vyhodil na nas web, prelozil som to z nejakeho zahranicneho serveru, pisal to tusim Finkelde.

NCDB - Profil | Ne 1.1.2006 9:03:04

Aleši, tobě taky, hlavně zdraví a to ostatní musí přijít

NAleš V. - Profil | Ne 1.1.2006 8:51:17

CDB:Do novýho roku hodně zdaru a pohody..za bodík...dík:-))...

NTiborK - Profil | So 31.12.2005 21:50:16

grafi-nepridavaj do zmesi vodu. Ako sa odparuje, mení sa hustota cesta. Používaj iba rastlinný olej. Niekedy môže byť problémom aj teplota miestnosti, kde cesto spracovávaš. V preteplenej miestnosti je redšie.....Vyrieši to iba prax! :-))

NCDB - Profil | So 31.12.2005 20:25:28

Aleš V konečně někdo řekl pravdu nač tam ty skořápky dávát.Aleši máš u mě bod.

Nbrach - Profil | So 31.12.2005 15:56:23

Jaká škoda, že sem nemohou psát kapři:-)))

NJaro - Profil | So 31.12.2005 1:19:47

Neverím, že nezomleté škrupinky sa dávajú kôli porovitejšej štruktúre a kôli lepšiemu uvoľňovaniu arómy. Ak tie škrupiny zomelieš na prach, tak ti to dá vždy porovitejšiu štruktúru ako len tak pomleté na hrubo. Je to dané samotným zložením bunky škrupiny, ktorá obsahuje viac vzduchu a čím viac toho prachu tam zapracuješ, tým porovitejšia štruktúra boilie vznikne. Je otázkou, či tá ryba to berie kôli obsahu minerálov, alebo kôli štruktúre a lepšiemu uvoľňovaniu arómy z boilie. Ja sa prikláňam k možnosti č.1, ale môžem sa mýliť.

Nm.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 23:13:17

Martin - Havířov -Nemusíš bejt hned na mě tak vulgární,já vím že myslíš jen prasárny.Není se čemu divit když chytáš na co chytáš :-))

NMartin - Havířov | Pá 30.12.2005 22:40:19

m.kindl: no to jsem čekal kdy se zase ozveš. Kdyby ti kamarád nedával vajíčka, tak seš v prdeli co ? Ty svoje záprdky bys do boili dát nemohl :-)))
Jmenuje se to K.K.KOMPLEX a prý je to lepší než vajíčka, tak to tam píše. Nevím, ale vajíčka jsou vajíčka, jen pozor na vajíčka od KINDLA !! :-)))

Nm.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 22:01:00

Martin - Havířov -To jako myslíš na hemenex ? Tak to si ale místo salámu dej pivní tácky :-)))

NMartin - Havířov | Pá 30.12.2005 21:55:04

Hoši zkoušeli jste někdo náhražku místo vajec od Vápna ? Teď si nevzpomenu na přesný název snad KK ?

NMartin M. - Profil | Pá 30.12.2005 21:03:13

m.kindl> ze by? :-)

Nm.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 20:53:41

Martin M - Není to náhodou kypřícím práškem do pečiva ?

NMiras | Pá 30.12.2005 20:48:52

Martin M.: o.k. mě zajímá každá bejkovina:-)

NMartin M. - Profil | Pá 30.12.2005 20:43:04

daniels> porovitejsi = propustejsi, s tim souhlasim. Ale nesouhlasim s tim, ze cim hrubsi struktura, tim porovitejsi. Predstav si priklad, kdy udelam krupicovou kasi a do te nasypu 30% vajecnych skorapek a necham to ztuhnout. Je to porovitejsi nez obycejna krupicova kase? Neni.
Miras> znam jeden figl, jak do boilie velmi lehce dostat vzduch. Rekl mi to pred par lety kamos z MRKu a tusim jsem mu tehdy slibil, ze to nebudu dale sirit do sveta. Zeptam se ho, jestli to je jeste tajemstvi a kdyz tak to zde zverejnime.

Nm.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 20:40:22

daniels : Levičáci mezi takovou elitou jakou jsou kapraři ? To jsem teda nečekal :-)))

Ndaniels - Profil | Pá 30.12.2005 20:20:36

Ale neuražim se jo a taky jsem levičak taky špatný nazor

Nmikdandy - Profil | Pá 30.12.2005 20:11:10

daniels- co se hned urazis???:-))

Ndaniels - Profil | Pá 30.12.2005 20:10:04

Martin M. ja si myslim že čim vic je směs porovitějši tim vic je propustnějši ne.Možna maš jiny nazor tak promin nechtěl jsem někoho urazit s mym nazorem

NMiras | Pá 30.12.2005 20:05:15

Martin M. : proč? No protože to psali v nějaký chytrý knížce:-) Btw. jak mám dostat do boilies vzchuchový bubliny - víš jak na to?-))) Prdět do těsta neberu:-)
m.kindl: neublíží, ale nezlepší... souhlas. Já dávám skořápky sousedce za domácí vajíčka... Do boilies dávám ale kupovaný, v těch domácích raději obalím řízek:-))

Nm.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 19:22:32

Já to dělám tak že skořápky dávám kamarádovi pro slepice a on mi dává domácí vajíčka do boilie :-)
Podle mě nepřináší skořápky absolutně žádnej užitek,je ovšem fakt že asi neublíží.

NMartin M. - Profil | Pá 30.12.2005 18:46:43

daniels> to s tou hrubsi strukturou je stejna fraze jako mene znamena vice. Malokdo se nad tim zamysli a jen se to opakuje. Dokazes vysvetlit duvod, proc by hrubsi struktura, v tomto pripade po pridani skorapek, mela byt porovitejsi? Ja budu tvrdit, ze jemna struktura muze byt prinejmensim stejne tak ucinna, napr. kdyz do ni zapracuju vzduchove bubliny, pripadne kdyz ji udelam tak, aby se postupne ve vode odlupoval povrch.

Ndaniels - Profil | Pá 30.12.2005 16:45:57

Cela vejce i ze skořapkami se dava do boili směsi jen proto že ma hrubši strukturu a tim padem je porovitějši a aroma se s něho lepe uvolnuje chapito

NJaro - Profil | Pá 30.12.2005 15:10:32

Nebude lepšie tie škrupinky vysušiť a zomlieť na prášok ? Netvrdil by som, že škrupinky majú len min. efekt, alebo sú len neutrálnou zložkou. Teda nemyslím len samotné váječné, ale minerály vo všeobecnosti. Zrejme to bude chcieť vyskúšať. Podľa mojích poznatkov /žiaľ nie s kaprami/ všetky živočíchy aktívne vyhľadávajú akékoľvek prírodne zdroje minerálnych látok.

NAleš V. - Profil | Pá 30.12.2005 14:54:15

Vejce i se skořápkami používám poměrně dlouho..
1) Z lenosti, neb vhodit celé vejce do nádoby je jednodušší a rychlejší, než po jednom rozklepávat..
2)Sice jenom trochu ale získám na objemu..to se taky hodí..
3) Nemám tolik odpadu..
4)Nenamlouvám si, že mi to přinese výrazné zkvalitnění mé nástrahy ale určitě ji to neznehodnotí..

A ten efekt křupnutí..?? Zkuste do té koule kousnout..Někdy to i křupne:-))

Nm.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 14:53:54

mikdandy : Nesmíš to brát podle sebe,akorát ty seš schopnej schroupat kýbl živejch šneků i s ulitama :-)))

NJaro - Profil | Pá 30.12.2005 14:35:42

Pochybujem, že ide o efekt "křupnutí", väčšina živočíchov v prírode intuitívne vyhľadáva minerálne látky a kapor tiež asi nebude výnimka, ak to dostane vo forme, ktorá mu vyhovuje.

Ngodja - Profil | Pá 30.12.2005 14:22:36

Martin M.:OK, nic se nedeje, pro mne to nebyl problem, kdysi jsem bydlel na Slovensku.

Nmikdandy - Profil | Pá 30.12.2005 14:17:40

trochu mimo otázku,ale pochybuji že nějaký křupnutí vůbec je. To by kapr musel mit stoličky kterejma bi si křup a ty pokud vim nema:.)))

NMartin M. - Profil | Pá 30.12.2005 14:15:55

Martin - Havirov> drcene lastury morske haveti se jiz prodavaji jako prisada do boilie. Mozna Nikl, ted nevim.

NMartin - Havířov | Pá 30.12.2005 14:09:47

Hoši a nezkoušeli jste někdo přímo nadrtit lastůrky z prázdných mušliček ? Nelákalo by to kapry více než skořápky z vajec ?

NJaro - Profil | Pá 30.12.2005 14:03:53

MartinM - drcené je u nás drvené, ale ľahko to môžeš prehliadnúť a zameniť za drevené, aspoň som sa trochu pobavil :-))

NMartin M. - Profil | Pá 30.12.2005 13:17:29

godja> moje otazka orech/vajicko byla proto, ze jsem se domnival, ze "drvene skorapky" jsou "drevene skorapky" v zapisu od ctk, ale ono to je slovensky asi "drcene" (?). Nezdalo se mi to, protoze Mirek podle mne psal o vajicku, a tak jsem se Mirka zeptal. To je vse a uz je to vysvetlene, sorry za mistifikaci.

Ngodja - Profil | Pá 30.12.2005 12:00:49

Marda: nejde o souvislost mezi aromou ale o efektu krupani pri pozirani muslicky nebo drobnych casti skorapky v kouli. Opet nize jiz o tom byla rec - Mirek S. Osobne s tim neexperimentuji ale potkal jsem lidi kteri to skouseli a tvarili se spokojene. Moje puvodni reakce byla na otazku skorapka vejce versus skorapka orech.

NMarda - Profil | Čt 29.12.2005 16:42:19

godja > nevidim mezi aromou musle a skorapkou zadnou souvislost. Neverim ze kapr si ten chemickej smrad, kterej nam mozna pripomina musli ktera tyden lezela na slunicku a skorapky spoji s necim co zive leze v bahne nebo po sutrech a je to jeho pochoutka :))

Ndaniels - Profil | Čt 29.12.2005 11:43:48

ne do boili směsi

NMirek S - Profil | Čt 29.12.2005 10:57:15

šeptal : Třeba holubí nebo ještě menší , nejlíp vyfoukat obsah a naplnit boilí směsí :-))). A ještě navrtat dost direk, aby se atraktory líp uvolňovaly. No a určitě po uvaření i nabarvit , třeba jako šnečí ulitu. Jen nevím, jak udělat dostatečné množství :-).

Nšeptal - Profil | Čt 29.12.2005 10:20:00

daniels: Myslíš přímo nastražit na vlas? :o)

Ndaniels - Profil | Čt 29.12.2005 10:17:35

nebylo by lepe použit celá vejce i ze skořapkou

NMirek S - Profil | Čt 29.12.2005 9:17:13

M.M. : Jedině z vajec, ty ořechové by asi ani kapr nerozkousal. Ale o tom efektu křupání nejsem moc přesvědčený, dávám kousky max. 5 mm velké, aby se nenarušila soudržnost. Chtělo by to aspoň dvojnásobně velké, ale jak to ukoulet ?

Ndaniels - Profil | Čt 29.12.2005 8:50:06

kup si knihu od M.Kučery tam maš vše do podrobna napsane i o pojivosti směsi,recepty atd.

Ngrafi - Profil | Čt 29.12.2005 6:54:24

Rick: díky za pozvanie..... teraz mam skusky, v skole, takze niekedy potom.....

Ngodja - Profil | St 28.12.2005 22:32:21

Martin M.: ctk to nize jasne napsal skorapky jak se jedna o prichut musla. Skorapka z vajcka - musle, nenapada zadna souvislost? Z orechu bych nedal ani do kompostu.

NMartin M. - Profil | St 28.12.2005 18:47:11

Mirek S.> myslel jsi skorapky z orechu nebo z vajicek?

Nctk - Profil | St 28.12.2005 11:29:27

to mirek: neurobi s nimi nic, drvene skorapky pridavam tiez, ak sa jedna o prichut musla, a mlyncek na to nema ziadny vplyv. Tie psenicne klicky su zaujimavy napad, vyskusam.

NMirek S - Profil | St 28.12.2005 9:53:42

grafi > Zatím koulím ručně, je to ale dřina, většinou dělám 2 kg za večer. Dávám 8 - 12 vajec / kg, do ořechových směsí míň a do rybiny víc. Do rybiny přidávám asi 40 ml olejů (sardinkový a z pšen. klíčků), do ořechových nic, tam si ořechy pustí olej samy (dávám jich cca 25 % ). Pro pojivost dávám asi 15% pš. klíčků. Těsto dělám dost husté, pak jsou koule tvrdší a dýl vydrží, chodím víc na řeky a tam je to potřeba (proud, tloušti,..).


Dotaz na mlýnek - poslední rok přidávám drcené skořápky, tak nevím, co s nimi mlýnek udělá ?

NMartin - Havířov | St 28.12.2005 9:21:10

Našel jsem dobrý roolbal, bude asi dražší, ale je super. Je to v jedné třetině stránky vpravo a musíte na něho kliknout.
http://www.carp.be/html/nederlands/overzicht_karpersite.htm

Nrick - Profil | St 28.12.2005 9:03:08

grafi, přidej 30-70 ml na kilo rostliny olej a půjde to jako po másle, víc škodí rybám a moc to klouže a mín nemá vliv. Pokud těsto shne moc rychle tak to nech víc mokry a déle odstát, kdýž po 10 minutách odstáti je to stále lepívý tak přidej trochu suchy směsí na povrh. Pokud vytlačiš bursty rollabalem tak jde zpracovat i tuhy směs, pokud ale más pistole tak to chce trochu měkší konsistence, tím ale mužeš přídat více olej nebo rozpustní složky (suš mléko např.) ktery mají pozitivní vliv na flexibilitu smeší. Kdyý stále níc tak přijd na návstěvu, pod dobrým dohledem s pivkem v ruce a levnou radu mužeš mně ukoulet 100 kilo a hned budeš machr.

NMartin - Havířov | St 28.12.2005 8:37:01

m.kindl: no jen se do mě navážej, moje SPRO STRATEGY jsou už sice starší, ale pořád lepší, než tvoje lešeňové trubky :-)) No a ta tvoje zavážecí loďička, kterou jsi nám tady představil, taky nic moc, mám lepší heč :-))

Ngrafi - Profil | Út 27.12.2005 18:02:30

voľačo na tom bude, lebo ked si uvedomím čo všetko pre tie potvorky sme schopný urobiť, tak sa často s odstupom času čudujem...

NMartin - Havířov | Út 27.12.2005 15:10:12

dobrý den kolego kindle, já už myslel, že jste umřel. Dlouho jsem Vás tady neviděl ?
Nejlepší je boili udělat tak, že vemeš: 2 kg směsi, 100 ml aminokomplexu a cca 20-22 vajec, to vsechno zavezeš k bojce, tam to naházíš do vody a ať si ty mrchy šupinaté s tím dělaj co chcou a hotovo :-))))))

Nm.kindl - Profil | Út 27.12.2005 11:47:10

ctk -To jo,ty používáš strojek jen na vytlačování,já už myslel nějakej míchač :-)

Nctk - Profil | Út 27.12.2005 11:37:42

to kindl: Hmm, myslim, ze by si to mal vyskusat. Ja netvrdim, ze sa ma cesto hned prasknut do mlynceka a bude. Samozrejme ho treba poctivo vymiesat rukami, a aj to s tym odstatim je to pravda (ja ho este balim aj do folie, aby neobschlo.) Ale ked si predstavim, ako som kedysi valal vsetko v rukach, tak je mi az tazko :-). Ide o to, ze dostanes z mlynceka hutnu jednoliatu hmotu vyformovanu do valcekov. Nestava sa mi potom, ze by mi boilies praskalo napr. pri suseni. Obzvlast dobre sa mi to osvedcilo najma pri vtacich zoboch, ktore maju hrubsiu strukturu a tazsie sa spajaju. Nemusim napriklad potom do nich davat tolko vajac, kedze je cesto viac utlacene. Samozrejme ak chcem, aby sa mi vo vode skor zacali rozpadat, teda ked idem niekam na jednu, dve noci. Ale tie gule drzia a nepraskaju. Btw. 14 vajec na kilo, tak to je uz fakt skor prazenica :-)

Nm.kindl - Profil | Út 27.12.2005 10:54:52

Jinak velkej pomocník je kousíček rostlinýho tuku rozetřít do dlaní, na robal a na stůl.Co se týče doporučení výrobců tak tím se neřiď, všeobecně platí že na směsi z ptačích zobů dávám tak 7 - 8 vajec na půl kila a na rybí směsi tak 5 - 6 vajec na půl kila.Taky jsem si jednou na kyblíku přečet že se dává 4 - 5 vajec n půl kila a nakonec jsem jich dal na kilo 14 :-)

Nm.kindl - Profil | Út 27.12.2005 10:46:53

Myslím že ruce jsou ruce,nevěřím že něco udělá hustší těsto než ruce.Chce to nechat těsto tak hodinu odstát a přestane lepit,potom jednoduchej malej robal,vyválet a uvařit.Zkoušel jsem mamuta a vytlačovací pistoli ale vrátil jsem se ke klasice :-)

Ngrafi - Profil | Út 27.12.2005 10:26:02

no tak fajn, asi pojdem pozrieť ten mlynček aj s nadstavcom....

Nctk - Profil | Út 27.12.2005 9:50:48

To je pravda, v rukach by si take hutne cesto nikdy nespravil. Mlyncek to poriadne premiesa, naviac ten nadstavec ma konicky tvar, takze tam sa to este poriadne utlaci.

NMartin M. - Profil | Po 26.12.2005 23:14:50

kdyz to prozenes mlynkem na maso, jak pise ctk, tak ten ti to uhnete hodne dukladne a rovnou dela klobasky...

NMartin - Havířov | Po 26.12.2005 16:45:22

en : zatím makáme s kolegou růčo, máš z toho lepší pocit a víc tě bolí ruce. Děláme doma jen tak 2-3 kg a zbytek u vody.

NJaro - Profil | Po 26.12.2005 16:43:32

Tak som to myslel, pokiaľ sa dá tak poriadne vymiesiť v mašine a potom dorobiť ručne. Ta el. vrtačka nemusí byť zlý nápad.

Nen | Po 26.12.2005 16:38:54

Dokud je těsto řídké, tak používám elektrický kuchyňský metlový šlehač a potom,když to neutáhne, tak hnětu rukama. Zkoušeli jste někdo použít do el. vrtačky s regulací otáček takový ten šnek,který používají malíři na míchání barvy? Prodávají to v OBI, apod.

NMartin - Havířov | Po 26.12.2005 16:32:48

Jaro : hnětací mašina je sice dobrá věc, ale ruce jsou ruce. Pokud nemáš tu správnou konzistenci, tak ti ani mašina nepomůže. Dělat boili 10,20,nebo 30 vajec, na to nepotřebujež robertka :-))

NJaro - Profil | Po 26.12.2005 16:27:30

A čo tak použiť hnetacú mašinu :-)?

NPetr - Profil | Po 26.12.2005 12:46:15

Martin - Havirov - plny souhlas

Jen pro zacatek si myslim ze i 5 vajec je moc, zkus 2 a kdyz ti to pujde tak pridavej. Nejdulezitejsi je poradne hnetat a hnetat a hnetat, kdyz se u toho nezapotis, tak jsi to odflaknul.

NMartin - Havířov | Po 26.12.2005 12:36:16

grafi: myslím si že to nemusíš dělat přesně podle daných pravidel. Já to dělám tak, že si rozbiju určitý počet vajec, do nich přidám všechny tekuté složky a dobře to rozmíchám. Potom dosypu trochu směsi, dobře rozmíchám a nechám 15 min odležet, pak postupně dosypávám směs a hnětu těsto, nikdy nevsypu směs najednou ! Pokud se mi jeví že je těsto hodně suché, přidám vejce a nebo trochu oleje, můžeš i obyčejný rostliný. Těsto po zaboření prstu do něj, se musí táhnout a nesmí se drolit nebo trhat. Tím olejem si pomůžeš nejlíp, já vodu nepoužívám vůbec. Když tak, si to ze začátku dělej z 5 vajec, ať se ti to dobře zpracovává.
No nic si z toho nedělej, ono nikdo učený z nebe nespad a ani já jsem to neuměl hned na poprvé. Tak rolování zdar.

NJaryk - Profil | Po 26.12.2005 12:14:24

Když Ti nejdou v rolbale vyválet kuličky,tak bývá většinou tim,že máš špatně prohnětené těsto.A že někdy maš těsto lepivé,jindy zase husté?Taky jsem míval ten problém.Nejlepší je to delat jak v pohádce Sůl nad zlato:přiměřeně,přiměřeně.Ať se daří.

Nctk - Profil | Po 26.12.2005 10:08:51

Zdravim ta. Nuz podla mojich skusenosti ta najcastejsie pouzivana formulka 1 kg zmesy=10 vajec zvycajne neplati. Vzdy davam do zmesy maximalne 9 velkych vajec na kilo, pricom zacinam s 8 na 1 kg, poriadne, ale skutocne poriadne to vymiesam v hlbokej nadobe. Ak je moc hoste (alebo suche), tak pridam postupne dalsie vajce, niekedy len jeho zltko, pripadne si vyberiem nejake mensie (babka ma nastastie male sliepocky, ktore nesu akoby polovicne vajicka - treba si taku kupit:-). 10 vajec pridavam len vynimocne, ked potrebujem ovela tuhsie boilies.
Co sa tyka toho valanie vyriesit sa to da velmi jednoducho. V obchode, kde predavaju potreby pre masiarov si kupis nadstavec na plnenie klobas, ktory sa dava na mlyncek na maso. Ten model, co sme si kupili my sme vsak museli trosku vylepsit, je to totiz z umelej hmoty a tak nadstavec dost casto tuhsia zmas jednoducho vytlacila z mlynceka. Dali sme si vsak vyrobit kovovy kruzok, ktory sa uz tak lahko nezdeformuje. Vyhoda je ta, ze si tie nadstavce viez zrezat na taky priemer, aky potrebujes. Vzdy vsak o par milimetrov mensi, ako je priemer rollbalu. Z mlynceka ti vychadzaju uz hotove valceky, staci ich bud nakrajat, alebo uvalat gulicky. Vela stastia.