Srkačka

Položená > Klasické > Srkačky

Zabijácká metoda pro lov na těžko - ve všech ohledech.

  • Kmen: vlasec od 0,20 mm pro ryby běžné velikosti až po 0,30 mm pro velké kusy a na zarostlých vodách
  • Návazec: tenčí měkká pletenka s nosností menší než kmen
  • Háček: podle velikosti nástrahy
  • Ryby: cíleně kapr a cejn, někdy i další druhy
  • Nástraha: dobré jsou vzplývavé nástrahy jako např. různé extrudy, používá se i zrno kukuřice v obloučku háčku, někdy se také zamačkávají holé háčky přímo do krmítkové směsi

Atlas montáží by bez tohoto „skvostu“ nemohl být úplný. Srkačka je kontroverzní montáží, při jejímž systematickém používání se alespoň v mých očích snoubí vysoká úspěšnost lovu se značnou dávkou neúcty k rybě i rybářskému sportu jako takovému. Ryby se na krátkých návazcích sekají v podstatě samy, čímž je rybář odsunut do role plniče krmítka, nahazovače a zdolávače úlovků. To nejlepší, co se dá s touto montáží dělat, je čekat po náhozu na prudký potah od samovolně zaseklé ryby, často i na jízdu přes brzdu. Protože loví samotná montáž, nezáleží příliš na použitém náčiní ani na osobě rybáře. V duchu této filozofie je srkačka velmi často používána a její obliba je místy značná.
Kromě určité degradace samotného rybolovu (o tom by se ale dalo diskutovat) je srkačka nebezpečná pro samotné ryby. Odtržena od kmenové šňůry loví ryby dokud na háčcích nebo v krmítku něco zbývá. Návazce z pletenky praskají podstatně hůř než kmen a utržené ryby pak s sebou vláčí těžké krmítko. Velcí kapři často dokážou nasát celé krmítko i s oběma návazci a po utržení z udice jsou odsouzeni k dlouhému hladovění a někdy i smrti.
Proč se přes to všechno vůbec o srkačce zmiňuji? Její úspěšnost vypovídá mnohé o tom, jak doopravdy ryby přijímají potravu a princip pevného spojení krátkých návazců s těžkým krmítkem je použitelný i v mnoha přijatelnějších podobách, jejichž úspěšnost si se srkačkou nezadá.
Jsou to například: obratlík v trubičce dle MM, kříženec srkačky a průb. montáže, Balaton, Půlbalaton, …)
A nakonec – srkačku je možno přece jen občas používat. Pokud je v lokalitě minimum vázek a zajistíme správný poměr nosnosti kmene a návazců, není to zas tak vražedná sestava. Hlavně musí při utržení ryby prasknout kratičké návazce a ne kmenová šňůra. V praxi to znamená používat poměrně silný kmenový vlasec, což nemá v mnoha případech na počet záběrů nijak zásadní roli.

Použití: Klasický lov kapra a cejna na položenou. Záběr lze detekovat čihátky, elektronickými signalizátory anebo čekat na jízdu přes brzdu.

Postup

Existují komerčně vyráběné vzory běžně prodávané v rybářských prodejnách, ale srkačku vyrobíme navázáním krátkých návazců z pletenky na jakékoli těžké krmítko. Přesto doporučuji přidržet se vyobrazeného vzoru a optimálně vyladit 4 základní parametry této montáže – hmotnost krmítka, délku a sílu návazců a velikost použitých háčků. Prodávané vzory totiž ještě zdaleka nedosáhly hranice dokonalosti…

Martin M. - Profil, 9.2.2006
Průměrná známka: 2,87

Diskuse k montáži

Shalaka - Profil | Pá 28.3.2014 16:54:19

joti, ryba váhu krmítka ucítí, jenže až v momentě, kdy už z něj vysála háček a píchla se o něj. Logicky se pokusí vzdálit od krmítka, jenže jediné čeho tím docílí je, že si háček na krátkém návazci zasekne ještě hlouběji do tlamy oproti váze krmítka a dá avízo "rybáři", že je tam. Toliko princip srkačky.

strejda16 - Profil | Čt 27.3.2014 19:39:32

Myslím si, že 99% rybářů ji na prutě mělo, včetně mě. Funguje skvěle na krátké vycházky pro toho kdo si chce rybu odnést. Já osobně jsem ji vyřadil už dávno. Dá se vyrobit srkačka velice šetrná, nebo taky hodně nebezpečná, já osobně jsem u vody viděl více těch nebezpečných, ale to je o lidech. Třeba taková pevná helikoptéra taky není pro rybu žádná hitparáda.

sasík - Profil | Čt 27.3.2014 19:24:41

49% to chápu, 51% prasárna, čaukes :)

joti - Profil | Čt 27.3.2014 19:15:38

A neciti ryba odpor krmitka?

Anýzový dědek - Profil | Út 28.6.2011 14:11:44

článek se mi líbil.Ten hodnotím za 1.
Montáž jsem používal, ale právě kvůli častému trhání kmenového vlasce jsem jí opustil
a používám s koncovým krmítkem

wt - Profil | Út 28.6.2011 13:42:26

anebo používat háčky bez protihrotu ryba se ho lépe zbaví

piskacek - Profil | Ne 26.6.2011 19:28:37

Všechny srkačky jsou strašné,na nic nepoužívat!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jaroch - Profil | Út 25.5.2010 0:02:16

Myslím že když se použije například kmen 22 a návazce silon 8-10-12 tak povolí ten návazec a ne kmen.
Nebo se mýlím a i tato varianta je špatně a musí tam být ta pletenka ?

GRUPA - Profil | Út 23.2.2010 16:53:19

Montáž je důležitá, ale to by se pak mohli zakázat lanka na štiky, protože těm to tam zůstáva určítě víc, než kaprovi krmítko, všechny věci na vláčku kde je víc než jeden TROJháček atd. A myslím si že velká většina rybářů se srkačkou začína, nebo s něčím hodně podobným a nemá to smysl zakazovat, raděj bych víc radil v tom jak je ta montáž méně nebezpečná při případném přetržení kmenovky a proč..........tak to vidím já.

solich76 - Profil | Út 23.2.2010 16:52:34

kam!kaze >> no to m je jasné. Ale nevím proč se tak zasává když sám kritizuje a nezná lidi.

kam!kaze - Profil | Út 23.2.2010 16:47:58

Tomino555 >> Málokdo dokáže v klidu uznat že se mohl mýlit,děkuji.Jsem rád že jsem aspon u někoho vyvrátil mýtus o 100% škodlivost srkačky.Je to fakt o způsobu navázání.Pokud to je ta standartní,kterou popisuješ ty,tak je to masakr.To je neoddiskutovatelný fakt.

Tomino555 - Profil | Út 23.2.2010 16:43:21

kam!kaze >> Dobře uznávám chybu.Nejsem v oboru srkaček nějaký odborník a proto znám jen jednu a to klasickou kde je navázáno vše na pevno, a kapr pak zátěž vláčí sebou.Samozdřejmě jestli se na srkačku dá chytat šetrně,tak na to nemám negativní názor,ba naopak.Jde přeci o zdraví našich šupináčů! :)

vydrák - Profil | Út 23.2.2010 16:42:58

Nedělej ze sebe hloupějšího než si.Spolu jsme vedli jinou debatu-viz.Výroba Krmítek (Síťka)

kam!kaze - Profil | Út 23.2.2010 16:41:26

kasch >> solich76 >> No on se Vydrák klidně může vyjadřovat ke všemu co chce.Stejně jako ty.O tom je MRK.A jestli je jeho názor kvalitní nebo ne už rozhodne zakaldatel a moderátor diskuze.

kam!kaze - Profil | Út 23.2.2010 16:39:17

Tomino555 >> Není srkačka jako srkačka.A přesně tak nemůžeš házet všechny kteří používají něco co spojuje společný název "SRKAČKA" do jednoho pytle,protože jejich variant je několik a ne všechny jsou tak strašné jako to co popisuješ ty.Je to trocho unáhlené a nerozvážné.

solich76 - Profil | Út 23.2.2010 16:39:04

kam!kaze >> doufám že na tom nákresu nemáš klasiku co tam bude ležet tisíce let. To by ti asi u VYDRÁKA neprošlo

solich76 - Profil | Út 23.2.2010 16:36:01

kam!kaze >> souhlasím jen nevím proč se ozývá VYDRÁK když sám odsuzuje že? VYDRÁKU mám tu prsknout odkaz?

vydrák - Profil | Út 23.2.2010 16:35:46

Tomino555 >> To ti nikdo nebere,tady šlo o Tvoje vyjádření o přemýšlení.

kam!kaze - Profil | Út 23.2.2010 16:35:08

Bezpečná srkačka

Položená > Klasické > Srkačky

Při utržení za sebou ryba nevleče težké krmítko.

* Kmen: já používám 0,25 mm
* Návazec: pletenka na 5-8 kg cca 5-10 cm
* Háček: to je každého věc, ale myslím si, že nějaký gaf není vhodný
* Ryby: kapr, cejn, lín ...
* Nástraha: lisovaný rohlík, kukuřice, foukačky ...

Montáž je jednoduchá a účinná snad jako každá jiná srkačka. Do prokrmených míst, kde je ryba najetá a je větší šance ji ulovit.
Montáž drží pevně i při větších rybách, které jsem měl tu čest tahat (3-8 kg).
Postup

Provlečení kmenového vlasce skrz krmítko, nasazení zarážky, poté obratlíkem s návazcem a zpět zarážkou a krmítkem. Na volný konec vlasce přivázat návazec s pletenkou a zarážku.
Je třeba použít zarážky, aby nedošlo k odření vlasce v uzlu.

Cukr - ® [Poslat soukromou zprávu.] , 5.5.2009


Autorem tohohle příspěvku je uživatel Cukr.Jen jsem jej překopíroval včetně obrázků z jiné diskuze.Zdá se mi že tohle by mohla být "srkačka" s nejmenším rizikem poškození ryby při utržení.
Doufám že se Cukr nebude zlobit :)