Na štikách z boatu

Diskuse k rybářskému videu Na štikách z boatu

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 15.8.2011

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 17.8.2011 12:14:09

pepa-č >> Toto není úplně ta správná cesta, jelikož by mě to omezovalo a já nemám rád, když mě něco omezuje. A ano, jsi patrně jeden z hodně mála (pakliže to myslíš upřímně), který by se nezdráhal si od tý huby odtrhnout a jeden z mála = má smůlu a po jeho nikdy nebude. Jistě se shodneme na tom, že nasnadě je celoplošné snížení počtu rybářů. Jak na to? Tvůj návrh by to nevytrhnul. Zdražit povolenky? Podpořit propagaci kaprařiny a kapra jako takového a zfanatizovat davy, aby chytali pouze kapra? Přesunout posléze tyto davy na konkrétní lokality (pobídky lovu nonstop K70, K60, lov na tři pruty a garancí kapra 10kg+ denně, jinak se vrátí vstupné)?Vysadit veslonose?

Pike - Profil | St 17.8.2011 12:11:20

Já bych obecně povolil lov jen na jeden prut a kaprařům bych naopak povolil pruty tři.
Vždyť voni to ti kuci jako nedělají pro sebe, voni to dělají pro nás a ten prostor bych jim dal.
A navíc ty kapři pouští.

pepa-č - Profil | St 17.8.2011 12:07:44

Fishky >> ne, protože nevybereš více když nezavedeš druhou. bys měl furt jednu a tutéž cenu. teď bys měl stejnou cenu za nedravčí PLUS další prachy za dravčí. je to "nenápadné" zdražení. a obyčejné povolence zmenožníš lovit dravce a tím zase omezíš tlak, bo někteří si jí nekoupí.

Fishky - Profil | St 17.8.2011 12:05:59

pepa-č >> nebylo by méně komplikované a komfortnější nerozdělovat to na takové a makové povolenky, ale prostě odpovídající část z vybraných prostředků investovat jen do dravců?
Edit: předběhls mě, no tohle nikdy nemůže projít, taková separace, tedy nejsi nejskromnější :-))

pepa-č - Profil | St 17.8.2011 12:05:12

Martin M. >> omezí to igelitkáře, co chytají na rybu bokem (kapra násaďáka a candoše pokud pujdou) - to je hodně podstatná část neblahého vlivu. většina si zvolí "jistotu" snadnějšího a jistějšího. to prvně.
specialisty to omezí méně - ti ale nadělají méně škod v sumě.

celkový tlak na dravce by oddělením dravých a nedravých, dravčí povolenkou, jen jedním prutem na dravce a jen 3mi dny (předem určenými s nemožností to měnit zpětně sem a tam) poklesl dramaticky. jsem o tom hluboce přesvědčen. a né sám

Martin M. - Profil | St 17.8.2011 11:58:08

pepa-č >> budes potom chodit k vode mene? Kolik rybaru to omezi? 10%?

pepa-č - Profil | St 17.8.2011 11:54:46

Urbo >> díky za vstup. důležitý je kromě extra peněz, které by byly alokované (čili žádní kapři za tyhle prachy), to oddělení dravých a nedravých a jeden prut. a nemožnost to měnit když už jsi jednou označil datum v polovence tak, nebo tak.

pokud 3 dny v týdnu omezí jen málo lidí, no tak hurá - aspoň nebudou řvát. :-)

Urbo - Profil | St 17.8.2011 11:51:41

Po dlohe uvaze mě napadá jako efektní akorát jedno z navržených řešení a to vydávání separátní povolenky vyloženě na dravce (rybyčka+přívlač) za příslušnej poplatek. Jen tak lehce to ,ale nepude...
Omezení počtu kusů je na nic bo těch dravců je tak málo v mým okolí, že se stejně skoro nikdy nedostanu na současný limity( 2ks 7kg)A to se přívlači věnuju pravidelně a pár let už to taky je. Povolení lovu třikrát za tejden je taky na nic bo většina rybářů se stejně víckrát jak 3 krát za tejden k vodě nedostane. A jak se jednou lidi dravce naučí chytat, tak už to jen tak nezapomenou. Tak to je i u ostatních metod. Ad feeder. ted už s tím lape skoro každej. Dravci sou na řadě.

pepa-č - Profil | St 17.8.2011 11:51:17

Scanix >> hlavním cílem, je snížení tlaku, čili omezení lovení. bez obalu - tohle. ostatní je až druhý plán. čili utrhnout si od huby, snížit tlak.

Scanix - Profil | St 17.8.2011 11:45:39

pepa-č >> jasne, je to stejne jako kdyz vodis wobler 14+ na P vode se zamacknutym protihrotem a smis mit na nastraze jen jeden, to abys nahodne harpunovanemu pstruhu neublizil? ;) No souhlasim, ze je to spis jen kosmetika, pro lidi, co nechteji rybu moc porvat, ale neresi to dany problem. Jak to prosadit, to je ta spravna otazka, zadnou zakonodarnou moc nemame, tak jsme v loji...

Stavba - Profil | St 17.8.2011 11:36:07

Scanix >> sam sem vlacel a obcas jeste vlacim. rad sem chytal tlouste a okouny na privlac, ale tech dojebanych kudel co mi slukly malyho woba a rotacky az na zabry bylo az prilis. ted tlouste chytam na rohlik, okouny nechytam, bo cilene 40+ u nas proste nejde a rybickarim. pride mi, ze velikosti nastrazky a stylem chytani muzu lip selektovat a dravcum ublizim min

pepa-č - Profil | St 17.8.2011 11:33:59

Scanix >> omezení počtu kusů je součástí projektu. BL háček je brečení na nesprávném hrobě, to nic neřeší, BL háčkem nesnížíš tlak, nesnížíš počet chycených ryb, na co mít 20cm jerku BL háčky? nebo na montáži na sumce? to jsou detaily. minimální velikost rybičky je věcí k úvaze. ale je to nevymahatelné, složitě kontrolovatelné. jeden prut je jasné vidět, 3dny v týdnu taky atd.
řešíme detaily, ale pointa je, jak to zavést.

pepa-č - Profil | St 17.8.2011 11:27:32

Stavba >> no právě i to by byl jeden z efektů - prostě by to bylo těžší a tím by se to ulehčilo rybám.

že každý nemá dost času je věcí každého, pravidla rybolovu by měla být odladěna s ohledem na ryby a ne prvně na rybáře.

to je zase znova - já jsem pro, ale jen když to nijak neomezí mě. furt ta samá písnička. všichni bychom si museli trochu utrhnout od huby, ale nakonec by se to zlepšilo (pro všechny)

hlavním cílem oddělení (kromě získání dalšího zdroje peněz na násadu) a jednoho prutu, je znemožnějí chytání jednak kaprů a pak bokem, na co kdyby candoše nebo štiku. tím, že by sis musel zvolit, odpadne mnoho lidí, kteří raději zvolí možnost snadno naigelitkovat kapra a tím se zmenší dravčí tlak. prostě tech hodin, co se někde koupe kačena ubude a ty ryby dostanou větší šanci dorůst a dožít se dalšího rozmnožovacího cyklu. nebo cyklů. atd atd.

Scanix - Profil | St 17.8.2011 11:13:21

pepa-č >> Pepo, nektere tve nazory mi prijdou opravdu podnetne, konkretne omezeni lovu dravych ryb a rozdeleni povlenek napr. na P - muska (do konce listopadu), P - privlac (do konce srpna), MP - dravci (napr. varianta jen na 1 prut apdo.), MP - kapr , ci jak se to nazve...variant je bezpocet. Nejvetsi problem ale s dravci spatruji v tom, ze stavajici moznost odnest si denne 7kg (treba okounu) ci 2ks 5kg stik ci candatu je nesmysl. Zavest omezeni na jednu rybu tydne je podle me optimum. Povolit lov jen s hackami bez protihrotu. Zakazat lov na rybicku mensi jak 20cm, okouni se daji lovit i na zizalu a samozrejme privlac. Nejvetsi umrtnost dravcu maji na svedomi, presvedcuju se o tom denodenne u vody, rybickari, co lovi na 5-10cm rybky, nechavaji zazirat neboh dravciky, to co jsem videl posledni dva dny u vody, nechci to popisovat, ale uz je mi z toho na bliti a hlavne je to masova zalezitost, sice zdanlive hodne lidi lovi na privlac, ale ve skutecnosti je to zlomecek lidi, tito lide jsou u vody vetsinou o dost kratsi cas a jsou videt, protoze se vice premistuji, nez bobkari s rybickou, co si rybku pekne vysedi, zvlast masova vec je to na podzim, kdy se dravci zacinaji futrovat na zimu a kapri prestavaji brat :)

Ale to patri spise do teto otazky: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=609048 s timto amaterskym videem to moc co docineni nema...

Stavba - Profil | St 17.8.2011 11:07:31

pepa-č >> "nemohl v jeden den chytat obojí, buď dravé, nebo nedravé."
s tim nesouhlasim. omezovalo by to znacne chytani nastrazek pred lovem dravcu. ne kazdy ma tolik casu a moznosti, aby si moh nastrazky obstarat a jeste nekde rozumne skladovat.

at radsi prvoci co vlaci pouzivaji lanka a odpovidajici nastrahy. mikromrd.karum co onanuji nad poctem ulovenych pidistik a pidicandatum sekat ruce

padavka - Profil | St 17.8.2011 10:32:03

Ahoj všem jsem na této stránce poprvé a snad né na posled.Tak zatím se mějte fajn a Petru zdar.

Carchy - Profil | St 17.8.2011 10:21:14

Fishky >> Škoda,že ti těch 250 % nepomůže k tomu,abys to pochopil.

Stanďour - Profil | St 17.8.2011 10:11:30

Soulfish >> Já jen pro úplnost ohledně té gramatiky.

http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=tys

vokounek - Profil | St 17.8.2011 10:11:03

ja len práve mi ten plávací záchod doniesol kurier :))

Fishky - Profil | St 17.8.2011 10:08:33

...no a pak že kdo to tady rozpumpoval, pár zápisů o tom, jak se z dravce dá udělat kapr a hned mám ego na 250ti, pardon auru :-)) krásná to středa, díky MRKu :-)