Dravci - jak to bude dál?

Myslím, že nejsem sám, koho zajímá, jak dlouho ještě bude trvat, než se někdo, kdo je kompetentní k provedení změny, zamyslí nad tím, že v dnešních podmínkách je ve stávajícím rybářském řádu zakotveno plno přežitků z let minulých, které přispívají k tomu, že s většinou dravců to jde na našich MP vodách prudce ze svahu a jejich úlovky mají sestupnou tendenci , hlavně velikostní.
Chtěl bych tímto všechny lovce dravců, ale i jiné skupiny rybářů, kterým osud těhto ryb není lhostejný vyzvat k diskuzi o zlepšení tohoto stavu.
Co si myslíte o tom, jaké změny stávajícího RŘ by přispěly k této změně k lepšímu?Díky předem za podnětnou a hlavně slušně a korektně vedenou diskuzi s ohledem na všechny rybáře lovící i třeba odlišnou metodou, nebo ty, kdo si občas domů rybu vezmou.
Autor diskuse: Flip - Profil , 4.4.2008 dravci - RŘ, MO, svazy

A) Všechny ryby bez vyjímky pouštím13%

B) Občas nějako rybu odnesu80%

C) Beru pouze dravce2%

D) Vezmu to ,co mi dovoluje rybářský řád3%

E) Co je na háčku to jde do sáčku2%

Od 4.4.2008 hlasovalo 317 čtenářů.

Lukas89 - Profil | Út 18.5.2010 16:44:53

Ahoj, začnu takto.. Osobně dravce chytám, ale přívlač jde krapet mimo mě, nechytlo mě to.. Co si vezmu, tak je candát a okoun, pokud jsou k tomu, tak absolutně nemám averzi je vzít, dyž se povede sumeček okolo 110 - 120cm, tak si ho taky vezmu - někdy, ostatní pouštim, štiky kor..
Podle mě je problém ten, že neni dohled ani postih, příkladem - ste na okounech, chytnete kulový, jen pár kusů a ještě k tomu chcípáčky, kerý pustíte a dyž utahaný jak kotě vyndaváte cajk z loďky, tak okolo projde nějakej debil, kterej ani neví jak která ryba vypadá a táhne plnej kýbl candátků s komentářem, že ti okouni dneska fakt šli a že zejra musí zas dokud to takhle tahá, to byste mu rozbili hubu a dyž si vezmu kolik takovejch je, a co jim do ruky přijde za ten rok, tak se nedivím, že to vypadá jak to vypadá, že se ať nasazený ryby nebo ryby samorostlé takhle ztrácí a jejich počty se tak rapidně zužují..!

boriak - Profil | Út 18.5.2010 16:08:10

Scanix >> jedine ten najvyšší...

Scanix - Profil | Út 18.5.2010 14:48:00

Tak uz nekdo vi, jak to bude s temi dravci dal? :)

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 17:00:16

Bosanac >> tady je přesná citace:
V úseku od jezu v Herbertově až po jez u Bílého Mlýna ve Vyšším Brodě je lov lososovitých ryb povolen pouze na umělé mušky s klasickou muškařskou výbavou. Nejmenší lovná míra pstruha obecného je zvýšena na 45 cm.

Takže lov ,,lososovitých ryb!-kdyby se na to vysrali a napsali,,lov povolen pouze na umělé mušky s klasickou výbavou--tak to by bylo jiný kafe.

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 16:41:13

Flip >> Mam pocit ze je tam napsano na umele musky a klasickou muskarskou vybavou . Coz je srozumitelne i pro mne co neovladam cestinu tak dobre . Podivam se do soupisu na presny popis celeho reviru protoze je popis dost dlouhy .

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 16:31:50

Bosanac >> no nevím jestli p.Hladík má taky všech 5 pohromadě.Už jsem někde psal,že sice udělal na Vltavě 28 úsek fly only-ale v soupise revírů je napsáno-,,lov salmonidů povolen pouze muškařskou metodou"
Takže jinými slovy každej píčus tam může žehlit na rotačky dle libosti s tvrzením,že loví třeba tlouště a nebo okouny.
Nedělám si iluze o tom,že ten potočák tu rotačku nezchlastá,protože pozná,že pánešek jeho zrovna neloví:-)))
Tak takhle se u nás řeší úseky fly only:-))))

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 16:27:07

Flip >> To se nemas mne ptat , obrat se na svaz nebo jeste lepe na hospodare pana Hladika . Je to docela rozumny chlap . Tak jako tak na P vodach se vas svaz rozloucil s celosvazovym hospodarenim , pribudu useky fly only , CaR , uz je zavedena vyssi mira u potocaka a i lipana , priblizujete se pomalu ale jiste "normalnim" revirum v cizine . Bude to trvat delsi cas ale rozhodne mene nez na severu nebo zapadu Cech . Ty jsou beznadejny se stavajicim vedenim . S Hladikem by se dala udelat i zmena s mirou stiky a candata . Jen vi dole musite tlacit na zviseni miry a vetsi ochrane .

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 16:10:48

Bosanac >> s mouchou taky umím-takže mně by to osobně nevadilo:-))Ale proč u nás na vodách,kde z valné většiny kralují granuláči by měl chlap,kterej zaplatí za povolenku stejně jako jiný sedět na prdeli doma a skřípat zubama jenom proto,že neumí chytat na mouchu:-)))
jak říkám plošně je to na pí.u.Hezky pěkně revír od revíru a možná se k něčemu dohrabeme.
U nás na duhákodromech kam se vysazuje pouze PD ve granulované formě je v době hájení P vod zákaz lovu.A proč,když se vyskytuje pouze ryba,která nemá dobu hájení.
A taky to nikoho z vedení nezajímá se tím zabývat.

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 15:59:34

Flip >> Jaky privlacovy prut na salmonidy , jen muska a nazdar . Takovy je system na vodach co zavidis . Only fly . A muska je i streamer . Tam se smi podivat vlackar jen bez prutu . Jedina vyjimka je lov hlavatky ale nastraha musi byt 20 + cm . I na dravce i na salmonide je treba zavest prisna pravidla . Je tam jedno velke ale a to je kdo bude kontrolovat dodrzovani pravidel .

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:53:40

To all-jenom by mě docela pobavilo,kdyby na P vodách,kde je hájení do 16 dubna povolili celoroční lov všech ryb mimo salmonidů.-to by se většina muškařů asi uřvala.Je to jejich království a přestože tam jsou i jiné ryby má každý zažité,že tam prostě nesmí lovit nic v době od 1.12-16,4.A tečka.
Ptám se?Proč by měli v době hájení lézt na MP a otravovat dravce,kteří jsou taky hájení.-a nechci slyšet odpověď,že tam jsou i jiné druhy ryb.
Když metr-tak všem stejně dlouhý.

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:46:37

Bosanac >> takovéhle píčoviny bych zatrhl úplně.Chceš lovit salmonidy?Použij přívlačový prut a nástrahy a nebo muškařský prut a nástrahy.Tečka.to ostatní je pouze ojebávání a zajištění lovu na P vodách široké veřejnosti,která tam napáchá více škody jak užitku.

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:43:15

Bosanac >> Lojzo s tím souhlasím a i závidím.Bohužel tady u nás je to asi trochu jiné.A upřesnění pravidel byť i na každý měsíc by mohlo vést jen je ku prospěchu všech a ryb hlavně.
U nás vládne plošné hospodaření a jsou na tom biti všichni.

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 15:42:05

Flip >> A co zakazat bublinu na vlaceci a plavackovy prut a povolit ji jen s muskarskym ?

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 15:39:35

Flip >> Vy tady nemate hlavatku nebo marmoratu , pstruzi-potocaci jsou s prominutim na ho... , nestace dorust tak asi ani nevite ze se na vetsine P vodach dejme tomu v Chorvatsku a Bosne v dubnu a kvetnu smi chytat jen na streamera se minimalni delkou od 5-7 cm. Zadna nymfa nebo sucha muska . Zase od rijna do prosince zadny streamer .

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:36:37

pepa-č >> už vůbec nechápu oč ti frčí-tady je zadaná otázka jak dál to bude s dravci a tak podle toho uvažuji,co by bylo ku prospěchu a myslím,že když je nebude nikdo žehlit v době,kdy je jich většina hájená,tak jim to určo pomůže.

pepa-č - Profil | Pá 18.9.2009 15:33:06

Flip >> to ale není o tom zda jde o přívlač nebo o muškařinu - to máš lov hájených ryb a to hodnoť dle tohoto pravidla, pane RS :-)

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:30:46

To all-nechápu,když někdo dokáže chytání na rybičku velikostně omezit ,udělat to třeba u mouchy.
Na MP ať si každý muškař od ledna lape na mušky do velikosti třeba 2 cm jak je libo,
Pokud ovšem ,,muškaří" na mouchy ve velikosti 10 cm tak si nedělám iluze o tom ,že jeho cílová ryba je třeba ouklej a nebo proudník.

Scanix - Profil | Pá 18.9.2009 15:28:56

Bosanac >> ale no tak, o co jako jde...miniwoblirka bys mozna i nekam poslal, treba se musakem tahaji popy po hladine...cele je to trosku usmevne...chce to zkratka jednoznacne vymezit nastrahy a jejich velikost, tak jako to trena funguje na Novem Zelandu a bude po srandickach...

Knapík - Profil | Pá 18.9.2009 15:27:55

Flip >> to zní jako rozumná věc, navíc by se tak dostalo i větší ochrany jarním dravcům na MP...

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:27:49

pepa-č >> ano je to přívlač-akorát tu nástrahu místo navijáku přitahuješ rukou.

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:26:06

Bosanac >> přesně tak taková nastraha je k na pí..u.Myslím,že by konečně už prospělo v tom udělat pořádek a oddělit muškaření od vláčení s muškařským prutem.

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 15:24:24

Scanix >> Navnadu nebo nastrahu ? Dej woblera na musak a zkus vlacet .

Scanix - Profil | Pá 18.9.2009 15:24:21

pepa-č >> neni treba si na neco hrat, to ze mam preci musak, tak nemuskarim, to ze na nej nekteri chytraci v JC a i jinde tahali (a jinde jeste tahaji) gumove nastrahy o tom svedci dobre, ze s nim "vlacet" lze, tak proc to popirat, ze velky streamer je vlacka, kdyz je to zjevne...

pepa-č - Profil | Pá 18.9.2009 15:22:24

Scanix >> svatá noho! již na chytej jsem ti napsal co si o tvém muškaření s vláčákema olověných "muškách" na P vodách v září myslím. Ochcáváš pravidla s pocitem ublížence, že tě někdo diskriminuje, bo nemůžeš vláčet. Trucmuškařina. Já bych chtěl, ale nesmím, tak jak správný Čech něco vymyslím. Jsi normální ochcávač a obcházeč pravidel a víš to. Tvůj boj, tvoje morálka.

klidně to sem zkopíruju:
® pepa-č

Scanix> já právě se systémem klasická muškařská výbava nebo noty do futrálu souhlasím. Veškeré paskvily z bavorským dřívkem, plovátkem nebo se smekáčem, bych z fleku postavil o kilometry mimo výseč muškařiny. Zrušil bych nesmysl o lovu na umělou mušku a muškaření a zavedl pouze muškaření (pouze na umělou nástrahu, koník, chroust opět mimo výseč), muškařský prut, muškařský naviják a šňůra. 1 nebo dvě nebo 3 mouchy a to je celé.

Všude na světě to problém není. Když pojedeš na Morrum tak některý pooly jsou Fly only, některý jsou Spin only, některý Fly and Spin. Jezdí tam lidi z celého světa a všichni chápou, co se tím myslí. Jen u nás jsou vykukové, chytráci (a nezlob se) ublíženci, kteří se cítí diskriminování, že nemohou vláčet. Tak chytají na trucmuškařinu. Ačkoli ti musí být jasné, že to muškaření není. Kdybys tohle předvedl na Morrum, tak s tebou vyběhnou, že ti bude Švédsko malé. A (opět nezlob se) budou hnedka vědět, že jsi z Čech. Bohužel.

Utrhni o 10–15 rapal míň a máš slušnou muškařinu doma. A nebudeš muset chytat ublíženou trucmuškařinu s vláčákem. (malý smajlík)

Knapík - Profil | Pá 18.9.2009 15:22:16

Bosanac >> díky Flipovi ..., už jsi našel rozdíl ?
čéče, víš že jsem nikdy proti muchařům nic neměl ? Snad krom toho, že v když se v Plzni v dubnu, květnu začínají třít parmy a podoustve, tak si muškaři rezervují řeku pro sebe a díky shora posvěceným závodům se jich objeví v řece cca 50 a to musí být pro ty ryby naprosto ideální stav :(
Z peří holuba jsem si vázal mušky už někdy kolem sedmi let věku, neříkám, že zrovna dvakrát chytaly, ale pár ryb jsem na ně dostal ...

Gregor - Profil | Pá 18.9.2009 15:22:14

Flip >> Myslim se že sebedokonalejc vymyšlený pravidla nejsou k ničemu, dokud se nezačnou dodržovat. Je to krok dopředu, ale bez kontroly nebude mít takovej efekt :(

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 15:21:18

Flip >> To nemyslis vazne ? Streamer ktery plave , k tomu velky . Bez to hned patentovat , na tom vydelas majlant .

Scanix - Profil | Pá 18.9.2009 15:20:26

pepa-č >> ja bych rekl, ze rozhodne, proc bys nemohl vlacet s musakem, podle me nejde o pouzite vybaveni, ale o zpusob vedeni a prezentaci nastrahy, ktere predstavuje jednoznacne navnadu pro dravce, samozrejme v primerene velikosti...

Scanix - Profil | Pá 18.9.2009 15:18:39

Flip >> souhlas, urcite to treba Lipnu castecne povedlo, ale stale tam chybi napriklad ta vetsi kontrola a dodrzovani pravidel, protoze se porad najde dost tech, ktery na to dlabou a tyhle informace mam z velmi spolehliveho zdroje...nakonec, kdyz se nasinec na takoveho "taky rybare" odvazi a upozorniho, ze nedela dobre, zpravidla nasleduje odpoved ve stylu: "me je to fuk a pokud nekdo prijde, tak mam penez dost a zalepim mu hubu". Je dost mozne, ze si dost clenu RS proste radeji takto prividela, ale to uz je jen velka spekulace...

pepa-č - Profil | Pá 18.9.2009 15:18:14

Flip >> streamer = přívlač?

Knapík - Profil | Pá 18.9.2009 15:17:22

Bosanac >> zdroj internet...

Flip - Profil | Pá 18.9.2009 15:17:03

pepa-č >> no myslím,že jde také o techniku lovu.Pokud velkého streamera jebneš na hladinu a necháš pasivně plavat,tak bych řekl,že mimo hladového kapra hovno chytněš.
Pokud tu barevnou mrchu začneš tahat,tak je to odvětví přívlače jak vyšité o tom není třeba diskutovat.

Bosanac - Profil | Pá 18.9.2009 15:16:20

pepa-č >> Pepo , on ma mindrak z muskaru a muskareni , asi jeste z detstvi . Zda se mi ze uz bohuzel nevylecitelny .