Piráti opět vytahují „masakr kaprů“. Když už je jíte, tak je netýrejte, vzkazuje radní

Tomáš - Tom - Profil | Út 21.11.2023 17:16:29

FRANK71 >> No tradice prodeje kaprů už slábne asi 15 let. Mladí jí kapry stále méně a dávají přednost lososovi nebo ryby nejí vůbec. Prodeje na stáncích klesly někde i trojnásobně a na spoustě míst se už ani nevyplatí je provozovat. Stále větší problém je sehnat i lidi ochotné tuto činost na vánoce vykonávat. A pokud jde o tu zpracovanou rybu tak dnes už minimálně 70% lidí sice koupí na sádkách rybu živou,ale odchází s rybou zpracovanou. Takže tradice je to krásná,ale upadající a stím nic neneděláme. No o ekonomice chovu kaprů a jiných ryb bych se nezmiňoval,ale určitě se dá velice slušně živit chovem násad jiných druhů než kapra. Na kaprovi jsou živy hlavně velké firmy, malí chovatele žijí z těch ostatních druhů.

FRANK71 - Profil | Út 21.11.2023 16:09:54

Tomáš - Tom >> Národ který se vzdá svých tradic nakonec vymizí. Holt k tomu spějeme mílovými kroky. Prodej kaprů je jen malé kolečko v soukolí. Jinak ono se může stát, že o ty mražené potvory nebude zájem a ty si vytřeš jen možná oko a ne mníka, protože to firmu neuživí.

Tomáš - Tom - Profil | Út 21.11.2023 15:29:58

hraji >> vůbec si nepochopil o co mi jde. Nejsem proti chovu atd. Pouze mi začíná vadit ten nesmyslný systém kdy ryba 2 měsíce před masakrem u stánků je x krát naložena, složena, převezena, přidušena, sem tam spadne atd. Přitom by bylo pro všechny jednodušší ji slovit, odvézt na zpracovnu a prodat o vánocích hotový produkt. Čím jsem starší tím více mi vadí, když se jakýkoli tvor zbytečně trápí když nemusí. A myslím, že by to mělo vadit všem srdcařům rybářům. Idealismus mé duše je, že jsem ve svém životě vytřel a vykulil, odchoval stovky miliónů, jiker plůdku od potočáků , lipanů, bolenů , mníků atd, 99 % mé práce je super práce,ale 1 % jsou vánoční prodeje a proto se snad z práce neodchází.

kubas. - Profil | Út 21.11.2023 12:23:33

zdevac >> Ja v principu taky, jen bych byl krapet opatrnej.

zdevac - Profil | Út 21.11.2023 11:29:43

kubas. >> Tak já jsem odpůrce chytání na živou i chytání pro zábavu, takže za mě ok.

poldeci - Profil | Út 21.11.2023 11:16:39

Som rád, že tradične vianočné jedlo neni nejaká koňacina,podaktorí by koli tomu aj stajne pristavovali koli deťom a predporážkovej romantike

kubas. - Profil | Út 21.11.2023 10:32:01

zdevac >> Až se to zakáže, bude to hezkej základ pro zákaz chytání na živou rybu a chytání pro zábavu obecně. Jedno bez druhého nedává smysl.

zdevac - Profil | Út 21.11.2023 9:08:50

Tak pokud jde někdo kupovat jídlo, má dostat jídlo, tedy kus masa v tomto případě. Pokud jde někdo kupovat živé zvíře, mělo by to mít všechna pravidla pro prodej a následný převoz živého zvířete, tedy podmínky odpovídající potřebám živočicha. Pokud někdo není schopen tyto podmínky zabezpečit, žádné zvíře by mu nemělo být prodáno. Takže živý kapr klidně, ale v žádném případě ne do tašky.

hraji - Profil | Út 21.11.2023 8:59:10

Tomáš - Tom >> já nerozumím jedné věci. Ve svém životě jsi dospěl do stádia, kdy ti vadí, jak se zachází na vánoce s kapry. Tomu rozumím, ne vždycky je to asi podle předpisů. Čemu nerozumím je to, že v tom oboru 30 let pracuješ, jak sám uvádíš. Jak se můžeš 30 let živit něčím, nad čím tu výstražně zvedáš ukazováček? Tobě nevadí ta každodenní bitva mezi realitou tvé vlastní práce a idealismem tvé duše? Já bych tedy rozhodně nechtěl pracovat 30 let v práci, která mě z principu nemůže těšit, naopak, vyvolává ve mě potřebu se vůči ní veřejně vymezovat. Já jsem přesvědčen, že je třeba začít od producentů kaprů. Svázat je předpisy a zatížit je administrativními omezeními tak, aby se jim přestalo vyplácet chovat kapra na vánoční svátky. Tím vyřešíme i problém vánočního prodeje kaprů v nevyhovujících podmínkách. A zároveň ulehčíme našim rybníkům od intenzivního rybochovu. Samá pozitiva. ;-)
Trošku mi to připomíná bojovníky za wellfare kaprů v revírech, kteří prosazují háčky bez protihrotu, podložky pod ryby, klinik a přitom jim uniká, že nejvíc by těm kaprům prospěli, kdyby tu rybařinu pověsili na hřebík.

Bulda 64 - Profil | Út 21.11.2023 8:21:10

Doufám, že můj vnuk, stejně tak jako můj syn a já, bude pošťuchovat ve vaně kapříka a lehtat ho pod ploutvičkou měchačkou... a zpříjemňovat mu tak , k jeho radosti, poslední pobyt, než splní svůj úkol ve formě tradičních šťastných Vánoc !!!

Tomáš - Tom - Profil | Út 21.11.2023 6:09:52

Moka 28 >> Tak ji k tomu nezapomeňte vysvětlit kolikrát ten kapr než plave ve vaně cestoval od šumavy k tatrám, zkuste ji vysvětlit proč se při tom několikrát při manipulacích praštil, proč se mu několikrát blbě dýchalo protože měl málo kyslíku atd. Proč musel dva měsíce od výlovu takto strádat. Upozorňuji že se tím živím 30 let, ale dnes tvrdím, že kdyby se ryby po výlovu co nejdříve zabily a zpracovaly, bylo by to pro ně jako živé tvory nejdůstojnější. Samozřejmě tradice je tradice, ale pro ty ryby nedůstojné a klidně mě ukamenujte.

Lukas H - Profil | Po 20.11.2023 23:58:54

Jako v Karibiku, správný pirát patří na ráhno ☝️🤣

Moka 28 - Profil | Po 20.11.2023 21:30:46

Milí ,,ochránci" píšu sem málo ale na toto už musím reagovat. Kupujte si svým jorksirkum růžový oblečky, jezte si semínka, ale nekazte nám vánoce. Já teda svoji pětileté dcerce nebudu vysvětlovat proč u nás letos na vánoce neplave ve vaně kapr. Co zakázou dál? Těch uřezaných mladých stromků je taky škoda ne? Vajíčka od slepic co nikdy neviděly denní světlo vám nevadí co? 😉

retrívr - Profil | Po 20.11.2023 19:24:55

jeden3 >> Ano, souhlas. Je a bude to jen kšeft, kterému slouží desítky lidí, kteří žijí v jiném světě.

jeden3 - Profil | Po 20.11.2023 19:03:51

retrívr >> myslím,že ekologie byla super...a byla by ještě více super,ikdyby jen řešila skutečné problémy
ale ona se celá ekologie smrkla na boj s CO2 a to se stalo největším kšeftem všech dob!!!!!!!!!!
a korunu tomu dalo,že stačí si založit neziskovku a deseti lidech, pořádně ječet a prosadíš toho hodně - čím větší ptákovina pro normálně uvažující,tím větší šance,že to projde

retrívr - Profil | Po 20.11.2023 18:57:23

jeden3 >> A to pokud by platilo a směr takový je, pak nepochopíš, pro na nejúrodnějších půdách jsou nerskutečná logistická cedntra, na Krkonšskýách lokách rostou olše, jsou bahna, nálety......
Ekologie je velmi směsná věc, kterou si lidé vymysleli a je zcela nereálná, nekoordinovaná a vlastně velmi ale velmi drahá.

jeden3 - Profil | Po 20.11.2023 18:46:43

retrívr >> mě to někedy připadá,že budou tlačit,abychom časem i my chytali ryby jedině harpunou - pokdu nás vůbec nechají- protože ryba bude zastřelá přímo ve svém rodném živlu :-(
jinak ta colá komedie je jednoduchá- udělat z nás přes všechny tyhle komedie krůček po krůčku vegetariány -nic víc, nic míň
najednou vědí,že by to nikdy neprošlo,tak se tak děje krůček po krůčku-a to ve všech směrech
směřuje to k tomu,že možná ne naše děti,ale určitě vnuci ani nebudou věřit,že si někdy děda mohl chytit legálně nějakou ryby na háček

retrívr - Profil | Po 20.11.2023 18:23:36

Tomáš - Tom >> Netvrdím, že nemáš pravdu. Jde ovšem o možnost řešení zázemí, provedení a v konečné fázi tedy i o cenu. Všeobecně mi přijde koncepčnost, tak jako vždy po česku. Před několika lety finanční podpora konzumace ryb, propagace, Velikonoce ....... Dnes jsme ekologové, ochránci, což je velmi ale velmi směšné, když se podíváš na ekologii v prvotní fázi, na kterou sere.e.
Tento nápad mi připomíná elektroauta, což je největší, zcela nikdy neuskuečnitelný proces. Dal jsem názor, který nikdy nezměním, protože o tom mnoho vím.

Tomáš - Tom - Profil | Po 20.11.2023 17:22:00

Čingi >> Život a smrt nás provází to je pravda, ale je rozdíl jestli ten konec příjde rychle nebo na něj ta ryba čeká dva měsíce a během té doby tu rybu někdo x krát přeloví, převeze neustále s ní manipuluje a rybu stresuje. S rozvojem podnikání se vyrojilo spousty překupníků a ryby se vozí přes celou republiku tam a sem.

afjee - Profil | Po 20.11.2023 14:04:49

$ >> Co těmi koncentracemi chtěl básník říci?

Čingi - Profil | Po 20.11.2023 13:23:28

Život a smrt nás provází po celý život.Každý normální človek to chápe a ví že živočišná strava prochází tímto procesem odjakživa.Jasně že usmrcení by nemělo být vystavováno i v případě kdy probíhá pouliční prodej kaprů.Stačí nějaká zástěna aby usmrceni nebylo vidět.Sám jsem ryby prodával 20 let a nikdy jsem neslyšel žádné poznámky na to,že ty ryby zabíjím.Daleko horší než to usmrceni,je zacházení s jakýmkoliv živím tvorem ktery je odkázan na človeka.Tam chápu že se v mnoha případech dějí zvěrstva.Doba se moc změnila, a né vždy k lepšímu,bohužel.

razisdas - Profil | Po 20.11.2023 6:20:10

Tomáš - Tom >> nezbyva nez souhlasit. Hezky to popsal sven ve svem prispevku. Ja osobne jezdim pro ryby na sadky, kde je delaj od vykuleni az po prodej. Rovnou mi je zabijou a vykuchaji bez priplatku. Je to rychle, bez zbytecne manipulace.

Tomáš - Tom - Profil | Po 20.11.2023 5:55:38

hraji >> Mrazí se mnoho tučných mas a potravin, je otázka jak se zmrazí a jak dlouho je zmražená. Neříkám,že se nic nezmění,ale bylo by to rozhodně lepší než to co se děje s rybama dnes.

razisdas - Profil | Po 20.11.2023 5:38:22

Martin M. >> tak je to tradice a lidem je pred vanoci jedno kolik utrati. Kdyby lidi chteli jist ceskou rybu cely rok, tak uz by se dala bezne koupit v obchodech a tahle poulicni reznicina by se nemusela odehravat. Kdyz uz muzou postavit kade s rybama pred supermarket, tak proc nedodaj cerstvou rybu primo do nej. A ti co by chteli cerstve vytazenou by mohli jit na sadky. Tohle je jen o tom ze mame v hlavach zafixovano ze to k vanocum patri. Ale vetsina si na rybu nevzpomene jak je rok dlouhej a proberou se na vanoce. Rybarstvi nadavaj ze lidi neji cesky ryby, ale uz nerikaji to B, ze nejsou schopni dotat ty ryby do retezcu. U nas si muzu koupit lososa, duhaka, prazmu, ale candata, kapra, stiku tam nevidim.

Martin M. - Profil | Ne 19.11.2023 23:07:47

Tomáš - Tom >> ja jsem si take rikal, proc se ve stancich pred Vanocemi neprodavaji rovnou porcovani kapri, ze by to dodavatel zvladl lepe, bez krve na ulici, ale pak mi doslo, ze kdyz dnes vidi zakaznik cenu 90kc/kg, tak mu to prijde jeste v pohode, sice pak priplati dalsich 150 za vykuchani, porcovani atd, ale to mu dojde az doma, na kolik ho to ciste kilo masa vyslo. Kdyby tuhle cenu videl hned u stanku, tak by si radeji sel koupit plecko nebo kureci stehna.
Aktualne Makro kapr chlazeny filet s kuzi 299kc/kg.
https://sortiment.makro.cz/cs/kapr-obecny-filet-s-kuzi/113190p/

Káceč - Profil | Ne 19.11.2023 22:01:09

Jen aby nám Piráti nezakázali Bohouše Císaře a Evžena Humla, ti se s kaprama taky dost navyváděli....

kubas. - Profil | Ne 19.11.2023 21:49:36

Tomáš - Tom >> To patří do fórů :-).

sven - Profil | Ne 19.11.2023 21:49:30

Revír není příroda ale chlívek a kapr není kámoš ale potrava... přestože si ho někdo plete, se sportovní pomůckou.
Proto je v naprostém pořádku, že když se vysazuje, musí se i odlovit a nejlépe i konzumovat.
Kapr z kádě, je narozdíl od kapra z revíru hospodářské zvíře a jako takové, požívá zvýšenou ochranu.
Jednak veterinárním zákonem a druhak zákonem na ochranu zvířat proti týrání.
Piráty nemám rád a nikdy bych je nevolil ale také nezbývá než konstatovat, že v tomhle mají pravdu. A nejspíš to i protlačí..
Ryby jím a pokud nějakou chci, tak si ji vezmu.
Ale nikdy je nenosím domů živé (bez vody) ale zabiju je a vykrvím už u vody.
Souhlasím, že ryby z kádě by se neměly prodávat živé ale zabité a pokud chce někdo kapra živého, ať si pro něj přijede na sádky s dostatečné velkou přepravní nádrží s vodou a vzduchováním.
Když někdo kupuje mořskou nebo i sladkovodní rybu v marketu, tak také netrvá na tom aby byla živá a mohl se s ní cachtat ve vaně .-)
Když se jí dá patřičná reklama, nejlépe televizní... ,tak ji každý zblajzne klidně i několik měsíců nebo rok zmraženou..možná i opakované..
Jestli si někdo myslí, že koupí mořskou rybu chlazenou, pak je naiva .-)
https://www.bonfood.cz/jsou-chlazene-ryby-cerstve

Káceč - Profil | Ne 19.11.2023 21:44:19

razisdas >> tak na jatka se vozí dobytek, aby tam byl zabit. Přeci si nebudeš kupovat živého bejka, abys sis ho doma zabil sám :-) Tyhle dvě věci nejdou srovnávat. Za bolševika to byla krásná tradice, prodej vánočních kaprů. Nikdo jejich trápení neřešil a všichni byli spokojený. Už jsem to tu jednou na Mrku psal, dostal jsem deset nebo dvacet korun a domů jsem přinesl plnou igelitku kapřích hlav, mlíčí a jiker. To bylo rybí polívky a doma nám chutnala.
Ale za mého mladistvého věku byl na Vánoce sníh a mráz. Dneska je déšť a bláto, tak je asi třeba se na to dívat jinak.....

hraji - Profil | Ne 19.11.2023 21:39:14

Tomáš - Tom >> tomu opravdu věříš, že zmražením tučné ryby, kterou kapr bezpochyby je, se nic nezkazí? Pokud by tohle měla být jediná cesta, přejdu na vepřové řízky.