Města „odlehčují“ splašky přímo do řek

Autor diskuse: boticar - Profil , 5.9.2023

kaprus - Profil | St 18.10.2023 9:12:49

Mám takový postřeh.
Kámošovi za barákem u nás čistí kanalizaci. Je to hlavní tah na čerpačku a ČOV. Údajně chlapy říkaly, že je to zasrané jako svině. Jsou tam tuny tuku. Někde prý je tak 10% světlosti. A to sou kanály odhadem přes 120 cm. Někde je to rozbité úplně. Prostě v katastrofě v tom největším měřítku. Podle mě , jak sem předpokládal, sou ty přepady prostě pod sádlem . Hladina je výš a proto to teče rovnou do řeky i při menším dešti. Zajímavé je že se to děje v podobném období ve více městech.

HonzaS1028 - Profil | Út 19.9.2023 18:27:49

LosPafkos >> To ano, ale na spoustě míst to funguje 2-3 roky a pak vše končí někde v uliční vpusti. Pak se čistička zahltí při každém větším dešti a je třeba odlehčení.

LosPafkos - Profil | Út 19.9.2023 16:42:25

HonzaS1028 >> dnes už je u stavebního povolení u RD zasakování na pozemku podmínkou vydání kladného stanoviska.

HonzaS1028 - Profil | Út 19.9.2023 16:33:58

kaprus >> o stav pražské kanalizace bych se nebál. Ta je pod pravidelnými dohledem a olovo je spíše záležitostí domovních rozvodů možná trochu domovních přípojek. To že se odlehčuje je záležitost stejně stará jako kanalizace.
Praha a ostatní velká města mají páky na to vyřešit tento problém. Viz třeba nedávno vybudovaná velká retence v pražském Karlíně. Ta vodu přelitou přes odlehčení zadrží a pak ji pomůže zpětně čerpat do splaškové kanalizace k vyčištění.
Problém mají menší obce s omezenějšími rozpočty. Zvláště pak tam kde proběhla trochu rychleji výstavba (okolí větších měst). Tam dostávají recipienty opravdu po každém dešti pořádnou dávku rozličné šmalulády. Cesta z toho je oddělenou kanalizací nebo zasakováním na pozemku. Obojí dost stojí a musí se udělat pořádně, be jen na "oko kolaudace".

razisdas - Profil | Čt 7.9.2023 14:56:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kaprus >> o tom tu byl nedávano článek. Až polovina vody v řekách je vyčištěná odpadní voda.

Deejv - Profil | Čt 7.9.2023 14:30:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kaprus >> Přesně tak! To je hlavně problém u menších říček, které ale protékají velkými městy. Krásný příklad třeba ,,moje" Dřevnice. Průtoky na malých řekách bývají v létě dost žalostné, a proto se spíš nabízí otázka, jestli žádná voda nebo aspoň vyčištěná splašková. Na Dřevnici je to v létě tak polovina průtoku a na mnoha dalších říčkách to může být podobné.
Foto: výtok čov zlín, který konkuruje průtoku v řece (31.7. 2023)

kaprus - Profil | Čt 7.9.2023 13:59:49

Celkem horor je když si uvědomím, jaký průtok má v létě řeka a jaký průtok mají čističky ústící do ní na nějakém úseku kde jich je na husto. Vychází mi že nemalá část vody v řece je "vyčištěná" splašková voda.
A to bez deště.

kaprus - Profil | Čt 7.9.2023 13:49:10

BigFlies >> Jenom v Praze jsou údajně desítky kilometrů vodovodních trubek v olovu. V jakém stavu asi bude kanalizace.🤔

boticar - Profil | Čt 7.9.2023 12:23:45

BigFlies >> Samozřejmě, to vyplývá už z toho pojmu odlehčení, že tam ty odlehčovací objekty nejsou jen pro srandu králíkům.

BigFlies - Profil | Čt 7.9.2023 11:12:58

boticar >> treba však ale podotknúť, že odľahčenie pri spoločných kanalizáciách je potrebná vec, lebo pri značnom hydraulickom preťažení by to mohlo spôsobiť slušnú galibu v biologickom stupni /problémy s čistením, problémy s kvalitou kalu, vyplavovanie kalu z dosadzovacíh nádrži a tak/. Proste ani do 30 l batohu nedáš 100l objem. Niektoré Č0V a kanalizácie by v dnešnej dobe už mali byť rekonštruované a mala by byť navýšená ich kapacita /v prípade, že kanalizácia je spoločná/, čo sa však vyžaduje značné investície, ktoré sa nie vždy hľadajú ľahko bohužiaľ.

boticar - Profil | Čt 7.9.2023 10:41:13

koki128 >> Kolega BigFlies to popsal přesně. Pokud si z toho vemeš i jenom ten záměr, že ne všechno je vhodné splachovat, považuji to za určitý pokrok. V některých případech se dají přetoky ovládat (je tam někde mechanické šoupě), většinou je ale odlehčovací komora pevná stavební konstrukce, ze které to začne přetékat při určitém průtoku vody kanalizací. Podle typu konstrukce to pak do určité míry umí oddělit znečištění ve vodě gravitačně - těžší, nebo chcete-li hustější, část kapalné směsi je oddělena a pokračuje na ČOV, lehčí část a lehké plavené části přetékají přepadem do povrchových vod bez čištění. Pro některé komory se dá vypočítat i modelově při jakých srážkách začnou tzv. odlehčovat, někde se to sleduje až nyní a porovnává se to s daty hydrometeorologického ústavu. Vypůjčím si obrázek - názorný příklad velmi primitivní odlehčovací komory z Brna. Splašková voda teče žlabem na ČOV, pokud zaprší, zředí se splašková voda s děšťovou, zvýší se průtok a žlab přeteče do řeky. Odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Odleh%C4%8Dovac%C3%AD_komora

BigFlies - Profil | Čt 7.9.2023 10:19:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

koki128 >> problém je, že pokiaľ nie je delená kanalízácia, tzn. splašková zvlášť a dažďová zvlášť, čo si vyžaduje značné finančné prostriedky na vybudovanie dvoch kanalízácii, tak pri dnešných krátkych, ale fakt výdatných dažďoch pri spoločnej kanalizácii začína byť veľa ČOV preťažených, lebo kedysi sa budovali iba spoločné kanalizácie, nie delené a ČOV neboli projektované bežne na také špičkové hydraulické zaťaženia. Proste príroda nám iba ukazuje, že nie je možné ju donekonečna drancovať a ničiť a podnebie a iné vecí sa zmenili za tie roky.

koki128 - Profil | Čt 7.9.2023 10:00:17

BigFlies - To já vím. Akorát mi přišlo, že se to dělá schválně, že se odlehčuje a né, že se to děje při velkých deštích. Možná jsem to blbě přečetl 🤔. A možná bychom mohli těm našim ženským dát osvětu, že určité věci se nesplachují- vložky,tampony, tyčinky do uší, hadry, jídlo atd atd.

BigFlies - Profil | Čt 7.9.2023 9:27:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

koki128 >> čo ti na tom pripadá divné? pokiaľ má ČOV spoločnú kanalízáciu /splašková + dažďová/ a nie delenú kanalizáciu, tak pri výdatných dažďoch sa proste kanalizácia dostane do bodu, kedy tie zmiešané splašky s dažďovou vodou nemôžeš v tom objeme pustiť na biologický stupeň ČOV, lebo by si preťažil hydraulické zaťaženie ČOV, na ktoré je konštruovaná a mohlo by to narobiť veľké problémy s kalom v biologickom stupni a dozadzovacích nádržiach. Z toho dôvodu, keď už to biologický stupeň nezvláda, tak dochádza k odľahčovaniu tohto mixu, ktoré je len mechanicky predčistený na hrabliciach, sitách atď... /cháp, že sa odstránia iba mechanické nečistoty: vložky, handry, atď... ale CHSK, BSK sa neodstaňuje/a tento mix sa práskne do toku, kde samozrejme môže za určitých okolností spôsobiť problém s nedostatkom kyslíka + zápach atď... Nič super vhodné pre ryby ani samotný tok a ako som písal, za určitých okolností to môže byť značný problém.

koki128 - Profil | Čt 7.9.2023 9:05:24

Pokud já vím, tak veškerá voda teče na čistírnu. Že se pustí něco na ČOV a něco do řeky je nesmysl. Do řeky to jde jedině když jsou velké deště, takže velký průtok a potom to jde přes odlehčovací komory. Ten článek mi připadá divný.

Popik - Profil | St 6.9.2023 18:05:50

ZMS >> Z drůbežárny u Olympie v Brně pouští pravidelně z trubky do reky, kdyz dorazi proplachovací vlna z Pryglu...tlousti jsou připraveni na znackach a voda pak normálně vaří. Smrad neskutecnej, ale aspon je to prirodni.

razisdas - Profil | St 6.9.2023 17:17:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Evidentně je to všude stejné. Jakmile teče řeka městem, tak při každém větším dešti ty sra...ky skončí ve vodě. U nás se po dešti ani nedá jít k vodě jak to smrdí.

kaprus - Profil | St 6.9.2023 12:53:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Morava, Kroměříž - to samé!
MO jakože vyhlásila na Facebooku pátrání po viníkovi, ale ten je všem ostatním jasný 😆

ZMS - Profil | St 6.9.2023 12:31:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Otava v Sušici u bývalých jatek-Spak po každém tochu silnějším dešti. Taktéž pod čističkou v Sušici,Horažďovicích a to déšť nemusí být.Večer,po setmění....

Popik - Profil | St 6.9.2023 11:31:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomáš Kříž >> Svratka to same.

Tomáš Kříž - Profil | St 6.9.2023 11:17:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je to děs... Svitava je na tom podobě.