Příčné překážky v tocích jsou noční i denní můra českých rybářů

Willow - Profil | Ne 20.8.2023 8:33:28

Zrušit dotace a bude klid od všech nových MVE a různých suchých poldrů které jsou na nic.
Je sucho a vody je prostě málo, takže suché poldry naplnit vodou aby mohly v období sucha a nízkých průtoků dotovat toky zadrženou vodou a hlavně zakázat provoz MVE za nízkého stavu vody.Tady u nás si tu vodu posílají na úseku 20 km jako lodičku.!!Kde je ČIŽP?

Big Mike - Profil | So 19.8.2023 15:49:58

Martin M. >> my to holt nevymyslíme a když, stejně to jiní rozhodnou dle sebe a jen budeme zase koukat, co to vzniklo za nesmysly. Jako ostatně všude okolo poslední roky.))

Martin M. - Profil | So 19.8.2023 14:01:03

Big Mike >> ja si naopak myslim, ze zakaz rybolovu by mel byt pod jezy, kde NENI rybi prechod. Davalo by to vetsi smysl nez ted - ryby jsou tam v pasti, chteji proti proudu a nejde jim to a jeste dostanou po cuni od rybaru. Jestli tam je funkcni rybi prechod, tak proc by se kolem nej mely hromadit ryby, tohle mi nedava smysl.

Big Mike - Profil | So 19.8.2023 13:31:41

Ještě k těm rybím přechodům - pokud někde bude, 50 m nad a pod nelze chytat! Prý i na druhé straně. Tudíž by jakýkoliv jez s přechodem byl automaticky mimo rybářskou hru. Myslím, že to by byla teprve opravdu noční i denní můra rybářů!

nofish - Profil | So 19.8.2023 0:18:31

Rožnovák >> věřím, ale musí být vhodně udělaný. A když se budeme bavit o MP vodě tak jim podle mě umí projít stejně jen určité druhy ryb. Samozřejmě tipuji že ty, u kterých je to i žádoucí. Nebudu jmenovat druhý abych nebyl popotahován za to, že jsem nějaký vynechal. Každý vidí, která ryba si poradí na řece s překonáním proudu.

Rožnovák - Profil | Pá 18.8.2023 18:46:10

nofish >> RP simuluje jen To jak by v místě řeka měla téct v místě kdyby tam překážka nebyla - pokud je správně navržen.-nyní se dělal například co vše projde RP v hranicich po rekostrukci jezu z RP. Vědátoří řeší RP posledních pár let - ty nefunkční zrůdnosti co se namontovaly na jezy nebo spíš do jejich nitra v minulosti - jsou jen jakousí technickou zvláštností - u nás na P máme pokud vím 2 které a jsou k ničemu. Ovšem jeden u MVE navrhovaný později - je dílko zdařilé voda je v něm celoročně simluluje potok a ryby v něm čile migrují nahoru dolů a dokonce i sbirají hmyzáky.

mastrof - Profil | Pá 18.8.2023 14:36:50

Martin M. >> tak to popisuješ přesně malost českého člověka . Sázet si jen do svého a jinde u cizáků ať je klidně mrtvo. Dokud si svazu bude s pomoci povoďáků dělat z řek chovné rybníky plne nepůvodních ryb nikam se nedostaneme, možná tak do prdele...

razisdas - Profil | Pá 18.8.2023 14:31:13

Martin M. >> Z hlediska hospodaření jednotlivých MO splavy pomáhají, jak říkáš.
Ale z hlediska migrace ryb jsou splavy problém.
Migrace ryb mezi jednotlivými úseky sousedních MO by neměl být problém jelikož jsme sdruženi v jednom svazu. Ale chápu, že MO chce, aby si to chytli domácí.
Nevíš jak tuhle problematiku řeší v zahraničí, kde jsou vody soukromé/klubové?
Co se týče nového stupně, tak by měla být předložena studie, kdy budou vyhodnoceny ekonomické a enviromentální aspekty stavby. Aby se vidělo jestli to přinese víc, než co to sebere. Ale co jsem pochytil o rejdařství, tak pro čr moc potenciál nemá.

mastrof - Profil | Pá 18.8.2023 14:26:11

Martin M. >> tak zrovna okolo tohoto rybího přechodu jsem se nějakou chvíli motal a jeho hlavni problem je, ze ho nikdo nečistí. Na nátoku jsem několikrát odstraňoval naplavené dříví a vodni vegetaci. Byla to třeba metr tlustá vrstva odedna až po hladinu. Tim žádná ryba migrovat nemůže, leda úhoř by to proplazil. Další problém je bordel v přechodu, když se ti ucpe pár štěrbin mezi kameny, zvedne se hladina a v tech okolních štěrbinách vzniká výrazně vyšší schod i rychlost proudění. Toho člověka by ten přechod uživil už teď a v přestávkách od čištění by mohl čeřínkovat. Tento problem se týká většiny rybích přechodů, za těžké prachy se postaví, ale nikdo už neřeší kdo je bude čistit, a pak nefungují, týká se to jak technických štěrbinových tak bypassů.

Martin M. - Profil | Pá 18.8.2023 14:05:28

razisdas >> o odstraneni se podle mne vubec neuvazuje, spise se resi, jestli postavit dalsi stupen. Ale vubec si nemyslim, ze ty soucasne jsou "nocni i denni mura rybaru", jak se clanek snazi vyvolat dojem. Kdyz kouknu na hospodareni CRS a MRS, tak splavy casto vyznacuji zacatky a konce reviru a hospodari prizpusobuji nasazovani ryb tak, aby jim ryby neutekly do sousednich reviru, v podstate jim jezy pomahaji s hospodarenim. Mam za barakem reku (Svratka 3), ktera ma asi 2 vetsi a nekolik mensich splavu a konci jen mostem - pobocny spolek pod posledni splav (4m vysoky) nic nenasazuje, nasazoval by castecne cizim rybarum, radeji tento usek reky necha ladem. Vysazuji ostroretky, podoustve, tlouste, parmy, samozrejme kapry a dalsi druhy, ale vsechno se nasype na horni konec reviru, aby se to co nejefektivneji vyuzilo "doma". Rybi prechod nebo zruseni jezu jde proti tomuto zajmu.

razisdas - Profil | Pá 18.8.2023 12:41:26

Předpokládám, že když rybí přechod nefunguje, tak je na vině jeho chybný návrh. Za mě se tohle dá vyřešit v návrhu konstrukce rybího přechodu. Projektantovi se musí říct jaká ryba tam bude migrovat a jaké má požadavky na sklon a rychlost proudění atd. Z toho pak může vypadnout přechod, který funguje. Ale takový přechod bude úplně něco odlišného od toho co se staví teď a bude to stát naprosto jiné peníze a bude problém s jeho projednáním.
Ty překážky tu jsou. Naši předci je vybudovali za nějakým účelem. Pokud již ten účel neplní, tak je namístě se zamyslet nad jejich odstraněním, nebo se zamyslet nad tím, jak ten tok doopravdy efektivně zprůchodnit rybám.

Schválně sem napište jak byste si představovali řešení problému.

nofish - Profil | Pá 18.8.2023 12:03:11

Martin M. >> souhlasím. Já si o všech těch vědátorech myslím, že jsou občas uzavření ve své bublině a odtržení od reality.
Pro pobavení, tady třeba s vážnou tváří tvrdí, jak peticentimeteová slunečnice útočí na člověka a když jsem se díval na pozadí jak se snaží zatáhnout na plné vodě tak se divím, že chytili alespoň toho prcka :-)
Každý žijeme asi v jiné realitě.https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/v-budejovickem-rybniku-zalozila-kolonii-ryba-ktera-zautoci-i-na-cloveka-20230816.html

Martin M. - Profil | Pá 18.8.2023 11:26:52

nofish >> podle mne je migrace pres rybi prechody take minimalni, spise jen pomaha rozsireni nekterym druhum ryb do casti reky, kde jeste nejsou, nebo michani DNA, coz take neni spatne, ale ten skutecny efekt ze by podstatna cast ryb, ktere chteji plavat nahoru nebo dolu, dokazala prechod vyuzit, tam podle mne neni.
A pokud rybi prechody maji jen opravdu tu omezenou funkci, ze dokazi rozsirit drska nebo ostruchu krivocarou o jeden splav nahoru (tzn. dostane se tam treba 10 drsku a to staci k jejich rozsireni), tak borec v holinkach s cerenem to udela za zlomek ceny a ma to za par hodin hotove, pripadne tam muze stat na plny uvazek a stale to bude v procentech nakladu a muzeme zvysovat a snizovat "propustnost" tohoto "rybiho vytahu" podle aktualnich potreb. Navic s velmi presnymi statistikami, kolik a ceho opravdu prenese nahoru nebo dolu.
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie_priroda/breclavsti-rybari-kritizuji-rybi-prechod-na-dyji-stavba-za-30-milionu-je-pry-nefunkcni_201206211402_mhromadka

razisdas - Profil | Pá 18.8.2023 10:44:27

nofish >> Z praxe vím, že se technické řešení dá najít vždy. Jen je potřeba ty zájmy koordinovat a dát do projektu nějaký peníze a energii navíc. Hlavně nesoutěžit projekty na nejnižší cenu. Jednoduché a levné řešení v případech střetu vícero zájmů nefungují. Většinou se ty strany dohodnout chtějí, protože je to v jejich zájmu. Pak se ale narazí na téma dotací a auditů EU a celá práce jde do pekel.
Mě třeba námitky "zelenejch" v práci nevadí, protože člověk je nucen najít nějaké elegantnější řešení a ne jen to nejjednodušší, které ve výsledku ani nemusí být efektivní, jelikož se na to dívám jen z omezeného úhlu pohledu a nepodchytím vše.

nofish - Profil | Pá 18.8.2023 10:18:57

razisdas >> jiné řešení není, tohle je realita. Moc zájmů na jednom místě.

Big Mike - Profil | Pá 18.8.2023 9:34:13

Aááá, zelené lobby za bourání jezů a rádoby přírodní ráz řek dorazilo k nám! Na západ od nás už to jede roky naplno! Vše od nás odteče stružkou hlubokou 20 cm, ryby s tím a nějaký losos a další rádoby migrující ryby už nebude vůbec žádný problém, aby si neodřely břicho, zůstanou dole na toku. A vše se svede na rybáře, že to tak chtěli, i když se jich nikdy nikdo na nic skoro neptá nebo se jejich hlas nebere v potaz.

razisdas - Profil | Pá 18.8.2023 9:08:39

nofish >> Tak sem nahoď nějaké jiné řešení.

nofish - Profil | Pá 18.8.2023 1:16:42

razisdas >> k čemu rybí přechody? Ty budou za dotace vybudovány na splavu, kde na druhé straně je za jiné dotace vybudována vodní elektrárna v rámci zeleného šílenství. A kdo asi vyhraje pokud jde o prutok? Napovím, ryby, ani rybáři, to nebudou. Denní realita.
Otázka do pranice. Kolik ryb na našich řekách vůbec umí překonávat rybí přechod? Pstruh, ano, žene ho instinkt, to je vyzkoušené. Ale co další ryby? Co tak sleduji, tak jde vše s vodou dolů... Pokud budou řeky v rámci protipovodňových opatření jen kanály pro odtok vody z krajiny, není se o čem bavit.

razisdas - Profil | Čt 17.8.2023 18:39:24

Je hezké, že se o tom píše, ale co s tim chtějí dělat? Jediné co se dá dělat je stavět pořádné a funkční rybí přechody. Pochybuji, že si někdo veme na triko bourání jezů.

Martin M. - Profil | Čt 17.8.2023 13:12:41

Labe v CR ma tretinovy prutok a 2x rychlejsi klesani nez v Nemecku, takze srovnani s Nemeckem, ktere ma na 600km jen jeden jez, neni uplne fer...