V řece Odře hynou ryby

Diskuse k bleskovce V řece Odře hynou ryby

Autor diskuse: Lasskoun - Profil , 26.7.2023

rybomil - Profil | St 2.8.2023 16:01:42

Tady v obecním návesáku cca 0,5 ha co má pronajatý soukromník ráno tak 20 - 30 mrtvol, odpo už cca 100. Obávám se že není konečná, vyplavou další mrtvoly. Můj soukromý odhad + - 100 dalších a podezření na splach/ vypláchnutí kanálů po předvčerejším lijáku ? Káčka, amouři + nějaký štíhlata.

Rožnovák - Profil | Út 1.8.2023 19:31:02

kaprus >>pokud jde o povolené bagrování např povodím jsme účastniky řizeni než se začne koryto upravovat, připominkijeme -děláme transfer ryb z ohroženych úseku na základě podminek črs a aopk. Pokud s bagruje na černo je zastaveno a většinou padne že strany úřadů sankce. Připominkujeme schvalovan limitů pro čov i drobné vlastníky, pokud sami máme podezřeni že limity nejsou dodržovány či někdon oznami znečištění vodního toku-kontsktujem vodoprávní úřad ten stav prověří a pokud zjisti porušeni vodního zákona sjedna napravu.takových Mo je u nás víc

Gašpi - Profil | Út 1.8.2023 19:08:30

atislav_fishing >> jasně nějaké omezení by mělo být. Dával jsem vždycky rybku za hubu, možná ještě tu kačenu i letos vyzkouším, ale spíše chytám to UL. Nevím co na to sumcaři no, to by bylo peklo 😀. U nás tady na severu v milionové kotlině jsou ty vody drancované jak sviňa.

Rožnovák - Profil | Út 1.8.2023 19:05:30

atislav_fishing >> je to sice mimo téma diskuze - pod dopisem je podepsán prof. slavík jež v jižnich čechách provaďel např výzkum migrace lipana pokud vím, nebo Doc. Lojkásek který se u nás na sev. Moravě věnuje migrační průchodnosti toků-v broďakach se pohybují taky celkem často. Jelikož je dopis otevřeny a autor jsou i vědci přes ryby jako prof. Slavík -připojil svůj podpis pod něj i spolek ochranců zvířat protože se s tím názorem zrotožnuji -a zveřejnil Ho na svých strankách čimž mu uďelal medvědí službu -neboť když slyší nebo vidí mnoho rybářů ochránce vidi rudě a víc je nezajimá.

kaprus - Profil | Út 1.8.2023 18:45:00

Rožnovák >> Pardon🤗
Když jeden státní podnik bagruje v korytě a druhý vypouští splaškovou vodu do řeky co stím udělá Mo?
Obávám se , že bohužel nic i kdyby byla vůle.🫤

atislav_fishing - Profil | Út 1.8.2023 12:07:27

Gašpi >> Já třeba osobně jsem v určité formě pro zákaz rybky, ale absolutně se mi nelíbí z jaké strany to přišlo. Tohle jsou věci co si mají rozhodovat rybáři a né nějací hejhulové.

Rožnovák - Profil | Po 31.7.2023 23:27:56

eskymak Mrakomor >> ty orgány Mo jsou to pořád jen rybáři kteři to vzali na sebe a byli zvoleni ostatními- povolenky se musí vydat, ryby se samy nevysadí a .nepřeloví, rybářský kroužek taky musí někdo vést a závody pro děcka je tgřeba zorganizovat, atd
na někom je ochrany rybí obsadky a komunikace z úřady ale celý revír uhlídat nejde . Všude kolem výboru je jádro jen pár desítek lidí jež jsou aktivní a tím to konči- Proč by nemoh řadový rybář když vidí že tam kde zrovna je teče bordel do toku, bagruje se v korytě, odebirá se voda nad limit přispět aspoň tím že To oznámi Mo , potom už se postará popř. úřadům.- Pokud budou procházet malé průšvihy, původce nabyde dojmu beztrestnosti a bude docházet k dalšim excesům., Jen proto že je To všem jedno jako Ta Bečva sprostě si může dovolit stále víc.

no comment - Profil | Po 31.7.2023 14:29:04

nofish >> Nejen rybari....

Gašpi - Profil | Po 31.7.2023 10:43:38

atislav_fishing >> nemám rád tu obec vůbec, dříve nebo později tu rybku zakážou.
Škodná by se měla regulovat 🫡

eskymak Mrakomor - Profil | Po 31.7.2023 10:14:54

Rožnovák >> Vašku, obdivuji Tvou trpělivost. Mi to připadá jako boj s větrnými mlýny....
(počínaje AOPK, přes ČIŽP a konče ČRS..)
Btw co se tyče porušování řádu na splavu ....průsaků deštové kanalizace....etc. K čemu je vlastně hospodář, dozorčí komise.....a všchny orgány výboru svazu MO??

Máme v rožnově jeden revír......tak opravdu slyším velmi nerad alibismus typu - "každý rybář může......"..... na případě otrávené Bečvy vidíš sám, že může tak leda hovno.

atislav_fishing - Profil | Po 31.7.2023 9:52:30

Gašpi >> Obec "ochránců" přírody momentálně řeší jak napumpovat dálší prachy do neziskovek pomocí zákazu nástražní rybky :D :D

Rožnovák - Profil | So 29.7.2023 13:19:22

Gašpi >> ve vodním zákoně je uvedeno že havarii je povinen hlásit každy kdo ji zjistí - je tam napsáno-i co je přesně havárie. Nám když teče z kanalizace do řeky bordel do řeky s přijdem na to kontaktujem voroprávko a ten zas správce kanalizace naposled jsme přišli na nějaky průdsak splaškové kanalizace do řeky před 3 týdny obratem bylo opraveno. Problem jsou odlehčovací komory splaškove kanalizace které při při přívalových deštich mohouv přetect do té dešťové co se stává napřič republikou- kdyžb je teplo a nízký stav vody v toku může to mít následky pro ryby.

nofish - Profil | So 29.7.2023 12:58:43

Rožnovák >> to jo. Jen po několika pokusech už pomalu nemáš sílu se přetahovat s úředníkem, který očividně nechce.
Stejně je nejhorší, že rybáři už se stali jen platícími konzumenty zábavy, bez jakékoli snahy něco změnit.

nofish - Profil | So 29.7.2023 12:56:50

Gašpi >> o zrušení MS rozhoduje tak maximálně MO, které je součástí.
A ÚS nechce zrušit brigády. To jen Pražáci na radě vymýšlí, jak zas z něčeho vytahat více peněz a nejlépe ještě aby zůstaly u nich... Viz zrušení platnosti územních povolenek na jejich revíry, i když jim na ně všichni platíme.

Gašpi - Profil | So 29.7.2023 12:54:35

Rožnovák >> pokud je havárie, tak by měla být hlášená ta havárie, ale pokud v řece tečou několikrát do roka splašky tak, že se nedá ani chytat jak se na vlasec chytá hajzl papír a hovna a není hlášená žádná havárie. Viz jiné několik měsíců nazpět video Poláků na té samé řece.
Nikdo nic nehlásil, úhyn možná nějaký byl, ale menší a bordel šel z řeky Opavy a na Ostravici to samé.
Odkud se bere ten binec, když tolik řečí o ekologii ... ten samý problém mají i v Polsku a svedli úhyn na rybáře, zakázali jim krmit a proto jezdí chytat k nám.

Gašpi - Profil | So 29.7.2023 12:42:13

nofish >> omyl MS a chtějí prý rušit brigády nebo co ..

Rožnovák - Profil | So 29.7.2023 12:37:30

nofish >> úspěch potěší, neuspěch je motor - přece v tom ty ryby nenecháme samotné💪😁

Rožnovák - Profil | So 29.7.2023 12:34:25

Gašpi >>asi si nerozumíme. kanalizací spravuje její správce u nás je to nspř Vak, někde město, a drobní majitelé- nikoliv poovodí,správce je zodpovědny za jeji provoz, splaškova kanalizace je napojena na čov nikoli ná vodní toky. To co teče Do řek z čov se řidi limity schválených vodoprávním uřadem buď při Orp či Kraje - k těmto limitúm se vyjadřuje i črs,pár jsem. jich za mo taky připominkoval. Každy podnik který něco vypoušti přimo do toku ma stanoveny limity vodoprávnim úřadem , a voda je přečišťovana. Pokud jdeš kollem relativně čisttého toků a z nějské vypusti do něj teče e látka jiné barvy či ddkupenství ktrá zapáchá- u nás je spousta vypustí neevidovanýc-,pokud je potok znečištěn celoročně v pořádku To taky není -email
z dotazem na vodoprávku a bodku v mapach.cz zabere asi 5 minut.Když tak koukni do vodního zákona co je To havárie.

nofish - Profil | So 29.7.2023 12:24:04

Rožnovák >> asi máš větší štěstí.
Samozřejmě říkám to samé co ty. Ono by taky bylo vhodné aby rybáři problémy hlásili a ne jen o tom mluvili.
Na druhou stranu, řekni to někomu, kdo nahlásí vyschlou část toku, nebo vodu odkloněnou mimo koryto, který pak slyší odpověď vodoprávního úřadu, že o tom ví, ale neumí donutit "pachatele" aby sjednal nápravu. Co udělá příště, raději se na vše vyprdne, než se zlobit znovu.

Rožnovák - Profil | So 29.7.2023 12:10:07

nofish >> ružově to nevidím .taky mám své zkušenosti, ale někde se začit musí. Čižp je poslední instance kterou oslovuji-jejich praciviště jsou poněkud z ruky nejbližší
je pro mě pobočka Zlín. Jednám z ORP ožp vopravnim úřadem, - ti jsou povinni prověřit každy podnět od kohokoliv týkající čistoty vod a nakládání s nimi a také s orgány ochrany přirody což je u nás na většině revíru CHKO ,na zlomku kraj. Řada věcí jež u nejsou v souladu s platnými povolením a legislativou jako je vodní zakon či Zopk lze s úřady řešit jen jim To musí nékdo oznámit- že do řeky teče něco co nemá, nebo je tam podezřelý, či suchý jez u Mve. Ano jsou i sporné kauzy např nyní čekam třičvtttě roku na zavěr šetření od čižp k jednomu suchému potoku,kde vše zklamalo, kde někdo opakovaně nehlídá svůj odbér - ovšem párkrát jsem s nimi komunikoval-byli na mistě i několikrát
a samozřejmě odběratelů se ptali - ono staçi někdy uďelat v místě vlny že se někdo zajima.

nofish - Profil | So 29.7.2023 11:52:25

Gašpi >> hoj. technická. ÚS ruší nějakou MO? Jako že se rozhodl ji zrušit? K tomu by mě zajímalo více informací.

Gašpi - Profil | So 29.7.2023 11:47:24

Rožnovák >> Na Ostravsku smrdí řeky celoročně, někdy více někdy méně. Vypouštění splašků kdy a za jakých podmínek řeší povodí, na tom jako rybář nemám žádný vliv.
Když jsem u vody a vidím úhyn nahlásím ho jako na tom videu, ale nic se nezmění. Na ten potok chodím 30let a za posledních 5let se stav rapidně zhoršil i samotná řeka Odra do, které onen potok teče. ČRS ÚS pro Severní Moravu a Slezsko funguje skvěle, proto ruší i MO.

Rožnovák - Profil | So 29.7.2023 11:20:41

bart.bm >>V 90 procentech primarně člověk, v těch 10 sekundarně, toť zkušenost, -přirodni verzi jako je moc slunička a náhle zvednutí teploty vody apod,i nasadí uřady zpravidla první pokud není jasná přičina, bohužel pokud se úhyn zjistí adhoc pozdé a je nízký průtok stači na vytravevi vbpůlkilometrové ho úseku. s po a vrankou např i vyplachle kyblíky od chemie na dřevo.Ryby to spolehlivě přidusi množstvi je tak nizke že ve vzorcích ryb se nic nenajde a po12 hodinách není po látce vlnízké koncentraci ve vodě ani stopa. K otravám po výplachu po prudkych deštich u nás spíš dochází ale častěji když jsplaškové kanalizace přetečou do dešťové a potom do toku - naposled u sousedni Mo odnesly to hrouzci, mřenky a střevle i Po - dokonce podávali i trestní oznamení.

nofish - Profil | So 29.7.2023 11:01:30

Rožnovák >> Ne, že bych s tebou nesouhlasil, ale vidíš to moc růžově. To, že kdokoli, cokoli, nahlásí, je jen začátek. Mě osobní zkušenosti pokud jde třeba o ČIŽP mi například naznačují, že ono toho taky moc řešit nechtějí. Tedy pokud už to není průser typu Bečva.
Nevím, asi jsem měl vždy smůlu na lidi. Ale prokazatelně problémové jednání vždy shodili ze stolu jako že to byla náhoda, omyl, neúmyslně a podobně. Takže se vlastně nic nestalo. Jo když už je zle a všímají si toho lidé a média, to už asi pak konat musí.

bart.bm - Profil | So 29.7.2023 10:38:42

Jenže tohle může být i přírodním procesem. Někde mohla být hnijící kapsa a po dešti došlo k jejímu vypláchnutí a tím k otravě. Tohle se třeba stává na Bečvě v Přerově. Při prudkých deštích se stalo že někde to vypláchlo tuto kapsu a od přítoku Strhance po proudu docházelo k úhynu ryb přitom druhá strana řeky nic. Ne za vše může člověk.

Rožnovák - Profil | So 29.7.2023 10:23:36

Gašpi >> jak se vedení svazu v každem plameném vyjsadřeni dušuje že Zastupuje 300 tisíc členů - dobře tedy -základním posláním svazu je dle stanov i ochrana přirody,čistoty vod, a životniho prostředí. Svaz se může
na všech organ. Urovnich zučastňovst správních řizenich kvůli stavbam na tocích a nakládání s vodami-aktivita by měla být vyraznejši-ekospolky do nich vstupuji taky- Rybí přechod na baťove kanalu pokud vím připominkovali Děti země 😆,Znečištění toku, suchý jez , podezřelè stavební práce by snad mohl minimálně svou mo nahlásit každy rybář_ který jde zrovna kolem nebo tam chyta-: když jsme u vody nejčastěji- realita je jiná.- jen zlomek lidi co mává členskou legitkou je schopno aktivnívně něco řešit mimo soc sitě- vrcholem členskych povinnosti je pro ně odesláním platby na účet Mo za povolenku a vykoupení se z brigád.Par let spracovavam pro Mo na včs zprávu čistotu vod a živ ve prostředí - jde o to i jak se zachovat- lidi chodí čim dál tím miň- a spolupracují v podststé ti samí stará garda a výbor, čest výjimkám. Ta kritika na adresu ochranců za to co má být naše gró není není na místě-Za 1. Nikdo nespecifikuje o jaké ochránce jde -A za 2.pokud jde o Aopk tak u nás by jsme bez spolupráce s nimi byli v mnoha ohledech nahraní.

Gašpi - Profil | So 29.7.2023 8:03:22

Rožnovák >> je to tam pěkně napsané v ústí Černého potoka, ale ten bordel v Černém potoku teče celoročně. Na videu od Poláků jde vidět, že bordel teče už v nadjezí a ten je nad Černým potokem. Ochránci jsou důležití, aby jsme měli pěknou přírodu.
Nevím jak mám zabránit otravě řeky několikráte do roka jako rybář, to fakt nevím.

Rožnovák - Profil | Pá 28.7.2023 18:05:36

Gašpi >> jestli máš Fb koukni na stránky severomorovský rybář něco k té Odře tam je výše proti proudu u Ovy. Čistotu vod si mají především hlídat sami rybáři a nevzývat všemocné ochránce , ti nemaj jenom vodu ryby ale i ptáčky,broučky atd.😀

Gašpi - Profil | Pá 28.7.2023 14:22:35

Před 14dny na přítoku Odry, ta samá situace a nikdo nic, nikomu nevadil smrad z fekálií a uhynulých rozkládajících se ryb ...

Gašpi - Profil | Pá 28.7.2023 14:20:05

atislav_fishing >> Vypustili bordel do Odry a ticho po pěšině, kdyby úhyn nehlásili Poláci, tak se nikdo nic nedoví .... pustili toho moc no, někdo jenom něco zdupal jako na Bečvě....mlčet je politicky to správné ..... kde je obec ochránců přírody ?

Gašpi - Profil | Pá 28.7.2023 13:51:17


atislav_fishing - Profil | Pá 28.7.2023 10:43:05

3 týdny extrémní sucho a nedostatek vody. Pak vydatně zaprší a příjde otrava... všichni při smyslech tuší že to bude nějaká čistička. "Odborníci": to bude nedostatkem kyslíku. Já už to tady v té republice fakt vzdávám.... #kokotiNevymizí

Gašpi - Profil | Čt 27.7.2023 23:35:38

Odborníci mají asi ucpané nosy a roušky na očích 😷