Sucho a kormoráni. Chovatelé ryb hlásí nejhorší úlovky za poslední dvě dekády

nofish - Profil | So 15.7.2023 1:42:56

Martin M. >> poptávka po našich rybách (kapr) je relativně vysoká. Jak v rámci republiky, tak v rámci Evropy. Nutno říct, že částečně i díky poptávce po vedlejší rybě která, je také dodána.
Ti něco pošlu, jestli máš zájem. Nemyslí si, najivně, že se něco změnilo, jen to splňuje normy.
Ve zkratce tady

Jinak jsou tam i hodinové dokumenty včetně toho, čím se ty ryby krmí.
Opět a naposledy kapr má kosti, ale narozdíl od lososa, pangase, tresky z umělého chovu, tilapie a kdoví čeho je to bio produkt. Maximálně dostane na jaře oxytetracyklin preventivně a chlorové vápno když hrozí mykóza žaber.

Martin M. - Profil | Pá 14.7.2023 23:01:43

R.P. >> pokud poptavka vysoce prevysuje nabidku, tak je cena prilis nizka, nebo poptavka zas tak vysoka neni.

R.P. - Profil | Pá 14.7.2023 22:41:34

Martin M. >> Teorie je to dobrá, bohužel mylná. Poslední roky poptávka vysoce převyšuje nabídku. Trh není jen ta naše kotlina ale celá Evropa, a problémy s produkcí jsou všude.

Martin M. - Profil | So 8.7.2023 13:19:38

JohnyL >> ano by to spise chtelo najit nejlevnejsi nabidky vcetne tech akcnich, coz by nejvice odpovidalo "trznim" cenam. Standardni ceny mohou byt jen "radi bysme to za tolik prodali" ale ve skutecnosti se to za takovou cenu prodat neda a ceka se na akci. Pripadne to koupi zakaznici s nejakymi vernostnimi slevami. Rohlik je obecne velmi drahy.

rybomil - Profil | So 8.7.2023 11:33:20

sasan111 >> jen tak okrajově - kupuju drůbež z toho testovacího chovu co mám poblíž. předpokládám, že aby mohli náležitě srovnávat, krmí všechno stejně?
metodika testování je tady:

https://www.mtd-ustrasice.cz/testovani-drubeze/

ty malý počty řádově stovky ks prodávají ve svý prodejně, nikam dál to nejde.

Možná podobné srovnávací testy budou i u farmového chovu ryb ???

rybomil - Profil | So 8.7.2023 11:24:48

nofish >> tohle fakt nevím, neřeším

JohnyL - Profil | So 8.7.2023 10:57:35

Zajímavá debata, s mnnohým lze souhlasít, ale ty ceny od Martina M. musím trochu napadnout, resp. bylo by fér je uvadět v relavatním srovnání, v tomto případě je dost zásadní nemíchat různé obchodníky, z nichž nekteří mají obecně maso dost drahé (rohlík) a jiní, kteří mají naopak ceny levné (velkoobchodní? Makro).

Za mě fér je porovnat ceny u jednoho prodejce a stejný produkt (filet), tedy např rohlík.cz:
Kapr filet s kůží 560kč / kg
candát filet s kůží 500 kč / kg
losos filet s kůží 500 kč / kg (nejlevnější, norský = sádky, ale taky i 1200 kč /kg za BIO kvalitu, kapry považuji za velmi "BIO" vždy jak tu padlo, ač výkrm na chovném určitě není ta nejlepší věc pro kapra ani konzumenta)
treska obecná filet s kůží 500 kč / kg ( levnější varianta aljašská treska 350 kč / kg - přiznám se, že tuhle neznám)
kuře prsa 229 kč / kg
krkovice 199 kč / kg

samozřejmě vše normal cena bez akcí. Neříkám, že to vyznění je jiné, kapr je opravdu i za mě nesmyslně drahý vzhledem k tomu, jaké množství u nás produkujeme, úplně na hlavu mi přijde srovnání s candátem, ale přece jen ten poměr byl zavádějící

nofish - Profil | So 8.7.2023 8:36:49

Martin M. >> nevím, kolik lidí si kontroluje z jaké produkce jsou mořské ryby. Už vůbec se nemyslím, že by kontrolovali, zda se nejedná o rozmrazený produkt. Ta čerstvá ryba je několik dní stará, než se dostane na pult.
Losos gorbusa se sem vozí zmrazený, ano. Dokonce ho seženeš v sezóně chlazenehoy ale letecká doprava něco stojí.
Co vidím v obchodě tak chlazené vesměs prodávají ryby z farmových chovů.

aleš vavřina - Profil | Pá 7.7.2023 22:41:17

Martin M. >> s tou finanční rozvahou dle priorit musím dát (ač nerad) za pravdu - když nejsou penízky tak i patriotizmus jde stranou...u těch lososu jsou to nezridkakdy dumpingove dovozy z vyprazdnovanych velkoskladu (mražené vyrobky) ....

Martin M. - Profil | Pá 7.7.2023 21:31:30

aleš vavřina >> marze prodejcu mne take stvou, ale predpokladam, ze obchodnik ma marze podobne na cely svuj sortiment ryb a jestli dokaze prodavat lososa levneji nez kapra, tak asi sam toho lososa nakupuje levneji nez kapry. Vysokou cenu kapru muzeme obhajovat jak chceme a zakaznik to treba pochopi, ale na jeho rozhodovani by to melo vliv jen v dobach blahobytu, kdy ma prachy vyresene a resi problemy jako je ekologie, podpora lokalnich producentu, uhlikova stop toho co ji atd. Ale tam ted nejsme.

Martin M. - Profil | Pá 7.7.2023 21:24:40

nofish >> ja si teda myslim, ze lidi spise kupuji morske ryby z volneho more a i nase firmy odvazne pekne postaru spise hraji na notu, ze z volneho more je to lepsi nez z chovu.
Ale prodavaji se u nas i divoci lososi z druhe strany zemekoule a filet je levnejsi nez z kapra, akorat je teda zmrazeny.

sasan111 - Profil | Pá 7.7.2023 17:50:31

Darďas >> ....a pak to kuře dostane na cestu do obchodu dávku tekutých steroidů, aby vyzeralo v chlaďáku nabušeně.
Dokonce je to už tak daleko, že se robí speciál-kuře z farmy, to se stříkne nažloutlou tekutinou a vypadá jako žluté-pravé-domácí...no jako od babičky :-)))))))

nofish - Profil | Pá 7.7.2023 16:02:16

rybomil >> za nás, podle norem trvalo kuře 6 týdnů. Od malá jsem chodil na brigády do družstva.
Dám ti kontrolní otázku. Biomar granule pro lososovité ryby, co tu lidi mají tak rádi, protože to nemá kosti a je to levnější jak kapr co je pro českého člověka odpad co z povinnosti ji na vánoce, měly, myslím, v testu v laboratoři (Optimální teplota a kyslík ve vodě) krmný koeficient pod 1. Myslím že dokonce někde okolo 0,9. To znamená že z 900g krmení přibere lososovitá ryba kilo na vlastni hmotnosti. Lžu, nebo je to možné, když kapr v rybníce, i když přikrmovaný, žere krmivo s koeficientem tak 3-4?
Za mě zlatý kapr. To je jak s tlouštem. Když se v létě krmí, maso nic moc. V zimě?

rybomil - Profil | Pá 7.7.2023 10:05:04

Darďas >> záleží na producentu kuřat a zpracovateli co je vykupuje. tuším, že např. Rabbit kuřata pod 35 dní stáří nevykupuje. samo asi by se daly potají k dodávce takových přimíchat mladší z jiné haly, ale na to nebudou nejspíš lidi a je to vcelku kontraproduktivní. váží se to na kila a když je průměrná váha nízká, dostaneš za ně méně. Burešovo zlaté kuře má tuším 45 dní, aby se " zazlatilo " většinou do něj naperou hafo kukušrotu ?

Darďas - Profil | Pá 7.7.2023 7:03:01

Popik >> Uvidíš strukturu masa.U průmyslového kapra...(tam kde má žebra).. průsvitné pruhy tuku a celkově ta svalovina...je taková blátivá.

Popik - Profil | Čt 6.7.2023 21:46:44

Darďas >> tak to by me zajimalo....jaky je tam rozdil?!?

nofish - Profil | Čt 6.7.2023 9:36:57

aleš vavřina >> ahoj. Já se tu nechtěl vyjadřovat k těm teoriím o vsykrmovani kapra snad až skoro ládováním obilí do chřtánu, což je nesmysl. A i k těm cenám lososa, tresky, což jsou za daleko horších podmínek produkované ryby a už vůbec ne čerstvé....
Ale musím potvrdit tvou teorii. Obchody to "napálilily". Pokud je velkoobchodní cena kapra řekněme 80kč, na podkovy a půlky jsme na 50% výtěžnosti, na filetech cca 35%. Tak ať si to spočítá každý sám.
Kapr je oproti lososovi, pstruhovi, pořád skoro bio produkt. Ale lidé ho u nás jíst prostě nebudou. Má kosti. A jakmile ho chceš koupit třeba v lety nedej bože pro děti? Odpověď níže, ty ceny.

aleš vavřina - Profil | Čt 6.7.2023 9:21:39

Trochu mne zaráží ty uvedené ceny ryb, vím za kolik jdou rybí výrobky na Makro, Kaufland, Lidl, Ahold, ... - ta vysoká cena je hlavně práce obchodníků.
Cena živého kapra poslední dobou hodně vzrostla, to ano, ale taková divočina to není... mám pocit, že poslední dobou se v CR dost brojí proti chovu kapra aktivitami ochrany přírody, ale ruku na srdce - vlastník rybníka je v úplně stejně pozici jako vlastník zahrady, sadu, farmy ... kdo si nechá kecat do toho co pěstuje na zahradě, na dvorku, ....???
Zkuste se zamyslet nestranne? Není to náhodou opravdu trochu vyhrocene?

Darďas - Profil | Čt 6.7.2023 8:45:06

Martin M. >> Udělej si kapří filet z kapra ze sádek a z volné vody.Pak se přes něj podívej..proti světlu.🤷🏻

Darďas - Profil | Čt 6.7.2023 8:41:28

MKulicka >> Taková je doba.🤷🏻A je jedno,zda to je kuře,vepř ,ryba..pokaždé jde o co největší přírustek ..v co nejkratší době.
Kuře ..tuším roste snad necelý měsíc ,do prodejní velikosti.Vždyť to je proti přírodě.Takový velkochov všeho možného ..je jen o antibiotikách a upraveném krmivu.

razisdas - Profil | Čt 6.7.2023 5:27:08

Hlavně se ukazuje, že ryby krmené jinou stravou než přirozenou, mají už ne tak prospěšnou skladbu tuku - např. kapr přikrmovaný obilninami, lososi granulemi. Mají menší podíl omega-3. Podobné rozdíly lze sledovat v mléce u krav pasených x krav vykrmovaných.

MKulicka - Profil | St 5.7.2023 23:08:45

Martin M. >> jo, extrémně se vykrmují aby rychle rostli, ale je to na úkor kvality masa. Ty ceny jsou úlet, jsem netušil, že to podávají až tak draho. Za tu cenu bych si taky tipl, že to moc lidi kupovat nebudou. Na sádkách se dá sehnat filet kolem 240 a i to mi přijde dost. Jinak třeba amur stojí v podstatě stejně jako kapr a maso má mnohem lepší.

Martin M. - Profil | St 5.7.2023 22:38:11

MKulicka >> to je pravda. Prijde mi, ze kdysi vanocni kapri tak tucni nebyvali, neco se zmenilo.
Kapr se da pripravit chutne, my jej doma jime radi a chutna i deckam vic jak veprove maso, ale pro bezneho spotrebitele je uzitecnejsi, aby se maso dalo pripravit snadno, nemelo kosti a bylo levne.
ceny za kg:

kapr porce s kostmi a kuzi 300kc (kosik.cz)
kapr podkovy s kostmi a kuzi 260kc (makro)
filet z kapra 560 kc (rohlik.cz)

tunak filet 500kc (kosik.cz)
file z tresky 350kc (rohlik.cz)
losos 350kc (rohlik.cz)
prazma filet 460 (makro)
kureci prsa 230kc (rohlik.cz)
veprova kyta 110 kc (makro)

samozrejme v akcich v prodejnach najdes narazove daleko lepsi ceny, ale pro srovnani asi staci.

MKulicka - Profil | St 5.7.2023 21:08:16

Martin M. >> On kapr není žádný zázrak, ale dá se připravit tak, že je fakt dobrý. Problém kapra z chovného rybníku je, že je strašně tučný. Stačí ho doma vykuchat a všechno mastné, kolikrát má i málo jiker/mlíčí protože všude spousta tuku. Oproti rybě, která není z podobné výkrmny je to velký rozdíl. Takže si ten hrob kopou rybníkáři tak trochu sami.

Martin M. - Profil | St 5.7.2023 20:34:18

Tyhle zastupci firem (Rybářské sdružení ČR) nesmeji verejne predpovidat vyvoj cen, takze alespon pousteji do medii negativni informace, aby vyssi cena byla omluvena predem. Podle mne ale poptavka po sladkovodnich rybach bude porad jen klesat a s tim bude klesat i produkce rybnikaru. Chvili se to bude dat svadet na kormorany, sucho nebo nedostatek nasady a kompenzovat vyssi cenou, ale dlouhodobe bude produkce klesat tak jak klesa poptavka. Byla tu jakasi setrvacnost, kdy lidi znali na taliri jen kapra a nemeli srovnani, nebo i treba z duvodu viry trvali na kaprech, ale mame tu novou dobu, kdy lidi nebudou ochotni ryby porcovat nebo dokonce zabijet a budou pozadovat kvalitni rybi maso bez kosti, jednoduse pripravitelne, nebo jakekoliv jine, levnejsi maso.