Rybářské svazy selhávají v ochraně původních druhů ryb

rybomil - Profil | Pá 10.1.2020 10:31:36

Přemas >> JJ, tady je jich 3 zadele, ale to je stoják.

GPS 49°36'33.104"N, 15°11'27.212"E

Přemas - Profil | Pá 10.1.2020 6:42:24

rybomil >> Ono když se loví rybník, a je v něm bílá ryba, nebo karas stř., střevlička východní, sumeček americký a pod. Tak se často stává, že to prostě někde vyklopí do nějakého revíru. Je jim úplně fuk, co kde ... tady se karas stř. objevil i v pseudopstruhovce. Jinak třeba polesí, které hospodaří ne svých rybnících, tak když je slovuje, tak drobnou rybu prodá do ZOO. Než aby si tím zaplevelili další rybníky.

1Mara - Profil | Čt 9.1.2020 21:45:36

rybomil >> Oni v dnešní době skoro všichni té rybě říkají karas a tak je to dle nich i v pořádku .-(( Všimni si i v ML jak se rybáři vyjadřují, chytil jsem krásného velkého karase......... :-(((

rybomil - Profil | Čt 9.1.2020 21:29:17

Přemas >> jak se může NEpůvodní ryba stříbrokaras nad zar. plán sypat do řeky?

není někde něco blbě ve znalostech hospodáře?

1Mara - Profil | St 8.1.2020 19:50:08

Přemas >> úplně přesně :-)

Přemas - Profil | St 8.1.2020 19:49:07

rybomil >> Tohle se často děje tak, že se sloví nějaký špatně obhospodařovaný chovný rybník. Který je plný karasů stříbřitých. A ty se následně po výlovu vypustí do revíru. V praxi to vypadá asi tak, že se vyklopí plná káď s karasy do řeky ...

rybomil - Profil | St 8.1.2020 19:23:22

Thomic >> Mám dotaz. Kterým způsobem a podle čeho se řídí " zarybňování " tekoucí vody karasem stříbřitým?
20 let jsem nechytil téměř žádného a přišel červen 2019 a ejhle, chytám jich 20 ks za 1,5 hod.Velikost 20 - 30 cm.
Asi spadli z nebe ?

Mrknato - Profil | St 8.1.2020 19:06:50

Čilimník čilimníka nepotopí, viď hraji, zvláště teď když k vám do MOMRSu míří další 3 mega...... To by si byl úplný blázen.

Mrknato - Profil | St 8.1.2020 19:02:41

Thomic >> Zdravím a musím konstatovat, že jestli jsou v článku p. Knapa v EKOLISTU nějaké nepřesnosti, tak stejné jsou v tom vašem a ve zdejší diskusi. Chápu, že jste k reakci byl pověřen......
1) Citace "Autor článku poukazuje na fakt, že stát poskytuje své tekoucí vody rybářský svazům na základě nepsané dohody: „my vám bezplatně poskytneme tyto vody a za to od vás očekáváme, že se postaráte o fungující populace reofilních druhů ryb na těchto vodách“ (citace). Rybářství se však neřídí nějakými nepsanými dohodami, ale příslušnými právními normami, zejména zákonem o rybářství a vyhláškou k jeho provedení."

To, co napsal p. Knap vychází z toho, že uživatel je povinen předat RO (státu) výkaz hospodaření (výlovek) a RO má dle zákona prostřednictvím uživatele doplňovat ty druhy, které se přirozeně nedoplňují a na menších tocích to jsou právě "reofilové", kteří se nedoplňují.

Vy píšete, že se hospodaření na revírech řídí zákonem a vyhláškou a to není vždy pravda. BPVRP si může dle zákona stanovit uživatel POUZE v povolence a povolenka není právní předpis a věci, které zcela konkrétně nestanovil zákon, nemůže ani kontrolovat a vymáhat RS, ale vymáhá. Na minulé Vč. konferenci výbor ÚS sdělil, že žádné nové BPVRP z dílny členi se nebudou stanovovat, ale ty již přijaté se ani nebudou rušit. Tedy ani ryba, ani rak....

2) Hodnota ZP v ČRS překračuje 220 milionů.... Zajímavé. Náš Vč.ÚS zarybňuje cca 17 miliony. Má dost členi i dost revírů. Když podělíte 220 milionů 7 ÚS, dojdete k částce necelých 32 milionů. Něco někde chybí nebo jen špatně počítám?

3) Počty líhní. Přibylo jich 10? Nejsou to náhodou komerční dceřiné společnosti svazu, něco jako Štědronín Rady ČRS. To je byznys a už vůbec ne spolková činnost. Navíc i MO je právnická osoba a o tom co a jestli vůbec bude "pěstovat, nebo chovat" a co z toho bude mít, si rozhoduje sama, nerozhoduje Rada a ani ÚS. Prodávat násady za svazoceny a dotovat povolenky někoho jiného ....?

4) A jestli něco z těch vlivů skutečně způsobuje úbytek původních druhů, tak jste zapoměl na obecní a domovní ČOV. Kam se hrabou MVE, vydry a kormoráni......

5) A samozřejmě tady můžu potvrdit slova Wilowa, jelikož oba chytáme na jednom nejmenovaném P revíru a když se zarybňovalo tak, jak by si rybáři představovali, třeba i Pd a Si, tak bylo co lovit celý rok. Po personální obměně neubylo jen původních druhů, ale i těch průmyslových......

cechura09 - Profil | St 8.1.2020 18:44:52

hraji >> V 5-tém kole závodu už se jim obvykle tedy moc nechce....

Willow - Profil | St 8.1.2020 18:27:29

hraji >> Tichá a Divoká Orlice na horních tocích není Morava a její dravé horské přítoky.
A po vysazení,tedy tady,ti duháci a siveni sežerou vše.To nejsou žádné pohádky ,to jsou fakta 10 -15 ti muškařů a vláčkařů.A u těch pstruhovek jsem dost často 3x týdně,víc nemůžu ale bez prutů jezdím šmejdit přes polarizačky.

1Mara - Profil | St 8.1.2020 18:24:26

hraji >> Ty si nepamatuješ, že ve svazových vodách byl karas obecný ? To je blbost, bylo jich všade mraky v každé louži a to jak ve svazovkách tak nesvazovkách, hrouzci to samé a slunky taky tak, jenže pak přišel na řadu kapr kámoš a tahle ryba se nedělá, nevysazuje a a její ochrana je pro svaz tabu. To nezpochybníš a ani je v ZP nenajdeš, proč ? No protože je to pro svaz ryba která jak ty píšeš by se měla vysazovat s bílou rybou a kolik se toho za poslední roky vysadilo ? Vůbec nic , jedině někde z výlovu, že se do vody dostal hrouzek a možná malinko slunka, jinak nic a to mě sere , to samé s línem a pak si přečteš, jak svaz dobře hospodaří a podobně a na našich revírech není ani ta blbá vodní tráva, kam by se měla tahle ryba třít......... svaz ani KO nemá a když tak jen dole na jihu na líhni , jinak KO MO nemají a nevysazují se !!!! To je prostě průser svazu a vedení ! Které MO mají k dispozici KO na vysazení do revírů ? Vím jen o třech MO, který si ještě nechali rozum a mají ve své vodě matečný KO jinak nikdo nic, jen kapr kapr sumec, amur duhák kapr..............

hraji - Profil | St 8.1.2020 18:17:05

Willow >> ty jsi fakt nezažil, že vysazená ryba po vysazení nebrala, a myslím tím duháka? Promiň, ale tvrdit, že jsi schopen ověřit počet vysazených ryb odlovem prutem, byť na malé říčce, to můžeš říkat kamarádům v hospodě, po pátém pivu. Vyrostl jsem na pstruhové vodě, mám docela představu, jak to vypadá. Prostě shrnuto, z mého úhlu pohledu, plivl jsi jedovatou slinu a nemáš své trvzení jak hodnověrně doložit, mimo pohádek o osobním ověřování. Ale s podobným přístupem se u vody setkávám dost často.

MrKos - Profil | St 8.1.2020 18:14:28

1Mara >> a dozvíš se zde ještě celou řadu důvodů, proč to nejde, proč se to nedá, proč se to nemůže a proč se vysazuje dvojnásobek kapra. Cíle svazu zde vnímám přesně dva: co největší počet členů s minimem znalostí a co nejméně otázek směřujících ke skutečnnému hospodaření. Dvojnásobek kapra je vhodným nástrojem.

Svaz si pravidla evidence ponechaných ryb nastavil tak, aby bylo statisticky nemožné rozklíčovat úbytek celé řady ryb. A samosebou ani to nejde v žádném případě změnit.

Willow - Profil | St 8.1.2020 18:08:51

hraji >> Ale tady to nejsou velké řeky ale říčky a místy větší potoky.Hloubka max 1.5 m a to ještě pod jezy kde pak následuje mělčina.To není tok s průtokem 20m3.Prostě tůně a jámy jsou známé a žádná vysazená ryba jako je PD aSi nebude zalezlá pod břehem ,ale stojí v hlubších částech v mírném proudu skoro pod hladinou a první týden se krmí vším co spadne do vody.Takže lov těchto ryb není náročný,ale ty počty jsou vidět i přes polarizační brýle.

hraji - Profil | St 8.1.2020 18:04:19

1Mara >> já ti nechci kazit náladu, ale my nemáme v zarybňovacím plánu ani karase obecného, ani hrouzka obecného a dokonce ani slunku. Můžeme je vysazovat? Hrouzek se na revíru vyskytuje, hojně, přirozeně se rozmnožuje. Karas obecný se na revíru asi nikdy nevyskytoval. Neznám žádný spolek, který by měl v zarybňovacím plánu výslovně uvedeného hrouzka nebo slunku. A pochybuji, že takový bude i v ČRS. Je totiž obvyklé, že se do ZP píše souhrnně bílá ryba a ta se vysazuje, a nikdo nepočítá, kolik v té směsi od rybníkářů je plotic, perlínů, karasů, bolenů, okounů a jiných rybničních ryb. Pokud není v ZP hrouzek, asi ho nikdo nebude vykazovat jako samostatný druh, i kdyby jich nakrásně vysadil metrák, tím pádem se neobjeví ve statistice jako druh ryby, ale maximálně souhrnně jako bílá ryba, ne? Mám pocit, že si trošku pleteš úkoly svazu a úkoly ministerstva životního prostředí.

hraji - Profil | St 8.1.2020 17:57:52

Willow >> není nic ošidnějšého, než ověřování počtu vysazených ryb s prutem v ruce. Vysvětlím proč. Na revír byl vysazen kapr v počtu několika set kusů. Samozřejmě že zpočátku rybáři kapry chytali, ale jak se dostavila zima, záběry naprosté většině rybářů ustaly. Po měsíci, kdy by každý, kdo u revíru strávil pár hodin čekáním na záběr kapra, řekněme že marným, jsem měl u řeky výuku plavané s dětmi. A kolega a tatínek jednoho z těch chlapců mi povídá, pojď se na něco podívat. Z lávky jsem v němém úžasu pozoroval hejno odhadem 200 kusů kapra, které se v hloubce cca metr pomalu sunulo proti proudu. Takže, na jedné straně jsou rybáři, kteří nadávají, že v revíru žádné ryby nejsou, a na druhé straně je realita, že v revíru jsou kaprů stovky, jen prostě neberou. Kdybys tam ověřoval s prutem v ruce zarybnění, ověřil bys prd. Maximálně bys zjistil, že perfektně zarybňujeme hrouzkem a ježdíkem. Tak si to svoje ověřování v praxi přeber.

Willow - Profil | St 8.1.2020 17:54:03

Thomic >> Tady max. 2x a ještě druhy mimo ZP.
Kolik toho snese papír a kolik se vykáže zase na papíru mě nezajímá.
Já totiž přesně vím jak papírově udělat, že vysazeno x odlovení sedí přesně na 10ks.Svaz by se měl zajímat jestli to vysazení a výlovek na daném revírů nevykazuje neustále několik stejných rybářů a zároveň jestli to nejsou náhodou členové výboru daného PS který zajišťuje vysazení ryb do daného revíru.No a kruh se uzavřel.Čísla sedí a vše je v pořádku.Jenže on opak je pravdou.
A teď k tomu rybolovu po vysazení.Muškařím opravdu dlouho navštěvuji pár pstruhových revírů v mém okolí,nejsou to žádné veletoky ,ale jen říčky a za cca 40+ let znám ty revíry docela dost.Takže po nějakém vysazení si s kolegy můžeme jasně srovnat počty a velikost ryb.Jsou revíry kdy vše sedí a jsou revíry kde se zarybňovalo naposled na jaře 2018.A jak znám výmluvy hospodářů....Všechno tam vyžrala vydra,já říkám dvounohá, nebo nastoupí kormorán ,tady se objeví pár kusů a pak nastoupí volavka,ale to by tady volavky za 1 rok musely vypadat jako pštros.
Takže papír snese vše a proto mě papírová čísla nezajímají.
Pravda a fakta jsou totiž úplně někde jinde.

1Mara - Profil | St 8.1.2020 17:19:20

Thomic >> zase jen omáčka a nic víc...................... :-((

Thomic - Profil | St 8.1.2020 17:05:17

1Mara >> nepřesvědčím vás- a ani nemusím. Faktem je, že původní článek obsahoval řadu faktických chyb. Proto na nej přišla reakce.

Thomic - Profil | St 8.1.2020 17:02:22

Willow >> Zkuste si spočítat, kolikrát ročně se zarybnuje a přidejte k tomu fakt, že na každém vysazeni se zpravidla podílí tři složky- územní svaz, pověřená místní organizace a dodavatel ryb. Pokud by se opravdu “standardně” vysazovalo řádově méně ryb než se vykazuje, při té četnosti neexistuje šance že by to neprasklo, byť jednotlivé excesy nemůže nikdo nikdy vyloučit. Navíc by to muselo být dokonale celoplošné, protože průměrnou druhovou “výtěžnost” (hrozne slovo), tedy kolik procent vysazenych ryb se následně objeví v ulovcich, mají v podstatě všichni stejnou. Připomíná mi to Yettiho.. všichni o tom mluví, ale nikdo to nikdy jako systémový problém nezdokumentoval. PS: jako RS mám přístup k plánovanému zarybneni a rady z nich se ucastnim; když tam pak jdu s prutem, nevěřil bych ze se tam něco vysypalo, ačkoli jsem u toho osobně byl. Nemůže to být tenhle případ..?

1Mara - Profil | St 8.1.2020 16:59:21

Thomic >> No to ani nemusím, protože do našich vod jste vy jako představitelé svazu nedali ani šupinu a nebo nepatrné množství ...... a jak píšete o těch kaprech, nechali jste jako vedení svazu zničit kaprem mraky vod v četně řek, jen tu omáčku s čísly umíte lidem pořád hezky předkládat, ale ono to spadne, už takhle je to na těch vodách vidět a i na tom co se do vody nedá, to tam není !! :-((( To je hodně smutný.................

Thomic - Profil | St 8.1.2020 16:54:02

1Mara >> Na konkrétní revíry se musíte zeptat přímo uživatelů, tak hluboko se do dat opravdu nedostanu. “Nestandardní” rybí druhy jsou ve výkazech evidovány v sekci “ostatní” a tam to v posledních letech odpovídá přibližně milionu kusů ročně; do jednotlivých druhů to ale rozkrýt neumím..

Willow - Profil | St 8.1.2020 16:50:30

hraji - 8.1.2020 16:29:07 >> Mně nikdo nehlásí kde,kdy a co se bude zarybňovat.
Já si jen ověřuji osobně docházkou s prutem v ruce ta zarybňovací čísla.
Potkávám dost rybářů a jejich jasné názory na počet vysázených ryb.Je zajímavé ,že po projití 5 km revírů jsem v půlce a už vím své.I stopy po zarybňování mi potvrzují,že jsem na správném místě.Počet 20 ks Pd +Si na 5 km je jasný důkaz.
A po přejezdu na další známý úsek mi to jen potvrzuje.
Závěr:Buďto nebylo zarybněno takovým počtem a nebo velikostí ryb, kterými se PS chlubil.Když to potvrdí 10 rybářů na daném úseku tak to je pravda.

hraji - Profil | St 8.1.2020 16:29:07

Willow >> nehodlám s tebou polemizovat, ale tahle věta: "Pěkně vše spočítané a zvážené a ne jako dnes ,napíše se 500ks a do vody přijde 100ks, zbylých 400ks je jen na kšeft." by si zasloužila nějak doložit konkrétními údaji, jinak je to obvinění, nekonkrétní, ale obvinění, že některá složka svazu (předpokládám, že ČRS) krade ryby ze společného, aby s nimi kšeftovala.

1Mara - Profil | St 8.1.2020 16:27:45

Thomic >> jen se optám, kolik karasů obecných, slunek, hrouzků vysadil svaz za poslední třeba 5 let ? .......................... Zajímají mě čísla a revíry kam je svaz dal, když se tedy zajímá o původní druhy ryb a dle dekretů na revíry zarybňuje tak, aby byla vyváženost ??? děkuji za odpověď....

Willow - Profil | St 8.1.2020 16:24:33

Thomic >> Mník nemá na podhorské pstruhové řece co dělat.Nahradit PD a SI místo lipana a pstruha potočního dělá z pstruhových revírů jen ,,duhakodrom" kde nachytá každý kdo poprvé nahodí mušku do vody.To,že se dříve PO a Li slovovali agregátem je fakt,že se tyto ryby nevracely zpět do revírů,je taky fakt.
A když si takhle PS vybrakovaly pstruhové vody,protože plůdek ,roček byl jen zdrojem kšeftů a Zarybňovací plán jen cárem papíru .Tak kde brát generační ??To by každé zarybňování muselo být pod dozorem náměstka Mze a ještě za asistence PČR.
Pěkně vše spočítané a zvážené a ne jako dnes ,napíše se 500ks a do vody přijde 100ks, zbylých 400ks je jen na kšeft.
Tak takhle se stará Svaz,Rada a ÚS o svěřené revíry.
A aby v tom nebyl Honza sám...

Willow - ® Poslat soukromou zprávu.St 8.1.2020 12:10:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Líbí: 2 Nelíbí: 0Napsat si svou soukromou poznámku k tomuto záznamu.PanTloušť >> Dal jsem Ti líbí ale doplním.
Právě na tom svazovém rybníku škodí nejvíc.K 70 a amur je ,, možná dobrý" pro velké vodní plochy a přehrady.Tam by to nevadilo,ale řeky a rybníky bych úplně vyřadil z důvodu vyžírání jiker a vodního porostu, což znemožňuje dravcům a ostatním rybím druhům se přírodně rozmnožovat a tím pádem vůbec existovat.To mizerné umělé dosazování okounů, candátů ,štik a bílé ryby nic nezachrání, protože přírodní produkce má úplně jiné chování, než umělý vysazenec,který do měsíce poslouží jen jako potrava pro pár přeživších štik, candátů, okounů a nebo volavek, kormoránů a čápů.A za čí peníze svazy dosazují??No za naše peníze.Misto aby svazy podporovaly přírodní populaci ryb a jen mírně dosazovaly a redukovaly a za ušetřené peníze odkupovaly pozemky od soukromých vlastníků a tím pádem i příjezdové cesty a staraly se aby svaz bohatnul,tak naopak svaz peníze prošustruje u soukromých rybochovatelů,asi za malou domů,za kapra a amura, popřípadě za duháka a sivena do pstruhových vod.A to je ten kámen úrazu.Chce to vyvinout tlak na dodržování Zarybňovacích plánů a silně omezit umělé vysazování ryb určených vlastně k pseudokomerčnímu rybolovu.

Chce to chodit na ryby, doporučuji podhorské pstruhové revíry VčÚs.
A hned bude jasno kde je ta pravda.
Kde nic není ani čert.....

Thomic - Profil | St 8.1.2020 15:29:59

Zdravím diskutující :-) pokud byste se chtěli podívat na pár čísel jak je to vlastně s tím mníkem, reofily a hromadně zanikajícími líhněmi v ČRS, tak jsem dával na ekolist reakci...
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komenta​re/tomas-kocica-rybarske-svazy-a-ochrana-puvodnich-​druhu-ryb-jaka-je-realita

Mrknato - Profil | Ne 5.1.2020 18:53:08

numen >> Kmen siouxů je statečný a dobře svůj kraj zná....... žádná MO......
Tys ode mě někdy slyšel, že bych navrhoval nějakou změnu, podmínku BP VRP???? To se pleteš, viď?

numen - Profil | Ne 5.1.2020 18:47:17

Mrknato >> o kapříkách nikdo nemluví, a naopak MO daný revír zná nejlépe. To nejde řešit od počítače, jako tady ty na Mrk 😉😂😂😂

Mrknato - Profil | Ne 5.1.2020 15:55:13

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 5.1.2020 15:27:27 >> Myslel jsem v rybařině. Čilimníkům nejdřív šla nečinnost úřadů na ruku, že si mohli na tom svém "dvorečku" robiť čo chceli, a že by nyní měnili názor, stejně jako to je s brigádami?

Mrknato - Profil | Ne 5.1.2020 15:50:31

numen >> A kdo chce stejné podmínky? Zřejmě jsi myslel stejné podmínky VRP, ale to tady nikdo neříká. Podmínky má stanovovat RO, právě podle místních podmínek revírů dle §11. Uživatel může požádat o jejich změnu při předání výsledků hospodaření příslušnému RO.

Děti v kroužcích jsou zřejmě dezinformováni, že si podmínky může upravit sama MO, nebo že velcí kapři se musí pouštět...... a kdopak jim to pere do hlaviček?

hraji - Profil | Ne 5.1.2020 15:33:26

potočák 62 >> ahoj, já neznám tiskovinu, kde ten článek vyšel, ani nevím, kdo jej čte, jen mi nepřipadalo úplně fér to tvrzení, že svaz selhává. Ve svém okolí mám dost vod, kde je reofilních ryb dost. Možná by jich mohlo být víc, ale ... Nečinnost státních orgánů, minimálně sporná rozhodnutí soudů, úřadů a státních institucí ale hodně snah likvidují. A to je třeba také vidět.

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 5.1.2020 15:27:27

Mrknato >>
to je ta nejmenší rána zákonnosti do vazu.
Bych si dovolil podotknout.