Načerno vybudoval byznys s rybolovem. Ale nikdo si netroufne proti němu zasáhnout

Sa(l)micka - Profil | Čt 17.1.2019 20:19:52

Doporučuju se podívat sem... ono to jinde neni lepší

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/urednici-vedouci-o​dboru-naborove-prispevky-brno.A190117_451520_brno-z​pravy_vh

...a hlavně do diskuze.

Jináč s těma 32 tácama čistýho v základu novináři lžou až se jim od huby práší. Člověk s vejškou, ale bez (pro úřad) započitatelné praxe coby vodař (desátá platovka) = 12.000 čistého základ. Jistě, s přibývajícími lety se plat pomaličku zvedá... ale... kdo po škole by šel takovou pakárnu dělat, když si jako skladník někde přijde na dvojnásobek? Leda jako praxi.

retrívr - Profil | Po 14.1.2019 20:14:19

Rožnovák >> Dík za reakci, rozumím Ti. U nás je to šílené, hlavně mi vadí ta nevyrovnanost rozhodnutí. Jsem rád, že jsi mi to trochu přiblížil.

Rožnovák - Profil | Po 14.1.2019 0:22:16

retrívr >> No však jde o ten návrh zákona který by to měl usnadnit, četl jsem ho ve skromné podobě co byl zveřejněn. Faktem je,že se staví nádrže na zasněžování kde je to možné a je po nich hlad a areály které mohou staví nádrže s pochopitelných důvodů. Je zajímavé že tento dílčí krok v boji proti suchu přišel právě v tuto dobu, navíc když součástí nárhu co jsem četl bylo i vyloučení orgánů ochrany přírody a krajiny z procesu vedoucího k vydání územního souhlasu. Pokud si rozhněván že se u vás málo povoluje, já jsem zas občas rozhněván že u nás se povolí něco co by nemělo, nemám na mysli rozhodně opravu střechu místního domorodce apod., to je úplně ok, Chko holt není NP a každý jsme nastavení jinak :-) .Uvidíme až jak a jestli vůbec bude schválena finální podoba zákona.

IchHabe - Profil | Ne 13.1.2019 22:26:04

Jen poctivý občan v této republice nic nemůže. Ti co obcházejí zákony kradou a podvádějí můžou vše. Ach tak lituji že mne rodiče nenaučily krást a neumím lhát.

retrívr - Profil | Ne 13.1.2019 22:05:12

Rožnovák >> Nevím, jaké máš informace, nevím z čeho usuzuješ. Ale v Krkonoších tomu velí teroristická organizace KRNAP, kterou vůbec zákony nezajímají a založení rybníčku je vyloučené, zvláště pro lyžařské účely. To se týká většiny horstev. Myslím, že vaříš z vody.Tady ty rybníčky nebudou.

retrívr - Profil | Ne 13.1.2019 21:50:18

mzxy >> Ty si trochu odporuješ, možná i fandíš, stát jsi ty i já ? To je největší blbost, co jsem kdy slyšel. Speciálně náš stát je úředník, který ještě zdokonalí už tak nedokonalé zákony, které lidi netvoří a nikdy tvořit nebudou. Když nemáš práci, staň se státním úředníkem.Systém demokracie je nejpokřivenější právě v našem státě. Už jsi se setkal s tím, že se tě stát zastal. Pokud ano, tak prosím v čem. Já mám zkušenost, že mě a mé rodině škodí jen jediný objekt, to je stát, týrá mne, diskriminuje. A to prosím jsem nikdy neměl problém se zákonem . Můžeš mi prosím napsat v čem vlastně stát komu pomáhá. Nepiš prosím podvodníkům, to už dlouho vím. Dík.

valcha186 - Profil | Ne 13.1.2019 21:13:28

Erva >> Opakoval jsem na ,,svém,, ale jsou to jen povrchní informace. Pokud se jedná o vodní nádrž, i pozemky, jedno jaké, tak se to dá odkoupit, dodatečně zkolaudovat. Pokud, ale nemají žádné jiné využití a záleží na typu a dalších věcech. Při stavbě golfu byl rachot v televizi o vraždě na přírodě, halda policistů, starosta a ochránci přírody. Jenom hodně pokřiku a hledání so´lo kapra. Pak z toho nic nebylo, protože se přišlo dle EN, že se jedná o zatravněné pozemky, znehodnocené náletovými dřevinami. Ale mega informace byla venku, všichni ji převzali a nikdo se pravdou nezabýval. Je potřeba toto brát s nadhledem, nemusí to být jak se to podalo. Sleduje se prodej tisku, sledovanost televize, ale ne pravdivost informací. Je okurková sezona a tak se mazalové snaží.

Sa(l)micka - Profil | Ne 13.1.2019 19:36:36

Jura L. >> Ale kdeže... do jistých parametrů se taková záležitost dá brát pouze jako terénní úprava. Zvlášť když jde o tu "díru do země 10x10 m". A tam opravdu stačí než územní souhlas, neb se v případě terénních úprav ani nejedná o vodní dílo.

Jo, jen mimochodem, pro všechny, na úředníky nenadávejte, oni ty zákony nevymejšlí. Oni se podle nich jen musí řídit - a za minulý rok to bylo jako vařit neznámou francouzskou delikatesu bez kuchařky. Vláda nám schválila úpravu zákona, jo - ale už nám k tomu zákonu hned nedali "kuchařku" (prováděcí předpis), nemluvě o tom, že v té úpravě zákona bylo množství chyb ... a ouřade, poser se s tim, protože ti žadatelé nebudou řvát na politiky, co vyrobili parodii na (stavební) zákon, nene... ti žadatelé budou řvát na ty úředníky, neb ti podle hlasu národa "dělají hovno, pijí kafe a můžou za všechno". Takže asi tak.

Bacha - Profil | Ne 13.1.2019 18:41:36

Sa(l)micka >> Ano, tak by to mělo v ideálním případě být. Ale ještě jsem se s takovým precedentem nesetkal. Zbabělost úředníků nzná mezí.

keltt - Profil | Ne 13.1.2019 18:41:34

Jen zrcadlení stavu naší společnosti.

Bacha - Profil | Ne 13.1.2019 18:36:01

Dokud zde nebude přehledné právní prostředí, bude se muset škodná lovit:-)))

Jura L. - Profil | Ne 13.1.2019 17:16:11

No určitě je investor značně "kontroverzní" , zas se ale nedivím lidem, co si na SVÉM pozemku vykopou díru do země - rybníček "na černo". Jít "správní cestou" na kaluž 10*10m znamená anabázi po úřadech na 2-3 roky s nejistým výsledkem a statisícovými náklady na projekty a projednání.... Přitom je to v řadě případů zbytečné, pokud se nejedná o budování hráze jen o prosté "vykopání díry" i jakkoliv velké spíš přínosné pro přírodu, to se týče pozemků s vysokou hladinou spodní vody. Proč toto stát neumožní na nějakou "ohlášku" je spíš pro stát ostuda, když je to opakuji na soukromém pozemku bez cizích inženýrských sítí...

Mjaška - Profil | Ne 13.1.2019 17:14:56

Jirka1976 >> Asi tahle to nějak funguje v praxi - pěkný příběh a věřím, že pravdivý.

Mjaška - Profil | Ne 13.1.2019 17:11:01

Ve státě, kde se zákony vysvětlují podle toho, kdo je zrovna u kormidla např. ve městě na magistrátu, povolení se vydávají na základě politicko-lobisticko-podnikatelských priorit, úředníci jsou ve vleku svých nadřízených, kteří z mě "neznámých" příčin nadržují těm silnějším, movitějším, agresivnějším, tak tam opravdu stát selhal. Máme magistráty, stavební úřady, hygienu, bezpečnost práce a nikdo si nechce pálit prsty s nějakou levou, a je jedno jestli na to občan upozorní nebo by úřad měl jednat sám. Úředník si zvykl, že když bude dostatečně dlouho odolávat, přehazovat odpovědnosti o kancelář dále, bude mít klid a pohodu, nebude za nějakého blbce, který si právem ztěžuje nebo chce nápravu, hýbat svým prstem. Ano jsou ochotní, pozdraví, usmějí se, ale kde to smrdí problémem, tomu se rádi vyhnou.
Když o tom někdo čte, tak může překypovat odvahou, jak vše jednoduše lze napravit - pokud někdo pak opravdu řeší podobný problém, zjistí že při výsledky nejsou tak optimistické. Ale rozhodně je potřeba neklesat na mysli a trochu to byrokratům znepříjemnit a chtít po nich hmatatelné výsledky.

Jirka1976 - Profil | Ne 13.1.2019 17:01:23

V nasem zkorumpovanem a rozrkradenem state tohle projde jen tem co na to maji finance a znamosti . Na obyc cloveka metr je , na arogantni bohaty zm.dy ne . Uvedu 2 pripady . Kamarad ma chatu v chko , je tam povolena jen bezna udrzba objektu , postavil si na cerno na svem pozemku pristresek 3/4 m na drevo . Nejaky hodny soused ho udal , pokuta a musel to odstranit . Za rok vedle nej vyrostla zdena chata zbohatlika . Nejaka pokuta , tahlo se to a vysledek ? Dodatecne povoleni a chata s bazenem stoji a stat bude . Stezoval si , marne . Naproti kde bydlim se misto stareho domu stavi novy . Je to v pamatkove zone , ma mit max vysku jako sousedici domy . No nejak je prerostl o vice jak 3 m . Znam stavbyvedouciho . To uz je pry domluvene , pokuta bude a zustane to tak . Investor je bohaty majitel velke lekarske kliniky a nahore chce mit byt s vyhledem na okoli . A jak pry doslova rekl aby mu delnicka chatra necumela do oken . On si ale tenhle omezeny id.ot neuvedomuje , ze kdyby ta chatra u nej nepracovala , tak neni tam kde je . Takovy mam fakt nejradsi .

Sa(l)micka - Profil | Ne 13.1.2019 16:57:57

Je to jednoduchý, jak facka... ve chvíli, kdy to někdo hodí na úřad, úřad (pro tento případ jak vodoprávní z OŽP, kvůli rybníkům, tak stavební - kvůli chatkám, a správu lesů z OŽP) by měl začít jednat = flastr a zahájení řízení o odstranění stavby z hlediska vodoprávního a stavebního. Samozřejmě, že dotyčnej taky může doložit žádost o dodatečné povolení k stavbě, jenže pokud nepostavil na svým, tak by měl mít chlapec smůlu... a výsledkem by opravdu mohl být i příkaz k odstranění stavby - pokud by ji do určitého limitu neodstranil sám, odstranilo by ji město a vymáhalo po něm úhradu nákladů.

Rožnovák - Profil | Ne 13.1.2019 16:43:26

Nevím jestli jste zaznamenali že skupuna poslanců, v prosinci předložila návrh zákona na podporu zachycování vody v krajině co umožnůje zbudovat rybník či nádrž pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu, bližší detaily neznám, vše se asi stálle peče. Jediné co vím je že horní hranicí je rozloha 2 ha a výška hráze 1.5 m. Ovšem nemůžu se zbavit dojmu že spíš než o zachyvování vody v krajině bude tento záměr, pokud bude schválen v příliš všeobecné podobě,podporovat lyžařské areály při budování nádrží na zasněžování kde se odčerpává voda během celého léta z horských potoků a umožní si zřídit rybník i tomu komu to dřív z racionálního důvodu nebylo.

Tarn - Profil | Ne 13.1.2019 16:36:10

mzxy >> no ale proto to i ten novinář píše obecně, protože jinak by musel označit konkretního viníka a kdyby to musel doložit ( aby se nevystavil trestnímu stíhání pro pomluvu), už by to dalo víc práce a taky osobní odpovědnosti za nařčení. A to se obecně dnes každý brání. Té odpovědnosti. Proto to je jak to je. tady na MRKu to čteš denodeně. Obecné kecy jak SE porušuje, jak SE krade, jak SE nekontroluje a podobně. Ale aby šel s kůží na trh a napsal konkretní čin s konkretní osobou to ne, to si nebude dělat problém. Tak co kdo pak chce ? jen se vykecat, jak to stojí za prd ? Noprávě ale kvůli těmhle lidem co kritizují, ale opatrně aby si to nerozházeli, ale vypadali jako bojovníci za blaho.

Erva - Profil | Ne 13.1.2019 15:57:54

valcha186 - U nás trvá vyřízení stavebního povolení v průměru 3/4 roku a to kolika dveřma se musí projít a zase vrátit je zbyteční psát , to že to postavil někdo na černo a k tomu vykácel les je docela odvážné , tak jako využití i pozemků které mu nepatřily . Pochopil bych obejití úřadů pokud by stavěl někde na "zelené louce" a zcela na svém ...

valcha186 - Profil | Ne 13.1.2019 14:37:00

Měnil jsem okna na bytě. Stejných rozměrů a typu. Na stavebním, jedna mě poslala k druhé, vypište žádost, IČO, výrobce, termíny. Vyplnil jsem vše, odevzdal na stavební a za 14 dní jsem dostal odpověď, že můj záměr výměny oken, nepodléhá oznamovací, ani jiné povinnosti. Doporučeně. Tak co chcete. Pokud on postavil vše na svém, opakuji, na svém pozemku, tak si dovedu představit i jednání s místními úřady. Já měnil jen okna.

Petr 72 - Profil | Ne 13.1.2019 14:24:25

V tomhle bordelu je možné vše.

Erva - Profil | Ne 13.1.2019 14:20:16

mzxy - Jak by se ti líbilo kdyby tohle postavil i na Tvém pozemku , tak jako to postavil i na pozemcích obce , či města ?

Pvl - Profil | Ne 13.1.2019 14:14:52

Homolkovi

mzxy - Profil | Ne 13.1.2019 14:05:25

nezastávám se lidí porušujících zákony, pouze uvádím, že ta pravidla nastavená státem je dlouho chrání, do zákona nikdy nikdo nedá, že černá stavba musí být okamžitě po jejím objevení odstraněna buldozery...kdyby tomu tak bylo, tak se černá stavba nevyplatí a nikdo by načerno nestavěl

Bohužel v dnešní době se evidentně vyplatí postavit rekreační zařízení načerno tam, kde se stavět nesmí...

Když se to zjistí, rozbíhá se kolotoč prověřování, výzev, žádostí, doplnění podání a dalších a dalších "úkonů",které šikovný právník využije k natažení celé kauzy na několik let...pak možná někdo vydá rozhodnutí o odstranění stavby (nebo jí povolí) a pak se bude hříšník odvolávat a potáhne se to dalších několik let...

Za tu dobu si tam vydělá na stavbu, na pokuty, i na případné odstranění stavby, nebo prachy odkloní a firmu dovede na mizinu a nikdo z něj nic nedostane

Chendler, nevím, co je homolky

chendler - Profil | Ne 13.1.2019 13:35:57

mzxy >> koukal jsi na homolky ne

mzxy - Profil | Ne 13.1.2019 13:12:21

Stát, to jsi také Ty, i já

také jsem se naivně domníval že se tam prostě pošlou buldozery a stavba se odstraní...ale to není tak jednoduché, naše právní úprava je složitá a chrání především zájmy lumpů....

já z toho bulvárního článku nepoznám, kdo kdy co a jak zanedbal a kdo co porušil...tady jde jen o senzaci a prachy pro jeho autory

Tarn - Profil | Ne 13.1.2019 12:00:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mzxy >> jak stát ? Kdo to je stát ? To jsou konkretní lidi přece. Právě to obecné označní stát jim vyhovuje, protože to negeneruje konkretní odpovědnost. Někdo tam přece jako státní úředník zanedbal svojí práci. Takhle to jak jsi to napsal, vypadá, že stát je něco jiného, než lidi kteří ho tvoří.

mzxy - Profil | Ne 13.1.2019 10:12:35

stát rezignoval na své funkce, ale jde o celospolečenský jev...navíc je nutné chápat také souvislosti...nesmyslná a složitá pravidla kterými nás vlastní stát a také EU svazují odmítají lidé akceptovat, například táhnoucí se stavební řízení...a v podmínkách, kde jsou na prvním místě chrání pravidla lumpů, porušujících zákon ( jejich lidská práva, jejich procesní práva, jejich práva práva) a na povinnosti se zapomíná

máme co si zasloužíme