Schopnost krajiny zadržovat vodu je kriticky nedostatečná, varuje 119 odborníků

retrívr - Profil | Čt 15.11.2018 8:10:30

Knedla12 >> Věřím, je to boj. Vím ale i to co jsem už psal, že je to o lidech a penězích. Nejhorší, že tyto poražené odborníky odnese obyčejný člověk v obyčejné situaci.

rover - Profil | St 14.11.2018 22:22:10

Knedla12 >> Otázkou je, koho vlastně považujeme za odborníky. A zda slovo odborník není v Česku na hranici zprofanovanosti.

WsaW - Profil | St 14.11.2018 22:11:08

splavek >> Jak už jsem psal Aleši Vavřinovi, teď už jen tuto páku správně použít! Osobně věřím, že úspech v podobě udržení vody v krajině by se dostavil!

Ať se daří!

WsaW - Profil | St 14.11.2018 22:08:57

aleš vavřina >> Ano tato cesta by schůdná zřejmě byla... Jen netuším, na koho by se mělo tlačit, aby na to ty dotace vypisoval/dal to do podmínek pro poskytnutí dotace.

Takže teď už jek tou pákou pořádně zahýbat.

Ať se daří!

zdevac - Profil | St 14.11.2018 21:56:05

splavek >> A máte to spočítáné? Jestliže nyní jsou zemdělci s dotací okolo nuly nebo v mírném zisku, tak nařízení orby jim to zase sebere a i s dotací se zemědělci dostanou do problémů. A protože stát nedává dotace proto, aby někdo vydělával, ale proto, aby zemědělství nezaniklo úplně (ekonomika, zaměstnanost...), nezbylo by, než dotace o patřičnou částku zvýšit. A to už tedy zemědělcům může stát rovnou platit za tu orbu :-) Tedy, pokud peníze budou...

Rožnovák - Profil | St 14.11.2018 21:10:25

Knedla12 >>No asi šťastný člověk. Už u nás vznikl spolek lidí jěž spoluzaložil soukromý zemědělec. Problém je v tom že zemědělci stárnou a mnohdy to nemají komu předat. Nakonec pozemky pustí a ty skončí u spekulanta a pak už to jde rychle.
Tento spolek lidí hledá pro tyto zemědělce v okolí vhodné nástupce jež mají zájem se rozvíjet v tradičním duchu a poskytuje jim podporu do začátku, jako fin, pomoc na nákup či pronájem pozemků i od těch co chtějí končit.
já mám zkušenost i takovou že zemědělci na vesnici za využívání některých pozemků neplatí prakticky nic nebo minimum, bonita půdy není třeba nikterak vysoká takže rostlíná výroba je tak na malé zemáky, tak je kolikrát vlastník rád že mu to soused zemědělec poseče nebo na tom přimo pase , aby to do pár let nezarostlo, dá se říct že oboustraně výhodné Zemědělci mají čím nakrmit skot a vlastník se nemusí starat o údžbu pozemku, který by stejně ležel ladem. Samozřejmě to nebývá v takovém měřítku.

Knedla12 - Profil | St 14.11.2018 19:48:29

retrívr >> Víte ale třeba že ti odborníci jsou proti těmto výstavbám na zelené louce?

retrívr - Profil | St 14.11.2018 19:35:15

Rožnovák >> Máš pravdu a je u toho 119 odborníků. Tady je ten problém.

retrívr - Profil | St 14.11.2018 19:31:50

Vůbec nejsem odborník, jen velmi málo mám čas to sledovat na internetu, tedy půdy, revitalizace atd.
Mám jen jediný selský rozum, který tvrdě tlumí KRNAP, ve kterém celý život žiji. Tedy co si myslím. Většina horské chráněné půdy je totálně zničena,co hůř, polovinou zarostlá náletem.Zbytek za poměrně velké peníze spásají ovce, tedy dobře, byl by nálet. Půda by byla obdělána i tak, jsou tam vleky. Je šmodrchanec zcela nesmyslných zákonů, zcela bez koncepce. A to mluvíme Národním parku.Prostě stát má na programu boj o moc a tím vše končí. Moc se mi líbí, když chceš stavět přijde ochranář, rok sleduje kytky, další rok žáby a když nezaplatíš a máš štěstí tak tak dva roky čekáš, třeba vyhraješ. Moc se mi líbí, jak se zcela plynule zastavují půdy nejvyšší bonity logistickými centry / česky sklady / a města rostou. Jak už jsem psal vzpoura odborníků - styděl bych se být odborníkem.

splavek - Profil | St 14.11.2018 19:28:46

WsaW >> U nás v podniku se dlouhá léta neoralo, jen se pole posvinilo disky a takovým tím podrývákem, nebo jak se to jmenuje, ale teď mám dojem, že jednou tak za dva až tři roky musí pole pořádně poorat a to kvůli dotací, jinak by o ně přišli. no a další důvod byl ten, že ty pole jsou ta utemované, že na souvrati už toho moc nevyrostlo. Takže řešení je nasnadě podmínit dotace do rostlinné výroby orbou a bude se orat o106 , že fabriky nebudou stačit vyrábět pluhy.

standas - Profil | St 14.11.2018 19:17:08

Prý v České republice denně zmizí půda která je schopna pojmout vodu ve velikosti Václaváku. Potom se není čemu divit!!!

Knedla12 - Profil | St 14.11.2018 19:05:44

Rožnovák >> Dneska jsem byl u pána který se snaží co možná nejvíce zlepšit stav své půdy (stovky hektarů) a jako jediný v okolí má letos dostatek krmení pro svůj skot. Zní to krásně, ale jediný důvod proč to může dělat je ten, že má dalších několik tisíc hektarů, které pronajímá Němcům za ceny, o kterých si náš zemědělec může nechat jenom zdát :)

Pán je finančně za vodou a má radost když ty pozemky "fungují", asi ale nemusím říkat, kolik takových lidí v ČR je.

aleš vavřina - Profil | St 14.11.2018 18:13:04

WsaW >> staci tuto povinost zakotvit do podminek pro poskytnuti dotaci na obdelanou plochu (laicky receno) a je jasne, ze tento ukon neplati ze sveho zemedelec, ale ze mu jej plati stat...., to nelze zpochybnit....

retrívr - Profil | St 14.11.2018 17:45:12

Honza7 >> Nemyslím si, že zvláště v oblastech " přírodních " je moc v rukách úředníků. Vše tvořili odborníci, na drtivé většině míst lidé s tímto vzděláním jsou o tom není diskuze, pokud máš jiné informace , jsou mylné, za tím stojím. Jde pořád o to kdo a za co jsou ti odborníci. kritiku umíme všichni, náš národ je obecně odborník. Ale k prosazení věcí nikoho nepotkáš. Je to o lidech a proto mi přijde celá tato kauza velmi směšná. Ale nebudeme to probírat, je to marné, je to marné.....

WsaW - Profil | St 14.11.2018 16:33:40

Rožnovák >> Zdravím, máš úplnou pravdu. Na tu kulturní krajinu a její stav se zapomíná. Nebo lépe by bylo možná napsat, že se lidi tváří jakože problémy s vodou či erozí se jí netýkají. Je to totiž ožehavé téma, protože který soukromník si nechá šáhnout na pole nebo les, které má on jako výrobní prostředek? Nebo jak moc budou zemědelci ochotni dělat třeba 1x ročně hlubokou orbu, která něco stojí?

A dát tu orbu jako povidnnost zákonem? Jak dlouho by na ministerstvu asi vydržel ministr zemědělství, který by tohle navrhnul, nebo nedejbože prosadil? Nebyl by to jasný sebevrah?

Ať se daří!

Rožnovák - Profil | St 14.11.2018 8:43:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedla12 >> Rašeliniště jsou sice fajn, ale pořád mi připadá že se zapomíná na tu normální řekněme majoritní kulturní krajinu, tam jsou největší rezervy. V divočině se za dotace revitalizuje dnes celkem dost. Ale to jsou kapky v moři ve srovnání s plochami kde se blbě a intenzivně hospodaří ať je to pole, les či voda. Pro lokání zlepšení stav cenných ekostémů jistě dobře, gobální přínos ale není nikterak závratný, stojí to i nějaký ten peníz, spíš je to takové PR že se jako něco dělá a všude kolem nás roste dál řepka a betonují se toky a i musí se hlídat každý potok aby tam nějaký nadšenec bez povolení nevjel s žabákem.

Knedla12 - Profil | St 14.11.2018 7:38:38

Pořád se tady bavíte kdo je ten odborník a že nic nedělá, tady je hezky případ jak to může do budoucna fungovat :)
https://zemedelec.cz/projekt-obnovi-vice-nez-dva-ti​sice-hektaru-raselinist-na-sumave/

Jarda Š. - Profil | Út 13.11.2018 21:55:17

rover >> Ty to u vás nevidíš, když jdeš kolem vody, že spousta polí je zoraná podle delší strany bez ohledu na svažitost. Ono se tak sice lépe orá, ale kde se pole tou delší stranou svažuje k řece, tak větší déšť odnese spoustu ornice do řeky a pole udrží méně vody. Pak zas se kvůli snížení eroze přestane provádět hluboká orba a takové pole zas daleko méně vody vsákne.

Mrknato - Profil | Út 13.11.2018 20:59:36

Honza7 >> Já jsem tady na MRKu mnohokrát slyšel, že ve svazu je veškerá moc soustředěna do rúk členi, tedy do MO..... Tyto MO pak dělají podle volaktorých na revírech brigády.... prahují, jízkují, udržují porosty.... je to tak, nebo je to jinak? Jen aby jsme se neblamovali.

Bacha - Profil | Út 13.11.2018 20:37:52

Naposledy se s vodou celostátně dělaly šachy při melioracích za komára. Od té doby ani ťuk. A ano, líp nebude:-)

Honza7 - Profil | Út 13.11.2018 20:33:15

retrívr >> Asi jsem to napsal nesrozumitelně - výkonná moc je v rukou úředníků, ne odborníků. Ve státních podnicích a nebo polostátních jsou lidé hodnoceni podle vytyčených plánů zda-li je splnili a nebo ne, nikdo neřeší zda-li jsou smysl plné.

rover - Profil | Út 13.11.2018 20:08:19

Jarda Š. >> Bonita půdy je různá, a orat po svahu se "neumělo" ani za komunismu ...Klidně dej konkrétní případ, ať je jasno. Vyjímky samozřejmě potvrzují pravidlo,... berlička.