Další generace malých lososů vypuštěna do Kamenice

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 7.5.2018

Sa(l)micka - Profil | St 9.5.2018 22:01:21

computerfish >> No vida, někde z toho mají byznys, u nás je to řešený vyhláškou, takže posudky fakt nejsou třeba. Klidně se může zateplit, jen se pod okraj střechy na bok baráku fíkne budka pro rorýse, a hotovo dvacet. Nadto je to až od určitýho počtu podlaží. Projektanti ani žadatelé s tim nemají potíž. Jde to holt i jednoduše.

sven - Profil | St 9.5.2018 18:48:25

computerfish >> Ahoj. Je moc dobře, že se ochrana zlepšila ale nic by se nemělo přehánět.
A to my rádi......jak se říká: "od zdi ke zdi"..
Tady je ta ochrana, poměrně podrobně řešena: http://www.rorysi.cz/rorysi/index.php?id=zateplovan​i

computerfish - Profil | St 9.5.2018 15:44:30

sven >> Dnes ´je všechno jinak. Bez posudku ornitologa ohledně hnízdění rorýse nezateplíš ani ajnclík. U nás je rorýs na každém paneláku a ornitologové z rorýse a nejen z něj mají slušný byznys.

Rožnovák - Profil | Út 8.5.2018 12:09:38

já 2 >> Ochrana několika vybraných druhů popř jejich lokalit dotovaných státem a EU, vede ke stabilizaci stavu. Občasné vyhlašovaní cenných lokalit za maloplošné chráněná území v rámci CHKO a NP taky mají smysl.
Ale pokud se na celém území státu povětšinou nevalně užívá zemědělská půda, pokulhává lesní a vodní hospodářství a v rámci CHKO a NP se pod zástěrkou veřejného zájmu i v celkem zajímavých loalitách někdy povolí co se povolí nemá první odstavec velký význam.
Ještě k vydře, tam kde se vyskytují raci tak létě můžou tvořit až 30% jejího jídelníčku, tak bch tu chranu raků přes vydry raději moc nezefektivňoval, loni u nás v každé druhé vydří značce byl zbytek raka.

sven - Profil | Út 8.5.2018 11:06:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Také sdílím názor, že ..."široké veřejnosti je z větší části osud lososa v ČR lhostejný a politické hry se točí kolem peněz"....
A dodal bych, že totéž platí nejen u lososa...
O to horší je, že do množiny "široké veřejnosti", je možné zahrnout i množinu rybářů a myslivců, kteří se ochranou přírody holedbají ve svých stanovách a dokonce i některých ochranářů, včetně těch profesionálních.....
A jako obvykle, přihodím po příkladu abych nepadl v podezření, že vařím z vody ...:-)
Za rybáře vzpomeňme např. jarní a často zbytečné výlovy v době rozmnožování obojživelníků.....,
za myslivce např. trávení opeřených dravců a černý odstřel vlků a rysů ...
Jeden příklad i za ochranáře, v tomto případě profesionální..
V roce 2004, kdy byl Rorýs obecný vyhlášen Českou společností ornitologickou „Ptákem roku 2004“, http://oldcso.birdlife.cz/index.php?ID=607 probíhalo na nejmenovaném panelákovém sídlišti tzv. "zateplování fasád" .
A to práve v době hnízdění rorýsů, kteří po několik desetiletí využívali větrací otvory v podstřešním prostoru, jako hnízdiště. Nutno dodat, že prostory byly hojně obsazeny i několika druhy netopýrů..
Snažil jsem se přesvědčit stavební firmu i investora aby po dobu vyhnízdění otvory nezazdívali ale marně.
Tedy jsem oslovil i hlavního zoologa a ornitologa Sev. muzea Liberec
http://www.muzeumlb.cz/?page=pracovnici
a CHKO Liberec
http://jizerskehory.ochranaprirody.cz/
s poukazem na zákonnou ochranu ohroženého živočicha http://www.rorysi.cz/rorysi/index.php?id=zakonna_oc​hrana
No ...nakonec to dopadlo tak, že mě obě instituce poslali slušně do prdele a celá generace rorýsů a netopýrů, zůstala zazděná pod polystyrenovou fasádou....
Přeživší část dospělců se po několik málo příštích let marně vracela do původních hnízdišť až nakonec se vracet přestali...

Honza7 - Profil | Út 8.5.2018 10:39:32

já 2 >> Tak pokud nechápeš je to pouze tvůj problém. Dobrá práce se chválí sama, nepotřebuje komentář. Ti co ji neodvádí asi nejsou na svých místech.

kakr - Profil | Út 8.5.2018 10:37:47

já 2 >>
Proč by se vlk měl honit po lese za prasaty,když má naservírována stáda oveček přímo pod nosem?
Vydra odlovuje staré a nemocné kusy? Já bych řekl, že vydra ze sportu zakousne ostroretky a ani je neochutná, jsou to zřejmě takové vydry chyťapusťačky. Kapříka to jo, vykousne mu pajšl a jde na dalšího.
Staří rybáři moc dobře věděli co umí, také se zdravili pozdravem "vydrám zmar".

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:37:16

Mějte se tu hezky sokolíci, já se jdu někam, bohužel, pracovně vyžít. (kdo četl pochopí)

Můžem pokračovat později, baví-li vás to, ale mě už úplně nee

A zkuste pochopit, že s přírodou to myslím opravdu dobře a nesleduji žádný svůj zájem, protože v tomhle ohledu mám jeden a to je aby to už kur..a nějak vypadalo a to i za cenu mého vlastního omezení. Jen moc nevím co s tím můžu udělat já sám.

Jo a opravdu nejsem ekoterorista

sliver - Profil | Út 8.5.2018 10:36:06

já 2 >> neminim zabredavat do této diskuze už poněkolikáté. Na většině našeho území nemáme žádný funkční ekosystém. Takže se budeme radovat z ochočených vyder, které by zdechly bez krmení, které jim dodáme pravidelně jako v té Zoo. Díky za školení a měj se 😁

Honza7 - Profil | Út 8.5.2018 10:34:51

já 2 >> Vypouštět stádo zubrů v Praze na Václavské náměstí, protože tam před spousty tisíci let žil je opravdu hloupost. Vypouštět vydru v místech, kde je zregulovaný tok a ryba se nemá kde schovat je asi to stejné co jsem uvedl v první větě.

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:34:40

Honza7 >> A jak bys to chtěl dělat jinak? Zkritizoval jsi ve dvou odstavcích práci několika desítek lidí, kteří ví co dělají a myslí to opravdu dobře. Vím, že za vším jsou prachy...
Jak by jinak náš premiér v demisi, mohl jen vypustit z huby, že by rád nechal splavnit Odru, na jejíž břehy se z důvodu ochrany nesmí ani vystoupit z lodi.

ČRS se..e na ochranu rybích druhů. Nic pro to nedělá. A do svého čela ani nestaví odborníky na ochranu přírody, ale úplně jiným směrem orientované lidi. Ochrana přírody je v kompetencích úplně někoho jiného.
A bohužel zrovna u té vody se naráží na hodně zájmových skupin a hodně velkých hromad peněz a proto do toho mele spousta lidí sledujících svůj vlastní zájem a to vedu k pomalým, zdlouhavým a nákladným procesům.

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:29:01

kakr >> Nic takového jsem nikdy, nikde nenapsal, ale nepatřím mezi zaslepené rybáře, kteří mají pocit, že by se vydra měla vybýt jen proto, že žere ryby. Už jsem to jednou napsal. Proč nevybijeme PO? Vždyť taky o nic nejde.
Vydra je i v ČB a je to špatně. Nicméně dostat jí ze seznamu chráněných živočichů, ne který se dostala právem, není BOHUŽEL otázka jednoho ani dvou......... let.

Největší problém je, že začaly žít v rodinách, ze samotářského zvířete, které se bálo lidí samo regulovalo svoje stavy tím, že vyhánělo mladé se vlivem chovů stalo zvíře kolektivní.

Nikde jsem nenapsal, že situace s vydrou je v pořádku, přečti si to prosím ještě jednou a přemýšlej u toho. Děkuji

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:24:10

sliver >> Nejsem ochránce. A zaměňuješ dva termíny. Ochránce a ochranář. Takže nikdo z lidí co se v tom pohybují nepřehlíží odlesňování, regulace, hospodaření na velkých plochách, výstavby přehradních nádrží apod. Problém je, že se naráží na jiné zájmové skupiny, disponující obvykle mnohem většími finančními prodtředky a i pomyslnou mocí věci ovlivňovat. Zemědělci si stěžují na přemnožená prasata. zvýšený lov to zatím nijak nezvládá výrazně zlepšit, výrazně zlepšit to může vlk, který nedopřeje prasatům tolik klidu. Nedělám si iluze o množství, které uloví, ale udrží prasata v pohybu, nebudou mít tolik prostoru pro odpočinek s mláďaty - větší úmrntost čerstvě narozených atd. A kdyby nic jiného je to u nás přirozený druh, který sem patří a je schopen odlovit i nemocná zvířata a zamezit šíření infekcí.

Vydra, opět přirozený druh, který ve výsledku nikoho neohrožuje. Opět to samé, je schopna odlovit nemocné a zraněné kusy a zabraňuje tak přenosu infekcí.

Medvěd je dneska úlet

Neuraž se, ale já mám pocit, že vidíš jen ryby, které jsou v popředí Tvého zájmu a nic dalšího. Oč je menší zlo vybít vydru. než pstruha? Vždyť je to vlastně jedno, ne?

Honza7 - Profil | Út 8.5.2018 10:23:31

já 2 >> To co uvádíš je ideální stav. Bohužel žijeme v ČR kde zájem o základní lidské hodnoty není na prvním místě. Hledej za vším prachy. Když se podíváš kolem sebe, tak snad vidíš co se děje. Začíná chybět voda - dávno se ví co se má proto udělat a vidíš někde snahu o nápravu. Co se udělalo pro udržení dostatečné zásoby podzemní vody?
Povodí chce pouze stavět VD a za každou kapku vody budeme draze platit.
ČRS co udělal pro zachovaní původních druhů ryb???? Proč se nic neudělalo podle tebe třeba pro další " vlajkovou loď " jesetera malého na Moravě???? Zde šlo pouze o prachy. Teprve snaha ze strany Rakouska a EU nepatrně zvedla zájem o tuto rybu a několik jedinců se vypustilo i u nás.
Další "vlajková loď" hlavatka - do konce královna našich vod - " odborníci " ji vypustili do míst kde neměla co dělat a zlikvidovala pstruhy, dostala nálepku nežádoucí a nikde na Moravě ji neuvidíš.
Takhle se to dá rozepisovat dosti dlouho kde slušnost a rozum nechápe.
Nedělej si o takových projektech moc velké iluze, je to spíš o tom kdo stojí za takovým projektem a většinou výsledek takových akcí není podstatný.

Amur. - Profil | Út 8.5.2018 10:17:38

Uklidněte se:-)

kakr - Profil | Út 8.5.2018 10:15:26

já 2 >>
Pokud se domníváš, že je normální vidět lovit vydry ve středu města (Brno), tak je náš ekosystém v naprosté pohodě, nebo se mýlím?

sliver - Profil | Út 8.5.2018 10:13:33

já 2 >> můžeš mi hlavně vysvětlit, proč všichni chytří ochránci vidí funkčnost ekosystému ve vydrách,vlcich a medvědech? Proč prehlizite a nejste schopni nic udělat s odlesňováním, regulacemi,mve atd. ? Tak si budeme hrát jako malé děti, když si doma stavějí zoo z umělých zvířátek? Směšné

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:07:43

sliver >> Viděl. A Ty si myslíš, že funkční ekosystém má být bez vydry?
V době, kdy se s její ochranou začalo, to vypadalo úplně jinak. A nebyla to zvířata zvyklá na život v kolektivu. A proč by se nemohli spolu s vydrou roztahat raci? Velkej pstruh taky sežere malýho lipana a vysazují se společně. Takhle to funguje, protože pokud se Ti nepodaří ochránit prostředí, nemá žádné vysazování vůbec smysl a lidem spíš vysvětlíš proč jsi křivil potok na vydře, než se o to snažit na racích

splávkař - Profil | Út 8.5.2018 10:01:46

Willow >> Nj, ale když Středula zavelí, že od pondělí se nedělá tak to každý den, každého občana, přijde na nezanedbatelný peníz se kterým právě ta vláda v první řadě počítá.
V ČRS se nikdo ani neodváží ceknout, neb vědí, že až se skutečně otevře otázka hospodaření na revírech, přizná reálný stav původní obsádky našich vod a připustí všechny příčiny rozmachu jmenovaných rybožravývých predátorů tak rázem skončí celý současný(bezpracný a výnosný) kaprocirkus s duhákama jako bonus na většině revírů co má od státu zdarma pod záminkou řádného hospodaření.
Jak chceš tlačit kolektivně na MZe když předseda jednoho z US(zatím) za výhodu pro pár kamarádíčků či bedýnku uzeniny doslova nakálí, na akci kterou sám nazývá propagační ,panu ministru rovnou na hlavu?

sliver - Profil | Út 8.5.2018 10:00:58

já 2 >> tak zefektivnit ochranu raků říkáš. A kterých ? Vydra je žere ve velkém.
Viděl jsi někdy mapu současného rozšíření vydry ?

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 9:54:51

sliver >> Ano, vydra se stala jedním z vlajkových druhů a díky tomu se podařilo zefektivnit ochranu několika dalších druhů, namátkou třeba raci. Teď jsme bohužel narazili na dva problémy. 1. než se podaří vyškrtnout zvíře ze seznamu chráněných živočichů, není to bohužel na rok.
2. Na plochu republiky je vydry pořád nedostatek a to, že je kumulována se v prahe blbě vysvětluje.

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 9:51:13

Honza7 >> Tohle není ani trochu o nadšení, ale pokud si člověk, který o rybách nic neví přečte něco o vysazování střevlí, lipanů, nedej bože třeba mřenky, už v základu to vnímá jako něco špatného a plýtvání penězi. Ale lososa zná každý i když jen z talíře a z makra, pokud je mu to jedno, je mu to jedno stejně, ale lidí, kteří na ten článek kliknou, něco si z toho zapamatují a pár dalším lidem to přestane být lhostejné. Nikoli ochrana jedinců, ale prostředí, to je základ úspěchu

sliver - Profil | Út 8.5.2018 8:41:16

kakr >> myslím, že pro záchranu kormorána byla bezchybně zorganizována ochrana kapra. Naši činovníci vidí hodně dopředu.

Willow - Profil | Út 8.5.2018 8:26:43

Středula má 300 000 odborářů a dokáže na tripartitě pěkně zatápět vládě.
ČRS +MRS mají taky 300 000členů a zatím dokázali howno.!!Je třeba přitvrdit a boj s predátory,jako je vydra ,kormorán,volavka,postavit jako prioritu obou svazů.!!!!Prostě tvrdě tlačit na Mze a jasně dát najevo že záchrana všech lososovitých ryb začíná u cílenné absolutní regulace(lov)těchto predátorů.Jinak se můžem s pstruhovkami,jak jsme je znali,rozloučit.!Je potřeba dát vědět politikům že nás je hodně a bouchnout pěstí do stolu.!!

kakr - Profil | Út 8.5.2018 7:55:55

sliver >>
Nezapomeň na kormorána. Toho jsme chránili a nějak nám uniklo, že díky "ochraně" přichází rybáři ročně o hafo milionů, ryby lososovité mají na zpestření jídelníčku.
Myslíš, že to byl také Vlajkový druh??

sliver - Profil | Út 8.5.2018 7:49:47

já 2 >> ahá, takže vlastně třeba chudinka vydra je taky takový vlajkový druh. A se pstruhama a lipošama budeme muset něco vymyslet,aby chudinka neměla hlad. Takže zachranime vydru,ale ve skutečnosti pstruha. To je vychcane čoveče 😁

Honza7 - Profil | Út 8.5.2018 2:21:11

já 2 >> Nechci kolego kazit tvoje nadšení, ale mám pocit že žiješ v jiném světě. Široké veřejnosti je z větší části osud lososa v ČR lhostejný a politické hry se točí kolem peněz a né šupin - na tom politické hlasy žádná strana nezíská.

já 2 - Profil | Po 7.5.2018 23:49:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >> V ochraně přírody existuje termín Vlajkový druh. Všichni lidé, kteří to s ochranou myslí skutečně vážně nechtějí chránit ani jedince a ani populaci, ale primárně prostředí, protože to je základ úspěchu. A vlajkový druh je organismus vybraný na základě "oblíbenosti, veřejného povědomí" apod. tak, aby se za jeho ochranou, nechala schovat i ochrana jiných druhů a to nejen ryb.

Pokud chceme, aby se do budoucna něco s ochranou ryb dělo, musí se napřed uskutečnit akce, které budou vidět, zaujmou širokou veřejnost a stanou se tak zajímavé pro politické hry. Vysazení lososů je jednou z nich a určitě ho nevnímám jako zbytečnost.

karlak - Profil | Po 7.5.2018 20:00:03

kseft jedincu absolutne bez budoucnosti

Rožnovák - Profil | Po 7.5.2018 19:53:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Potočák, lipan a další ryby mají na mále, ale nejsou pro účely PR tak atraktivní jako losos. Efektivita tohoto projektu je běh na dlouhou trať.Kdy už už nic čuchne si veřejnost a mladá generace k základům rybochovu a pochopí, že to s těma rybama v řekách není tak jednoduché a ve finále to pomůže i těm ostatním. Jinak ostaním ubývajícím druhům by nějaký ten mediální humbuk a projekt podporovaný svazem taky neuškodil, mohli by si dát do pořádně kupy třeba Moravu 24, vysazování granuláčů v systému chyť a sněz není hospadeření s rybou :-)

Honza7 - Profil | Po 7.5.2018 18:01:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jedna jikrnačka má 10 000 - 40 000 jiker. Vypuštění 60 000 ks malých lososů z dlouhodobého hlediska má minimální vliv na úspěšnost tohoto projektu. Víc jde o mediální zviditelnění, než zajistit stabilní populaci lososa v ČR.

splávkař - Profil | Po 7.5.2018 12:48:47

Ti budou koukat, až se vydají na cestu a na každým rohu potkají obr kapry které v jejich domovině pase ČRS v zájmu kšeftu.
Jestli se nějaký z nich dostane až do moře, myslím, že jeho vyprávění o tom co žije v českých revírech nebudou jeho vrstevníci připluvší z jiných koutů světa věřit.