V pražských potocích nejsou těžké kovy, zjistila analýza

Honza7 - Profil | St 3.1.2018 22:19:40

Přemas >> Životaschopná voda není pouze o tom jak tělo ryby vypadá, zda-li je tlustá a nebo vychrtlá. PCB se ukládá v tucích, tak čistě teoreticky čím ryba by měla méně tuku, tím méně by hrozilo riziko kontaminace.
Nedávno byly zveřejněny studie kdy Německu i v ČR došlo k rapidnímu úbytku hmyzu - přibližně to bylo mezi 60-80%.Bylo to tehdy dáváno především na vrub zemědělcům jejich postřiků - tyto postřiky pak taky putují i do našich vod.
Tyto problémy jsou daleko složitější a opravdu se nedají řešit, tak že ostatním možným příčinám dáme nulovou hypotézu a tím pádem máme hned jednoduchý závěr.
Kauza se solí v Polsku je krásná ukázka toho jak to funguje. Když se přišlo na to že technickou sůl jedli obyčejní lidé, tak se problém bagatelizoval do té než přišli na to že to používala i kuchyně v sejmu pro jejich poslance.

Přemas - Profil | St 3.1.2018 21:59:19

Honza7 >> Takže jsou opravdu u nás vody kontaminované až tak, že se v nich nic nerozmnoží? a nic nevyroste? Vše je zdegenerované a hladové? Jak někteří dokola tvrdí? Jak někteří tvrdí, že je to samej težkej kov, ale fakta nikde. Prý je to státní tajemství :o)
Jako nikde neříkám, že v té půdě a potažmo vodě není sajrat, je. A jsou místa, kde toho bude víc než obvykle. Jen vím, že se dělají preventivní kontroly odpadních vod a pod. Tedy mnohem více se toho dělá pro čistotu než před 30lety.

Proto si dobře pamatuji přírodu před 30lety a přírodu dnes, která je prostě zelenější a sníh je v zimě bílý.

Já říkám, že bylo v těch vodách hůř. A momentálně je v nich líp. Sice se ryby necpou lacino odpadky z kanálu, ale co jsem procestoval toky naší matičkou. Tak jsem "chudé" ryby nepotkal.

Honza7 - Profil | St 3.1.2018 21:45:09

Přemas >> Životaschopná voda a voda, kde sice život je, ale ti co v ní žijí ve své podstatě strádají opravdu nevím jak ji rozlišíš?
Nevím zda-li ti jsou známy pojmy jako dlouhodobá expozice a její vliv na organismus, že existují i jiné látky které mají vliv na životní prostředí ( nebyly součástí laboratorního rozboru ) , které jsou ve vodě dobře rozpustné - jsou v ní nežádoucí, koktejlový efekt a další?

Přemas - Profil | St 3.1.2018 21:13:29

Honza7 >> Nikde jsem neuvedl, že by se měl koupající člověk otrávit těžkými kovy. Jen jsem konstatoval, že je voda ke koupání a vesměs jsou u nás všechny toky životaschopné. Nebo je to opravdu tak jak někteří tvrdí, že jsou vody kontaminované až tak, že se ani ryby sami nerozmnoží? Jak tu někteří straší. Vidím totiž opak ...

Jaké jsou přesné limity, to nevím. Ale vím, že ty instituce, které měří kvalitu odpadních vod pod firmami nějaké limity mají ... Neb za překročení dávají výstrahy, pokuty ...

Přemas - Profil | St 3.1.2018 21:05:42

potočák 62 >> Ten kolega ti neřekl co Vám v tom potoku plave?

Honza7 - Profil | St 3.1.2018 19:32:57

Přemas >> Zde jsi dal trochu víc věcí dohromady :
uvádíš : ve většině našich tocích se lidé bez problému koupou - uvedené těžké kovy, aby měly vliv na člověka díky vstřebáváním přes pokožku tak by z časového hlediska to trvalo opravdu hodně dlouho a koncentrace by musela být v řádech vyšší.
uvádíš : dokonce na mnoha místech se voda z těch toků po úpravách používá k domácímu použití, tedy se i pije - tohle je trochu jiná kapitola a to je požití takové vody. Dělá se to přes reverzní osmózu s následnou úpravou přes iontoměniče ( to znamená že se uvedené kovy z dané vody odstraní ).
To, že se některým živočichům začne i v některé kontaminované vodě dařit není ještě přímá garance toho, že lidé mohou uvedenou vodu přímo konzumovat. Každý živočišný druh může být intoxikován úplně jiným množstvím - přepočteno na 1 kg živé váhy.

Honza7 - Profil | St 3.1.2018 18:47:37

V uvedeném článku je jasně uvedeno, že pro těžké kovy v sedimentech potoků nejsou v Česku žádné limity dané legislativou. Studie proto naměřené výsledky srovnala s limity, které pro tyto látky existují v jiných oblastech, například s limity pro rizikové látky v sedimentech pro zemědělství nebo s požadavky na maximální obsah škodlivin v odpadech užívaných na povrchu terénu. Klidně se to mohlo vztáhnout na přípustné hodnoty daných těžkých kovů v pitné vodě a tady s největší pravděpodobností už by jsme nepochodili.
Jednoduše řečeno žádné naměřené hodnoty nebyly zveřejněny a tak je zbytečné nad tímto polemizovat zda-li je to v normě a nebo ne. V každém případě to neznamená, že za pár let nebude výrazně hůř a to především v oblasti kde je skládka. Je spousta ekologických zátěží už z dávnější minulosti a teprve po třiceti letech a více se teprve zjistí jak se kontaminovala voda ( majitelé, kteří jsou pouze odkázáni na pitnou vodu ze studny s tím mají své zkušenosti ).
Kvalita vody se opravdu nedá hodnotit pouhým pohledem.

potočák 62 - Profil | St 3.1.2018 18:11:04

Pimbo >> Je to jednoduchý,podívej se na bleskovku z 1.1-do konce ledna zbavíme Mratínský potok v D´áblicích bahna a kdo to platí a potom si projed´ tady,kde dělala Arnika rozbory a nebudu se bavit o tom,kdo je platil. Petrův Zdar

chřenovák - Profil | St 3.1.2018 18:04:12

Pimbo >> kovy už tam nejsou hodní spoluobčany to odvozili do zběrny 😂😂

potočák 62 - Profil | St 3.1.2018 17:56:13

Přemas >> Voda se zlepšila vizuálně ale jinak?Jeden člen naší MO pracuje jako.... a odebírá vzorky vody z toků,tak nám dělá i rozbory,co nám teče v potoce přes líheń,tak vím své.Než se zeptáš,jestli to mám písemně,tak nemám a to z jednoduchého důvodu,museli by jsme za to zaplatit a to ne malou částku a na co by nám to bylo,kdyby jsme měli písemně,co za humus v té vodě je?Pokud´ jde o šachtu,tam jsem odlovoval i PO různých ročníků pro stanovení škodlivých látek.A jak myslíš že to asi dopadlo,když v tom lítali takový peníze a byli namočený takzvaní vlivní? To je k šachtě všechno,musel jsem podepsat mlčenlivost a ještě to neprošlo,stačí,když se podívám na papír,kde je datum,do kdy musím držet hubu.To už budu prdět do hlíny.Pokud´ jde o život ve vodě,tak jsme asi jedna z mála MO,kde někdo dělal takové sledování dlouhodobě.Nám od 80 let poupě,párkrát jsem s ním lítal po potocích,protože to je machr,na něco máme i znalecké posudky a i nějaký originál,aby se neztratil mám doma,tak můžu posuzovat.A možná by jsi se například divil,jaký vliv a do jaké vzdálenosti má na bentos malá pulzující vodní elektrárna a přitom je nikdo nezakáže a nedonutí přejít na jiný způsob než pulzační.Petrův Zdar

Přemas - Profil | St 3.1.2018 17:27:09

potočák 62 >> No, řešil jsem reakci na článek ohledně těžkých kovů v pražských potocích. Podle tvého vyjádření to vypadá, že těm výsledkům nevěříš a považuješ je za smyšlený podvrh. Voda v našich tocích se oproti soudružské době výrazně zlepšila k lepšímu. Důkazem je život, škeble, raci, mloci, žáby, ryby, vodní rostliny ... Ve většině našich tocích se lidé bez problému koupou. Dokonce na mnoha místech se voda z těch toků po úpravách používá k domácímu použití, tedy se i pije.

V dnešní době si kdokoliv, prakticky kdekoliv může udělat rozbory vody (pramen, studna, vrt). Prakticky se voda kontroluje u každé obce. Zvlášť si myslím, že se bude kontrolovat v místech s větší pravděpodobností znečištění. Tohle není jako za soudruhů, kde si kdokoliv kamkoliv navezl cokoliv. Takže jsme jezdili kolem písáku, který soudruzi zavážely zavařenými sudy, pneumatikami, bednami, a jiným průmyslovým odpadem. Příkladem buď popílek z Náchodské teplárny. Za komančů měsíční krajina, doslova. Dnes je kompletně zarostlý zelení ...

Jak dopadlo to znečištění dolů v Žacléři? Už se něco zjistilo?

PS: Nikde nepopírám, že lidé nedělají prasárny. Dělají.

PS2: Proč myslíš, že neteče IDA v Náchodě? Ano, zvýšené množství těžkých kovů (přírodně), tak státní úředník zavřel pramen. I když tu minerálku pili lidé po staletí ...

Pimbo - Profil | St 3.1.2018 17:26:50

potočák 62 >> tak maj asi rozbite meraky a ty jsi odbornik na tezke kovy ve vode! Bez jim to rict, ze merili spatne, ze ty vis, ze tam ty kovy jsou. :-)

potočák 62 - Profil | St 3.1.2018 16:40:37

Přemas >> Nevím,jestli jsi se nějaké takové akce zůčastńoval ale já ano a to konkrétně s Arnikou a to,jaké škodlivé látky utíkají z bývalého dolu Jan Šverma v Žacléři, kde se těžilo více než 500 roků,jeho rekultivaci za několik miliard dostal syn bývalého komunistického předsedy vlády Adamec a kam se sváželi škodlivé látky z celé republiky a kde se prý nějakou unikátní do té doby nevyzkoušenou technologií přímo dole prý neutralizovali.Jako bývalého horníka a blízkého obyvatele mě to zajímalo a i třeba to,proč ty kamiony jezdili a naváželi to svinstvo v době 0-4 hodiny.Dokonce kolem toho byl tak trochu rozruch v novinách a televizi a potom to záhadně utichlo. Jediné, co se prý zjistilo byla nafta prý z důlních lokomotiv.Větší nesmysl jsem neslyšel.Vím, jaký byl oficiální výsledek co se pustil na veřejnost ale taky,jaká byla skutečnost a kdo tlačil na to,co se nesmí pustit ven,tak mě laskavě nepoučuj.Petrův Zdar

Béza1 - Profil | St 3.1.2018 15:49:12

potočák 62 >> no vlk se nažral a dál to známe.

Přemas - Profil | St 3.1.2018 15:39:34

potočák 62 >> Přečetl jsem si celý článek. A protože to není žádná zpráva z "Tlesku". Takže sdělení, že jsou limity těžkých kovů v sedimentech podlimitní. Je věrohodné. Ono kdo si pamatuje jak vypadaly řeky před 89 a jak vypadají dnes. Tak ví, že dnes je to normální voda ke koupání s rozmanitostí života (škeble, raci, traviny ...). A jak je v článku zmíněno, tak nějaké takové kovy jsou v té naší skalnaté krajině v té vodě v celku normální. Zvlášť, když je tu každý druhý pramen minerální :o)

Ono dnes už si jen tak někdo nedovolí vypustit to stoky nějakou kravinu. Už jen, když jsem dělal v jedné fabričce o pár zaměstnancích. Tak hygiena/životní prostředí odebíralo pod fabrikou vzorky odpadních vod snad každý měsíc.

potočák 62 - Profil | St 3.1.2018 15:26:47

Béza1 >> Ty kovy tam jsou ale někdo ty firmy povolil a td. A jestli se někdo o obsah kovů a škodlivých látek zajímal,tak jak lépe každému zacpat hubu? Petrův Zdar

Béza1 - Profil | St 3.1.2018 15:17:56

A co tam tedy je,když jsou to tak dobré zprávy,asi .....)).