ČIŽP zjistila porušení vodního zákona u 62 % firem v Krkonoších

Sa(l)micka - Profil | Ne 5.11.2017 15:15:15

Honza7 >> Na povodí nedělam, měla jsem tam než tu praxi (a to už pár let bude), ale dohledat by se po nějakým dotazu snad i dalo - záleží na domluvě se správcem vodního toku. Ovšem, pokud někde bylo víc otrav za sebou, musel o tom být správce informován a hádam, že si ty informace i vytáhl, pokud je tedy měl.

Co se týče vzorků, braly se vždycky na stejných místech. Pro příklad dvě místa na odběr nad vodárenskou nádrží, xy dalších odběrových míst pod ní vždycky za nějakým větším přítokem nebo obcí. Nebralo se z každého sebemenšího potůčku, ale z významných vodních toků ano.

Honza7 - Profil | Ne 5.11.2017 11:23:53

Sa(l)micka >> Díky za odpověď. Pokud to takhle u vás funguje, tak klobouk dolů. Dá se tedy u vás někde dohledat kdy byly odběry provedeny, datum, čas a výsledky rozborů?
Jsou lokality kde pravidelně v určitém období se opakují otravy a dohledat viníka se nedaří spousty let.

Sa(l)micka - Profil | Ne 5.11.2017 1:35:40

Honza7 >> Vzorky vody z toků odebírá (a vyhodnocuje) pravidelně povodí. Konkrétně s povoďákama z Plzně jsem při praxi lítala po řekách. Jeden den se jela horní úhlava a přítoky, druhej den spodek, další den zase jiná voda, do toho sem tam nějakej odběr na odtoku z čistírny. Někde to byly jen základní testy, jinde sakum prdum všechno i se rtutí, pesticidy a tak dále.

marmyš - Profil | So 4.11.2017 5:15:02

Honza7 >> Jenže to by musely zvednout zadky a vylézt z vyhřátých kanceláří.

Honza7 - Profil | So 4.11.2017 4:59:47

ČIŽP se po dlouhé době probudila. V minulosti bylo už tolik problémů, které většinou byly zapomenuty a nebo spíš nechtěly být viděny.
To co v článku je uvedeno je pouze nepatrný zlomek toho co by se mělo monitorovat. Kdyby při kontrole vodních toků se odebíraly i vzorky vody a monitorovala se tím i kvalita vody, tak práce v terénu
by byla komplexnější a naše vodní toky by si někteří konečně přestali plést s kanalizační sítí.

Rožnovák - Profil | So 4.11.2017 0:23:08

Tady někdo objevil Ameriku. Areály musí brát někde vodu na umělé zasněžování i na samotný provoz, za současných klimatických podmínek a návštěnosti se do limitů něktaří nevejdou. Otázkou je jaká výška pokut je dostačující. Jednodenní skipasy stojí vetšinou od 300 do 800 kč podle lokace, takže některé areály vydělají za den i několik desítek tisíc za den jen na skipasech. Když se potom májí rozhodnout jestli přisněžnit technickým sněhem z načerno odebrané vody a zajistit provoz nebo riskovat pokutu v řádech desítek tisíc kterou jim pokryje jeden den provozu, je to dilema a jak ukazuje výsledek kontrol někteří podlehnou. Stejné je to s MVE, když prorušují manipulační řád, visí nad nimi sice nebezpečí sankce, ale musí jim to někdo prokázat a pokuty bývájí v poměru k zisku všelijaké.