Naučte se zacházet s vodou jako Izraelci, jinak se večer neosprchujete všichni

Honza7 - Profil | Po 3.7.2017 22:40:19

Martin M. >> Sám moc dobře víš jak to vypadá kolem vodních toků. Na mnoha místech chybí porosty a to jsme v místech kde by to nemuselo v drtivé většině nikomu vadit. V takových místech se voda zbytečně zahřívá a víc se odpařuje.
V našich městech zeleň ustupuje parkovacím plochám a obchodní zónám, pak se nemůžeme divit, že v letních měsících nikdo v paneláku nevydrží. V některých zemích mají řešení, že na střechách zakládají zahrady. Tyto zelené střechy kompenzují ztráty zeleně v městech a v takovém domě je léto daleko snesitelnější. Další řešení je využití popínavých rostlin, které se plazí po fasádách, zde pak můžou někteří lidé mít námitky kvůli hmyzu, případně alergiím. Tohle jsou relativně jednoduchá řešení.
S tím plýtváním vody jak uvádíš na podporu růstu zeleně, to je možný způsob, ale za podmínky, že většina vody se vsákne do půdy. V současné situaci by to mohl být hazard, že budeme bez vody na některých místech.

Martin M. - Profil | Po 3.7.2017 16:08:20

Hleda se odpoved na otazku, jak udrzet vodu v krajine, ale neresi se, jak docilit, aby proste a jednoduse u nas spadlo vice vody.
Zeme sala teplo a nad teplou krajinou se nekondenzuje vlhky vzduch = neprsi.
Cim dele neprselo, tim je zeme teplejsi a na radarovych snimcich je krasne videt, jak se k nam blizi od Cech mraky, ale pred teplou Moravou se rozpadnou a znovu se ochladi a vysrazi az nekde u Beskyd nebo na Slovensku. Na jizni Morave za poslednich 5 let poradne prselo jen jednou - v zari 2014.

Jak snizit teplotu krajiny? Nejsem odbornik, ale ja bych naopak vodou plytval a co nejvice s ni zavlazoval vegetaci a diky vyparum "teplo" poslal ve vznikle pare pryc do vzduchu. Nejteplejsi je zastavena plocha v tmavych odstinech. I zmena teploty o jeden stupen muze znamenat rozdil, jestli bude nebo nebude prset. Viz definice rosneho bodu.

Honza7 - Profil | So 1.7.2017 15:23:05

Tento rozhovor s generálním ředitelem Povodí Vltavy o tom, jak do Česka proniká sucho a zda už dosáhlo katastrofálních rozměrů mě rozhodně zaujal. Je vidět, že pan ředitel má přehled o spotřebě vody na občana a že v Evropě máme jednu z nejnižších spotřeb vůbec. Cesta k dalšímu šetření rozhodně nepřinese výrazné zlepšení.
Tam kde by se dalo šetřit s vodou, tak to je v průmyslu. To bohužel se taky může stát od určitého bodu kontraproduktivní.
Všeobecná shoda je určitě, že je zapotřebí udržet vodu v krajině. Bylo velice dobře zmíněno, že je zapotřebí začít s revitalizací našich vodních toků. Zde máme určitě velký skluz. Trochu se pozapomnělo, že je zapotřebí i vnímat jak to vypadá v nejbližším okolí našich vlásečnic, potoků a řek. Likvidace porostů kolem našich toků vede k přehřívání vody i většímu odpařování této cenné tekutiny. Je nutno uvedený problém vnímat komplexněji a výsadba vhodných dřevin u našich vod situaci může pouze zlepšit.
Snad jednotlivá Povodí budou tento problém vnímat stejně a přejde se i k činům.