Experiment evolučních biologů ukázal, že druhy vysazené mimo jejich přirozený areál nemusí nutně strádat

Honza7 - Profil | Po 26.6.2017 20:51:22

Myslím si že tento netradiční experiment si evoluční biologové z Texasu mohli klidně odpustit. Stačilo se podívat na jiný kontinent - Austrálii, aby uviděli že spousta zavlečených druhů dokázala se nejen uchytit, ale dokonce tento kontinent zamořit svým druhem a v mnoha případech stát za rapidním úbytkem některých původních živočišných druhů a nebo dokonce za tím, že spousta jich dokonce vymřelo.
Myslím si že v případě záchrany a obnovy populací ohrožených druhů by se všude ve světě mělo snažit konat přímo na místě, kde daný živočišný druh je původní.
Na otázku pana Bolnicka : "Proč to s nimi nezkusit někde jinde?“
Zde je hned několik odpovědí - druh který budeme chtít zachránit může hostit celou řadu virů, bakterií, plísní, případně parazitů. Náš chráněný druh s nimi dokáže žít, ale v novém prostředí kde žije cela řada původních živočichů jsou tyto organismy cizí a ti se nebudou schopni z imunologického hlediska vypořádat s aktivitou cizích organismů.
- bude hrozit přemnožení uvedeného druhu - predátoři na novou potravu nebudou schopni zareagovat. Stačí si jenom vzpomenout na králíky a kapry v Austrálii a nebo perutýny u pobřeží Ameriky.
- snaha všude vytvářet ZOO koutky, kde budou žít vedle sebe všechny živočišné druhy ze všech kontinentů nepovede k ničemu dobrému. Mnozí asi mají problém pochopit co je to endemit. Pokud chceme udržet faunu a floru i pro příští generace je zapotřebí chránit v místě výskytu. Vyjde to finančně určitě levněji a s výrazně vyšší šancí na záchranu.