Tiskárna nelegálně vypouštěla odpadní vody. Dostala pokutu 300 tisíc korun

Rožnovák - Profil | Čt 12.1.2017 23:20:06

Honza7 >> No ale posun tu určitě je, myslím v globále, už těch otrav není tolik a tak často jako v minulosti.

Honza7 - Profil | Čt 12.1.2017 23:02:40

Rožnovák >> To by mělo smysl, pokud by v opakovaných případech rostly pokuty geometrickou řadou.

Rožnovák - Profil | Čt 12.1.2017 22:59:21

Honza7 >> No já myslím že řešením je druhá část mého příspěvku.Kdyby firma s x milionovým obratem např, přišla na pokutě o třetinu nebo čvrtinu svého loňského zisku, rychle by si spočítala že levněji ji vyjde likvidovat odpad tak jak se má. Když ji zakážeš činnost a dáš lhůtu na odstranění musíš tam poslat někoho kdo to zkontroluje, že je vše v pořádku což sebou nese další prostředky a nebezpečí že kontrolní orgány budou oklamány nebo dokonce jiným způsobem ovlivňeny. Nejlépe dát šokovou pokutu s tím, že dotyčný musí brát v potaz, že je v merku a kdykoliv muže být odebrán u jeho vývodu s fabriky vzorek a situace se může opakovat.Pokud by byl nenapravitelný tak by ho série 4-5 takových to pokutiček poslala do konkursu.

Honza7 - Profil | Čt 12.1.2017 22:42:10

Rožnovák >> To co jsi uvedl je pravda. Problém, ale vidím, že v mnoha případech je to o tom, že pokud u mnoha jedinců nejde vyloženě o existenci, tak z ničeho nemají obavu. Těch případů, kdy pravidelně opakovaně jsou některé naše toky vytráveny nejsou ojedinělé.
Dost často se opakuje, že v takových podnicích se čeká, na větší vodu, aby odpad poslali po toku dále.
Určitě by to mělo dopad na nevinné zaměstnance. Myslím si že by pak díru na trhu se snažil nahradit někdo jiný a tyto lidi bude určitě potřebovat.
V každém případě zdravé prostředí a lidský život je stále víc, než zaměstnanost.

Rožnovák - Profil | Čt 12.1.2017 22:08:16

Honza7 >> Zákaz činnosti ovšem neblaze dolehne na zaměstnance takovéhoto podniku, kteří skončí na nucené dovolené nebo na 60% a po znovu uvedení do provozu je budou honit do zblbnutí, aby se stihl dohnat skluz na zameškané výrobě. Asi se shodneme na tom, že viníkem nebývá většinou řadový zaměstnanec, ale vedení respektive vlastník firmy, které vymýšlí bezpečnostní a technické postupy,dohlíží na jejich dodržování a zajišťuje školení zaměstnanců.
Nejúčinější je výše sankce, která by se odvíjela od zisku daného podniku, každá firma podává daňové přiznání, tak stát má přehled jaký má čistý zisk. Od tohoto čísla by se dala každému subjektu ušít finanční sankce na míru, nikoliv likvidační, ale dostatečně výchovná, to by ovšem nesměly být nastaveny zákonné horní stropy.

Honza7 - Profil | Čt 12.1.2017 21:00:06

K výraznému snížení takových případů by přispělo, že uvedený podnik by měl zákaz činnosti do té doby, než se odstraní závada a než bude zase oficiálně schválen provoz patřičnými úřady. S rychlostí našich úřadů by si každý rozmyslel zda-li by vědomě šel do takového rizika. Pokuta by byla samozřejmostí.

kareldj - Profil | Čt 12.1.2017 19:16:44

Dokud budou pokuty nižší než požadovaná likvidace odpadů lepší to nebude, nemá smysl to víc rozebírat.