Diskuse k článku: Výroba pelet

Diskuse k článku Výroba pelet

Autor diskuse: CDB - Profil , 5.4.2007

sadraj - Profil | So 24.7.2010 14:25:15

víte jak se dá zjistit čerstvosz pelet? Zda nejsou navlhlé nebo přiliš dlouho skladované

tvaroh - Profil | Čt 13.12.2007 0:11:03

aj tak si kupim pelety v obchode. lol

Pvl - Profil | St 15.8.2007 14:57:22

Tmr : Mám jeden dotaz . Čím jsi sem přispěl Ty? dík za odp. Nebyl jsi schopen se ani zaregistrovat ...

Tmr | St 15.8.2007 14:51:03

Zdravím Vás! Po pravdě, myslel jsem si, že se zde dozvím nějaké uživatelské tipy a triky, které pomohou začátečníkům, případně domácím výrobcům pelet s "vychytáním much" při svých pokusech atd. Ale jak se dívám, je to tady nějaká výměna názorů, která běžného uživatele jen otráví a stikne ALT+F4, přesně to jsem udělal. Nicméně jsem se vrátil a napsal tento příspěvěk. Myslím, že pokud by admin zdejší diskuse chtěl udržet téma článu, prostě by na tvrdo smazal vše co není k tématu... Pak by se tu člověk snad mohl zeptat, případně dozvědět... Jinak MRK je celkem v poho, ale tenhle spam v diskusích tomu hodně škodí a ve výsledku dost kazí celkový dojem... Měj se a Chy't a pusť!

Petr.J | St 18.4.2007 16:07:08

Dobrý článek, ale jsou tam určité věci které podoma nejdou. Konkrétně s tou mašinkou, dělám s ní boiles i pelety, ale řidší těsto, tedy né vyloženě bláto, mašinka pobere i pěkně tuhé, prostě takové akorát na boiles. Podle návodu autora jsem pokusně udělal pořádně tuhé těsto, ale problém byl v tom, že plastový vytlačovač mi tlakem praskl, udělal jsem to tedy z plechu, to šlo, ale hrozná práce to utočit a stejně se pelety drolily, prostě jsem musel to těsto naředit a usušit jako vždycky na akumulačkách. Tam to uschne do jednoho dne, takže plíseň se asi neudělá.

dujac | St 18.4.2007 15:47:27

m.kindl:jejda, soráč pane(kolego si říct netroufám), to se moc omlouvám, to tvrdy mi tam vletělo jaksi automaticky, asi mi to ktobě víc sedlo :o))

El Duffus - Profil | St 18.4.2007 8:41:58

m.kindl- necheš si změnit nick??? Na pořádného Kyyyndla tvrďáka :-)))

Martin - Havířov | St 18.4.2007 7:31:47

m.kindl - ® : ty ho máš furt měkký, chudák manželka :o)))))

tulo - Profil | Út 17.4.2007 21:05:54

m.kindl-a taky životozpravou)))

jettys. - Profil | Út 17.4.2007 21:04:11

m.kindl -to bude věkem:-)

m.kindl - Profil | Út 17.4.2007 21:00:40

dujac - ® Jsem s měkým pane kolego...s měkým :-)

dujac | Út 17.4.2007 19:46:46

článek: 1.diskuse:opakoval bych m.kyndla,prostě hnus s článkem nesouvisející.

m.kindl - Profil | Út 17.4.2007 18:38:54

Článek pěknej,poučnej...diskuse hromada sraček :-)

Mr.Piket - Profil | St 11.4.2007 9:09:23

Hoja všichni,
článek je určitě přínosem pro ryby, nikoli pro rybáře - nekteří si to pletou. Dávám 1, jelikož článků, které chrání rybý populaci je pramálo.
Vojta

luboš - Profil | Út 10.4.2007 20:00:30

No to jsem se teda dostal k té diskuzi pozdě:o)) Teď nevím co psali ti co to maj smyzané. Nemáte to někdo opsané?? Jinak článek hodnotím kladně.

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 19:45:37

Pvl - Jo, tak to jsme na tom podobně. :o))

Pvl - Profil | Út 10.4.2007 19:41:30

Bachy - ® Když prší, tak to já mám bobky , aby nepršelo dlouho :o§)

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 19:37:09

Pvl - Když jsou suché a pak zvlhnou a ještě k tomu víckrát, tak samozřejmě nějakou dobu trvá než znova po každém zvlhnutí uschnou a tím se prodlužuje doba kdy je kulička uvnitř vlhká a pak to plesniví, to je jasné. Zrovna tak když je v pytlíku hodně boilies ne úplně suchých - pak plesniví zprostředka. Teda můj názor. Já nedávám do pytlíku moc kuliček, nenechávám pytlík s bobkama v noci blízko země kvůli rosy a když prší tak mám bobky v bivaku. Je to pro mně docela drahé krmení, takže si to hlídám. :o)

Pvl - Profil | Út 10.4.2007 19:09:04

Bachy : ale tyto byly skoro suché ! A zvlhly a potom se to stalo To jsem zapoměl napsat :o§((

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 19:05:52

Pvl - :o)) Tak to jo. Já jsem zapoměl mraženky dva dny v zavřené krabičce a chytly plíseň. Taky jsem měl vlastní vysušené měsíc v látkovém pytlíku a byly v pohodě i uvnitř.

Pvl - Profil | Út 10.4.2007 18:52:16

Bachy : Zdar , přeci nechceš abych Ti to psal ještě jednou !! Je to tam napsáno . :o§) EDIT: raději to napíšu to by bylo 1000 otázek a stejně bych tomu neušel :o§)) To zvlhnutí ! ( se domnívám)

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 18:42:35

Pvl - Ahoj. ..... no a co z toho vyplývá? :o)

Pvl - Profil | Út 10.4.2007 18:30:18

Bachy : nechci tady nějak machrovat ale bolky který jsem pomalu sušil toto neměly . Ale stalo se mi ,že asi 2 - 3 x zvlhly a bylo hotovo na povrchu celkem nic ale při rozloupnutí ve vnitř jemná plíseň . Na pohled celkem" zanedbatelná"

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 18:24:28

Locki - Taky zdravím. Díky, právě o to mi šlo. Když doma vyrobím pelety (i boilies), které plesnivět nebudou, pak nevidím problém s mykotoxiny. Připadá mi samozřejmé, že nebudu krmit plesnivým krmením, ale jsem rád že se tady o tomto problému napsalo, i když bych uvítal více konkrétnějších informací. Byl jsem spíše zaražen názorem, jako by domácí výrobky byly méně kvalitní. Přitom například takové kvalitní kupované mražené boilies od toho "hlídaného" výrobce, nevhodně uskladněné (například při dlouhé výpravě) může být mnohem více toxické než doma vyrobené, ale na delší výpravu přizpůsobené - vysušené, a podobně.
Jednou si rád nějakou učebnici organické chemie přečtu, určitě mě to zajímá, ale je toho mnoho co bych chtěl, takže prozatím se spokojím s tím že krmení bez plísně bude ok. Dík.

Locki - Profil | Út 10.4.2007 16:51:22

Bachy- Zdravím. Možné je samozřejmě všechno, ale zcela nezávadných 100% čistých nástrah není jednoduché dosáhnou. (To se týká i potravin určených pro lidi – což je vidět denně v televizi, vždy někde něco ulítne.)
Doporučuji Vám sem tam některé boilie či peletu a pod. které vypadají navenek zdravě jednoduše rozpůlit a prohlédnout je ze vnitř kde se plísně mohou také vyskytovat. Pokud je návnada i ze vnitř zcela zdravá, beze stop plísní klidně bych jí použil. Co se týká kontrol krmiva určeného pro sportovní rybolov nevím jaké jsou požadavky. Ale koncentrace v krmivech určených pro chovná a hospodářská zvířata, je hranice mykotoxinů vcelku přísně limitována. Např. pro pstruhy je to max. množství 0,1 mikrogramu na Kg krmiva.
Máte-li zájem dovědět se o mykotoxinech, a dalších toxických látkách či přírodních látkách jako jsou aminokyseliny a pod. něco více pak doporučuji nějakou učebnici či skripta- Organické chemie zaměřené na – přírodní látky a kontaminanty.

Foreigner | Út 10.4.2007 15:20:48

Článku dávám za 2, a panu TK za 1...

TK | Út 10.4.2007 13:40:23

Asi se shodneme na tom, že zkušený kaprař do vody nevysype 20kg hnijícího boilies (či pelet), ale prostě je vyhodí. A když si nějaký klučina uplácá pár kuliček, které se mu lehce zaplísní, tak za a) nic nechytne, za b) pevně věřím, že hromadný úhyn také nezpůsobí. Tak pojďte řešit něco kloudného, např. ten neuvěřitelný bordel kolem vody...

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 12:55:58

V posledním příspěvku mám na mysli domácí výrobu. :o)

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 12:36:47

Locki, CDB - Mohu jeden docela podstatný dotaz?
Mohou být v relativně dobře vyrobených (a z relativně čerstvých surovin) peletách bez jakéhokoliv okem viditelného zaplísnění přítomné jedovaté mykotoxiny v ohrožujícím množství?

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 12:19:21

Drahoš - Zajímalo by mně, jak je to s tou kontrolou hygieny rybářských krmiv na mykotoxiny. Myslíš, že opravdu podléhají všechny rybářské krmiva takové kontrole? Já to zatím chápu tak, že na tohle působí hlavně skladování a to si myslím že hygiena určitě moc nekontroluje.

Bachy - Profil | Út 10.4.2007 12:01:57

CDB - Díky za zajímavý pohled do této oblasti. Snažil jsem se něco o tomto pozjišťovat a zatím jsem zjistil že tento problém je docela dost složitý. Pokud by bylo možno přihodit nějaké odkazy s podrobnějšími informacemi vztahující se k tomuto článku, rád bych si je pročetl. Zatím celou věc chápu tak, že zaprvé jsou mykotoxiny či zárodky mohu-li to tak nazvat i v běžných potravinách a jejich problematika ještě není dostatečně prostudována ani v souvislosti s toxicitou na teplokrevné živočichy, natož na ryby které mají jiné a jinak přizpůsobené trávicí ústrojí. Za druhé chápu toxicitu - tedy jedovatost těchto "plísní" jako jev závislý na mnoha okolnostech, od použitých surovin, finální vlhkost, čas za kterou se pelety vysuší a hlavně délka a podmínky uskladnění.
Vaši výrobu pelet beru jako velmi kvalitní, avšak myšlenka kterou tady prezentoval Drahoš (pominu-li zcela prospěchářský charakter) nebo vyplívající z článku se mi zdá trochu přehnaně kritická k domácí výrobě. Podle mne doma vyrobené pelety vhodnou cestou rybám nijak neubližují. Samozřejmě mi je jasné, že je třeba upozorňovat na správnou kvalitu krmení a sám bych krmení s náznakem plísně do vody nehodil, avšak zatím se mi zdá jako by se z komára dělal velbloud - i když to není vhodné přirovnání. Nevím, rád bych tomu více porozumněl.

Připojuji dva z množství odkazů které jsem si zatím prošel a zdají se mi zajímavé.
http://www.jedhouby.crolink.cz/File/05.htm
http://www.biotox.cz/toxikon/mikromycety/potraviny.htm

blistering - Profil | Út 10.4.2007 10:30:35

Poučný článek.
Pelety si stějně budu dál dělat doma, ale budu opatrnější. Před použitím je důkladně prohlédnu a s melasou je to dobrý nápad, určitě použiji. Kupuji si pouze halibut pelety, s těmi jsem spokojen a jsou za dobrou cenu.

maxwell - Profil | Út 10.4.2007 9:40:17

Pěkně napsáno,dávám za jedna.Zdraví ryb je pro mne přednější.