Diskuse k článku: Halászlé od A do Z

Diskuse k článku Halászlé od A do Z

Autor diskuse: DIO - Profil , 12.9.2006

DIO - Profil | Ne 18.9.2011 7:58:10

Mrknato >> V závěru receptu uvádím: "V této době je základní vývar hotový. Procedil jsem ho (uvařenou cibuli jsem propasíroval). Maso z vývaru jsem dále nepoužil.", takže ve vývaru v před podáváním ke konzumaci se nám válí jenom kapr (a to jenom vybrané části, tudíž, přesne identifikovatelné části kapra, to jsou ty příčné řezy, vnitřnosti a zelenina). Ještě dodám, že halászlé konzumuji tak, že nejdřív sním vývar až se dostanu k masu tak neváhám místo lžíce použít ruce. Řezy byly předem nasoleny, takže pustí vodu a málinko ztuhnou, právě z tohoto důvodu halászlé dochucuji až v samotném závěru.

Dobrou chuť - DIO

Mrknato - Profil | So 17.9.2011 19:29:49

Martin M. >> DIO - >> Jen jednu připomínku. Když si upeču cejna, plotici, vím kde hledat kosti a jak tuto rybu jíst. Nepochopil jsem jak na kůstky v kousku neidentifikovatelného masa z neidentifikovatelné ryby a jejího místa v těle, v kotlíku halásléé .......

: vydrák - Profil | So 17.9.2011 18:35:23

Martin M. >> DIO - >> Tvůj článek - to je koncert! Velmi podrobně popsáno s množstvím fotografií,prostě paráda.Dík a za 1

jasommato - Profil | So 17.9.2011 18:27:45

DIO >> no nevadi ja som sa odvtedy k tomu nedostal vecsinou som ani nechitil dost ryb lebo som mal dost slabu sezonu a chcel som to spravit priamo pri vode s cerstvich ryb nie doma
buduci vikend idem na tri dni takze ak daco chitim tak to skusim ale sanca je tak 50/50

Anýzový dědek - Profil | So 17.9.2011 11:01:47

Martin M. >> DIO - >> Tomu říkám recept do kuchařky. Měl jsem kdysi na dovolené v maďarské Harkanyi možnost tuto specialitu ochutnat a musím říct, že ač rybí polévku nejím, tak na této specialitě jsem si moc pochutnal.Opravdu jak píšeš, je základem hodně staré cibule a velmi kvalitni maďarská paprika a domácí sádlo.
Netroufám si tipovat, jaký druh Halászlé jsem tehdy jedl, protože jsem ho jedl poprvé v životě.

Tichej - Profil | So 17.9.2011 10:11:33

DIO >> moc pěknej článek :-) mám strejdu v Nesvadoch kosek od N.Zámkú taky vaří dobré halászlé a ještě připravuje ryby na paprice, je to podobnej recept jako na kuře,nebo slepici na paprice. K těm bolenům jen tolik, že jejich maso je velice chutné :-) a dušené filety na másle s kmínem , to je pohádka .Kdysi jsem ochutnal parmu z Dunaje (chyceny do sítě státními rybáři cca80cm) famozní bašta to byla a to množství kostí jsem vůbec nevnímal :-)

jo a to jsem viděl v Patincích vařit halászlé přímo z vody Dunaje psal se rok 1973 -5 dederonům se dělali boule za ušima jak jim to chutnalo a kupodivu jsme to všichni přežili bez úhony :-)

DIO - Profil | So 17.9.2011 9:24:23

jasommato >> Sorry, až teď jsem si všiml že bych mohl reagovat na tvůj dotaz a je docela možné, že jsi už nato přišel. Nicméně moje rada je následující: Pětilirový kotlík se mi zdá být malý, ale zkus to. To co budeš dávat do základního vývaru (asi poloviční množství než uvádím v článku) bys měl naporcovat na menší kousky.
Dobrou chuť - DIO

jasommato - Profil | Čt 30.9.2010 13:30:32

vyborne napisany postup ze som to aj ja pochopil musim to niekedy skusit pri vode len bi ma zaujmalo ci to ide aj v mensom hlinikovom kotliku lebo na rybi nosim mali 5litrovi a ci to ten hlinik neskazi

mirmen - Profil | Pá 4.12.2009 21:06:59

Martin M. >> DIO >> před pár týdny připravili kamarádi na chalupě halázlé přesně dle Tvého návodu , kapr a štika.. VYNIKAJÍCÍ !!!!!!

lizatko - Profil | Čt 19.2.2009 22:03:22

Samotni Madari robia viac druhov halaszle, ako je uvedene, ale dobrych som uz kostoval viac. Ked porovnam pripravu tych receptov, co som videl, tak tento je iny a obohatil moje obzory. Velmi pekne spracovana obrazova priloha. Pripajam sa k skupine dakujucich a oslintanych...8)

Bořek | Čt 12.10.2006 12:09:47

Článek je doopravdy vyčerpávající a myslím že skoro každý může podle uvedeného receptu uvařit výborné halászlé. Výborné píši protože jsem ho jedl uvařené přímo od autora. Vařil nám ho když měl dobrou náladu. Ta ať mu vydrží i při vytváření další vynikajících kulinářských produktů.

DIO - Profil | Po 25.9.2006 20:43:30

>>pirat>
Pokud se jedná o konzumaci ryb, tak se velice přimlouvám ke konzumaci čerstvých. Nejlépe uděláme, když halászlé připravíme v kotlíku v přírodě a to přímo u vody. Má to tu neopakovatelnou atmosféru. Samotná příprava halászlé v kuchyni mi zabere cca 1,5 až 2 hod (nepočítám čištění a porcování ryb). V přírodě vnitřnosti uvařím přímo v kotlíku a zeleninu také nedělám na másle, ale jenom jí uvařím v základním vývaru. To však neznamená, že zkrátím čas přípravy. Tlakový hrnec nikdy nebyl mým přítelem. Já jsem ho vlastnil, ale žádná polévka nedopadla podle mých představ, takže šel z domu. Připouštím, že to neumím. Kohoutí polévku jsem raději vařil 3 hodiny, než bych ho strčil do tlakového hrnce. Pokud kuchař má trochu zkušeností, tak během přípravy základního vývaru stihne mnoho dalších záležitostí jednak kolem vaření, ale i mimo. Co se ze mražených výrobků týče - nemám zkušenosti, nikdy mi to nepřišlo jako dobrý nápad. Je pravda, že někdy než nachystám potřebné množství rybích hláv a odřezků, tak je uchovávám v mrazáku.

pirat - Profil | Ne 24.9.2006 16:20:54

DIO,
skvelý článok. Mám dotaz, niekedy nemáme čas vychutnať atmosféru prípravy a pomalého varenia základného vývaru. Skúšal si vyrobiť "rýchle halászle" z mrazených produktov a napríklad v tlakovom hrnci. Ako najkratšie vieš uvariť halászle? Prejaví sa to na kvalite?

DIO - Profil | St 20.9.2006 7:07:30

>> kiro> Pokud ten upravovaný bolen na roštu bude mít 50+ cm, tak mezisvalové kůstky se lehce odstraní během konzumace. Jednou jsem zažil vytahování kůstek pinzetou (peánem). Je to hrozná práce. Jinak maso by se dalo rozfiletovat tak, aby ty kůstky tam vůbec nebyly, ale zůstal by velký odpad masa, který se však dá využít k přípravě základního rybího vývaru.
>> Petr > nemusí,– drtící destička se tam klidně může nechat a na chuti se nic nezmění, alespoň co já mám zkušenosti, ale ve spousta předpisech, které jsem četl, se to uvádí.

Petr | Út 19.9.2006 18:22:33

Velmi pěkný článek a vše naprosto podrobně vysvětleno.Jenom nevím proč se musí z kapra odstranit drtící destička.Zřejmě kvůli chuti.

kiro | Út 19.9.2006 9:47:36

Vynikajuci clanok. A hned aj v praxi vyskusane - a funguje :-)). Aj diskusia je podnetna - aj z nej som sa dozvedel mnoho noveho - bolena som zatial pripravoval vselijako a nikdy mi prilis nechutil - odvtedy kazdeho bolena pustam. Teraz rozmyslam ze mozno jedneho skusim na roste, ale v podstate som si uz navykol na to chyt a pust, takze ryby na jedenie beriem len vynimocne, aj to len urcite druhy. Este keby niekto poradil ako sa najlahsie odstranuju z este tepelne neupravenej ryby svalove kosticky...
Tesi ma ze v poslednej dobe su tu aj clanky o chove a vareni ryb - myslim ze tu patria a doposial mi to tu chybalo. Drzim palce aj autorom aj spravcom servra, vdaka ktorym to tu vsetko funguje.

Petrson - Profil | Út 19.9.2006 1:44:46

>> DIO > tak tohle dílo považuji za ukázkový prototip Článku. Přestože vychází z jednoduchého receptu, pílí a důkladností autora je povýšen až na odbornou studii :-)
Jak by řekl klasik, neexistují špatná témata, jen špatní a dobří autoři.

DIO - Profil | Po 18.9.2006 15:50:25

DIO - Profil | Po 18.9.2006 15:43:49

Netušil jsem, že tabulka (Název, kvalita masa, vhodná úprava) vyvolá tolik rozruchu a to jsem prosím u jednotlivých druhů vynechal vyjádření o množství mezisvalových kůstek. No názory se různí. Vedle kvality rybího masa pro konzumenta je rozhodující i množství mezisvalových kůstek „ypsilonek“, které nám znepříjemňují konzumaci. V rybím těle najdeme základní dvě a dvě řady kůstek (vyjímaje několik druhů). Některé ryby mají v přední části hřbetu větší množství kůstek (štika), jiné zas mají více kůstek v ocasní části ( kapr, lín, karas). Bílé ryby tyto kůstky mají všude (plotice, cejn, ostroretka…). Nejvíce kůstek má bolen. U ryb, které mají hodně kostí je rozumné se jich před konzumací nějakým způsobem zbavit, nebo zneškodnit. Zbavit se kůstek můžeme mechanicky před tepelnou úpravou, nebo po tepelné úpravě před, nebo při konzumací. Zneškodnění mezisvalových kůstek můžeme provést mletím, pečením, nebo marinováním.
A co naše nejoblíbenější ryba? - kapra jsem dlouho odmítal připravovat a konzumovat jinak než v halászlé, prostě ne. Většinou jsem nachytal a v kuchyni upravil jiné, kvalitnější druhy (candát, štika, okoun, lín …). Jednou v létě, na dolním toku Sázavy jsem kámošovi nabídl kapra, ať si ty řízky teda udělá. Kapra nemněl na talíři od Vánoc a on si z něj udělal, jak sám tvrdil, výborný rybí salát. Lapal jsem po dechu a asi o dva týdny později jsem mu dal filety z pořádného jelčáka. No představte si, že je naporcoval, obalil a hned byly řízečky, které velice pochvaloval. Co dodat?!
Kapry jsem rozdával kamarádům, přátelům a známým. Výhodou bylo, že jsem je nemusel kuchat, ale hlavy a vnitřnosti se mi vrátily do halászlé. Na Vysočině (alespoň mí kamarádi, přátele a známí) z kapra znají jenom řízky. Po tomto zjištění jsem kapry začal připravovat sám (na křenu , na houbách, na smetaně…) a konzumenty raději uvítám u mého stolu. Jednou jsem z kapra udělal filety–absolutně bez kosti a u kamaráda to hodil na grilovací kámen (jen osolené). Nikdo neuhodl, že to je maso z kapra.

Dlouho jsem netušil jak výborně chutná bolen. Každý, koho jsem se zeptal, mi vyprávěl o blátě a humusu. Jednou mi ho nabídli na Zemplínské Šíravě v pečené podobě na dřevěném uhlí a nemělo to chybu. Kolik receptů ve svých kuchařkách jste našli na přípravu bolena?

Štiku osobně nepovažuji za suchou, ale viděl jsem jí pěkně zmršit. Štika je favoritem mojí drahé polovičky. Sama o sobě tvrdí, že ryby nejí. Ale jí, jenomže jenom některé a dobře upravené. Přesně ví jak tyto ryby jíst, kde se kosti nacházejí, jak se dělí plátky masa od sebe a že přesně tam tu „ypsilonku“ najde. Její řebříček: Štika, okoun, candát, losos, …. dlouho nic…. kapr, ale ne na všechny způsoby. Jí v klidu, musí být pohoda a pokud je to možné, tak dobré víno. Takový plný pekáč plněných okounů…. .
Takže kvalita masa nemusí být rozhodujícím faktorem pro výsledné zhodnocení, ale způsob úpravy a kuchařova dovednost rozhodne o výsledku a může získat, nebo naopak odradit konzumenta. Já jsem toho názoru, že některé ryby můžeme připravovat všemi způsoby, některé jenom několika způsoby a některé nějakým způsobem nesmíme připravovat. Nikdy jsem nezkoušel připravit bolena na oleji, nebo tuku, mám pocit že by to dopadlo špatně. Vždy jsem ho dělal v přírodě na roštu a vždy všem velice chutnal.
K uzení se hodí hlavně úhoř, tolstolobik, maréna, kapr, amur, sumec, pstruh, losos.

K „nešťastné tabulce“ bych jenom dodal, že údaje v ní uvedené nejsou až tak mým výmyslem. Při vyplňování údajů jsem se opíral hlavně o knihu „Ryba na tanieri celý rok“(Eduard Balážik, Milan Ulehla, Vojtech Daňo, Ján Ludwig). Tyto údaje jsem porovnal s další literaturou-Ryby v kuchyni (Milan Pohludek). No a teď jsem ještě něco sehnal na internetu - www.salix.cz
Trochu víc pozorností si zaslouží Lín obecný. Pokud se na tuto rybu zeptáme známého kulináře, p.Miloše Štěpničky, určitě odpoví, že maso má libové a nehodí se k uzení. Ale na www.salix.cz se píše něco jiného - chutné a kvalitní maso s vyšším obsahem tuku - http://www.salix.cz/zvire/index/phtml?id=352479

Za všechny ohlasy, připomínky Všem moc děkuji.

Cheňaski | Ne 17.9.2006 11:53:19

Gratuluji k sepsání zajímavého článku a nafocení nádherných fotografií. Moc zdařilá práce autora. Je vidět, že autor je rybář každým coulem a taky velký kuchař.
PS: jen tak dál Jurajko

Kouďa - Profil | So 16.9.2006 23:25:10

1. Děkuji!!! Pohlazení chuťových buněk i duše.
2. Rád vařím a ledasco díky článku vím.
3. Jediné negativum - ta nešťastná tabulka. Pokud se týká Halaszlé, beru, protože nevím. Pokud se týká i ostatních úprav ryb, mám hodně výhrad.
4. Prosím autora o další články. Mým favoritem byl zatím pan Štěpnička, ale autor mu zřejmě zdatně konkuruje!!!
5. C&R na 100% respektuji na revírech C&R. Respektuji i K70, ale takovou polívčičku bych si dal...

sada - Profil | Pá 15.9.2006 15:43:04

Jedl jsem Halászlé a musím říct nejlepší žrádlo!!
Článek je SUPER,gratuluji velmi podařilé.

Jumbo | Čt 14.9.2006 22:12:49

troll-ze stejného důvodu nejím u nás rybí polévku,když mi jí nabídli a tvrdili jak je výborná tak jsem ochutnal a chutnalo to jako voda z rybníka a od té doby nejsem schopen jí pozřít i když mnoho mých přátel jí určitě vaří výbornou(už podle vůně) prostě mám v sobě zakodovanou tu vodu z rybníka.
ervin smrček- tomáš tak maďarský guláš se taky vaří po celém světě ale je to ještě maďarský guláš?
Dávám za jedna protože pisatel ví o čem mluví(píše)a docela přesně popsal i druhy papriky které se používají do této polévky.Tabulku nehodnotím .

troll - Profil | Čt 14.9.2006 16:14:44

Když jsem jel před 20 lety prvně do Maďarska, byl jsem jako rybář upozorňován na tuto polévku, abych si jí bezpodmínečně dal. Jelikož jsem tam byl pracovně, hned první den byla tato polévka k slavnostní večeři. Maďaři mlaskali, ale já jsem si připadal, že jím vařené bahno z Českého rybníka po výlovu. Dostal jsem do sebe talíř jen s největším sebezapřením. Po letech jsem učinil druhý pokus v jedné restauraci v Szegedu - stejný vásledek. Nevím, jestli to byla opravdu náhoda, ale držím se od této polévky raději dál :-((

xycht | St 13.9.2006 20:28:55

Výbornej článek...jelikož sem přes žrádlo a ryby jim tak se nechám inspirovat :-)

Maty - Profil | St 13.9.2006 13:48:47

Článek jako takový je velmi slušný, ale s údaji v tabulce bych se příliš neztotožnoval. Nicméně velmi zajímavý článek

ervin smrček - Profil | St 13.9.2006 13:33:45

Perfektní článek i s dokumentací. Jen v jedné věci nesouhlasím, že se halászlé nedělá z mořských ryb. Měl jsem možnost toto jídlo ochutnat v Norsku z mořských okounů a bylo vynikající!

plavčík Tom - Profil | St 13.9.2006 9:19:46

Parádní článek! akorát bych si dovolil nesouhlasit s jednou věcí v tabulce - lín dle mého názoru nemá tučné maso. Kapr je tučnější. Maso lína připomíná svou strukturou spíše pstruha nebo sivena. Toť můj názor.

Heiko - Profil | St 13.9.2006 9:16:31

Super clanek .... skoda ze znamka za nej neni lepsi ... urcite by si to zaslouzil

enigmatic | St 13.9.2006 8:55:59

Fantastické až noblesní. Autor je gurmán, všeuměl a kouzelník.

Zoli | St 13.9.2006 7:35:22

Bratček, to sa Ti podarilo! Návod pre všetkých ostatných, ako sa píše článok, ktorý zaujme a vyčerpá tému temer do posledného písmena. Gratulujem!

ladysek | Út 12.9.2006 19:56:33

Famózní!!!!! skvělá práce přehledné čtivé a podle mého kandoš na článek roku..

kocour - Profil | Út 12.9.2006 19:44:42

Fantazie-(sakra dostal sem hlad)

Vita - Profil | Út 12.9.2006 17:57:17

Skvělé. To by si skoro zasloužilo seriál.
Měl bych ovšem jeden dotaz - proč autor tak trvá na odstranění žaber a očí ? Pokud je ryba dobře omyta, ničemu tyto "součástky" nevadí. Rozhodně není pravda, že by žábry byly hořké.

Sally - Profil | Út 12.9.2006 16:44:56

Tomu se rika poradnej RECEPT !!!! Perfektni prace!

Petrus | Út 12.9.2006 15:48:12

To není návod ale celý román ! Díky autorovi za počteníčko ,ale asi zůstanu u naší české rybí polévky - ještě jednou díky

pablo-fish | Út 12.9.2006 14:22:55

tak toto je perfektný návod nielen na polievku, ale aj podrobným návod na spracovanie rýb. A tie poznatky a rozdelenie halázslé...Klobúk dolu. Ja síce tiež robievam halászlé (viď recept ala Mamatej), ale tento článok určite využijem. Za seba a svoju rodinu ďakujem