Jak s úhořem?

Ahoj všem . Dotaz . Chtěl jsem strašně chytit úhoře a to se mi povedlo . Ale absolutně nechápu , jak z něho vyndat háček ,když to má zažraný bůh ví jak daleko ? Máte někdo nějakou zkušenost ? Chytám stylem chyť a pusť . Předem díky .
Autor diskuse: Attila - Profil , 4.8.2018 plavaná - techniky lovu
16 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nu x a - Profil | So 4.8.2018 13:35:08

Mr.Hanki3 >> myslím že tyhle lidi co chytají stylem chat and realse by neměli vůbec chytat už se to tu potvrdilo tolikrát že tyhle lidi nejvíc ubližují..

Nsplávkař - Profil | So 4.8.2018 13:03:38

Attila - >> Dokonalá ukázka deformace rybáře infikovaného chyť a pusť. Asi se blíží okamžik, kdy bude třeba tohle cílené ukájení se týráním ryb nějak regulovat.

NMomis - Profil | So 4.8.2018 13:31:56

Ahoj. Normálně hned jej odstřihnout. Kdysi jsem si vzal dva úhoře živé domů do vany (ať děcka vidí jak vypadá živý úhoř). Oba byli odstřižení. Druhý den byla vana plná bordelu. Mezi tím jsem našel např. klepeta z raka a taky dva divné kousky. Byly to jakoby zatočené a utažené silou kousky slizu. Ořezal jsem to a byly to ty dva háčky. Úhoři je měli dost hluboko zažrané a dokázali se jich zbavit. Taky jsem nevěřil ale je to tak . Ryby pořád udivují a i když chytám 50 let tak mě dokážou někdy překvapit. M.

Nsven - Profil | St 8.8.2018 9:47:21

Přemas >> Já to za úplný nesmysl nepovažuji.
Nemyslím, že prioritou je v našem případě záchrana úhoře před vyhynutím ale spíš obohacení svazových vod o zajímavou a atraktivní rybu. A to i takových, kde by se za přirozených podmínek nevyskytoval. Je to atraktivní ryba, jak z hlediska lovu, tak i kulinářského, tak proč si ji nekoupit, neodkrmit a neodlovit .Minulost i budoucnost, má jedině systém "vysaď a chyť"
Úhoř sice nese druhové název "říční" ale jsem přesvědčen, že ve stojatých vodách je mu lépe a bezpečněji. Stačí se podívat, co se v současnosti s našimi toky děje...
Pokud by se úhořovi ve stojaté vodě nelíbilo, sám se do tekoucí vydá.
O tom se lze snadno přesvědčit např, při výlovech chovných vod nebo agregacích chovných pstruhovek, kde není vzácností jejich výlovek, přestože tam ani do spodních úseků toku, vysazeni nebyli. Ze stojaté vody dokáží uniknout nejen přítokem či odtokem ale v noci za deštivého počasí i po souši. Byl jsem toho svědkem. Přestože mi jich rukama za léta vysazování prošlo už opravdu hodně, jak odkrmenců tak monté, můj odlovek za poslední roky spočítám na prstech jedné ruky :-)
Ne, že by nebyli ale na žížaly a mrtvou rybku, chytám jen opravdu, opravdu sporadicky..

Nsalfi - Profil | So 4.8.2018 17:13:15

Attila - >> staci pouze odstrihnout a prohnat kourem

NMr.Hanki3 - Profil | So 4.8.2018 11:46:03

Zdarec....ja si myslím,že chytat úhoře stylem chyť a pust je nesmysl.....protože už jenom samotná manipulace na břehu je kolikrát dost drastická....vlivem toho co ten úhoř vyvádí....a samozřejmě jak říkáš.....často se stává,že to má zažraný...takže za mě na úhořa lepší rybička....a čekat na většího kterýho mám v plánu zkonzumovat...ps: je to fakt lahůdka...... takže asi tak.....Petrův Zdar

NPiskořík - Profil | Út 21.8.2018 23:06:58

rybomil >> A ty zase meleš o pstruhovce, kde je podstav vody a evidentně zhoršené podmínky pro život salmonidů....padlý potočáci, lipánci a blá bla blá....do toho, že je tam žerou "zajebaný" tloušti, který bys nejradši vymlátil....ty to máš v tý hlavě slušně vymázlý.....uvědom si, že ten problém je absolutně jinde.... jestli tam maj salmonidi existenční krizi teď, budo ji tam mít i v budoucnu....s vodou to totiž lepší nebude....

Ale né...za všechno můžou hnusný tloušti, je potřeba je pobít všechny....:o)

Nsven - Profil | St 8.8.2018 21:31:54

Přemas >> Mnou myšlené zatraktivnění se týkalo jak z textu vyplývá, výlučně původního úhoře říčního.
Nikoli nepůvodního tolstolobika a ani amura. Právě tak považuji za škodlivou záležitost vysazování sumce a přesazování vod kaprem a duhákem..
Na genetický základ pro udržení druhu, bych vsadil jen případě bílé ryby, dravců a některých reofilních druhů.
Řada druhů včetně zprofanovaného kapra, nemá z důvodu nevhodných podmínek šanci, se bez zásahu člověka úspěšně rozmnožit.
Systém "Chyť a pusť " má samomozřejmě jistou logiku ale poněkud krátkozrakou, neboť neřeší trvalou udržitelnost stavu a jeho rozvoj.
Posláním spolkového rybolovu je chovat a lovit ryby a chránit životní prostředí.
Není přirozené aby byla voda přeplněna přerostlými, obtloustlými geronty... kteří jsou snad atraktivním cílem pro jistou menšinu rybolovců, ovšem nikoli přínosem pro biologickou rovnováhu revíru.
Nebudou-li se ryby odlovovat, nebude třeba vysazovat...
Nebude-li třeba vysazovat, nebude třeba chovat..
Nebude-li třeba chovat, zaniknou rybochovy...
Zaniknou-li i rybochovy, přestane spolkový rybolov plnit další ze svých poslání a ztratí celkově smysl vúbec...
Chápu, že pro číhající privatizátory je toto cílem ...
Ale proč jim to usnadňovat, jen pro hrstku nezodpovědných egoistů, kteří žijí pouze rozmařilou přítomností ?....

Nmarmyš - Profil | So 4.8.2018 11:16:22

Uříznout a modlit se,aby to přežil.

Nmarmyš - Profil | St 8.8.2018 12:50:39

sven >> Já ti jednu zkušenost prozradím,ale pssstttt!!! Tady se řeší,jestli sekat brzy,jak velký háček a pod..... Já sekám pár vteřin předtím,než mi zabere a ještě se nestalo,aby byl úhoř zažraný:-)

NPiskořík - Profil | Út 21.8.2018 9:25:45

rybomil >> Mě by pro začátek stačilo, nepotkávat u vody takový howada, co nemaj pražádnou úctu k našim původním rybám....ten tloušť nebo ouklej, kterou jsi kdysi nazval svinstvem, ty za to nemůžou, v jakým stavu jsou dnes naše vody.....

NPřemas - Profil | Ne 12.8.2018 10:43:57

rybomil >> Fotky jsou nafocené dnes z 15m úseku řeky, na které si vedle sebe bez problému lebedí lipani, tloušti, proudníci, plotice, perlíni, okouni, pstruzi, mřenky, hrouzci, střevle, ale třeba i štiky. Na úseku, kde je již léta výskyt vydry. Kromě pstruhů je vše s přirozeného výtěru. A víš proč tam je tolik ryb a taková rozmanitost, i když tam jsou vydry? Protože je to místo, kam kvůli špatné dostupnosti nikdo nechodí rybařit.

NAttila - Profil | Čt 9.8.2018 12:52:58

Názor Bacha . V současné době bych na hada, abych ho ulovil a pustil, prostě nešel.To si ta ryba prostě nezaslouží.- Začínám mít úplně špatný svědomí , že jsem na ně šel , nevyndal háček , ustřihl a pustil . OK . letos už jim dám pokoj . Musím to nějak vymyslet na příští rok . Asi budu tedy chodit na rybyčku . Pravdou ale je , že bych šel nejaraději ještě dnes večer . Kor v tomhle počasí .

NBacha - Profil | Čt 9.8.2018 0:10:31

Povolenka k lovu ryb není povolenkou k pouštění ryb. Ať se to komu líbí, nebo ne. Když to má zažraný, nekrvácí a je podmírák, ještě ve vodě opatrně uříznout. Jinak sežrat, a v přípdě, že se to někomu ekluje, ať raději pěstuje zelenimu a nesere se tam, na co nemá. Nebo ať si to nejprve vyzkouší u myslivců. Nakouří to praseti osmou na komoru či za slecho, dá mu pusu na ryj a pustí ho:-)
Ale vážně!!! Rybolov je lov, tak se podle toho chovejme. Nejen k lidem, ale i k rybám s úctou. Zaslouží si to a s úctou se dá i zabít a skonzumovat. Pokud se nám to nelíbí, dělejme cokoliv jiného. Jde o živé tvory.

NJohnny001 - Profil | St 8.8.2018 13:11:22

Pokud nechceš mít úhoře zažraný, tak je chytej na feeder.. Pořiď si nějaký medium s tužší páteří, kvalitní pětadvacítku k tomu a jdi na ně. Pokud je chceš opravdu chytat stylem chyť a pusť, tak se na to vy*er rovnou. To je jako, když na pstruhovce chytáš na suchou pstroužky kolem dvaceti čísel a na konci dne se po třiceti rybách cejtíš jako borec.. Realita je, ale v takovém případě taková, že jsi nevychovaný blb*c...

Nvenybit - Profil | Út 7.8.2018 13:30:43

Attila >> To že máš ty Uhoře zažrané je tím,že používáš velké háčky! Už jsem to tu psal kdysy dávno v diskuzích. Když máš velký háček, Uhoř musí hodně otevřít hubu aby to šluknul a pak to má hluboko. Kup si uhoří háčky s dlouhým ramínkem ,dávej rousnici na kalhotky a tento problém mít nebudeš, 1 z deseti to bude mít hluboko.

Nvenybit - Profil | Út 7.8.2018 13:25:08

Teda to jsou věcy tady to člověk nechápe. Uhoř je asi nejodolnější ryba ze všech. I když ho budeš válet v písku, tak jakmile ho dáš do vody,sebere se a odplave. Háček pro něj nepředstavuje vůbec žádnej problém . Když to má zažrané ,ucvaknout pustit, přežije jich 99%. Vůbec o něj nemusíš mít strach. Toho háčku se zbaví v řádu hodin. Umí pohybovat vnitřnostmi ,jako had ,posouvá tím potravu , má agresivní žaludeční kyseliny . Je zvyklej žrát klepeta raků ,slávky ostré jako břitva ,nějaký háček pro něj nepředstavuje problém. Stějně tak podržet si ho v hadru ,nebo ho obalit suchou trávou pro něj nepředstavuje žádný problém .Netrpí na plísně a podobné nemoci jako kaprovité ryby.

Nrybomil - Profil | Út 21.8.2018 19:10:31

Přemas >> i ty jeden idealisto

Nrybomil - Profil | Út 21.8.2018 11:49:44

Jura L. >> některý MO mají normál v zarybńovacím plánu tlouště. Určitě něco se nasazuje, většinou z toho co si namnoží sama MO. Jiné MO by tlouště i braly, jen jaksi násada není. Tam kde tloušť ubyl, rapidně ubývá prosím, kde je ho hafo, je to na škodu.
Pamatuju MO, kde pořádaly organizované odlovy štik, každý kdo přišel byl vítán a zásadně se nesmělo je pouštět z5. Počet ponechaných / den byl neomezený - jo to byly jiný časy...

JJ, ta pražádná úcta k původním rybám, to je až nějaký zaklínadlo... proto právě další MO na svým revíru nedávno vyhlásila zrušení míry a doby hájení sumce, žádný se nesmí vrátit zpět. takže i kdyby měl 10cm, pryč s ním. Kam se hrabe to moje probírání 50tek TL.

NJura L. - Profil | Út 21.8.2018 11:22:33

rybomil >> Tlouště snad nikdo nesadí... nebo jo ? Mám barák u pstruhovky nad splavem, jelci se tu v mělčinách množí jak myši, jestli někdo potřebuje násadu, může si tu nachytat tak tunu každý rok. :-)) Jak jelčáka chytnu dbalý zákonů tak ho beru pro kočky, stejně to prd pomáhá, jediný kdo je reguluje je 5-6 volavek a černý čáp, co sem pravidelně lítají. Obecně je to tak zaplevelený jelcem, že tady pstruh nebyl už tak 10 let a ani ho tu nesadí, co s takovou úživnou vodou ? Holt kdyby to bylo moje, tak to slovím agregátem, jelce vyhážu, hruzáky a drobotinu ponechám a nacpu tam kvalitní násadu pstruhů, rostli by jak urvaní... Jenže pak zas doletí volavky, dosmejčí se vydra a vydrží tam v zimě měsíc než to vyluxuje a jelci zas dorostou a vše ovládnou... Rozumná cesta ven na obnovu do stavu před 25-lety kdy tu byly tuny potočáků i 60+ je jen postřílet vydry a drasticky snížit stavy volavek. Za komunistů jsem byl v beskydech vařený-pečený u pstruhoveks mušákem v ruce, když jsem za sezónu viděl 3-4 volavky tak jsem byl rád, co to vidím za exoty, jinak byly jen v ZOO Ostrava. Teď mi to tu lítá jak vrabci nad barákem a v zimě někdy i hejno 15-20 kormoušů a ti vyluxují během pár dní vše...

NPiskořík - Profil | Út 21.8.2018 7:43:44

Hmm, zajebaný tloušti..... tomu říkám příkladná úcta k rybám.... pěkně se nám panáček odkopal.... :o)

Nrájovec - Profil | Po 20.8.2018 15:55:40

Přemas >> Podobný a podobně zarybněný místo znám taky. Kromě uvedených druhů jsou tam i pěkný parmy. Dostat se tam dá jedině skoro km pěšky a nebo traktorem:-). Je to fakt ráj.
Jinak zásilka dorazila a voní :-). Díky!

NMrknato - Profil | Čt 9.8.2018 7:57:13

sven >> Pesimista je poučený optimista..... Jediným krokem kupředu, by bylo zakázat tzv. sportovní rybolov, vymýtit pseudonázev sportovní revír a nejtěžším svazozločinem by neměl být zapomenutý metr, ale prznění zákona 99/2007 svazokoumáky. No a na to nemá koule ani chuť žádná parta v ČRS.
Každýho čilimníka a k tomu se svaz "demogratycky" dopracoval, je jediná starost... jak nenechat ladem tu půlmiliardu od členi.

NPřemas - Profil | Čt 9.8.2018 6:51:34

Bacha >> U myslivců je také mnoho druhů zvířat, kterým to prostě na komoru napálit nemůžeš. U rybářů je to třeba ten úhoř a lín, na mnoha revírech jich bylo, ale dnes už jichprakticky není. Ale místo ochrany, dostávají tyto ryby stále řádně naloženo :(

NPřemas - Profil | Čt 9.8.2018 6:47:51

sven >> Nevím jak v kterém kraji, ale sever VČ co se týče samovolného rozmnožování je v pohodě. Cejn, tloušť, proudník, plotice, perlín, cejnek, hrouzek, mihule, střevle, jesen, KO ... ale třeba i lipan, okoun, štika, bolen. Dokonce i PO se tu dokáže ve svém přirozeném prostředí samovolně rozmnožit, tedy pokud má v té své domovině "přerostlé geronty", vhodné pro rozmnožování ... Dobrý hospodář je rád, když se mu urodí samo. A dobrý hospodář by měl vědět, co je v daném revíru ku prospěchu a které ryby je z důvodu zvýšeného odlovu na rybářské pruty, potřeba dosadit ;) Zatím tu na mnoha revírech panuje opak. Ničí se původní druhy, protože jsou stále povážovány za plevelné (tloušť, okoun, cejn, plotice aj.) ...

NAttila - Profil | St 8.8.2018 22:57:38

sven >> S tím by se dalo souhlasit , Snahy zprivatizovat revíry budou asi jen sílit . Pravda taky je ta , že chytat úhoře stylem chyť a pusť je blbost . Ale nedávno tu byl článek na MRKu , že např. v Anglii je jen chyť a pusť a nic si domu nebereš . Na druhou stranu jak je vidět na youtube , na východ od nás kolikrát nepoužívají ani podběrák a vezírek . Chce to nějakou střední cestu .

Nbonhof - Profil | St 8.8.2018 10:48:05

Attila >> Kolego věř, že takové uhořobraní už se nebude dlouho opakovat,

Nsindeji3 - Profil | St 8.8.2018 10:32:45

sven >> Mě se tenhle přístup k rybám, jakou pouhé "zatraktivnění" revírů nelíbí. To už je jak kaprařina a touha po tom mít v revíru velký kapry. Nebo touha masařů mít v revíru co nejvíc masa. Není mi to blízký. I když úhoře a jejich lov mám fakt rád.

NAttila - Profil | Út 7.8.2018 23:11:20

Díky za názory . Osobně souhlasím s tím , že úhoř si taky zaslouží ohledy . Proto jsem diskuzi otevřel . I když nepochybně tady to téma už v minulosti bylo . Natáčí se spousta videí a píše různých článků , ale o úhořích toho moc není . Nicméně by mě zajímalo , jak tam jeden pisatel píše malé háčky a druhý naopak velké háčky . Teď jsem na nich opět byl , dál jsem ne háček ale hák a on to vzal kapřík cca 20cm . Takže když ryba tu rousnici bude chtít , tak je to k zbláznění i s velkým háčkem . Nicméně vidím jako chybu co jsem udělal ty průvěsy . To je můj případ . Budu muset zlepšit techniku . Ale na mě se dívejte tak , že já úhoře nikdy před tím nechytal a moje zkušenosti do toho lovu byly nula .Ani bych na ně nešel , jenže nedávno se u řeky objevil už dost pozdě večer stařík zrovna čel na štiku . Dost mě to zaujalo , že říká , že jde na štiku . Bylo už dost dlouho . No ale taky říkal něco o úhořích a nejspíš na ně tehdá šel . No a od tý doby jsem to nosil v hlavě . No ale dva mám a nejspíš už jim dám letos pokoj .

Nmarmyš - Profil | Út 7.8.2018 18:25:34

Přemas >> Možná se pletu,ale tak nějak mám dojem,že na hlavním toku Labe už v Německu přehrady nejsou. Určitě to tu někdo upřesní.

NPřemas - Profil | Út 7.8.2018 16:47:05

Attila - >> V první řadě je dobré nedělat ty zbytečné metrové průvěsy s číhátkem. Lepší varianta je číhátko na napnutém vlasci a sekat při prvním kontaktu. Používat větší háčky. Při takto uzpůsobeném lovu se mi nestává, že by byl úhoř zažraný. A malí se neseknou. Při plavané dobře vyvážený splávek, aby bylo co nejlépe vidět záběr. Opět sekat při prvním kontaktu.