Konec pstruhů v Česku? Ryba houfně mizí z řek

Autor diskuse: pouštěč - Profil , 3.6.2016
47 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NRST - Profil | So 4.6.2016 21:08:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přemas >> Nikdo, všechno je to o stavu potoků u nás. Hodíme to na kormorána, vydru, norka a volavku. Jenže ono to celé začíná a končí prostředím ve kterém mají ryby žít. Po roce 97 a tragických povodních vznikla hysterie která má katastrofický důsledek. Je třeba zajistit aby voda co nejrychleji odtekla dolů a pokud možno pryč z našeho území. Ochrana života lidí má prioritu a zvláště když z této bohulibé myšlenky něco kápne. Vodohospodáři místo aby hospodařili s vodou, jak jim ukládá název jejich funkce s ní začali kšeftovat, elekrárník potřebuje, kámoš co má firmu na rekultivaci dodá a já budu mít klid když nedejbože trochu zaprší. Ryby nejsou vidět nekřičí a nepíšou nepříjemné dopisy nadřízeným. Rybáři to je ta banda "tichých bláznů" co se stejně neumí na ničem domluvit, natož aby vytvořila účinný tlak. Tak proč bychom ty potoky nenarovnaly, ať má kámoš dost vody na turbínu, jo a brácha založil s.r.očko a koupil motorové pily a tak ho nechám vyčistit za slušný peníz břeh toho potoka co tam rostly ty keře, beztak jsou nepůvodní a v případě deště vyšší hladiny zadrží vodu.............. takhle bych mohl pokračovat a pokračovat.

Přátelé pokud se rychle neprobereme budeme nejen bez pstruhů a lipanů, ale i bez vody!!!!!! Zažil sem za poslední rok několik jednání s nejmenovanými spávci jednoho povodí. A ujišťuji Vás všechny ryby a rybáře mají hluboce, (admin promine) v PRDELI!!!!!!!!!!!

Npotočák 62 - Profil | So 4.6.2016 16:00:51

Přemas >> Pokud´nevezmu v úvahu větší řeky,tak PO jde poprvé do tření ve velikosti 20-25 cm a dá se proto považovat za generační.Zatím co je rybáři neodnášejí-nemá míru,vydra jich spotřebuje za 1rok 2-4 000.Pokud´vyvede mladý,tak pochopitelně víc.V roce 1990 byl odhadován stav vyder v ČR 350-400 kusů a osídlovala 25% území.V součastnosti je to nejméně 6500 kusů a osídluje 95% území.Její populace stále roste a zhušt´uje se.K tomu je potřeba připočítat 15-17000 volavek.Jejich stav se sice udržuje odstřelem na zhruba stejné výši ale díky kormoránům se část populace přesunula do podhorských a horských oblastí,to neni pro ni přirozený biotop.Dále nejméně 1000 hnízdících párů čápa černého,jehož počet stále roste a s oblibou vyhledává menší potoky a kapiláry.Dále několik stovek hnízdících párů kormorána. 15-20 000kormoránů,kteří u nás zimují průměrně 120dní. 100-300 000 kormoránů,kteří využívají naše území při podzimní a jarní migraci a zdržují se průměrně 3-5dní.Pokud´ jsi před lety sledoval nejhorší ekologickou havárii, kdy došlo k vytrávení Labe v úseku 80km.Tak váhové množství ryb,které tam bylo otráveno spotřebují migrující kormoráni za 1den.Středočeský územní svaz už po několik let provádí sčítání zimujících kormoránů.Títo zimující kormoráni spotřebují větší váhové množství ryb než středočeský US vysadí do revírů.Pokud´někdo tvrdí, že za úbytek ryb můžou hlavně rybáři,tak je Tr..., který se vyjadřuje k věcem, kterým nerozumí nebo vypatlaný zelený mozek.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | So 4.6.2016 20:22:26

Přemas >> Do středu měst,do místa kam vydra ,kormorán ,volavka ve své plachosti nedoplachtí.Z těch míst jsou ryby kde?Pane kolego,plácáte nesmysli a žijete sto let za opicema.V součastnosti se naprosto běžně vydry,kormoráni a černí čápy vyskytují ve městech,volavky né,protože se občas můžou po desítky let střílet a proto jsou opatrnější.Pokud´se oháníte zahraničím,v Rakousku je 500 vyder a považují se za přemnožené a jednotlivý uživatelé revírů je při vysokém stavu naprosto běžně redukují bez ohledu na zákony.V Německu bylo vypracována řada studií, kdy bylo jednoznačně prokázáno,že na zkoumaných lokalitách může za vyhubení lípana - kormorán a PO-vydra a ne rybáři,regulace nebo znečištění,tyto studie se u nás tají-proč asi?A pokud´znáš průměrnou hmotnost PO na menších tocích,tak by jsi věděl,že 2 000-4 000 PO je minimum.Ty jsi typický produkt člověka,kterému se říká ekoterorista nebo vypatlaný zelený mozek.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | So 4.6.2016 9:19:57

Jiří Šindelář >> Metuji znám a tak jak to popisuješ, kolik tam bylo PO,vranek a td. tak to před několika lety vypadalo v okolních tocích všude.Akorát, když začaly problémy s vydrou a ostatními predátory,tak jsme se vydaly jinou cestou než jiné organizace.Žádný odkrmování plůdku,žádný dovoz zparchantělých PO,žádný výkrm PO na líhni.Ale vysazování plůdku s čtvrtinou váčku do chovných přítoků a do revírů v počtu 200-300 tisíc od G. od nás, změna chovatelských postupů,k tomu spousta práce.A po poklesu stavu PO tak jako jinde nastoupil růst a v součastnosti máme stav PO na vysoké úrovni.Na revírech dochází k samovýtěru,všude se hemží v tuhle dobu plůdek a jsou tam zastoupeny všechny ročníky PO.Vranka a mihule jsou naprosto běžný a i toho raka říčáka máme.Když jsme v loni dělaly průzkumnej odlov na mém oblíbeném revíru,je to i tady pod muškařením a na stránkách spolku,tak zástupce US nechtěl ze začátku věřit,že těch PO je tam tolik a myslel,že jsme na něho udělaly nějakou habad´ůru a lovec s ním musel jít několik stovek metrů nad měrný úsek a obracet mu PO,aby viděl,že jich je všude tolik.Petrův Zdar

Nlukasin - Profil | Pá 3.6.2016 23:42:52

Tohle neni problem jenom kormorana.Je to problem Nas lidi.Bydlim 35 let přimo PS řeky Moravska Sazava Hněvkov.Jako kluci jsme chytali petečka do ruk od prstu po loket šel dom.Když se třel lipan pod mostem bylo černo,dnes tam neni kroužek.No a dědove už řikali slabota-oni ty ryby chytali do košu a to byla parma,lipan,ostroretka,jelec pstruh,štika a všechno žilo pohromadě.Po povodnich v 1997 začala regulace.Vždy jak se uděla tun-tak kokoti s povodi to zavezou a obložej betonem.Ryba se do potoku nedostane skrze elektrarny.Voda je zasrana antikoncepci a udělat dnes ročka na potoce je zazrak.Slova že se piše jen na papir jsou od lidi co jen kecaj.Mam par desitek potoku za sebou a rok od roku je to horši.Přes dědiny ryba je,ale nad,nebo pod maš třeba 2 km bez ryby a to pitlakem nebude a ten počet pstruhařu co vemou petečko je směšnej.Jen mě dostava patlani pstroužku skrze fotky na Muj lov.No a že je problem jelec,tak u nas se nebral pod 50 cm a pstruhum nevadi.lMuj nazor je hlavně Povodi a ochrance postřilet a hned to bude lepši.Petru zdar,Lukaš.

NHonza7 - Profil | Pá 3.6.2016 23:17:07

potočák 62 >> Jsme přibližně stejně staří a tak taky si pamatuji kvanta potočáků v potocích i řekách. Jenom těch problémů, které vidím za poklesem potočáků a lipanů vidím víc. Vydry byly i tenkrát, jenom jich nebylo tolik. Existovali predátoři, kteří je dokázali likvidovat a tak vydra byla výrazně plachá, než je tomu u jedinců, které vypustili ochránci přírody. Podíl zemědělců na poklesu potočáků a lipanů se v článku autor nezmiňuje. Postřiky ve velkém likvidují hmyz, který v mnoha případech byl na jídelníčku zmiňovaných ryb. Podíl této chemie nemá pouze vliv na hmyz, ale i na ryby. Některé druhy jsou více vnímavější na tyto látky ve vodě a tak z některých lokalit úplně zmizely. Tohle zkrátka chybí pstruhům v potravním řetězci a není to ničím nahrazeno.
Činnost POVODÍ a devastace vodních toků je kapitola sama pro sebe. Nedostatek vody a nevhodné hospodaření s ní se projevuje v lepším případě v přehřívání vody ( kde to mají ryby problém díky nedostatku kyslíku udýchat ), případně k vysychání daných toků, kde to vodní živočichové už nerozchodí vůbec.
Likvidace porostů kolem vody je zase ztráta přirozeného prostředí, které dokáže částečně vodu ochránit před přehříváním a dokáže přilákat hmyz k vodní ploše.
Neschopnost rychlejší reakce na nedostatek vody a vytvářet : prahy na tocích už horských částech, tůně a nebo malé nádrže je ke škodě našich ryb.
Kormorán je taky kapitola sama pro sebe, nevhodný zásah člověka dokázal pokřivit znatelně poměr rovnováhy a nedaří se ho napravit. Zde by pomohla zdravá populace dravců ( které jsme v minulosti zdecimovali pomocí DDT ), kteří by dokázali hejna této černé smrti držet na pozoru a neměly by klid na svoji devastující činnost.

Nkareldj - Profil | Út 7.6.2016 23:48:45

Myslím že konec pstruhů má přímou souvislost s koncem potoků, potůčků, což byl kdysi základ jak k chovu generační ryby tak k odchovu ryby jako takové, není generační ryba není ani co vysadit a když už ano tak vydra to zařídí... Asi to bude souviset s chováním lidí kteří nedají šanci pstruhovi přežít... Kam zmizely všechny ty malé potůčky kde se pstruh vytíral a měl šanci na přežití? Mám pocit že pstruh mizí stejně rychle jako další druhy byť méně zprofanovaných rybích druhů které už bohužel přišly o možnost přežít protože jsou pro rybáře nezajímavé. Starší rybáři si pamatují kolik druhů ryb které už jsou skoro rarita bylo v našich vodách běžných,bohužel nikoho nezajímaly protože nešly sežrat....

NJarda Š. - Profil | Út 7.6.2016 17:01:29

Mrknato >> Jedná se o to, nevysazovat průmyslovou rybu tam, kde jsou podmínky pro samovýtěr potočáka, ne ji nevysazovat vůbec.

NWillow - Profil | Ne 5.6.2016 13:24:27

nofish >> Tak to nemáš pravdu.Už jsem tady několikrát psal,co jsem ochoten dělat proti Mve.Spolupracuji s Ožp pověřeného úřadu.Moje činy,tedy nééé kecy,měly dopad na všechny Mve na povodí.Jeden to svádí na druhého,ale 3 hodiny suchý jez nikdo neokecá.Musíš chtět,buzerovat,fotit,natáčet.Pak uvidíš ten šrumec.Byl jsem účastníkem řízení proti provozovateli Mve.To jsou výmluvy ,jak žáčka 3.třídy ZDŠ .Dotáhl jsem to tak daleko,že se mě provozovatelé Mve bojí.Ono,odebrání licence,plus pokuta v částce miliónů ,každému srovná hřebínek.Oni ,o mě vědí a já vím,o nich.Stačí fotit jez a nadrženou vodu,a je to jasné.Připojení na síť je taky zaznamenáno,a pomáhá to proti všem výmluvám.Základ je,že na Ožp máš člověka,kterému múžeš věřit a nezamete vše pod koberec,ale naopak amatérské foto,video,doloží vlastním měřením a video záznamem.Pak už neexistuje nikdo,kdo by tu lavinu důkazů na Ižp ututlal,nebo zastavil.Naše měření byla na WWW SUCHÉ JEZY cz,jeden možná dva grafy byly použity v boji proti nezákonné manipulaci s vodou,v OBDOBÍ SUCHA!!!!! a to je ta největší pecka,zákaz provozu Mve za minimálních průtoků ,je jasně dána.Nesmí ,vůbec nic,žádné čistění česel a pod. výmluvy.Ufffff .

Nkakr - Profil | Ne 5.6.2016 12:47:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vítek >>
Neuč orla létat.
Máme na revíru na 16km 4 MVE a další 3 se mají realizovat. Jistě uznáš,že za ta léta už víme co na elektrárníky platí a pár pokuteček už také dostali. Je ale velmi úsměvné, když ti projektant řekne, že minimální hltnost turbiny by se roztočila a šla přifázovat je 1,5m3 a korytem teče (v létě) 1,7m3.
Přes hranu jezu má téci 1m3, elektrárna jede vo sto péro a má trojčlenka na to nestačí:-))
Zřejmě jsi ale nikdy nebyl u nějakého vodoprávního řízení, či jednání tak tvou rozhořčenost chápu.
Jen na okraj, pokud nebude v korytě pár uhynulých ryb zákonem chráněných, tak vše rychle vyšumí...

edit - kolega nofish byl zase rychlejší, no je mladší:-))

NRST - Profil | So 4.6.2016 21:41:03

P!F >> No tak schválně, proč jsou ti predátoři tak úspěšní?????? Víš kolego zažil sem už v životě ledacos. Otravy od jedů co vypustilo místní JZD. Pěnu na vodě z nedalekého cukrovaru. Ale to co se děje v posledních letech se stavem potoků a řek nemá obdoby.
Kdysi natočil Steven Spielbrg "jurský park" a Jeff Goldblum tam pronesl větu "ŽIVOT SI NAJDE CESTU" a já bych dodal "JEN MU JÍ NESMÍME POŘÁD BOURAT". A jak se říká že ryba smrdí od hlavy tak já tvrdím že ekologie začíná na hoře, a tam je bohužel v prdeli. To že chybí PO a LI je toho důkazem. Ani JZD se všemi otravami nedokázali to co momentálně dokazuje betonová loby!!!!!!!

NP!F - Profil | So 4.6.2016 20:47:46

Přemas >> chyť a pusť na P. vode môže praktizovať iba kokot. Basta mudlerka.

NHonza7 - Profil | So 4.6.2016 20:28:25

Přemas >> Vrátil bych se zpátky k tématu. V minulosti bylo pstruhů potočních výrazně víc, ale míru snad mělo necelé procento. K rybám se rybáři tak ohleduplně nechovali, jak dnes, spousta z nich byla zaplísněná. Bylo povoleno chytat na rybičku a pstruh pokud neměl míru a zabral, tak většinou to nerozchodil. Počet pstruhů, které si rybář mohl vzít od vody bylo 4 ks/den. Tohle vše hrálo v minulosti proti pstruhům, ale počty tehdy byly při všech těch nevýhodách x násobně vyšší.
Když si vezmu, že je dnes dost rybářů co provozují chyť a pusť tak by to mělo nahrávat současné populaci pstruha potočního. Bohužel opak je pravdou. Stěžejní problém tedy nebude rybářském tlaku na pstruhové vody.
Ten vidím, že ubylo pstruhových líhní, v nešťastném narovnání vodních toků, likvidaci mokřadů, vypouštění chemických látek do řek a potoků, v činnosti zemědělců, extrémnímu počasí, minimální snaze udržet vodu v krajině, nevhodný genetický materiál vypouštěných ryb, likvidaci vrcholových predátorů, kteří by udrželi rybožravé dravce v rozumném počtu a naučili by je znovu plachosti a spoustu ještě dalších věcí, které se negativně podílí na stavu lososovitých ryb.
Teď se ještě vrátím ke kolegovi potočák 62 - to že u něho se daří potočákům není náhoda. To je člověk, který se těmto rybám věnuje delší čas, dokáže vypozorovat negativní vlivy a snaží se jim předcházet. Proto jsou u něho počty pstruhů potočních v stále v pěkných číslech. To co ale někteří nevidí, tak to je kolik práce za tím stojí a kolik volného času tomu obětuje. Spíš je to o tom aby jsme ty pozitivní věci dokázali od něho taky převzít a udržet počty těchto krásných lososovitých ryb na dalších revírech v zajímavých číslech.

Npotočák 62 - Profil | Pá 3.6.2016 22:39:29

Standys565 >> V tomhle si nerozumíme.Pamatuji,když si rybáři z mého oblíbeného revíru, což je spíše potok než říčka, nechávaly jednou tolik pstruhů, než v součastnosti ze všech tří revírů co obhospodařujem a bylo PO pořád dost.Zažil jsem potoky plný pstruhů,nástup vyder a prázdný potoky,s kamarády strávil tisíce hodin lítáním po potocích,aby jsme zabránily nejhoršímu.Tak tvrdit, že za úbytek potočáka můžou rybáři může jenom někdo,kdo tomu nerozumí.Petrův Zdar

Nrover - Profil | Út 7.6.2016 22:42:48

Mrknato >> Člověk v rámci nápravy sprasí i to, co před tím sprasil v rámci svého ega. Sprasil vlastně už i sám sebe.

NSa(l)micka - Profil | Út 7.6.2016 12:07:07

Rožnovák >> Některý takový případy o nadměrným odběru se dají poznat i z domova od počítače (kdo by taky po setmění lítal po přívlači na místě, kde by se mohl přerazit), například tady http://www.pvl.cz/portal/SaP/cz/pc/Mereni.aspx?id=J​EJA&oid=3 jak večer vidíte, že jde měřák k nule, nebo i "pod nulu", tak je to minimálně podezřelý. Pak se stačí podívat na pravidelnost, a jak je to jistý, vyrazit, omrknout, nafotit a nahlásit. Toky tam sice nejsou zdaleka všechny, ale některý z těch menších to monitoruje docela slušně.

Nrybomil - Profil | Út 7.6.2016 9:04:00

Mrknato >> No jsem tak nějak názoru, že když se na všech P zákaže lov potočáků,
a lipošů, najde se brzo dost borců, co vyrukujou s tím, že vlastně pstruhovka není potřeba. Tescodravce nasypeme klidně i do MP, hlavně bude víc místa kam přisypat kapře. Těch pár moucholapačů a bláznů se třpytkama nás nesere, my jsme přece v převaze, zvlášť když každý z nás, co lapeme ty kapře vlastně na tyhle rybolovnou technikou "odcizený" doplácíme.

Npotočák 62 - Profil | Ne 5.6.2016 21:17:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přemas >> Na dva menší P revíry do tekoucí vody D a SI nevysazujem,pouze na P rybníky, které k nim patří.Bohužel k řece žádný vhodný P rybník nepatří,D a SI je v zarybńovacím plánu,tak ho vysadit musíme ale snažíme se, aby způsobil co nejmenší škodu.V letošním roce se po týdení karanténě,aby jsme se ujistily že jsou zdravotně v pořádku,vysadilo na řeku 300 D a SI o váze 100kg a to před dvěma týdny.K vysazení se vybíraly místa nad splavy, aby se zmenšila případná škoda na plůdku a ročku PO a LI.Například nad gumák do úseku, který je na fotce se vysadilo 50 kusů.Pokud´jde o vysazování D a SI do pstruhových tekoucích revírů,tak na rybářskoichtyologické konferenci v únoru, které jsem se zůčastnil i s příspěvkem o obnově populací PO ,se jeden příspěvek přímo týkal vysazování D a SI do tekoucích P vod.Bylo prokázáno, že čím více a pravidelněji se vysazují,tím více si rybáři odnášejí PO a LI.Pokud´se nad tím zamyslíš,tak zjistíš, že to má logiku.Čím více a pravidelněji se D a SI vysazuje,tím častěji si povolenku berou rybáři, kteří si chtějí odnést rybu i když se jedná o PO a LI a kteří by si bez vysazování D a SI, P povoleku nevzaly.Je to obdoba rybářů, kteří objíždějí revíry a chodí na ryby pár dní po vysazení kaprů a potom je člověk u vody nevidí.Petrův Zdar

Nrybomil - Profil | Ne 5.6.2016 9:05:45

Willow >> Chápu jak to myslíš. Prostě ten rybář by měl myslet i na další roky svýho chytání a na svý parťáky, posoudit podle konkrétní situace v daném revíru. Když tam bude slovy pár ryb schopných výtěru a skoro žádný malý až dorůstající jedinci, není dobré je vybrat. Tam, kde je omladiny nasypáno dost, tam je to jiná. Podle mě na stále více revírech sypou min. ročka, převážně dvouročka a těm větší ryba kolik neublíží, pokud má co žrát jinýho. Pamatuju revír, kde každoročně dorůstali potoci i duháci neskutečně rychle, protože do potoka teklo od jara do podzimu mnoho střevliček. Když jsi chytil rybu, byla jimi doslova přecpaná. Potočáka + - 40 jsem chytil min. jednoho, spíš více, přestože to byla hodně maličká voda.

Jsem si myslel, že ta moje generace bude lepší než ta předchozí, víc půjde s dobou a " technicky " vylepšeným cajkem, vícero znalostmi, dovedností snáze uloví , tedy i snáze pustí to, co zrovna nemusí sežrat. Chyba lávky, sežerou toho stejně, nebo ještě víc, než ty hnusný důchodi předchozí,co jsme jim nadávali. Prostě čecháček se nezmění, když má dost, chce víc a pak nejvíc. A to spolu s ostatními vlivy je počátek konce Po a Li který nastal.

NPřemas - Profil | So 4.6.2016 22:01:16

P!F >> Vysazování ryb je špatně? Pouštění ryb je špatně? Ty ryby se nevysazují vylitím kádě na jedno místo a je to celoročně, naštěstí aspoň tak ...

Rád bych od tebe slyšel v krátkosti radu jak tedy na to ...

PS: Aby bylo jasno, od začátku jsem pro, aby v našich vodách plavaly ryby zajišťující přirozené rozmnožování. Jakékoliv původní ryby ... nejsem zaslepeně vázaný jen na jeden druh.

Nrybomil - Profil | So 4.6.2016 21:02:56

V době, kdy potočák má těžce nakročeno k vymizení nejen ze svých přirozených biotypů, ale z veškerých wasrů sypat tenhle druh jako bonus do svazových VIP pstruhových stojáků je stejně trestuhodné. Zasraný toky peněz v tomhle kapro-pseudo-svazu dokurví všechno.


Jestli mě pamět nemate, na foto od Přémase je má kdysi oblíbená a krásně zarybněná Chrudimka ???

NPřemas - Profil | So 4.6.2016 19:33:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Alabalik >> Ten článek si četl celý? Naše vody nám nikdo v Evropě nezávidí, proto sem taky prakticky nikdo ze zahraničních rybářů na ryby nejezdí ... Naopak, odsud se jezdí tam ... Na okouny, na štiky, pstruhy, parmy, líny, sumce candáty atd ....

NAlabalik - Profil | So 4.6.2016 17:10:59

Jo, od té doby co se nesmí chytat na rybičku a místy jen na jednoháček bez protihrotu, tak je to pořád horší. Jen ten rybářský řád a soupis revírů jsou pořád tlustší... Když se neřeší podstata problému, ale spoléhá se na šikanu a lidovou slovesnou tvořivost, tak se není čemu se divit. Bohužel je třeba si uvědomit, že v kulturní krajině je nutné umět hospodařit, nikoli spoléhat na nějaké papírové regulace nebo jednostranné zákazy. Rybáři u nás se však handrkují mezi sebou o horní či dolní míru a pod. místo aby společně řešili skutěčně problémy. Ani celoroční hájení některé ryby nezachrání, problém totiž není v jejich lovu. A bude hůř: více vystudovaných ekologů a zapálených ochránců rovná se méně ryb. Posledních 20 let je toho důkazem.

Nnofish - Profil | Pá 3.6.2016 21:59:34

hadr kapr fakr boy >> Flying trout - 3.6.2016 21:44:36 >> Otázka je, jestli zvýšená míra potočáka, stejně jako u nás navrhované totálně nesmyslné celoroční hájení lipana ( s tím že se na pstruhovce asi stejně bude chytat až do konce), není z velké části jen krmení predátorů na úkor rybářů, které stejně časem skončí zase jen navýšením ceny povolenky, protože se jich prodá méně a peníze se někde brát musí.

Ndoliz - Profil | Út 7.6.2016 23:50:22

kareldj >> Důležitější než ochrana potůčků a pstruhů je ochrana velkých kaprů, těch je málo

NMates PB - Profil | Út 7.6.2016 13:50:26

VíD >> No ještě že to tu drží takový Einsteini jako jsi ty.

NVíD - Profil | Út 7.6.2016 12:55:12

Já uplně vidím toho pstruha jak je schovanej někde pod kořenem, rozrazí mrk, čte a řiká si pro sebe no, když vidim tu sebranku debilů a jejich hovadných výroků, začíná mi ten bordel ve kterým plavu dávat smysl....

NVítek - Profil | Ne 5.6.2016 22:01:12

nofish >> Kde je zisk, má být odpovědnost. Tenhle problém odběru vody pro energetické nebo zemědělské potřeby je ale naprosto bez ohledů na přírodu, rostliny a živočichy, co jsou na vodě doslova životně závislí. Elektrárník zapne turbínu a jde si otevřít lahváče k televizi - ale ty vodní potvůrky mají chcípat pro lidský komfort???

NWillow - Profil | Ne 5.6.2016 13:47:53

Honza7 >> Ano,tzw lišta,a slyšel jsi,kolik vícenákladů a práce a peněz a bla ,bla to stojí.??Po první pokutě,okamžitá instalace,to by se děly věci.Jen to prosadit.

NVítek - Profil | Ne 5.6.2016 13:04:11

kakr >> Tady je na revíru MVE snad každý druhý kilometr - u všech pěti neteče přes jez už od začátku dubna, a ještě jsou nastavené fošnami, aby hladina byla výš. Všechno jde přes turbínu. ČIŽP má starosti jinde. Dle vyjádření jednoho inspektora: "Oni ti elektrárníci klidně 10 000,- Kč pokutu zaplatí - - protože přes noc pustí turbínu naplno a ráno mají pod polštářem 2000,- , sladce vyspinkaní." Usuzuji, že si pokuty již započítávají předem do nákladů a roztáčejí kolesa vesele dál, díra nedíra, furt se natírá! To je parazitismus na přírodním statku ve všeobecném vlastnictví, pánové a dámy.

Nkakr - Profil | Ne 5.6.2016 13:03:48

doliz >>
U bývalé pilníkárny kde je ještě stále ve vodě oběžné kolo, v bývalé Mosilaně v Obřanech, tam byla než ji rozkradli a má se dát letos do chodu a poslední u Romšpáru na Pastrnkové.
V Obřanech asi MVE pojede, další dvě jsou ve stadiu vyjednávání.

Nnofish - Profil | Ne 5.6.2016 12:39:01

Vítek >> teoreticky to máš zmáknuté dobře, prakticky zatím proti nedodržovaní manipulačních řádů, díky kamarádíčkům co povolí neúměrné odběry vody, díky celému systému, jsou rybáři ti prohrávající. Tak to prostě je. Dokopat někoho aby udělil pokutu.... utopie, na to se vypisují papíry, to je práce navíc.... A nikdo s tímto systémem nehne...

NVítek - Profil | Ne 5.6.2016 12:26:26

kakr >> "se to nedodržuje"??? Jaké "se"? Buď konkrétní - uživatel, vlastník, nájemce jezu nedodržuje předpisy o minimálním průtoku! Správnou odpověď zaškrtněnte. Provinilec může být pokutován Českou inspekcí životního prostředí. Ono to ani není etické, když uživatell jezu znemožńuje život vodním organismům. Přimlouvám se, aby v takovém případě byly pokuty o 1000% vyšší, anebo bylo právo k užívání odebráno!!!!

Nhering - Profil | Ne 5.6.2016 9:37:59

Willow >> Kolego jsem donucen nějakou přidruženkou ve formě produkce Pd a Si dotovat ztrátový chov Po a Li abych ho vůbec mohl produkovat.Je to jen o ekonomice.

Nrybomil - Profil | So 4.6.2016 22:54:10

Přemas >> no svatá pravda, Jenže do chovných se dává ryba menší a menší, nestačí dorůstat. A do lovných revírů se sype potočák mírový, co nedostal ani pikosekundu šanci se vytřít. Pak dostaneš do mailu fotky krásných ryb na talíři s dovětkem, jak si s mamkou pochutnali, máš cukání toho 73 letýho čiperu cos ho považoval za kámoše zabít. Je to k zoufání, breku, posrání !
Kdo tohle KONEČNĚ zastaví, když všem, včetně rady a čilimínků MZe a OŽP je to šumák ?

NRST - Profil | So 4.6.2016 22:10:53

Přemas >> Proč se pořád bavíte o vysazování????? Jednodušší by bylo zajistit rovnováhu tak, aby vysazování nebylo potřeba (přiměřený počet predátorů, přirozené prostředí vytvořené přírodou ................). Každé vysazování je umělý zásah a když to udělá neuměl tak způsobí víc škody jak užitku. Například vysadíme vydru tam kde je ryba protože ji tam svaz uměle vysadil........ za pár let -měsíců, vydra vyžere to co ve vodě plavalo a posune se jinam, kde se zase vysazuje. Tohle je pořád dokola:-(((((((

NPřemas - Profil | So 4.6.2016 21:40:56

RST >> Tak o tom žádná. Už jen kdyby nad těmi řekami, potoky plandaly keře a stromy ... hned by bylo líp.

NAlabalik - Profil | So 4.6.2016 20:31:27

Přemas >> Většina rybářů okyše +40 vůbec nechytá, takže gratuluji. Zároveň bych podotkl, že v tomhle záchrana našich vod určitě nebude. Ale další odstavec do rybářského řádu, např. o horní míře a pod. to jo, ten časem bude určitě:-) A až bude jednou celoroční hájení, tak tuto dříve plevelnou rybu budou ekologové ukazovat dětem ve škole na obrázku s povzdechem, že byli kdysi i tací ošklivci co tyto krasavce klidně bacili do hlavy a snědli. Je to pořád dokola... Tímto mizím z této debaty s povzdechem: "Věřte nebo ne, ale žádná změna rybářského řádu ani dalších 100 vět a doplňujících info v přehledu revírů - ani u každého revíru zvlášť - vůbec nic neřeší a pstruhům nepomůže! Lovu zdar!"

NAlabalik - Profil | So 4.6.2016 19:54:05

Přemas >> Kde v Evropě mohu na jednu povolenku chytat na relativně dobře obhospodařovaných vodách po celé zemi?! Naši vnuci tomu jednou neuvěří. Dobré klubové vody budou, ale celkově to bude mnohem větší bída - jako třeba v tom Německu. Na druhou stranu je pravda, že není potřeba, aby mohl lovit prakticky každý a skoro zadarmo, tak jako je tomu dnes.

NMates PB - Profil | So 4.6.2016 11:20:17

Obávám se, že až vypukne 3 světová válka a my všichni už budeme mrtvý a země bude spálená na troud od jaderných úderů, tak někdy asi 3 až 4 roky po týhle katastrofvě vyjde na novinkách.cz článek o konci světa...

NWillow - Profil | So 4.6.2016 5:15:47

Za všechno může svaz( y ) a zelená lobby.Kdyby svaz nebral a neakceptoval vysazování Pd a Si jako náhradu za Po a Li,tak by produkční líhně musely dělat původní rybu,tedy Po a Li.Jenže to je všechno banda rudých kámošů ,a ti si jdou na ruku ,pod vidinou velkých zisků a jednoduchosti chovu .Kdyby opravdu svazy stály na straně rybářů,není nás zrovna málo,tak by kormoš,volavka a vydra nebyli v takovém počtu a na takové ploše hájeni a tolerováni,jako dnes.Blíží se volby a je třeba použít tlak voličské základny pro prosazení našich vizí a cílů.Krajským hospodařením to začíná a končí.Je třeba tlačit na krajské zástupce a kandidáty za zemědělství ,vodu a přírodu.Tím pak omezit Povodí,u nás Labe a konečně tvrdě tlačit proti MVE .Všechno jde,jen se nebát ,dupnout si a občas zařvat.Protože bláhové a přátelské kecy ,nic nevyřešily,je třeba přitvrdit.

Nnofish - Profil | Pá 3.6.2016 22:50:36

hadr kapr fakr boy >> Flying trout - 3.6.2016 22:38:18 >> pamatuji si úseky řeky, kde mělo tehdy JZD pozemek a jezdilo se tam roky na dovolené (zaměstanecké karavany a tak). Další dovolená, na jiných kilometrech té samé řeky, zase jiné akce pro děti na víkendy, další dovolená a tak. Upřímně, rybářská stráž nás občas i přehlížea, když jsme na kuličku chleba chytali tlouště, kterých bylo všude hromada. Pstruzi se ukazovali všude. Teď, ta samá řeka, vypadá absolutně jinak a s rybami je to úplně jiné. I když tam pořád nějaké jsou, ne že ne.
Nevím jak u vás, ale u nás povodí, soukromníci s elektrárnami, zelení s vydrami, odvádějí poctivou práci na tom, aby za pár let už prostě nebylo co chytat. Potoky jsou v pr... už teď a třeba povoďáci stále vesele bagrují a betonují. Momentálně trošku víc prší. Pole rozoraná až po břeby vody, vybagrovaná koryta... brutální nárůsty průtoků a pak to opadne a zas je skoro sucho - už teď, co teprve léto ( a těch pár hrdinů, co se schovají někde v tůni, ve stínu, sežere vydra).

NBušák - Profil | Pá 3.6.2016 22:45:32

pouštěč - >> kormoráni jsou na hovno,jasná věc. ale ono by se mělo do našich vod taky nějaký tečky vysazovat,ne jen to vykazovat. pak by tam i nějaká tečka byla,fertik

Nnofish - Profil | Pá 3.6.2016 22:15:48

hadr kapr fakr boy >> Flying trout - 3.6.2016 22:06:12 >> Já sežeru na co přijdu a ve finále vlastně z P vody skoro nic. U nás tolik duháka není. Za to spíš potočák z umělého chovu (takže stejná ryba jak duhák).
Je opravdu legrace, když v září/říjnu dovezou tyto "tupé" ryby k popíchání sportovci a následně jako krmení pro vydry na celou zimu...
Teď navrhovali celoroční hájení lipana. Doufám, že to řeknou i těm vydrám a kormoránům.
Je to celé postavené na hlavu. Nejsme tak starý, ale vím, jak potoky a řeky kdysi vypadaly a co tam plavalo. Kdo tyka nechytal na dovolené na P vodě na cvrčky, žížaly, jako malý :-) A teď to, že ryby nemají vlastně kde žít, že se jim ničí životní prostředí, že se uměle navyšují stavy predátorů (ještě vysazují vydry), budeme řešit hájením toho a tamtoho... Postavené na hlavu.

NFlying trout - Profil | Pá 3.6.2016 22:06:12

nofish >> osobně mě ta míra ryby neodrazuje, nemusim žrát PO, stačí mi duhák, ale je pravda, že pro radost to spoustu lidí nedělá, lipana jsem taky ještě neklep.
Ale máš pravdu, je to krmení predátorů. My tu máme samý vydří stopy a já rybu nad 40 cm tady ani neviděl, možná jednu.

Npotočák 62 - Profil | Pá 3.6.2016 21:51:06

jaroslavstehlikst >> Musíš brát celkový stav na řekách a potocích a ne na jedné.Já by jsem taky mohl tvrdit že to není pravda a pstruhů je dost, podle toho,kolik jich máme na revírech ale taky vím, že stav v okolí je jinej a taky vím ,co práce to stálo,aby jsme měly stav PO takovej,jako máme.Petrův Zdar

Njaroslavstehlikst - Profil | Pá 3.6.2016 21:37:38

u nás to zatím není tak hrozný ...( vysočina )

Červené karty: VíD