Diskuse k článku: Lín jako nástražní ryba?

Diskuse k článku Lín jako nástražní ryba?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 20.6.2015
36 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nspringer - Profil | Ne 21.6.2015 10:01:19

Pánové, největší pohromou pro lína nejsou rybáři, ale totální úbytek vodních rostlin z důvodu mohutného -neodborného- vysazování amura (a kapra), který do našich vod opravdu nepatří, a který dokáže narušit totálně příbřežní partie vodního porostu, a tím pádem nemožnost se některých druhů ryb, i lína v klidu vytřít na bezpečném místě před predátory, -okouny ,štikami, ale i kapry, kteří taktéž jikry hltají jako potravu ve velkém. Bohužel, doba si vyžaduje vysazovat "sportovní ryby" pro pouštěče a touto devastací zapřičiněnou některými nevzdělanými rádobyhospodáři ve většině MO, je stav takový jaký je.
O vysazování tolstolobika by byla samostatná kapitola, kteří dokáží přefiltrovat totálně menší vody a tím se stane obsah totálně bez bentosu, hladovou vodou. Jsem bytostně proti vysazování amura a tolstolobika(nechytatelný) do našich vod, jelikož našich původních ryb je myslím dostatek druhů k lovu a pro některé i ke kulinářským účelům.
S heslem -čím více kaprů a amurů do každé kaluže- členové nás pochválí.
Pan redaktor, byť má "rybí školu" je se svým článkem tak napůl -vedle. Co se týče jeho zmiňované -kaluže bez línů, příčinou mohou být nesmyslně vysazované vydry, volavky, kormoráni, ale i karas stříbřitý, který je schopen v rámci zachování svého druhu vyžrat konkurenci jelikož se tře dříve než lín i v chladnější vodě. Mé poznatky z chovu.
F.

NMilda - Profil | Ne 21.6.2015 9:09:12

Pvl >> Taky bych viděl nemalou(spíše hlavní) příčinu v tom,kamaráde,že ze spousty vod zmizela vegetace,de facto je lidé takto "zkrášlili"-prostě "perfektní revitalizace".
Jako kluk jsem líny tahal taky dost,nyní jsou ty vody bez vegetace a taky bez línů.Pak jsou snadnější kořistí dravce.
Málokdo lína pustí kvůli dobrému masu,stejně tak je mají v oblibě dravci.
Jediné,co mají jako plus od přírody, je jejich slizkost.Díky ní se dovedou často vymanit ze sevření dravčí tlamy.Možná více,než jakýkoliv jiný druh a pak jsou ty následky útoků dravců u línů nejvíce rapidní na jejich těle.
Letos jsme si po mnoha letech líny,i pěkné,na jaře pěkně několikrát zachytali na jedné vodě,kde je spousta vegetace.Ale je tam taky dost štik a nejspíše od nich byly nejvíce znatelné šrámy na tělech línů.
Pořád se mluví o sumcích,ale štika obývá úplně stejný biotop jako lín,ne sumec.Přesto dokáží všechny tyto ryby spolu koexistovat, jen musí být ve vodě dostatek vegetace a nesmí ty líny pomalu každý masit.Pak to prostě jde.
Pro ilustraci nějaké foto šrámů na tělech oněch ulovených línů(bylo jich lapeno dost,tipl bych,že možná 60-70% ulovených mělo již zkušenosti s čelistmi dravce-podle mě hlavně štičích/ale to může být na každé vodě jiné/).
Když je ve vodě dostatek vegetace,tak za jedno na takových vodách nedokáže spousta lidí lovit a odradí je to a taky pak mají ty ryby šanci tam přežít a můžou tam být dravci různých druhů s líny dohromady a problém to není.Problém je vždy jen člověk,který ty biotopy ničí...

Nfishmen17a - Profil | Po 22.6.2015 18:03:27

Lín je nejkrásnější ryba. Vždycky jsem nadšený,když vidím u vody Lína,nebo na výlovu. Je to hodně,hodně smutné vidět,jak jej rybáři používají jako nástražní rybku a ještě s opovržením,že je to plevel. Přitom je to tak kouzelná ryba,která má i své mýty. Hlavně na podzim bývá nádherně zbarvený. Kdybych chytil Lína třeba 30,40cm,tak jsem mnohem více nadšený,než z dvaceti kilového kapra. A to jen proto,že jsem chytil Lína.Doslova pohádkovou rybu.

NRadunak - Profil | Ne 21.6.2015 10:10:07

Hezkej článek,super čtení. Vím kde se dá ještě nachytat,ale na fouse bych ho nedal. Jednou jsem si jich koupil 6ks na víkend,že je na fouse dám. Přijel jsem k vodě a přehodnotil to a všechny vylil do vody(60kc/ks). Z lovu sumce nic nebylo.

Nvenybit - Profil | Ne 21.6.2015 10:02:16

Lín mizí , protože se nevysazuje, to je jedinej problém. Mám v bazénu 4 do 40cm. A v rybníku máme líny jak polena . Není vůbec problém Lín je nenáročná ryba. Takže jedinej důvod proč ubývá je ten , že se nevysazuje. Asi to není lukrativní. Samozřejmě jsou jistě vody , kde jejich mizení má na svědomí jiná věc.
Např myslivci. Na některé rybníky vysazujou na jaře tisíce kachen, kteří hledají potravu tam co Lín a když ho zaženou na mělčinu tak ho uštípou a ty malé sežerou ihned.
Nástražní ryba je to skvělá, kdyby lidi chodily pro ně do sádek a vzrostla poptávka tak vzroste i nabídka.
Ale souhlasím , že jsou lidé co zmasej každého Lína co chytěj a roste dlouho.
Jinak se podívejte ,že na každém soukromém rybníčku ,kde se pořádají závody mají líny jak polena. Tady u nás si člověk zachytá na závodech i líny okolo 40cm . Proč? Protože je nasazujou , nic jiného v tom není. Dnes už se chová všude jen kapr ,chápu že rybík s kaprem vydělá za 3 roky klidně milion ,kdežto s Línem za 6. To je asi ta přáčina.
Stejně tak vysazování sumců. Ty potvory nemají problém se množit sami a ještě je vysazujou po tisících to nechápu.
Na Labi na rousnici rekord 36 sumců za večer. Všechno do 40cm. Pak tam má být ještě něco jiného? Tyhle potvory i když nesežerou tu rybu, tak jí ale vyžerou všechnu přirozenou potravu.

NLuckyman - Profil | Po 22.6.2015 20:52:34

S obsahem článku souhlasím. Ale - včera jsem po dlouhé době chytil větší počet línů (12 ks) a toho největšího jsem si vzal. Dnes jsem jej pekl na másle jen osolený, opepřený, pokmínovaný. Obalený v mouce a dal jsem na něj slaninu (ta není nutná ale já to tak rád). NEUVĚŘITELNÁ DELIKATESA!
Kam se na to hrabe nějaký duhák....
Navzdory tomu, že lína si kulinářsky cením téměř nejvíce z našich ryb (spolu s okounem candátem potočákem - kam se na něj hrabe kapr...) jsem pro ochranu línů. Já to mám tak že lína pod 30 cm neberu a nevzal bych si více než 2 ks. A upřímně - 2 ks lína nad 30 cm jsem během chytačky nechytil už dlouho.

Nfotojakes - Profil | Ne 21.6.2015 16:38:57

nofish >> :-)

Nfotojakes - Profil | Ne 21.6.2015 16:20:49

nofish >> 100% jist si nejsem, protože jsem v té době nenastavil datum ve foťáku, ale měl by to být lín.

Nsven - Profil | Ne 21.6.2015 11:08:59

Opravdu pěkný článek.
Doufejme, že se rybičkáři, minimálně ti, kteří se neostýchají lína nabodnout nebo prošít, v zoufalé honbě za sumčím masem nebo pofidérní, masturbační fotkou, se nad svým počínáním alespoň zamyslí...

Jsem stejného názoru jako někteří kolegové, že hlavním důvodem úbytků lína, je změna jeho přirozeného prostředí, tedy úbytek vodního rostlinstva.
Viníkem úbytku rostlinstva je člověk s jeho "kultivační" činností a rovněž s masivním vysazováním kaprů a amurů.
V další řadě nastupují predátoři, jako sumec, vydra, volavka, kormorán aj.
A teprve až za nimi, jejich stavy decimují rovným dílem rybář - lovec a rybář - omatlávač.
První jejich odnesením a druhý, následným zaplísněním a úhynem.

U nás vysazujeme lína pravidelně řadu let ale na úlovcích se to nijak neprojevuje.
Na vině jsou právě popsané vlivy.

NPvl - Profil | Ne 21.6.2015 8:41:53

Way >> drvoštěp - ® --Nebude to jen tím ,že se z našich vod vytrácejí zarostlé partie ? Domnívám se ,že to je jeden z důvodů proč tomu tak je . že jich je čím dál méně tudíž není jen díky rybářům . Na Rozkoši byli líni jak polena ,zase tolik nabrali (aby je někdo vyplundroval) a přece tam už nejsou . A příbřežní rostlinstvo také ne . Svádět vše na rybáře je v tomto případě podle mne zcestné .Je fakt že je to nejjednodušší vysvětlení :o§))

Nscepa - Profil | So 27.6.2015 12:59:35

Jeden dorostenec :-)

NAzbest - Profil | Po 22.6.2015 18:43:04

Přesně Milane! Lín je krasavec a dneska tak vzácnej, že ho zabít je na facku a pověsit ho pod kačenu je stádo facek. Díky za ten článek a měj se skvěle.

NVláďa150 - Profil | Ne 21.6.2015 13:24:59

Suprový článek, sám si nějaké ryby beru ať kapra nebo sumce či štiku, ale jaký malý jsem se zařekl že lína a potočáka si nikdy nevezmu a držím se toho.

Nfotojakes - Profil | Ne 21.6.2015 10:53:46

splávkař >> S první částí souhlasím na plné čáře i když ta problematika je trošku rozsáhlejší, ale v druhé části ti musím odporovat, protože produkční rybáři nemají lína pro svazy. Většina produkce lína od produkčních rybářů jde na export, protože lín je součást podmíněných objednávek. To znamená, že zahraniční odběratel odebere x stovek metráků kapra, ale chce k tomu i vedlejší druhy ryb, zejména lína a dravce. Nedodáš lína, strč si kapra za klobouk.

Jedno řešení tu je, aby se MO a územní svazy, které mají vlastní rybochovy zaměřili více na produkci druhů jako je lín, protože kapra lze nakoupit vždy a navíc se díky značné konkurenci dá i smlouvat o cenách.

Nu.x.a. - Profil | Ne 21.6.2015 10:12:41

springer >> největší pohromou je kapř, zakalí vodu tak že tam pak 100 let tráva neroste... .

Nu.x.a. - Profil | Ne 21.6.2015 2:20:16

krásný článek,nechápu že někdo má to srdce línka nastražit:-(

Nb.gun - Profil | Ne 28.6.2015 15:55:56

vaisman1 >> Aha, tak nějak jsem si myslel, že mluvíš o tomto videu, ale schválně jsem čekal, co z toho vyleze.

Takže...
Jde o díl pořadu "Jak na ryby...", který moderovali Rudolf Hrušínský a Pavel Tomi. Nějak si nevybavuji, že by v pořadu vystupoval majitel chytej.cz David Havlíček. Chytej.cz participovalo na výrobě druhé řady pořadu, která se jmenovala "Jak na ryby s Rudou Hrušínským" a která vznikla o řadu let později. Toto pokračování Havlíček též spolumoderoval. Toliko k jedné části tvého osočení.
A co se týká další, zásadnější části tvého obvinění - jak si lze všimnout na tebou vloženém odkazu, premiéra tohoto dílu pořadu "Jak na ryby..." byla vysílána 20.09.2005, tudíž musel být natočen nejpozději v průběhu roku 2005. Ustanovení, které při lovu na položenou a lovu na plavanou v rybářských revírech mimopstruhových zakazuje užití ryb lososovitých, úhoře, chráněných druhů ryb a ryb nedosahujících nejmenší lovné míry jako ryb nástražních, je obsaženo v Příloze 7 vyhl. č. 197/2004 Sb., k provedení zákona o rybářství. Úhoř však byl mezi zakázané druhy nástražních ryb zařazen až změnou výše zmíněné vyhlášky, konkrétně vyhl. č. 239/2006 Sb., a to s účinností od 01.01.2007. Z uvedeného vyplývá, že až do konce roku 2006 - tzn. jak v době natáčení, tak i vysílání - bylo možné použít úhoře jako nástražní rybu a tvůrci pořadu tak v tomto ohledu předpisy nijak neporušili.

Tak, a na základě uvedeného nutně vyvstává otázka - kdo by si měl častěji a důkladněji prostudovávat rybářský řád a další souvislosti, než zase někoho nařkne?

Ndrvoštěp - Profil | Út 23.6.2015 17:11:45

Krasavec, ten lín né já :)))

NKoryba26 - Profil | Út 23.6.2015 11:01:26

není jich škoda?

Nmirda11 - Profil | Po 22.6.2015 21:12:01

Veľmi výstižný článok. Ako deti sme chodili na rieku Moravu v okolí Skalice, Hodonina a lieňou sme chytali hneď po karasoch vo veľkom počte. Teraz , zhruba po15-20tich rokoch sa ho márne snažím chytiť. a to myslím niekoľko rokou. Všetci hovoria, že sumce ich vyžrali. Ale ja si myslím, že v tedy boli aj sumce aj liene. Tak neviem kde je zakopaný pes !!!

Nchendler - Profil | Po 22.6.2015 18:40:37

Je uzasny,kdyz se nekdo snazi rozmnozit lina. Lin je krasna ryba,nekrasnejsi!!! A jak uz tady nekdo napsal,kdo ho pouzije jako nastrazni rybku,je hovado!!!. Opravdu vytahnout velkeho lina je mnohem vetsi radost a poteseni,nez velkeho kapra. Lin je kouzelnej!!!! Ale je to porad dokola,co se z vody vytahne a nevrati,uz se nechytne...

NJarda Š. - Profil | Po 22.6.2015 17:50:46

MAXXSKATER >> Míra lína zůstala z předchozí vyhlášky č. 103/1963 Sb., zřejmě nebyl dostatečný tlak na její zvýšení. Je tedy na uživatelích revírů, aby ji zvýšili v BP, pokud chtějí lína v revírech chránit.

NHelle - Profil | Po 22.6.2015 15:07:01

Lin jako nástražní ryba.
Podle mě, kdo ji takto použije, neni rybář, ale hovado.

NBušák - Profil | Po 22.6.2015 10:16:24

Jarda Š. >> na těch ministerstvech je samej vůl,za tím si stojím

Nmarmyš - Profil | Po 22.6.2015 4:46:59

MAXXSKATER >> Asi nějaký blb,toho by měli ukazovat po náměstích.

Nvašek47 - Profil | Ne 21.6.2015 19:47:00

Osobně bych zakázal používat lína jako nástražní rybu!!!!!!!!!!!

NR.P. - Profil | Ne 21.6.2015 15:46:01

nofish >> generačky už jsou po výtěru, až příští rok

Nfotojakes - Profil | Ne 21.6.2015 15:32:22

nofish >> na líheň koukám z okna kanceláře, když je žena v práci, je jí jedno jestli sedím u PC doma, nebo na rybochovce :-)

To mám v kanclu v akváriu, poznáš co to je? :-)

NTEZAR - Profil | Ne 21.6.2015 13:07:02

Líny neberu ani na jídlo,ani jako nástražku-jsou pro to vhodnější ryby.

NPěn_a - Profil | Ne 21.6.2015 11:53:42

nofish >> Chodím na ně na smeťák a to doslova. Stará nádrž na smetišti, několikrát vytrávená tak, že tam zůstali jenom ti líni a karasi stříbřití. Loni, když jsem to objevil, tak za měsíc 40 kousků. Ale vozím je pryč do lepší vody, protože tam jednou přijde taková otrava, že to nepřežijí ani ti líni. Letos asi jenom patnáct, dával jsem je do jezírka na zahradě, že až jich bude víc, tak je zase odvezu a zjistil jsem, že si z toho udělali místní kočky rybí restauraci. Už dřív jsem našel na zahradě půlku lína a tak jsem byl zvědavej kolik jich vylovím. Z patnácti devět. Budu muset udělat nějaky opatření, kočky jsou mrchy.

Nspringer - Profil | Ne 21.6.2015 11:44:55

nofish >> Fotky jsou oukej.-) Je to barva vodní plochy z leteckého pohledu, což jsi nepochopil.(není tam kachna na hladině, tak jsi to nepoznal.-))) Chtěl jsem sem dát něco podobného, sven mě předběhl.

NR.P. - Profil | Ne 21.6.2015 11:43:22

nofish >> vidíš a nám na škole říkali že lín je ideální doplňková ryba ke kaprovi, normálně ho ke kaprovi nasazujeme a není problém ho dochovat, největší zhouba je pro něj sumec, ten ho dokáže zredukovat skoro na nulu

Nfotojakes - Profil | Ne 21.6.2015 11:40:39

nofish >> řekl bych, že to je zabarvení vody z leteckých snímků :-)

NMilda - Profil | Ne 21.6.2015 11:28:59

nofish >> U nás to tak je, jak popisuješ.Vysazuje se lín a myslím že ne úplně nejméně(tuším 1000Ks,ale přesně si nepamatuji) a nejsou to ti úplně malí,ale takoví 20-30cm.Do pár týdnů zmizí.Ono taky když se vysadí na tolik línů 500ks sumce na malé vody skoro bez vegetace,tak moc šancí nemají(a z rybářů ho taky málokdo pustí,když má míru).
Opravdu to nevidím moc rád,když se sumec cpe do malých rybníčků ap.
Jenomže je jakýsi zarybňovací plán a ten se musí plnit..To je možná další kámen úrazu,že se ryby vysazují podle nějakého plánu 10.let dopředu,aniž se zohlední aktuální stav(předpokládaný) obsádky a třeba nějaký úhyn či přemnožení nějakého druhu.Prostě se jede furt stejně.
Tady by měl mít hospodář(či výbor) podle mě nějaké větší pravomoce tohle ovlivnit dle aktuální situace.
Každopádně absence vegetace ve vodě a u břehů není pro líny dobrá kombinace a tak to bohužel u nás na většině vod je..

NMilda - Profil | Ne 21.6.2015 11:19:47

splávkař >> Jeden kolega z práce patří mezi ty,kteří líny coby nástražní rybu používají na sumce.Loni ani letos nesehnali líny v několika rybochovných zařízeních,a to už je sháněli dubnu.Prý nejsou a letos už nebudou.
Kdysi jsem je sháněl na vlastní triko taky a chtěl je nasadit do jedné vody,ale nebyli v sádkách k mání.
Možná je to u vás jinak,ale tady rozhodně všude a celoročné k mání nejsou.

NPavel F. - Profil | Ne 21.6.2015 10:33:18

Je mi sice 21let, ale s tím to musím souhlasit.. když jsem začínal chytat, chytám od svých 6 let.. po boku dědy.. když jsem pak chodil sám, líny jsem takřka chytal pořád, ale v posledních letech to s braním línů šlo prudce dolů.. A i kdyby jich bylo hafo, tuhle krásnou rybu bych jako nástrahu nikdy nedal !!! Nedávno se mi ale konečně po letech povedlo líní miminko :)) A jak v článku zaznělo " pokud nebudeme pouštět, nebudeme chytat " !!!!