Diskuse k článku: Jak být úspěšný s krmítky method feeder?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 21.3.2015

RK - Profil | Po 23.3.2015 11:13:05

Já furt nechápu, proč se bráníte tomu, že method krmítko je srkačka jak vyšitá.
Prostě to tak je a basta. Určitě je bezpečná, ohleduplná k rybám, nikdy se nepoloží na dno lícem atd. No a co jako. Vždyť si tady každej šikulka snaží vyrobit něco podobného svépomocí. A může to být třeba klasické krmítko s olověnýmí žebry, které bude mít ještě vloženou zátěž, nebo a nebo.
Prostě mraky možností. A vždy to bude srkačka, ať tam vložíte gumu, nebo ne, ať budete namačkávat rozmočený peletky rukou nebo si budete hrát s bábovičkama. Co je společný jmenovatel=velmi krátký návazec. Na mě to působí, jako když se lovící na method stydí, že chytají nefér a kopou kolem sebe, že teda tohle žádná srkačka není. Bavit se s nima na živo, tak asi budou z rozhořčení zadrhávat v řeči. Ale ruku na srdce, je to trošku nefér vůči těm rybám, ale účel světí prostředky a jelikož feeder je přizpůsobivá disciplína, tak je potřeba být flexibilní i co se správné terminologie rybolovné techniky týká a být připraven na kritiku ze strany ,,zasekávajících" rybářů.
Ale vážně, je to prostě ohromně efektivní, povolená technika, která toho od rybáře moc nevyžaduje.A to mnoha rybářům vyhovuje. Tak se chytá ušlechtile na srkajdu jménem method, ale bez rozčilování prosím, karty jsou rozdány a kostky vrženy. Každej, kdo chvíli chytá, tak má jasno a netřeba se rozčilovat. A jestliže bude v časopisu Rybářství pěkná ryba na fotografii a pod ní - chyceno na method- , tak nikdo nikoho odsuzovat nebude a trofej bude platná.............tak to prostě je

unudle - Profil | Čt 26.3.2015 14:10:20

babáč >> Tvoje starosti na moji hlavu.

RK - Profil | Čt 26.3.2015 10:33:34

VimbaVimba >> Hrozná srkačka znamená, že na krmítko je napevno navázán návazec s háčkem, nebo i dva. Princip je v tom, že ryba nasává krmení v krmítku, po nasátí se vrací do vodorovné polohy(nebo jenom maličko popojede) a v tu chvíli se háček zapíchne do spodní části tlamky o váhu krmítka.Při delším návazci je tento princip pryč a nemůžeme už hovořit o srkačce.Prostě kapr nasaje, zvedne se a pak zase třeba vyfoukne. Může mu vadit silná pletenka, nebo silon, nebo háček atd.
Jestliže se utrhne celé krmítko, tak ryba vláčí toto krmítko a asi víme, jak to může dopadnout. Mohu si tuto srkačku ale udělat průběžnou z jakéhokoliv krmítka nebo method krmítka a princip i úspěšnost je úplně stejná. To proto, protože v úhlu cca 90stupňů,kterým probíhá vlasec z krmítka ven při záběru, je dostatečná síla , aby se ostrý háček zapíchl do spodní části tlamky ryby o váhu krmítka. Je důležité, mít krátký návazec(nejlepší jsou různé druhy pletenek), neboť ryba nemá šanci po nasátí a i nepatrném pohybu nástrahu s háčkem ,,vyfouknout" protože už visí.
Píšeš, že se ti nedaří zaseknout záběry. U dobře udělané srkačky(methodu) v podstatě zásek odpadá.Samozřejmě, že se člověk lekne, když mu prut ,,cestuje" do vody a reflexivně popadne prut a sekne. V podstatě je to ale zbytečné.Při chytání klasickými pruty se používá baitruner, nebo se musí povolit brzda, protože záběry od kaprů jsou vždy jízda. U feederu je to ,,hokejka" , která může přejít do cestování prutu do vody(takže povolená brzda je dobrá).Je zajímavé, že při chytání s čihátky či swingery, je záběr od kaprů vždy jízda(bavíme se o teplém období, v zimě je vše jinak). U feederu to tak nutně být nemusí. Myslím si, že jak kapr při chytání s čihátky narazí na pevný odpor, tak vyrazí jak torpédo. U feederu má pořád jakoby ,,vůli" , tak nezačne tak rychle jančit. Toto je můj subjektivní názor, proč se to tak děje. K síle(průměru) návazce: zde jak psal MM, určitě nedávat nic jemného, je to zbytečné. Lepší jsou pletenky, protože silnější průměry vlasců jsou oproti měkkým pletenkám jako drát. Tím ,že ryba po nasátí v podstatě okamžitě visí, tak nemá čas nic zkoumat a odhalovat nebezpečí, či ochutnávat nástrahu.To co ryba primárně ochutnává a žere je návnada..........

Martin M. - Profil | St 25.3.2015 11:09:00

A mozna jeste jeden podnet k zamysleni - v tomhle videu ucinkuje obrovska osobnost anglicke plavane - Bob Nudd. Ukazuje "method feeder" v podobe, v jake se chytaval v Anglii v roce 2003 a jak my zname nasi "srkacku" (umeli bysme to jeste zdokonalit). Proc tak anglani dnes uz nechytaji? Protoze cca ve stejnou dobu se zacaly objevovat placata method krmitka, ktera puvodni verzi vytlacila od vody a z trhu.

Petr75 - Profil | Út 24.3.2015 9:11:15

helljir >> Ať se na mě nikdo nezlobí, ale ty jsi pařez, který neocení žádný článek, žádné video, protože ty jsi hvězda nad kterou není!!!! Montuj si srkačky kam chceš, z čeho chceš, ale nevysiluj lidi jako je Martin, nebo Milan, kteří něco na rozdíl od tebe dokázali v rybařině a chtějí třeba začínajícím pomoc, nebo poradit...

RK - Profil | Po 23.3.2015 12:25:39

Jarda Š. >> Jinak srkačka je nefér- právě už z principu. Protože se vytrácí potřeba reflexu, čtení záběru-potažmo tedy to, co dělá rybařinu rybařinou-feeder feederem. Tedy zábava. Protože si myslím, že když to bude brát na method, tak tahat oběšeného cejna za cejnem , nemůže nikoho dlouho bavit. Ale možná se pletu a potom jsem naše srkačkáře(methoďáky) počertech ,,podcenil" v tom, co je baví a uspokojuje na rybaření....:-(

babáč - Profil | Čt 26.3.2015 12:36:31

Fishky,nespletl sis web? Obdivuješ takového........,který si každý den vezme ty svoje dva kapry.Na co je má,narve je do mrazáku,nebo je prodá,nebo co?Ony totiž ty ryby tady nejsou od toho,abychom je zbytečně vybíjeli a nejsou tady ani pro naši zábavu.A když už jsme si my tu zábavu udělali,tak bychom se podle toho měli chovat.Divím se , že ještě nevyšla novela zákona o přisvojování ryb.

Martin M. - Profil | Čt 26.3.2015 10:47:40

RK >> jeden by si po precteni teto zpravy rekl, jak to, ze nechytame na nic jineho a to celorocne a vsude :-)

Martin M. - Profil | Čt 26.3.2015 0:28:54

VimbaVimba >> u kratkeho navazce totiz na prumeru skoro nezalezi a je tedy zbytecne riskovat utrzeni tenkeho, kdyz tim nic neziskas. Cim delsi navazec, tim ma ryba vice casu "premyslet", jestli je vsechno v poradku.

Martin M. - Profil | St 25.3.2015 10:56:34

RK >> kdybych ten duvod presne znal, tak by mi netrvalo 3 roky se k method feederu dokopat a taky bych vam to ted 5 let netajil :-) Podle mne to opravdu neni jen o tvaru krmitka, ale o celem stylu lovu. Napr. se srkackou jsem nikdy nechytal s nastrahou pod hackem, nedokazal jsem udelat idealne rozpadave krmeni, ktere by na olovenem krmitku spravne drzelo, zaroven jsem tam toho krmeni daval az moc a zaber prichazel pozdeji, uplne jine navnadove smesi a mekcene peletky, moznost pouzit menci hacky diky mensimu krmitku a zdolavani bez navnady v krmitku, nahazovani do jednoho mista... On stejne "method feeer" neni nazev pro krmitko, ale pro cely styl lovu. Podle mne s tim, "co tu uz bylo", to ma jen velmi malo spolecneho.

Fishky - Profil | Út 24.3.2015 12:20:34

Jarda Š. >> Kapraři taky nechytají na granule, chytají na pelety, obdobně jako feeder s methodem je něco víc než srkačka :) chytali na to už naši dědové, jen angláni tomu vzali funkčnost a proměnili to v komerci. Obyčejný krmelec na háček nikdy nepadne, jak by mohl? Háček s nástrahou by musel být těžší jak olovo s futrem - aby ho při propadávání sloupcem předběhl, stejně tak staří mazáci dávají na háček malou pufinu, foukačku či polyš, aby kapr malé sousto náhodně srknul. Boilies nešlukne kapr náhodně, z tohoto pohledu je ta myšlenka "jiná". Neřekl bych chybná, ale ne tak dokonalá jako srkačka, která je chca nechca vymakaná mnohem víc - ostatně zdokonalovali ji místři :)

zdevac - Profil | Po 23.3.2015 12:04:12

Jarda Š. >>

Asi by to chtělo definovat, co to opravdu srkačka je. V klasickém pojetí máš asi pravdu, je to prasárna. Ale co třeba pojetí bezpečné montáže, kde použiješ dva obratlíky, jeden nad krmítkem, jeden pod krmítkem, ale buď navážeš jen ten spodní, nebo protáhneš krmítkem zpět a navážeš jen ten horní? Máš z toho pak více méně průběžnou montáž, kdy máš na návazcích jednu nástrahu na úrovni krmítka a druhou jako klasiku u průběžné montáže a můžeš se rozhodnout, zda ji připlácneš na krmítko, nebo ne. K tomu mám háčky bez protihrotů, takže v případě utržení kdekoliv zbude rybě jen kousek vlasce s háčkem bez protihrotu. A z 99 % ryby pouštím zpět takže ani ti masaří neplatí. Letos jsem si nechal jednoho kapra 50 a to ještě jen kvůli nadávající manželce, že do toho cpeme prachy a ryba nikde.

A k tomu srovnání feederu a srkačky - za mých mladých let feeder nebyl, takže jsem ho poznal velmi nedávno. A můj provotní dojem byl, že se jedná prakticky jen o druh srkačky. Nahodím krmítko plné návnady a k němu háček. Určité výhody to pravděpodobně má, asi zejména na tekoucí vodě? Ale jinak to považuji principielně za úplně jedno, zda někdo chytá na srkačku nebo feeder. Nebo zda uděklá hromádku do PVA, to je to samé, jen v jiné formě. Když to nějaká ryba vezme, je úplně jedno, co je to za montáž, jakmile nasaje háček a ten se zachytí, jde to do brzdy, jiná možnost ani není. Nedávno jsme chytali večer, po 20:00 už vidět není, světýlka jsme neměli, ale je to jedno. Prostě jsme nahodili, napli vlasec, povolili brzdu a hotovo. Když začala vrčet brzda, tak jsme to jednoduše vytáhli i s kaprem na konci. Ani to nebyla srkačka, ale něco obyč, asi průběžka.

A jemné záběry na feederovém prutu? Co na rybníce nebo stojaté vodě vidíš jiného, než já s policajtem? Citlivost a přesnost bych označil za shodné.

Na řeku na větší ryby je feeder asi nejvhodnější, ale nevím, zda normální montáž s krmítkem a těžším policajtem (analogie tvrdší špičky), nesplní účel stejně.

Nijak feeder nehaním, ale nic světoborného, kromě toho, že to zní cool (mnohokrát jsem slyšel hrdé a chlubivé chytám Method feeder, žrádlo na Method...) na tom nic extra nevidím. Od února mám docházku skoro každý den, chytá u nás lidím opravdu hodně, jeden na rohlík, jeden na červy, jiný kuku... spousta montáží a technik. Ale že by někdo byl úspěšnější, než jiní? To není. Když to ryba najde, vezme to na feeder stejně jako na balaton. A když to nenajde, je jedno, co tam máš :-)

tuzemak - Profil | Ne 22.3.2015 16:37:17

helljir >> bych teda u nás nepozoroval,že by kapři šlukly i krmítko.o)))

Martin M. - Profil | Ne 22.3.2015 13:21:42

xBakx >> ano muze to prasknout, proto se pred koncem letu dava prut spickou nahoru a po vymotani vlasce na klip muzes prutem letici raketu nebo krmitko dobrzdit pohybem prutu vpred a takej diky jeho ohebnosti. Koukni na videa na MRKu o lovu na feeder a zameruj se na drzeni a pohyby prutu v posledni fazi nahozeni, tesne nez dopadne krmitko na vodu. Pokud budes strnule drzet prut spickou dopredu, tak to samozrejme urves.

tucnak11 - Profil | Ne 22.3.2015 12:55:21

Na Method chytam intenzyvně 2 rokem,mimo řeku,je to prome nej chytačka co se jedna Kapru,Linu a Cejnu.Navazce použivam jen s pletenki do 7 cm,nastrahy 60 % plovoucy,většinou Bolie 8-10 mm a peletki stejna velkost samozžejme i kuka.Krasny članek dik p Tychler

Martin M. - Profil | Ne 22.3.2015 11:15:16

helljir >> a hruska je vlastne jen takove sisatejsi jabko. Rozdilu tam je mnoho a predevsim ucinnost pro rybare a bezpecnost pro rybu jsou uplne nekde jinde. Method neni jen krmitko a navazec, ale cely styl lovu, s kterym jsem na srkacku nikoho chytat nevidel. Napr. aby si nekdo se srkackou namichal mekcene pelety, dal peletku do gumicky pod hacek, mel zaklipovanou vzdalenost a prehazoval po 5 minutach.