Jak být úspěšný s krmítky method feeder?

- Milan Tychler

Lov s krmítky typu method feeder je velmi úspěšný, o tom není pochyb, ale pokud chcete dosahovat ještě větších úspěchů, nestačí jen tak naplnit krmítko a prostě ho někam nahodit, jak se velmi často děje. To se pak na úspěšnosti velkou měrou podílí také náhoda a štěstěna, která je, jak všichni víme, velmi vrtkavá. Proto nenechávejte nic náhodě a účastněte se svými rozhodnutími na lovu více než dosud a uvidíte, že vaše úspěšnost a také rybářské sebevědomí ještě více stoupnou. Možná už některá z pravidel úspěšného lovu s method krmítky používáte, a když k nim přidáte ještě další, může to pomoct nastartovat vaši další novou etapu tohoto lovu. Zde tedy několik zásad úspěšného lovu:


Vyzkoušejte různé typy krmítek

1.

Krmítky typu method feeder se dá lovit v jakékoli vzdálenosti, ale primárně jsou určena spíše k lovu ve vzdálenostech krátkých. Tam se nejvíc projevuje jejich síla. Je to hlavně proto, že při lovu v krátkých vzdálenostech můžete lovit a nahazovat mnohem přesněji a posadit tak krmítko vždycky přímo na rozkrmený vnadicí koberec. Nesoustřeďte se proto jen na lov v dálce, ale zkoušejte i jiná loviště.

2.

Stejně jako u všech rybolovných technik i zde je důležité správně zvolit místo lovu. Pokud prostě jen tak nahodíte před sebe, je to spíš otázka náhody než nějakého cíleného lovu. Samozřejmě se i tak můžete dočkat záběru, ale proč si více nepomoct? Zkuste se víc zaměřit na lov v blízkosti vlastního nebo i protějšího břehu, pokud to není příliš daleko, a také okolo ostrovů a u různých překážek. Tady všude se zdržují ryby a vedou tu také rybí cesty. Pokud jim na takových místech, a ne jen na holých pláních, budete předkládat nástrahu, záběrů znatelně přibude.


Hledejte zajímavá místa

3.

Nebojte se při lovu na krátké vzdálenosti používat malý prak. Ideální je ten, který se používá ke střílení červů. Stejně dobře jako na červy se hodí na střílení drobného partiklu jako kukuřice nebo menších pelet. Pravidelné přidávání těchto částeček na loviště vzbuzuje v rybách velkou žravost a soupeřivost. Už jen hluk dopadajícího krmení na hladinu je láká i z velké dálky a na lovišti tak vzniká ten správný rej, který přináší více záběrů a zároveň udržíte ryby déle na lovišti.


Přistřelujte návnady prakem

4.

I při lovu na krátkou vzdálenost používejte značku na vlasci kvůli přesnému nahazování. Na volné vodě se vzdálenost skutečně špatně odhaduje a metr sem nebo tam opravdu nepoznáte. Přitom přesnost je při tomto lovu velmi důležitá. Nástrahu je třeba za všech okolností držet v centru všeho dění. Jen tak dosáhnete většího množství záběrů a o to tady jde. Pokud chcete cíleně lovit větší ryby, je lepší lovit na okraji krmeného místa, ovšem i na to se budete lépe trefovat se značkou na vlasci.


Vlasec si kvůli maximální přesnosti označte

5.

Nepoužívejte stále stejné nástrahy a stejnou vnadicí směs. Pokuste se více experimentovat a vytěžte z nabízených chutí, vůní a také barev co možná nejvíce. Používejte kontrastní barevné kombinace. Světlé krmení a tmavá nástraha, nebo naopak tmavé krmení a světlá nástraha jsou pro ryby mnohem zajímavější a provokují je k bližšímu prozkoumání mnohem víc než cokoli jiného. Nebojte se použít do krmítka nevšední a dráždivé vůně a chutě. Nevyhýbejte se zapáchajícím rybím a podobným moučkám. Jde jen o malé porce, které tak mohou být hodně výrazné, a hlavně pro větší ryby může být takové krmítko opravdu zajímavé. Zkuste mimo klasickou kukuřici i malé pelety a miniboilie a ani v tomto případě se nevyhýbejte různým atraktantům, které vůni a chuť nástrahy opravdu zvýrazní.


Zkoušejte miniboilie a pelety

6.

Používejte v kombinaci s krmítky typu method feeder jen opravdu krátké návazce: 4–7 cm a dost. Smyslem tohoto lovu je předložit nástrahu co nejblíž malé voňavé hromádky krmení. Krmítko má upozornit na vaši nástrahu, a ta proto nemůže ležet daleko od krmítka. Ideálně leží nástraha přímo v hromádce krmení. Krátký návazec také zabezpečí to, že při nastražení nástrahy mimo háček na vlasový přívěs krmítko svou hmotností přidrží háček v pysku ryby, takže proměníte mnohem větší procento záběrů.


Používejte krátké návazce

7.

Nebojte se používat plovoucí nástrahy. Jsou dny, kdy je nástraha vznášející se jen maličký kousíček nad krmítkem pro ryby mnohem zajímavější než cokoli jiného. Používejte nástrahy, které plavou samy o sobě nebo je prostě kouskem nějaké vzplývavé hmoty nadlehčete.


Zkuste své nástrahy nadlehčit

8.

Klasikou k plnění krmítek typu method feeder jsou různé vlhčené vnadicí směsi. Zkuste je občas nahradit připravenými měkkými peletami. Když lovíte v krátkých vzdálenostech a podpoříte své krmení dalšími drobnými dávkami malým prakem, jedná se o skutečnou zbraň na kapry všech velikostí. Správně připravené pelety jsou pro kapry, ale nejen pro ně, nýbrž i pro velké cejny a líny skutečnou pochoutkou, kterou si nenechají ujít. S některými peletami je potíž, ale pokuste se první nezdary překonat a výsledek se brzy dostaví.


Zkuste do krmítka pelety

9.

Lov s method krmítky je feederový lov a jako takový by měl být už ze zásady více „akční“ než klasická položená. Buďte proto aktivní a nenechávejte krmítko ležet na dně nekonečně dlouho. Nahazujte každých pět až sedm minut. Když se nic nestane, alespoň si pomalu budujete krmné místo, které po nějaké době ryby zaujme, a pak se dočkáte i prvních záběrů. Nemusí to být pravidlo, ale často to tak funguje.

10.

Při lovu nespoléhejte pouze na moc krmítka, ale zkuste nejdříve vybudovat klasickým větším krmítkem, prakem či malou raketou vnadicí koberec a teprve na něm pak nabízejte své krmítko naplněné exkluzivní směsí a skvělou nástrahu. Je to varianta jak všechno urychlit a dát do pohybu. Je to jedna z mnoha variant jak s krmítky typu method feeder lovit.


Vytvořte pomocí rakety vnadicí koberec

11.

Nepoužívejte zbytečně velké nástrahy. Kapr, který není právě při chuti a jen nasává drobečky a zkoumá okolí krmítka, mnohem pravděpodobněji nasaje malou nástrahu než velkou, a to i ten největší kapr z největších. Při lovu s method krmítky mají mnohem větší šanci na úspěch nástrahy malé než velké. Používejte proto také raději menší háčky, ale z pevného drátu.

12.

Nepoužívejte zbytečně tenké návazce. Feeder je sice jemná technika, ale ve spojení s method krmítky a tenkými návazci hodně ryb ztratíte. Klidně používejte na krátké návazce vlasce o průměru 0,20–0,22 mm. Zvláště když umístíte nástrahu mimo háček, postrádají tenoučké návazce smysl. Můžete vyzkoušet i tenčí splétané materiály, zvlášť pokud používáte nastražení mimo háček.

13.

Zkoušejte kombinovat nástrahy a nebojte se například připíchnout k zrnku kukuřice jednoho masného červa. V době slabého braní dokáže drobná pohybující se nástraha doslova zázraky. Žluté zrnko kukuřice s jedním červeným masným červem nemůže zůstat nepovšimnuto, ale nebraňte se jakýmkoli kombinacím a variantám. Často je to právě jen a jen otázkou zkoušení.


Používejte kombinované nástrahy

14.

Pokud ryby berou, lovte jen s jedním prutem. Můžete se tak víc soustředit a zaseknete i záběry, které by vám jinak unikly. Nestane se vám ani to, že vám větší ryba zamotá oba pruty dohromady, takže pak místo toho, abyste lovili, věnujete se převazování prutů. Větší soustředěnost vám přinese více úlovků než deset nahozených prutů. Když budete mít připravený druhý prut v záloze, nic se nestane, ale na lovišti mějte nahozený jen jeden. Pokud chcete použít pruty dva, dělejte to jen tehdy, pokud používáte selektivnější nástrahy a pokud nejsou pruty nahozeny příliš blízko sebe.

15.

Zaseknete-li rybu na lovišti blízko břehu, nesnažte se ji zdolávat na tomtéž místě. Nechejte ji poodjet stranou a pak ji v klidu zdolejte. Čím méně budete rušit ryby na lovišti, tím lépe. Během zdolávání a nebo ve chvíli, kdy už máte rybu v podběráku, přistřelte prakem na loviště pár volných návnad. To ryby zase uklidní a budou dál žrát.


Vyberte vhodný typ krmítka a zkuste lovit i dál od břehu

16.

Zkoušejte nové typy krmítek, protože ač vypadají všechny velmi podobně, jejich vlastnosti se mohou lišit.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (105 reakcí)

Přečteno: 28 875x
Průměrná známka: 1.16