Nahazování levou nebo pravou?

Ahoj, minulé jaro jsem se vrátil po deseti letech k rybaření a hlavně k plavačce.Od mala jsem levák a právě v mládí jsem se naučil nahazovat levou.Nevím čím to je,pravděpodobně polohou kličky na navi (v základu pro praváky),ale po nahození levou rukou automaticky přendám prut do pravé následně zasekávám pravou a veškeré ostatní záležitosti týkající se prutu dělám jako pravák (odhoz i dělda). A s tím je spojeno mnoho komplikací.rozložení věcí, umístění deštníku atd atd... teď už mi to nedalo a rozhodl jsem se tenhle nešvar provždy rozseknout.Nahazování pravou je dost neohrabané,nepřesné a jediné co si procvičuju je rozmotávání a montáž udice.Měli jste někdy někdo podobný problém?
Autor diskuse: Stillovy - Profil , 5.6.2014 plavaná - techniky lovu

Muškáč - Profil | St 29.7.2015 22:53:14

jedině pravou

splavek - Profil | So 7.6.2014 9:56:55

drvoštěp >> Zrovna letos jsme v práci na školení motorové pily-křovinořezy, řešili jestli se dělají pily pro leváky. Pan školitel nám řekl, že jo, ale je to velmi drahá záležitost, takže pro leváka je lepší vzít pilu do pravé. Já kdybych vzal pilu obráceně,tak sám sebe přeříznu vejpůl. Tedy nejsem profi pilař, ale v práci sní občas dělám a domů zase dřevo na topení.

Jinak mám kamaráda, ten je přeučený levák na praváka, píše pravou, příbor drží jako pravák, ale jak už tu někdo psal, tak nářadí, nástroje a jiné pracovní pomůcky levá. Jednou mi řekl, že kdyby vzal šroubovák do pravé, tak by si asi vypíchnul oko.

salfi - Profil | Čt 5.6.2014 22:30:10

Ja jsem taky levak. Pisu levou, fotbal hraju levou, honim si ho levou. Ale na kytaru hraju jako pravak, nim jako pravak a prut jsem poprvy vzal taky do pravy a uz mi to zustalo. Dilensky naradi ale zasadne do leve, to bych si jinak ublizil.

Juraj - Profil | Čt 5.6.2014 21:49:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stillovy - >> Ahoj. Jsem taky levák. Začínal jsem s Rexíkem a ten měl prostě kličku vlevo a tečka. Když jsem si ve dvanácti vymodlil k vánocům Shakespeare Omni, kde šla klička přehodit, zkusil jsem to a přestože jsem před tím čtyři roky chytal s prutem v pravé ruce, okamžitě mi přišlo, zejména nahazování lepší. Dnes chytám výhradně s prutem v levé ruce. Výsledkem je, že teď nahazuju mizerně i levou. :-)
Ne. Je to na tobě. Podle mě je jednodušší naučit se ostatní manipulaci s prutem v levé, než překopat nahazování. Je to ale jen na tobě. Každému vyhovuje něco jiného.

Sven - Profil | Čt 5.6.2014 21:40:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jak píše Iceman: zkusit, vytrvat a šikovnost se dostaví...
Jsem sice pravák ale už několikrát se stalo, že to pravou rukou nešlo.
Naposled, když mě celou jednu sezónu, trápil tenisový loket. Tak jsem prostě přendal kličky navijáků, házel levou a točil pravou. Po pár vycházkách ti to ani nepřijde.
Znal jsem leváka, který to vyřešil tak, že prutem vláčel s očky nahoru a navijákem točil opačně.
A také to šlo.
Před časem napsal Ivo Sláma reportáž o rybáři, který přišel o obě ruce a přesto to nevzdal a chytal dál..... Člověk si jen musí umět vyhovět.

hraji - Profil | Čt 5.6.2014 21:08:07

Jsem levák, dokonce i levý, ale od začátku jsem prut držel v pravé ruce, možná protože jsem vyrostl na pstruhovce a přívlač byla na denním pořádku. Přendávat prut po nahození bylo nepříjemné, klička byla na navijáku na levou ruku. A tak mi to zůstalo.
Dnes bych považoval za naprosto nepřirozené chtít nahazovat levou rukou.

Ledňáček (Iceman) - Profil | Čt 5.6.2014 20:20:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, měl jsem to naprosto stejně, když jsem začínal, tak tu nebyly navijáky s možností přehození kličky a tak jako levák jsem také nahazoval levou a hned přendaval do pravé, abych mohl navíjet. Zvlášť u vláčky to byl vopruz. Před lety jsem se naštval a začal jsem vše dělat levou. Dnes už to ani nevnímám, "šikovnost" se do ruky dostala rychle.
Takže doporučuji to zkusit a vytrvat.