Jsou rybářské závody legální?

Diskuse ke článku Jsou rybářské závody legální? z blogu smudla.mrk.cz

Autor diskuse: šmudla007 - Profil , 27.3.2014
7 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NAnýzový dědek - Profil | Po 12.5.2014 19:49:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla007 - >> Šmudlíku, z čehopak jsi vycházel - kde jsou prameny nebo nějaký odkaz na pořádání závodů na svazových vodách tak jak je popisuješ?
Toto je z dotazů na toto téma - okopírováno ze stránek ČRS.
Dotaz: Jakým způsobem je udělována vyjímka ze zákona o rybářství a prováděcí vyhlášky pro pořádání závodů (problematika vyhrazování míst k lovu, ponechání podměrečných ryb, doby hájení a množství ponechaných ryb).
Odpověď: Zákon o rybářství neupravuje možnost výjimky ze stanovených pravidel lovu ryb za účelem pořádání rybářských závodů. Nezmocňuje ani prováděcí vyhlášku k takovému opatření, takže ani podle vyhlášky č. 197/2004 Sb. se žádné výjimky za uvedeným účelem udělovat nemohou. On je totiž ani nemá kdo udělovat, protože takovou pravomoc zákon ani vyhláška žádnému orgánu nesvěřují. Takže obecně lze říci, že i při pořádání rybářských závodů se musí dodržovat všechny předpisy, které na daném revíru platí. Může být nastolena pouze otázka, zda může uživatel revíru v rámci tzv. bližších podmínek výkonu rybářského práva (BPVRP) ve smyslu ust. § 13 odst. 9 zákona o rybářství takové výjiímky stanovit. Předně je třeba upozornit na to, že takové BPVRP musí být uvedeny v povolence k lovu, tedy nelze je ad hoc vyhlásit jen pro konání závodu. Dále pak zastávám důsledně názor, že pomocí BPVRP nesmí uživatel revíru zasahovat do pravomoci orgánů, které mohou určité výjimky povolovat, jinými slovy uživateli rybářského revíru není dána pravomoc stanovovat výjimky ze zákonné úpravy výkonu rybářského práva, ale je mu pouze umožněno stanovit bližší podmínky výkonu rybářského práva na jeho revíru. Bližší podmínka není výjimka! Výjimky tedy může povolovat Ministerstvo zemědělství a to ze zákazu používání prostředků výbušných, otravných nebo omamných, dále pak na revírech, na nichž povoluje výkon rybářského práva výjimky ze zákazu používání bodců, udic bez prutů, vidlic, rozsošek, střílení ryb, tlučení ryb, chytání na šňůry, do rukou, do ok, lovu pod ledem, dále ze zákazu lovu vybraných druhů ryb v době jejich hájení, vybraných druhů ryb, které nedeosáhly nejmenší lovné míry, dále ze stanovených denních dob lovu a ze stanovených rybolovných metod. Krajský úřad pak může povolovat výjimky z výše uvedených zákazů a to na revírech, na nichž povoluje výkon rybářského práva. Domnívám se, že pokud pořadatel závodu vyhlásí podmínky přísnější, než stanoví zákon a vyhláška, tedy např. lov ryb na plavanou pouze na jeden prut, omezení druhů nástrah, lov na háčky bez protihrotu apod., nedostává se tím do rozporu s předpisy. V opačném případě však ano, takže ponechání si podměrečných ryb, nebo většího než povoleného množství ryb, porušení doby hájení apod., ale i vyhrazení místa k lovu (zakazuje to § 14 odst. 4 věta první vyhl. č. 197/2004 Sb.) je i v případě pořádání závodů porušením předpisů. Zajistí-li si uživatel revíru jako pořadatel závodu potřebnou výjimku od příslušného rybářského orgánu, pak je samozřejmě zcela na odpovědnosti tohoto správního orgánu, zda vydal výjimku v souladu s obecně závaznými předpisy či nikoliv. To už rybáře zajímat nemusí.
Odpovídal: JUDr. Alexander Šíma

NSiven Polní - Profil | Pá 16.5.2014 9:26:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

VimbaVimba >> Mrkni na plavačkářské závody - to je fakt výživa. Pak je super, jak se všude ve vodě i po břehu válí udušené, zpola odšupené oukleje a plotky. Nevadí mi to už tolik jako dřív, neboť jsem zjistil jistý přínos, který by taková prasárna mohla znamenat pro můj způsob lovu na regulací znásilněné řece, ale z principu je to množstevní sakování dost barbarské. A zahalovat tohle (ostatně jakékoli rybaření) do sportovního hávu mi připadá nemístné. Bohužel je to spíš můj problém, často svádím osobně i vnitřní boj ohledně lovu s vědomím, že budu ryby pouštět (trošku to totiž zavání plánovanou zvrhlostí). Spousta lidí se musí jaksi stádně realizovat (pokud se zrovna hromadně nefandí hokeji, tak budou hromadně lítat oukleje do saku) a být jinými hodnocena. Jisté malé a bezvýznamné plus ovšem u mne mají v diskuzi již zmínění závodníci, kteří se k rybám alespoň snaží chovat šetrně.
Možná mně závody nic nepřináší, neboť mi nic neříkají ani výsledky fotbalu či výśe zmíněného hokeje - jsem tedy neskákající úchyl a tudíž nejsem ani Čech - můj názor tedy zmizí v propadlišti dějin.
Už v Byzanci se ale navzájem vraždili fanoušci vozatajských závodů, takže tato potřeba soutěžit a vymezovat se asi bude věčná a neodnaučitelná. Každopádně to bude jako se vším - jakákoli nestřídmost, megalomanie a umanutost je člověku i jeho okolí spíš ke škodě a člověk by měl alespoň občas o svém chování přemýšlet. Máslo na hlavě máme totiž všichni.

NZáplotnice Červená N - Profil | Čt 15.5.2014 11:11:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V dnešní době hi-tech měřících metod je ostudou závodníků, že jejich poměřování je založeno na primitivním převážení pytle trpících ryb. Do klacků, sedaček a jiných sračiček dají těžké peníze. Na ostatní kašlou. Velkoobjemové bagrování ryb s následným sakováním za účelem ukojení ega je prasárna nehodná člověka.

Nmessers - Profil | Po 12.5.2014 15:51:49

Nazdar šmudlo 007,ty závody,které se provozují na svazových vodách jsou ve většině případů naprosto legální.Povoluje je místní organizace,vybírá za to peníze a jako pořadatel si také v určitých typech závodu-vždy vyřídí potřebná povolení.Jestli máš na mysli nějaké hochy z Dobré plané u severního čehosi....tak tam se asi nějaké nelegální praktiky mohou vyskytnout.
Přínosem závodů ve většině případů,by mělo být soutěžní klání v rybařině,setkání přátel a známých na rybách,propagace rybařiny u mládeže a v neposlední řadě také přilepšení penězi,které se utrží a zmíněná organizace je využije třeba na podporu rybářského kroužku pro děti,nebo na úpravu okolí rybářského revíru...Například....Ono každý po svém.
Také se pořádají závody za účelem odlovení určitého přemnoženého druhu ryb na lokalitě..
Jinak mi ale spíš přijde,že sis to vlákno založil,aby sis měl s kým pokecat,nebo se dohadovat.
Přijde mi z těch pár vět,že o závodech nevíš vůbec nic....

NJarda Š. - Profil | Po 12.5.2014 15:50:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokud se závod koná v rybářském revíru, tak závodník musí mít pro daný revír platnou povolenku. (Koná-li se závod na vodě, která právně je rybníkem, pak jde o tzv. pověření k lovu ryb, které na rozdíl od povolenky nemusí být lovícímu vydáváno v písemné formě. Když se rybníkář dohodne s pořadatelem na podmínkách pořádání závodu, uděluje tím účastníkům závodu pověření k lovu ryb dle dohodnutých podmínek).

NEduard 2011 - Profil | Po 12.5.2014 14:55:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ty budeš asi fajný synek.

NPetr Havlíček - Profil | Pá 16.5.2014 9:50:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jinak se ještě trochu pokusím objasnit "neználkům", jak to při závodech LRU chodí.

Za prvé. Je povinnost (ve fídru) mít 4 metry dlouhý tunel. Ten tunel (vezírek) je z jemné tkaniny, kde nehrozí, že by v něm ryby zahákly za hřbetní, nebo jinou ploutev, jak to známe u klasických síťových vezírků. Ten tunel je ve vodě minimálně tři metry ponořený.
A teď se podívejte na výsledky valné většiny závodů. Nepočítal jsem to, ale tipuji, že průměrná váha ulovených ryb při závodě je na jednotlivce tak 2 - 4 kila (jsem optimista). To je v cejnech 6 - 7 ryb, kapři se při běžném závodě LRU chytnou jen velmi, velmi zřídka. V malých rybách je to o trochu více, ale zase ty váhy jsou menší.
Takže se v třímetrovém prostoru prohání z valné většiny (jsou výjimky) pár ryb. A že mají dostatek místa tomu věřte.
A když je závod, kde se nechá očekávat, že se bude chytat více je doporučeno mít tyto tunely dva.

Takže jediné, kdy dochází, že jsou ryby více namačkaní na sebe je při vážení. To trvá cca 30 - 60 vteřin a následně jsou puštěni zpět do vody.
Takže to je zhruba to trápení zvířat.

Řekl bych, že při jiných rybářských činnostech dostávají ryby na prdel daleko více. Např. chytání na živou rybku.

NSven - Profil | Čt 15.5.2014 12:03:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla007 >> Nejsou legální a tví oponenti, přestože zde kalí vodu, co jim síly stačí, si toho jsou velice dobře vědomi....


Zasedání sportovního odboru LRU – plavaná,
konaného dne 1. 2. 2014

Přítomni: Radek Zahrádka (předseda, StČ), Václav Louda (ZpČ), Martin Pokorný (SČ), Ing. David Kolařík (SMS), Jana Štiková (MěV Praha), Ing. Josef Kostka (JČ), Zbyněk Bačina (VČ), Ing. Jan Heidenreich (st. trenér žen), Libor Samlík (st. trenér mužů a kategorie U14), Petr Klásek (st. trenér kategorie U23), Jiří Toužimský (st. trenér kategorie U18), Ing. Jiří Hrazdil (žebříček závodníků), Roman Pokorný st. (asistent trenéra U23)
Oddělení sportu, mládeže a mezinárodní činnosti: Ing. Jana Zemánková
Omluveni: Miroslav Kolínek (MRS), Jiří Ouředníček (sekce feeder), Oldřich Miler (zástupce handicapovaných rybářů)
Program
1. Zahájení, kontrola zápisu z minulého jednání
2. Schválení termínového kalendáře 2014
3. Ligové soutěže 2014, soupisky týmů - schválení
4. Závodní a soutěžní řád 2014 - úpravy
5. Mezinárodní činnost 2014 – reprezentace
6. Různé, korespondence
7. Diskuze, závěr

1. Zahájení jednání
Jednání zahájil předseda odboru Radek Zahrádka přivítáním všech přítomných.
Minutou ticha byla uctěna památka Ing. Rudolfa Bayera, který zemřel náhle 27. 1. 2014 ve věku 60 let.
Proběhla kontrola zápisu z podzimního zasedání – úkoly splněny.

2. Schválení termínového kalendáře 2014

Termínový kalendář, konečná verze, byla členy odboru schválena a je zveřejněna na webu ČRS.
Termíny musí být schváleny také Radou ČRS (zařídí J. Zemánková dle doručených souhlasů uživatelů).

!!!!!!!!!!!!!!!!
Ing. Heidenreich – návrh, aby Ing. Miloš Urych prodiskutoval na Radě ČRS možnost podání žádosti na MZe o udělení výjimky ze zákona o rybářství, za účelem zlegalizování závodního rybolovu (sakování ryb, lovení podmírečných ryb, atd.). Konkrétní žádost připraví a zašle na oddělení sportu Ing. Heidenreich.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hlasování o podání návrhu: pro 8, proti 0, zdržel se 0 – návrh bude předán Ing. Urychovi

zdroj. http://www.rybsvaz.cz/?page=rada%2Fodd_sport_mladez​&lang=cz&fromIDS=&test=0&archiv=&archiv_uroven=&arc​hiv_vnoreni=&archiv_rok=&vnoreni=1&odd_sport_mladez​_menu_rok=&odd_sport_mladez_menu_uroven=3

NMISO* - Profil | St 14.5.2014 19:41:55

Zajda >> len sem. bavi ma to. hlavne ma bavi, ked narazim na niekoho komu chybaju argumenty ale je hrozne nasraty ;-))))

Nsplávkař - Profil | Po 12.5.2014 19:30:35

šmudla007 - >> Ty si nemůžeš vidět ani na špičku nosu když jsi tohle zplodil. Doporučuji se povznést nad pravidelný povyk některých MRK(nato)menů který jsi vlastně sepsal v článku a podívat se na věc s určitým nadhledem v širších souvislostech.

NTonyK - Profil | Po 12.5.2014 18:26:55

Je vidět, že absolutně nevíš o čem mluvíš. Nehodlám polemizovat s nesmysly, které v tvém článku uvádíš, ale mohu tě uklidnit, že i závodníky občas přijde RS zkontrolovat a kontrolu metru, peánu, zapsaného datumu revíru a toho, zda se s rybami zachází šetrně jsem již v průběhu závodu zažil.

Nunudle - Profil | Po 12.5.2014 15:12:51

Tvoje starosti na moji hlavu. Plno různých závodů se odehrává tak, že to odporuje předpisům. Třeba maratony ve městech se běhají po silnicích, po tramvajových kolejích v tunelech a auta a MHD tam nesmějí a tím tě omezují, nebo běhy v parcích, automobilové soutěže, jízda na kole po schodech a jistě toho bude daleko víc. Ve všech se porušují předpisy a přitom se to bere jako normální. Tak co prudíš proti rybářským závodům. Jsi asi nějakej šmudla.

NMISO* - Profil | Čt 5.6.2014 10:23:43

hraji >> ty si pre kazdu fotku co si kde pouzil na internete ziadal nejaky suhlas autora??? neblazni, ved zverejnene fotky su verejne. co raz das na web sa siri uplne volne. Alebo mas nejake autorske prava??? neprehanajte ludia s takymito kktinami.

NMrknato - Profil | Pá 16.5.2014 7:42:24

Petr Havlíček >> Zásadní zvrácenost je v tom, že někdo považuje lov za sport..... a lov si se sportem bohužel pletou i ti, co chtějí z nějakého osobního důvodu ryby chránit.

NPetr Havlíček - Profil | Čt 15.5.2014 20:09:16

elhierro >> hele s tvými názory ohledně hokeje jsem dost souhlasil a bylo vidět, že víš o čem píšeš, ale teď se chováš, jako bambula.
A to jenom proto, že ti tu pár lidí nechce dát za pravdu.
A ještě jsi u toho sprostý.
Kdyby byl sportovní rybolov týráním zvířat, byl by jistě ve spoustě zemí zakázán a to není. Ano v Německu se při některých závodech ryba nehází do saku a následně nepouští, ale rovnou se zabije. Je to taky řešení.

Nšmudla007 - Profil | Čt 15.5.2014 10:10:15

Můžete se prosím přestat bavit o hokeji fotbalistech sazce a jiných nerybářských subjektech?
Co to má společného s porušováním pravidel rybolovu při rybářských závodech?
Mají-li být rybářští závodníci vzorem pro dorůstající generaci, tak mají jít příkladem jak se chovat k rybám .. ne že bude závodník muškař v říjnu matlat dvaceticentimetrové pstruhy proto, že podmírová hájená ryba je bodovaná v pravidlech a nějakýho chytráka napadlo dělat závody na nevhodné vodě bez lovitelných ryb).

Ntomato - Profil | St 14.5.2014 19:10:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krásny článok... Zasa od nejakého mudrlanta, ktorý má na záchodových dverách napísané, že ryba je kámoš. A každý deň ráno po slabej káve sa na to pozerá.
Ja závodím. Porušujem všetky tieto Vaše výmysli. No a čo. Určite narobím s mojimi mikro háčikmi menej zla, ako bežný rybár. Privlastním si menej rýb ako bežný rybár a rozhodne prírode ubližujem menej ako bežný rybár. Ja si prírodu vážim a ona mi určite prepáči, keď si pár krát do roka zachytám závodne, že si pohoním to svoje ego a že sem tam skape belica. Zožere ju zubáč alebo iný dravec. Nezožral by tú, zožerie inú.
Keby ste sa starali radšej o iné veci, ktoré sú podstatnejšie.
Ale čo keby sme zakázali rybolov celkovo. Nebolo by to skvelé? Vody by prekvitali životom, neboli by plechovky od kukurice pri brehoch, zmizli by tie smradlavé rybárske predajne s rôznymi plastovýmu supre vychytávkami, ktoré sa vo vode asi nikdy nerozložia. Neexistovali by tieto blogy s neskutočne chytrými postrehmi a celá spoločnosť by napredovala obrovským tempom vpred.

Treba si všímať veci, čo sa robia vo veľkom a nie závody pár krát do roka... Pertekári nie sú tí, ktorí robia najväčšie zlo, robí to tá väčšina, ktorá sa tu nespomenula.

Sorry pán pisateľ, ale ten článok je iný hnoj...

Nelhierro - Profil | St 14.5.2014 17:54:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...... a za toto se dávají poháry, medaile. Gratulace a ať mi někdo povídá, že preferuje Chyť&pusť a že se k rybám chová ohleduplně. Jak asi je plotičce, která letí "tobogánem" a dopadne na další ryby volným pádem. Což takhle fláknout s každým závodníkem.

NMrknato - Profil | St 14.5.2014 17:15:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Anýzový dědek >> Anýzáku, zasejc perlíš. Velmi dobře jsi zde okopíroval stanovisko předsedy ČRS, že vyjímky pro "měření pinďourů" nelze dle platné legislativy povolovat, resp. nemá je kdo povolovat. Pan předseda jasně říká, že pokud někdo měco pohledně "měření pinďourů" povolí, je to na jeho triko a nemůže to být povoleno dle platné rybářské legislativy.

Shrnutí : svaz zavírá oči nad určitým typem porušení rybářské legislativy a jako předseda ČRS od toho dává jasně a veřejně ruce pryč.

NMISO* - Profil | St 14.5.2014 17:05:05

splávkař >> ryba je "superom"??? Ryba nie jeziadnym superom, ryba je obetou, koristou. Superom mozem nazvat niekoho alebo nieco co ma aspon trochu rovnocenne sance na uspech ako ja. Pre mna ryba v ziadnom pripade nie je super. Preco tuto tvoju logiku nezdielaju aj polovnici (myslivci)? Mohli by zver vystopovat, strelit uspavackou a po vyfoteni prebrat a pustit. Co ty na to? Nebola by to "sportovejsia" myslivost???

Nšmudla007 - Profil | St 14.5.2014 14:56:19

Fishky >> při CarpMaratonu Praha se kapři neumisťují do saku než přiběhne rozhodčí převážit(k70, 70tku musíš pustit okamžitě po ulovení)? Na nových mlýnech nebylo půlce závodníku divný že nemají povolenku(viz Kakr a přepadovka RS.. a vznik "závodnické povolenky"). Jak je možný že pan fídr závodník, udělá grupáč fotku s taškou plnou ostroretek (evidentně přes 7kg) .. že by nasakovaný? a mě za legální počet tu pomalu zlinčujou? ..
Je možný že se třeba časy lepší.

Určitě není v žádným závodnickým vezírku v dubnu květnu jelec jesen,tloušť, parma, ostroretka, podoustev, podmerečná ryba, když se jede na kilogramy a pravidla závodu umožňují počítat každou šupinu? O soukromáčích nemluvím, tam ať se pozabíjijou navzájem.

NMISO* - Profil | Po 12.5.2014 22:14:15

splávkař >> no uzavrime to takto - ja si myslim, ze zneuzivanie zivych tvorov (akychkolvek), ich poskodzovanie a tyranie v zaujme ukojenia si nejakeho "sportoveho" chtica cloveka je zvratene a nespravne. lov je lov, lov nie je sport. howgh.

Nnofish - Profil | Po 12.5.2014 19:38:57

splávkař >> S určitým nadhledem se na ty "body" můžeš dívat, pokud má organizátor závodů v ruce papír s tím, že je vše toto povoleno = udělená vyjímka.
Jinak je to prostě porušení platných pravidel rybolovu.
Je to "blbé" ale je to tak.

NMrknato - Profil | Pá 16.5.2014 18:49:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

unudle >> Na týhle diskus by mohla být zajímavá linka čilimníků, kteří rádi peskují členstvo, že nedodržují rybářskou legislativu (berou více ryb, než je povolené, i hájené, nedodržují doby lovu a mají hokej v rybolovných metodách). No ale kdo má peskovat čilimníky, že též nedodržují legislativu? Vyhrazují pro určité skupiny rybářů pomocí BP lovná místa, chtějí legalizovat ponechávání více kg ryb, i hájených, než připouští vyhláška. Nad úpravou rybolovných metod přivírají oči a tady to má být gut????

Někteří pomýlení čilimníčci, i statutární čilimníci se odvolávají na tradici závodění a sportu, ale opomíjejí, že tradici má i pytláctví. Pytláctví i závodění rybářský zákon nepřipouští, ale svazočilimnictvo dělá vše pro to, aby zlomilo kletbu nad závoděním a závodění nahradilo lov..... Já zase trvám na tom, že na základě tradic by lov a závodění mělo nahradit pytláctví.......))))((((

NZajda - Profil | Pá 16.5.2014 17:13:40

Takovej nasranej Kodyjak a stříbrňáci v ohrožení...To by byla neskutečná nádhera...:-)

Nelhierro - Profil | Pá 16.5.2014 15:10:00

Louda >> od kapraře 120g olovem na 0,35 vlasci by to bylo. Z feederového krmítka na vlasci 0,16 strach nemám. :-)))

Jinak pojďme se domluvit jako fanoušci Baníku a Sparty. Sejdeme se na Dvorech, dáme si tam do držky, pozveme Polici ČR, Státní veterinární správu, Ligu na ochranu zvířat a uvidíme. Možná budeme na Nově v hlavních zprávách a v Blesku na titulní stránce. Co?

NMISO* - Profil | Pá 16.5.2014 14:42:32

MatoK75 >> ano, a kolkoze to je? Tri metre??? ci viac? Zavodny sektor ma min. 10 metrov. Takze mozem prist na zavody prvej ligy a 3 metre od zavodnika sa rozlozit. A moze mi fukat do riti...

NMISO* - Profil | Pá 16.5.2014 14:11:29

elhierro >> nie, nie su, je to neobhajitelne. funguje to len tak, ze usporiadatel si svojvolne vyhradi miesto na preteky a vsetci to respektuju. Nema to ale ziadnu legislativnu oporu. Ak by si prisiel na akekolvek zavody, rozlozil si veci v strede trate a zacal chytat, nic ti nemozu - tada mozno by si dostal po papuli - ale ak by si zavolal statnu policiu a podal na organizatora trestne oznamenie, bol by v riti, musel by sa obhajovat, ale nemal by velmi cim...

Nmascha - Profil | Pá 16.5.2014 14:00:34

Není to tak dlouho, co jsem četl článek o závodech v plavačce a že vítěz chytil přes osmset ouklejí.
Pokud kdokoliv bude obhajovat pytlování a po zvážení vypuštění takovýhleho množství ryb, pak je absolutní magor a to bez jakékoli diskuze, to prostě není normální.

Závody na svazovém revíru pro mne jsou tolerovatelné pouze za předpokladu, že se:
- ryby nepytlujou, ale změření hned pustí. nemusí se přeci nutně na plavačkových závodech měřit či vážit, stačí ouklej = bod, cejn = 3 body apod.
- bodují se pouze mírové a nehájené ryby
- za chycení třetí a další podmírové nebo hájené ryby jsou postihové body
- pochopitelně je dodržen řád jako zákaz vláčení, noční lov, hájení...

Nkakr - Profil | Pá 16.5.2014 12:12:22

meteor >>
Sportovní pomůckou může být disk, koule, kladivo, oštěp atd..
Ryby do této kategorie nepatří.

NZajda - Profil | Pá 16.5.2014 9:12:28

šmudla007 >> Řekl bych, že zrovna ty bys měl za povolenku platit několikanásobně víc...

Nšmudla007 - Profil | Pá 16.5.2014 9:09:20

MatoK75 >> zakázat každý rybářský závod který porušuje platné zákony je správná věc... Jenže je třeba vzít do ůvahy že existují rybářské závody které jsou v pořádku a je podivné že takové nemohou být všechny závody.
Prozatím se zjistilo že ti kteří se těchto orgií účastní v tom nevidí nic špatného.. a kde není žalobce, není soudce. Jako by se ti smáli do kxichtu cigáni, kteří tě okrádou zmlátí a říkají že jsou víc než zákon.
Když se mi podaří přesvědčit jednoho jediného RS, aby nějaký takový závod sabotoval, bude to fajn výsledek. Grínpísáky zrovna nemusím, a poslat na závodníky AlKajdu se u nás nenosí.

Nemluví se tady o zákazu ale o usměrnění k dobrému/lepšímu cíli/způsobu jak závodit a neškodit. Snaha o legalizaci něčeho v podstatě zrůdného svědčí o zrůdnosti snažitelů a zvrácenosti jejich myšlení.

Ryby mám rád, jak ve vodě, tak na talíři a nikdy nebudu tvrdit, že tím že je lovím jim pomáhám. Kupuju povolenku a tím financuju to že se ryby mají z čeho vysazovat, ryby které nikdo nechce lovit chátrají chátrají až zmizí. Kdyby nikdo nekupoval obilí tak obilné lány vymizí.

NMatoK75 - Profil | Pá 16.5.2014 8:35:08

Zakázať, zakázať, zakázať. Stále tu čítam, že by mali byť rybárske preteky zakázané. Tak chlapci niečo robte, keď máte také krásne reči. A aj tak najlepšie bolo, čo som čítal, že sa niekto naserie a zakáže ich. Tak na čo čakáte? Alebo v reáli to už tak dobre nejde? Mať také hrdinské reči, to je bezpečnejšie za počítačom, predsa len tam na človeka nikto nedosiahne. A nepýtajte sa ma, čo som ja dosiahol, že tu takto kážem. Lebo nikoho z vás nemusí zaujímať, čo som dosiahol ja (ja som s mojimi výsledkami spokojný), ale čo ste dosiahli vy, okrem teda krásnych rečí, pri ktorých si greenpeace pripadá ako banda amatérov.

Nrybomil - Profil | Čt 15.5.2014 18:35:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> v tom že výjimka na to tzv. týrání zvířat neexistuje bych hodně polemizoval. Viděl jsi někdy pokusné tvory a akce na nich, byl jsi v nějakým výzkumáku ?
Jenom se to jmenuje "" stanovené schválené metodické postupy"" apod.

tý vogo.... za posledních cca 20 let jsem podal jen já osobně tak 10 podnětů směřujících k ochraně , resp. zábraně ničení lokalit jedinců chráněného slepýše křehkého pořásáním terénních závodů auto/moto. Co se stalo ? Vůbec nic.
V r. 2006 jsem podal stížnost na opakované ničení půlců žab v jedné obecní nádrži zvané
" koupaliště ". Asi 20 let tam každý rok počátkem června, kdy tam byly vylíhlé desetitísíce půlců obecní pitomci nasypali 50 kg modré skalice a zabili tím vše živé. Na základě této štížnosti přijela ČIŽP a dala obci pokutu, směšných 5000,- když mohli dát tehdy až 500 000,-, odpovědnostní pokuta jednotlivcům samo žádná. Od toho času mě nemělo rádo asi 2/3 místních domorodých křupanů, veřejně se mě zastali slovy tři lidi.
Dnes je z toho obecní rybník, skalice se tam nesype, občani se tam koupou úplně stejně, jen obec ušetřila už dost roků za tu chemikálii. Hlavně, že jsem poznal během pár dnů kdo kam patří, kdo je blboun neinteligent až total magor a že v obecním zastupitelstvu je takových 7 z 9.

Nelhierro - Profil | Čt 15.5.2014 16:58:39

unudle >> Ty jsi asi nic nepochopil, že? Tady nejde o zakázání závodů, tady jde o zamezení týrání zvířat a o dodržování zákonů. Prostě když závodím, nemusím u toho týrat zvířata zbytečným sakováním. Stačí ke dvojici závodníků postavit jednoho rozhodčího a je po problému. Ano, pak stoupnou organizátorům náklady na závod, ale to jim mohou zaplatit závodníci formou vyššího startovného. Ještě před pár lety producenti drůbeže také mohli mít klecové chovy, nikdo se o ty kuřata a slepice nezajímal. Dnes je jiná doba. To je jeden příklad. A druhý? Pořadatelé motoristických rally si také mysleli že můžou vše, dnes je realita úplně jiná. Prostě doba se mění. :-))) I v rybolovu se uplatňují nové technologie, nevím proč by se nemohlo uplatňovat i nové myšlení a ohleduplnost k živým tvorům, které nejsou pouhým bodem do hodnotící tabulky.

Nelhierro - Profil | Čt 15.5.2014 12:04:59

hraji >> Jak prokázat nešetrné zacházení s rybou? Takhle!!!!

NMrknato - Profil | Čt 15.5.2014 11:43:49

kary.com >> Nebylo by lepší a logičtější, aby řady ČRS opustili ti, kteří porušují zákon a vyhlášku o rybářství? Tím, že nerespektují platnou legislativu, totiž porušují i základní povinnosti člena ČRS danné stanovami. Udělej si v tom prosím pořádek.

NMrknato - Profil | Čt 15.5.2014 11:22:59

Woohooo >> Závěr je jasný. Většina rybářských závodů platnou rybářskou legislativu porušuje. To pouze ti, kteří závody pořádají a ti, jenž se jich účastní, popírají, odvolávajíce se na dojmy.
Stejně na to podobné se může odvolávat rybář "pytlák", nebo "závodník" amatér testrující bolelíz po závěrečné......... Když to budu volně parafrázovat, tak porušení jakýchkoliv rybářských předpisů, pokud je vědomě porušuje i uživatel a jeho složky, není porušením zákona a vyhlášky. Z toho plyne, že RS je pro VRP zcela zbytečná. Je to pouze silový nástroj, který ovládají nižší složky uživatele, aby mohly měnit podmínky VRP bez hledu na to, co stanovuje zákon a vyhláška.

Nkakr - Profil | Čt 15.5.2014 9:43:59

elhierro >>
Sir Avery Brundage se při dnešní profesionalizaci sportu musí v hrobě otáčet:-))

Nelhierro - Profil | Čt 15.5.2014 9:33:59

MatoK75 >> Co to plácáš? Nutí tě někdo abys chodil na hokej, platil vstupné či si kupoval fun artikl? Nenutí. Kupují si to fanoušci dobrovolně a rádi, protože vědí, že svůj klub tak podporují. Proto to přinese klubům peníze. Tedy je to model byznysu. Proč ČRS či MRS nezpoplatní vstup na ty slavné závody, proč si nevyrobíte fun artikl a neprodáváte ho návštěvníkům? Můžete jít přeci stejnou cestou!!! Jenže ono je pohodlnější "sebrat" peníze z erární pokladny svazů, které se vyberou od členů. To co jsi napsal, to je hotový náběh na vidle. Doporučuji tedy následující: kvalitní marketing a PR, zpoplatnit vstupné pro diváky na závody, vyrobit fun artikl a ten prodávat. Výsledek? Krach! Sportovní rybolov veřejnost nezajímá a pár nadšenců to nespasí. Zkus např. nechat vyrobit kšiltovky a když rybář zaznamená hattrick (3 ulovené ryby) ať je diváci nahází do vody a jdou si koupit nové. Nebo chodí po ulicích lidé v repre dresech např. kde je jméno Josef Konopásek? Nechodí, viď? To je divné. Problém je v tom, že si rybář - sportovec jen namlouvá, že je sportovec. Tedy celý tento "sport" nemá vůbec žádný základ k tomu, aby si sám na sebe vidělal i díky tomu, že ho budou podporovat fanoušci.

Nšmudla007 - Profil | Čt 15.5.2014 9:32:02

kakr >> No trochu jsem zklamán. Nejpravdivější příspěvek sem dal Anýzák.. potvrzení mých slov, že vyjímky pro rybářské závody není možné schválit (leda pravidla zpřísňovat pro závod). A závodníci kteří sem přispěli jen kostatovali moji duševní nedostatečnost bez argumentů (potvrdit že na závodech nedochází k žádnému porušování běžných pravidel rybolovu).
Dále jsem se překvapivě dověděl, že díky závodníkům se do mých revírů údajně dostává více ryb, než bez nich (zároveň musí být závodníci dotováni a vysávají rozpočet ČRS, údajný zisk ze závodů je přeléván do rybářských kroužků, které taktéž již dotuji .. a v reálu po závodech v revíru kde bylo 120 kaprů zůstalo kaprů 80 (40 mi jich závodníci při závodech ukradli - těch větších samozdřejmě).
Kdyby mi je neukradli před nosem, asi bych jim nezáviděl tu dřinu :)

NMISO* - Profil | Čt 15.5.2014 9:29:42

financovanie je jedna vec, ale to nie je najvacsi problem rybarskych zavodov. Mne sa na zavodoch nepaci to, ze covek v snahe dokazat si aky je macher a ze je vacsi macher nez ostatni vedome poskodzuje a tyra ine zive tvory. Nepoznam iny taky "sport", kde sa ako sportove nacinie pouzivaju zive tvory v takom rozsahu. Iste, mame dostihy a kadejake taketo veci, ale to je predsalen trochu ine.

Nkakr - Profil | Čt 15.5.2014 9:10:35

Myslím si, že se Šmudla královsky baví jak se tu jebou odpůrci a zastánci rybozávodů.
Přesně o to mu jde.....

NMrknato - Profil | Čt 15.5.2014 7:40:04

Tak hlavně by čilimníci, organizátoři, měli být placeni ze stejných peněz jako ten "Růža"...... Toho neplatí hokejové kluby a ani fandové hokeje.

NBeila - Profil | St 14.5.2014 23:31:36

Louda - 14.5.2014 22:26:41 >> Jak to že jsi tady neuvedl svého sponzora pro závodní rok v plavané 2014 Ty hajzle se stydíš nebo co? Poslal jsem ti na účet v lednu 185 000,-Kč tak chci výsledky.......Auto servise Carlovaz&uvaz Karlsbad.

Ncomputerfish - Profil | St 14.5.2014 22:44:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Louda >> Na sportovní činnost přispívají v ČRS všichni rybáři. Jak je to v MRS nevím, ale na závody jezdí i pan kolega Hrazdil. Viz.
Tým tvořily tyto závodnice (v abecedním pořadí): Barbora Bačinová, Jana Grešová, Markéta Nováčková, Pavlína Novotná, Hana Purkrábková a Klára Zahradková. O roli náhradnice trenér rozhodoval až přímo na mistrovství. Trenérem byl Ing. Jan Heidenreich, asistentem Radek Zahrádka a organizačním vedoucím týmu byl Ing. Jiří Hrazdil. Jako doprovod s námi ještě jeli Zbyněk Bačina, Milan Grešo, Jirka Novotný, Pavel Purkrábek a Petr Šplíchal.

A že závodní rybářský sport stojí hodně peněz ví každý snad mimo tebe. A pokud ne, tak si zjisti, kolik rybářský svaz na závodní činnost přispívá. Já jen tvrdím, že se kolem i tohoto sportu točí velké peníze. Samozřejmě na české poměry a nebýt nás přispívajících rybářů, tak by si sportovci ani neuprdli. Takže vaše negativní reakce dotčených nechápu, spíš by slušelo trochu více pokory a vděčnosti těm co sport financují. Tečka.

NMrknato - Profil | St 14.5.2014 22:30:59

computerfish >> Oni ty peníze nemusí skončit přímo u závodníka hrajiho. Ale závodník nikdy nevyargumentoval, proč a kdo mu přiklonil 750 tisíc do 30ha? Je to silně nestandardní a v MRS asi takový jiný revír nebude, stejně jako luxusní automobily v jiné složce.....

Nhraji - Profil | St 14.5.2014 22:21:39

computerfish >> zkus se přestat navážet v osobní rovině a zkus doložit nějaký skutečný relevantní argument. Třeba zkus napsat, kdo platí moji závodnickou činnost. A kolik to je. Zkus skutečně argumentovat, ne jen plácat obecná klišé.

Ncomputerfish - Profil | St 14.5.2014 22:17:48

hraji >> Rozumím tvým reakcím, pravděpodobně také závodně rybaříš. Zřejmě tě opanovala panická hrůza z toho, že by se někdo mohl zajímat o financování. To, že si nekupují za svoje háčky a možná ještě toaletní papír, tomuto argumentu se fakt směju.

Ncomputerfish - Profil | St 14.5.2014 22:12:06

hraji >> Jinou reakci jsem od tebe ani nečekal, velké peníze se rozumí peníze pro sportovce závodníky a na české poměry a že je to hodně víš určitě i ty. Jinak by jsi honem nepřispěchal s negativní reakcí a svým tradičním zesměšňováním jiných názorů než tobě se hodících.

Nretrívr - Profil | St 14.5.2014 21:45:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zajda >> No, já bych mu rozuměl. Výrobci / prodejci/ ovládají "celou" rybařinu, proč by neovládali i tu závodní.

NMrknato - Profil | St 14.5.2014 20:46:02

MatoK75 >> I blbá otázka je otázka a já ti ji zodpovím. U nás, v ČRS (mimo Středočeský kraj) nejsou MO, kde se odehrávají členské schůze uživateli revírů. Tudíž nelze o těchto věcech na úrovni MO rozhodovat. Nelze o nich rozhodovat ani na krajských konferencích, protože BP nemohou nahrazovat vyjímky (potřebné pro závodění) a navíc každý člen ČRS má povinnost dodržovat rybářskou legislativu. Je možné podávat návrhy, podněty a stížnosti..... třeba jako ty, které se týjakí kormorána, vydry a volavek....... Pokud MO nemá svůj "soukromák", tak nemá pro členy téměř žádný význam, pokud se nejedná třeba právě o ty závodníky.....

Nelhierro - Profil | St 14.5.2014 19:49:26

Dovolím si příznivcům závodů a tedy i závodníkům položit otázku. Připadá vám, že na fotu výše je vše v pořádku, že ulovené ryby (pro závodníka vlastně body) jsou v pohodě? Díky za upřímné odpovědi.

Nelhierro - Profil | St 14.5.2014 19:34:55

Zajda >> Nejsem příznivcem závodů v rybolovu, ani nejsem odpůrcem myšlenky závodů. Pokud to má někdo rád, prosím. To že to nemám rád já, neznamená, že to budu jen a jen hanit. Jen mi vadí nešetrné zacházení s ulovenou rybou. Pokud by bylo v průběhu závodů sakování ryb zakázáno, z mého pohledu by bylo vše v pořádku. Pokud chce někdo pořádat závody, ať si zajistí dostatek rozhodčích, co hned změří a zváží každou chycenou rybu a šup s ní zpět do vody. Žádné sakování až saky praskají ve švech a následné vážení, jak vážení pytle s uhlím.

NMISO* - Profil | St 14.5.2014 18:57:11

Zajda >> myslim, ze tebe nie je jasnych viacero veci...pisem svoj nazor, ci to sa nesmie, ked sa jedna o cesku legislativu?

NMISO* - Profil | St 14.5.2014 18:52:49

myslim, ze sa to tu trochu otocilo inym smerom. polemizovat o tom, ci zavody ako take vode skodia, ublizuju rybam, krmia ryby atd. atd. mozeme este dlho, ale otazka bola smerovana na sulad zavodov s platnou legislativou a otazka "legalnosti" zavodov. Neviem, ci mozno oznacit zavody vo vseobecnosti za ilegalne, ale som si isty, ze kazdy zavod porusuje viacero ustanoveni platnych zakonov ci uz o rybarstve alebo o ochrane prirody.

Nmarmyš - Profil | St 14.5.2014 18:43:03

splávkař >> Pokud umíš trochu počítat,máš o dění kolem závodů nějaké povědomí a nějaké závody jsi viděl tak musíš vědět,že díky těm závodům je ve vodě toho masa pro takový jako jsi ty víc.-----------------------------
Můžeš mi napsat,za čí peníze je v té vodě víc toho masa?

NMrknato - Profil | St 14.5.2014 17:56:11

Kocháč >> Některé mohou být. Většina ale ne. Zdání legálnosti vytváří BP a o to větší průser to závodění je.......

NMrknato - Profil | St 14.5.2014 17:44:16

šmudla007 - >> Hele, koukej odblokovat splávkaře, nebo klesneš na úroveň závodníků, kteří uzavíraj revíry....))) Takhle se diskus nevede. Normálně ho utuč argumentama, ale červená je srabárna!

NMISO* - Profil | St 14.5.2014 17:18:51

unudle >> ale hovno...pri zdolavani je to kdo z koho??? ryba nemoze vyhrat. vzdy prehra. Minimalne utrpi zranenie, ked sa vypne, alebo vazne poskodenie (mozno smrt) ked sa odtrhne. Ked ju rybar chyti a pusti, tiez z toho vyjde s poranenim, a len idioti a egohoniči si aj toto ospravedlnia tym, ze jej do huby nastriekaju nejaky klinik alebo podobne svinstvo.

Nšmudla007 - Profil | St 14.5.2014 16:30:52

Píňas >> Jsem pevně přesvědčený, že dojednanou vyjímku podepsanou úředníkem na papíře kterou by se pořadatelé mohli bránit před aktivní RS.. kdyby to někdo opravdu šel zkontrolovat, nebude mít skoro nikdo. Dalo by se to dohnat i k trestní odpovědnosti, pokuty vězení atd. A něco s tím začnou dělat až začnou padat povolenky závodníků a hlavy odpovědných lidí.
Vyjímka ve stylu, my tu napíšeme plakát a co je tam psaný to platí si můžu vytisknout taky.

Nšmudla007 - Profil | St 14.5.2014 15:21:56

splávkař >> na mojem revíru se vysadili kapři. 14 dní hájení. Kapři zaplacení z mojich peněz za povolenku. V době toho hájení si hospodář a kamarádi udělali závod za stovku vstupný (jedna ryba pro závodníka v ceně) a čtiřicet kaprů z vysazených 120 ks bylo v prdeli dřív než se revír otevřel pro rybáře. V tom teda vidím veliký přínos, to se vyplatí.
Je to jejich blbost a zabedněnost(ignorantů), každý ať si čte co chce, na respekt od pokrytců kašlu.

Jo odnesl jsem si pak těch kaprů 15, ale v době kdy měli všichni stejné šance.

Nšmudla007 - Profil | St 14.5.2014 14:20:44

Je smutné, že pořadatel dětských závodů (těch celkem nevinných a dá se říct že i v pořádku) pan Junior2 , si nepřečetl o co v tomto článečku jde. Zaplival si trochu tou správnou kyselinou, dal si mne do ignorace ve vlastní blbosti, že do něj jsem nešťoural ... takže se již této diskuze účastnit nebude, stejně jako milý pan Bečetka z jihočeské amatérské fidr ligy (kterého taktéž pozdravuji).

Zamyslet se je opravdu tak těžké? Když někdo plive na závodníky, tak přece když mám čistý štít tak mne se to netýká, nebudu obhajovat kolegovi prasárny s tím že to myslí dobře, ale nakopu mu taky aby se mu v hlavičce rozjasnilo, kam fouká vítr.
kolegové Chřenovák a spol.. stačilo se omluvit a mohli jste si místo pouhého klikání líbíček taky přidat svůj názor.
Nikdo se tu nehádá díky permanentně rozdaným kartám, a kdo se slušně vyjadřovat neumí má bohužel smůlu.

Díky za pozornost a hezký den vespolek.

NMISO* - Profil | Po 12.5.2014 23:41:05

Junior2 >> chodim k vode pretoze mam rad prirodu a vodu, paci sa mi to prostredie. ryby lovim, pretoze mam rad lov a mam rad ryby na tanieri. Primarne sa snazim chytit rybu, ktora je hodna kulinarskej upravy. nie vzdy sa to podari, takze vela ryb dostane slobodu. A najprv si precitaj co som tu pisal a potom mi davaj rady prosim. Na rybarskych zavodoch som prezil kus zivota a videl som vselico, vratane toho ako sa tam s rybami zaobchadza. Takze v tomto nepotrebujem nove zazitky.

NBeila - Profil | Po 12.5.2014 22:44:15

Já rád rybářské závody, masařina to je ono......

NJarda Š. - Profil | Po 12.5.2014 21:22:08

computerfish >> Někde se to sice tak praktikuje, ale není to v souladu se zákonem o rybářství a prováděcí vyhláškou.

Nretrívr - Profil | Po 12.5.2014 20:33:23

V rybařině jsem nezávodil, nezávodím a vím, že závodit nebudu. Nevedu k tomu ani své mladé rybáře. Dle mne je smasl rybařiny někde jinde. Je to ale věcí každého, jak se k tomu postaví. V tomto státě je tolik věcí, které především nemají logiku, nejsou zcela legální.. Myslím, že u rybařiny je mnoho jiných daleko zásadnějších problémů, než se hrabat v závodění. Nic víc, nic míň. Potud můj ryze osobní názor.

Nsplávkař - Profil | Po 12.5.2014 19:47:51

nofish >> papír je medium kterým se utírá..... Je tu řeč o vodách státu které svěřil svazu a mimo jiné ho pověřil k pořádání a rozvoji závodění. Pro stát je to výhodné,pro svaz taky,nikomu se tím vlas nijak výrazně nekřiví a těch pár křiklounů co někde v rohu boudy štěká s tím nikdy nic nenadělalo a tak proč řešit nějaký formality když jsou tu jiný priority,že.

NAcros - Profil | Po 12.5.2014 15:26:51

šmudla007 - >> Fakta : při rybářských závodech dochází k porušování RŘ v bodech:
"povolené kempování-táboření u revíru" při kaprařských vícedenních závodech

Například toto je nepravda uvedena v článku. Zákaz táboření u revíru, kempování nespravuje RŘ a například za toto ani RS netrestá. Toto spadá pod zákon o ochraně přírody a krajiny a je trestána MP nebo PČR. Navíc zákaz táboření u revíru, kempování se vztahuje na volnou přírodu. Pokud je pozemek v soukromém vlastnictví (pořadatel) nebo pokud je vlastníkem pozemku povolení o možnosti stanovaní pořadateli vydáno pak není co řešit.

Nunudle - Profil | Po 12.5.2014 15:23:02

šmudla007 >> Ne, nejsem. Ale i tak mi závody nevaděj.