Diskuse k článku: Kaprařské návazce při lovu feederem

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 18.12.2013

tym - Profil | So 21.12.2013 10:45:23

Nevím jestli existuje nějaká bible o tom, co se u feederu může a nemůže používat, co je určené a co není určené pro feeder. Vždycky jsem bral rybařinu tak, že používám prut a ostatní propriety k tomu, abych chytal ryby. To je můj cíl a jsem spokojený, když mi to funguje. Kdysi jsme chytávali kapry s třicítkou vlascem bez návazců a nikdo se nad tím nepozastavil. Nechápu, kde se v některých bere ta jistota, že se s feederem MUSÍ chytat jen jemně. Je to technika jako každá a má nespočet variant. Klidně vám mohu prozradit i přesně kolik - tolik, kolik si jich každý z vás vymyslí a stejně je to s jinými technikami. Píše se tu o hloupých násaďácích. Ujišťuji vás, že jsem s touto sestavou nachytal ryby, které měly do násaďáků hodně, ale hodně daleko. Zajímalo by mě kolik jich s touto sestavou chytili ti co ji nevyzkoušeli, ale odsoudili. To je ale blbá otázka, že? Nelíbí se tato sestava? Fajn, mě se taky nelíbí spousta věcí, ale to přece neznamená, že jsou špatné, nebo že nefungují..¨
Možná se zdá, že tohle píšu ve hněvu nebo v emoci, ale není to tak. Spíš se některými reakcemi bavím. Padesátiletého chlapa, který si ledasčím prošel, prakticky vyzkoušel jen těžko zaskočí nějaká domněnka o tom, že to asi nebude fungovat a že je to špatně. Za mě hovoří praxe a ne rozjímání u stolu. Taky nemám chuť vymýšlet si blbosti jen proto, aby se někomu líbily. K čemu by mi to tak asi bylo? Abych byl za blbce? Za 43 let co rybařím jsem si prošel vším, co rybařina nabízí včetně lovu velkých kaprů u nás i jinde. To, že jsem to nikde nepublikoval, mělo svůj důvod - otevřete si jakýkoli časopis a možná to pochopíte. Jen mě prosím, neučte chytat kapry. Já bych si to s dovolením zkusil sám :-)))))))))))))))))))))))))
Ale teď jinak - chlapi, kolegové rybáři - všem Vám přeji krásné svátky plné pohody a skvělé dárky, které Vám udělají opravdu radost a do nového roku zvesela !!!
PS. Venku je celkem fajn, tak jdu na chvíli na ryby.
Váš Milan Tychler

freddys - Profil | Čt 19.12.2013 10:26:36

Marten96 >> Upřímně, na co používat slabší vlasce, když máš na konci kus 1-2mm hadičky? Princip je stejně jako v kaprařině, aby se ryba pokud možno sekla sama (tady je tvrdší prut spíš výhodou). Já sem tento způsob lovu zkoušel poměrně dost, je to učiněná "zabijárna" na kapry okolo 50 cm, takže tuto sestavu rozhodně nehaním. Ale po čase sem vyměnil feeder, na kterým sem to měl navázaný za lehčí kaprák...a vyšlo mi to úplně nastejno. Vlasec sem používal prakticky stejný (0,22 u feederu a 0,235 u kapráku).
Nikomu to neberu, článek panu Tychlerovi chválím, já jen radši využiji feederový prut trochu jinak :-)

Cloud - Profil | St 18.12.2013 16:53:17

Ten náš kapr musí být čím dál hloupější asi.
Jen se těší na dobu,kdy slabé návazce nahradí elektrikářské kabely.

tym - Profil | Ne 22.12.2013 11:08:53

Petr Havlíček >>
Já používám, a nejen já, třeba při lovu parem ocelové lanko. Tam, kde chytám je spousta škeblí a návazec z vlasce i pletenky to ufikne jak nic. Možná bych za to měl viset na háku, protože tomu nerozumím a navíc se to někomu nelíbí, protože to nevypadá hezky :-) . Stejně by měli asi viset naši dědové, kteří chytali parmy na drát běžně, protože jinak to ani nešlo. Jenže když dnes máme ty skvělé vlasce s vylhanými vlastnostmi, tak je to asi povinnost ...........

Bečetka - Profil | St 18.12.2013 18:02:56

J.P. >> Že bys to nenastražil proto, že podle profilu nemáš povolenku?

J.P. - Profil | St 18.12.2013 17:45:33

Tuto montáž,bych nikdy nenastražil,je to hrozný "děs",a to ani u feederu a už nikdy ne pro kaprařský návazec :-(( V dnešní době nepřeberného množství návazcových materiálů,lze jistě vybrat něco vhodnějšího.Za mě známka,za nedostatečnou.Článek a jeho úroveň,bych nabýt podpisu autora odhadoval na nezkušeného začátečníka.

SAHIB - Profil | Po 23.12.2013 15:04:15

Dobrý den pánové,
nejsem odborník,jsem jen obyčejný "uživatel"rybářského práva s radostí mi umožněnou vykonávat svého koníčka-)-a to je rybaření..
Sleduji to zde velmi pozorně,jak si vjíždíte zbytečně dle mne do vlasů..
Zeptám se "odpůrců"zde popsané methody,..
A když jdete na kapř- ať s koulís(tam převážně),neb jen tak obyčejně,šáhněte si do svědomí..
Vy tam neděláte žádné "PSÍ" kusy,různé montáže,fígle,abyste dostali toho Nej a Nej kapř????
Vždyť je to úplně to samé..Někdo vyzkoušel-popsal variace u feederu a co? A hned jde za to na pranýř?..A co takle to posat obráceně- montáže u kapř?..Tak se vsadím,že nikam nepude,že jej budete bránit jak lvi své mládě,protože na "Koulísácí(obzvláště a na ty "špekulanty"kapraře se nesmí šhat!..(
To je můj postřeh,jak jsem to zde poznamenal..Jeden napsal tyty methody u jednoho způsobu a hned je zle..Ale když to udělá druhý u jiného-tak NE?::Točtě závity mozkové a přemýšlejte,proč tak píšete a rebelujete-)),opravdu je to to samé,jen z té "druhé" strany..-)a teď do mne..
Já se nikoho nezastávám,každý může svůj názor vypustit,nakreslit, a komu se nelíbí-tak se nelíbí,komu naopak Ano-vyzkouší a podle toho jak dopadne bude glosovat,tak o co jde:-))
Jak malí kluci..-)
Víém,že autor to pls..jako možné varianty,které lze aplikovat,ať s takovým,nebo makovým výsledkem, a že není ortodoxní zastánce toho,jen prostě napsal,no:-))
Popřejte si pěkný Vánoce,hoďte "rarachy" do pytle a jede se dál-))

marmyš - Profil | Ne 22.12.2013 17:39:28

LudoO >> Diskuze je od toho,aby se diskutovalo. Pokud má někdo opačný názor,to ještě neznamená,že je slabý a neschopný. Já naopak takového člověka obdivuji.

splávkař - Profil | Ne 22.12.2013 9:53:26

tym >> Milan Tychler - >> Kapry po kaprařsku už mnoho let nechytám,na těžko chytám jen zcela výjimečně ale tímto článkem děláš z kaprů,kaprařů ještě větší voly než si o nich doposud mnozí mysleli a po všem co jsem si od Tebe v minulosti přečetl mě napadlo,jestli snad momentálně neděláš pro nějakou firmu v oboru elektroinstalačních materiálů která neví co s zásobou smršťovačky!:-)

unudle - Profil | So 21.12.2013 10:02:26

janzo >> Myslím, že se nad touto montáží nikdo nepohoršuje. Jen by neměla být určena pro feeder, jelikož tam se používají jemné montáže a ne takováto kopyta. Toto je vhodné pro kapraře, kteří používají 0,35mm a podobná lana.

Lubo - Profil | Pá 20.12.2013 12:49:01

No řekl bych to asi takhle. Kapr tupý, neboli násaďák, to schlamstne a ničeho si ani nevšimne. Takový kapr na jaře a na podzim sazený, sežere všechno a je mu to jedno. Ale zkušenější domorodec, který tyhle jarně-podzimní jatka přežil, se naučil nedůvěře a tady je to o ničem.

Fishky - Profil | Pá 20.12.2013 10:43:48

Pstruh27 >> o nic jsi nepřišel, funguje to +/- stejně jako method feeder, ať dáš na háček kuku či polévkovou kuličku, pufinu nebo popku, chytá to - je to taková srkačka na feederu, důležité je to krmítko. Nedát tam to krmítko, tak je to zabité.

Pstruh27 - Profil | Pá 20.12.2013 10:26:05

Ja dávam za 1. Je to niečo úplne nové a určite to vyskúšam. Pre mňa má článok jedinú chybičku - že bol pridaný až 18.12 a teda nie je priestor ho otestovať to okamžite :-)

janzo - Profil | St 18.12.2013 20:35:23

Withy Pool Rig je montáž, ktorú kaprári používajú už hodne dlho. To, že sa nad touto montážou niekto pohoršuje je teda pre mňa minimálne zvláštne. Pán Tychler, ďakujem Vám za zaujímavý článok, kvalitný ako vždy.


https://www.google.sk/search?q=Withy+Pool+Rig&biw=1​680&bih=927&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-fexUvm7Du​up7QbnuYGADw&ved=0CAcQ_AUoAQ

mirdas7777 - Profil | St 18.12.2013 18:37:46

Neberte kritiku zle, i špatná reklama je pozitivní, za sebe, vždy u Vás pane RYBÁŘI , najdu něco nového co mě zaujme, na každém je, co si z článku veme a co použije. Každopádně pokračovat a nenechat se odradit, kdyby vše bylo jednoduché a nebylo by co vymýšlet, byla by rybařina o ničem , když rybu chytne každý, ale o tom, že i naučit se rybu chytat na různý způsob je umění.

tym - Profil | St 18.12.2013 18:14:30

Podle reakcí vidím, že někteří to vyzkoušeli a byli spokojení. Někteří nevyzkoušeli a raději hodnotí špatně. To má vskutku logiku ..........
Myslím, že tohle poslední můj komentář této diskuse

tucnak11 - Profil | Po 23.12.2013 19:25:56

FRANK71 >> Vy ste ryba že ste to nezaznamenal asi češko

Fishky - Profil | Po 23.12.2013 14:12:55

Bečetka >> jak moc je ten feedrový styl důležitý se probíralo celkem nedávno

J.P. - Profil | Ne 22.12.2013 14:10:47

Petr Havlíček-nevím,na koho platí,že prd vyzkoušel,ale takovou hrůzu bych jako návazec nedal.Dá se tento návazec udělat mnohem lépe a má stejné vlastnosti.Na metod mám pár hodin odchytaných a i nějaký ten závod.K tomu lankovému návazci,jsi zapoměl dodat,že posledních cca 5cm,je většinou z návazcové šnůrky a tím je poslední část navazce podajná.Navíc je to převzatý kaprový návazec,pouze je navhodně "vylepšený". Mě tvá slova a obhajoba ani v nejmenším nepřesvědčí. Ještě poznámka k nastraženému plovoucímu boilí,je lepší aby byl blíže u háčku(je to vyzkoušené). Tento článek se prostě z mého pohledu nepovedl.Na hladové násaďáky bude někde stačit,ale ochytané kapry bych přemlouvat nechtěl.

Portos - Profil | Pá 20.12.2013 20:54:41

Osobně bych to ještě vytunil a pořádně to stočil do "prasečího ocásku". Šance, že by to nějaký kapr vyplivl by nespočítali ani v NASA :-)))

Bečetka - Profil | Pá 20.12.2013 19:02:06

Tahle montáž na feederu je zvláštní. Ale debata o smysluplnosti téhle montáže na feederu je taky zvláštní. To je jako diskutovat, proč lovit parmy feedrem, když jdou "do jízdy" a stačil by na ně kaprák s pípákem. Ale já je chci lovit feederem a 50% vůbec všech záběrů v sezoně na feeder jde do oblouku a tudíž bych feeder nepotřeboval a stačil by pípák. Ale já chci lovit feederem a pípák mě odpuzuje.

tvistr - Profil | Pá 20.12.2013 18:32:51

Letos jsem zkoušel do tohoto krmítka píchnout jenom prázdný háček velikosti deset ... návazec tak pět čísel. A ohýbačky jako prase ... za mě je to prasečina žádná rybačka stejně jako podělaný srkačky. Za mě je dura method feeder taková "lepší" srkačka .

Rybinoha - Profil | Čt 19.12.2013 22:59:01

Je to sice kravina, ale kdo z vás může říct že pravidelně píše článek a každý dejme ruku na srdce si rád přečte každou novou věc hlavně to platí v období kdy rybařina není na pořadu dne!

rumi7 - Profil | Čt 19.12.2013 13:15:38

tady je názorná ukázka toho,jaká je ta naše rybařina krásná,široká a stále se rozšiřující a hlavně proplétající.jak mají třeba lehká kaprařina a těžká feedrařina k sobě blízko.....dnes nehodnotím kladně ani záporně,nemám zatím s tímto zkušenost.ale asi vyzkouším.(když už dát gumičku,tak bych asi spíš zvolil tu béžovou,ventilkovou,aby nebyla tak nápadná-ale to je jen můj názor).......

FRANK71 - Profil | Čt 19.12.2013 11:05:25

Pane Tychlere, určitě jste velký odborník na lov feederem. Vaše články jsou velkým přínosem. Na druhou stranu je pravda, že právě kvůli Vám jsem přestal kupovat rybářské časopisy, protože mě nebavilo číst skoro stejné články třikrát během tří měsíců ve třech až čtyřech ryb. časopisech Chápu, že se psaním a přednáškami živíte, a proto musíte vymýšlet stále nové věci, ale prosím Vás držte se feederu. Kaprové montáže nejsou vaše parketa. Nemusíte být hned nabručený, když s Vámi někdo nesouhlasí.

doduško - Profil | St 18.12.2013 20:57:58

Pekný článok. Pri rybačke je hlúpe niečo apriori zatracovať. Podobný systém na feeder používam niekoľko rokov, len namiesto hadičky používam cca 30tku fluorokarbón. Pri vhodnom uviazaní funguje podobne ako rovnátko.

J.P. - Profil | St 18.12.2013 18:13:38

Bačetka- věnuj se tématu,ne mému profilu.