Kaprařské návazce při lovu feederem

- Milan Tychler

Lov feederem není nic jiného než položená tak trochu jinak, a stále více se točí okolo kaprů. U nás je to asi zcela přirozený vývoj, protože kapr je prostě náš kapr a evidentně se nedá předpokládat, že by se situace změnila a najednou se většina rybářů vrhla na lov plotic nebo podobných ryb, vyžadujících velmi jemnou techniku. Zcela jistě nevymění své větší háčky, na které jsou zvyklí, za nějaké titěrné, které pomalu ani nedokážou navázat, a své třídílné pruty na třináctimetrové odkládačky. K feederu ale mají blízko, mnoho z nich to s ním zkouší a mají úspěch. To je přirozeně povzbuzuje k dalším a dalším experimentům, což je samozřejmě ku prospěchu věci, protože jen takto se mohou všechny techniky posouvat kupředu a vyvíjet se.


Tohoto se ryba těžko zbaví

I já jsem si prošel různými obdobími feederu. Začal jsem hezky polehoučku, přešel k nějakému pomyslnému středu, zase se vrátil k maximální jemnosti a vyzkoušel si i lov velkých ryb se skutečně těžkým nářadím. Baví mě všechno a je těžké říct, co z toho mám nejraději, a tak to raději ani říkat nebudu. Faktem je, že feederové techniky čas od času střídám podle nálady a příležitostí. Sem tam se samozřejmě také pustím do kaprů. Obvykle je to tehdy, kdy už mám drobných ryb dost a potřebuji na prutu pocítit skutečnou váhu ryby. Skutečného protivníka, který je schopný protočit brzdu navijáku, na kterém není nějaká pavučinka, ale poctivý vlasec, co něco vydrží. Tomu musí každý pořádný rybář rozumět.

Ovšem nejde mi o skutečně velké ryby, dlouhé krmné kampaně a extrémně dlouhé a pro mě nudné vysedávání. Snažím se nějakým způsobem skloubit feeder s lehkou kaprařinou a vytěžit z toho co největší počet záběrů co nejpěknějších ryb. Není to úplně snadné a vyžaduje to přehodnocení mnoha věcí, především způsobu vnadění a koncové sestavy. V podstatě je to tak, že využívám způsoby vnadění používané v kaprařině, takže často je to raketa s hrubým partiklem, peletami a drobným boiliem ve spojení s krmítkem typu method feeder. K tomu pak používám některé kaprové koncové sestavy.

Klidně bych mohl vzít klasický krátký návazec a nástrahu umístit mimo háček tak, jak je u feederu zvykem, a jistě by mi to přineslo pěkné ryby. Jsou ale i jiné možnosti, jak toto krmítko dobře využít a které kapraři velmi dobře vyzkoušeli. Ve spojení s krmítkem typu method feeder skvěle fungují plovoucí nástrahy a je jednoduché nastražit je na vlasový přívěs. Existuje ale možnost, jak i krátký návazec vylepšit a zvýšit tak jeho, řekněme, „chytlavost“. První, co jsem u krátkých návazců vyzkoušel, bylo využití silného a tuhého návazce. Vtip je v tom, že nástrahy na tvrdém návazci se ryba špatně zbavuje, protože se jí, řekněme česky, v tlamě jaksi „šprajcuje“. Faktem ale zůstává, že ne vždy je tento způsob úplně stoprocentní. Někdy se ryby zasekávají prakticky samy a někdy to prostě jaksi nejde. A tak jsem hledal dál…


Potřebovat budeme kousek tenké hadičky


Pomocí jehly ji navlékneme na návazec


Hadička se opře o spojku

Samozřejmě mě napadla možnost využít u tohoto způsobu nastražení i vlasové rovnátko. Je to nepochybně možnost. Proč ne. Ovšem ti co chytají většinou feederem, u sebe takové věci nemají. Zato se ale v jejich krabičce většinou najde kousek nějaké tenké gumové hadičky. Tedy alespoň já mám nějakou u sebe vždycky, protože ji používám v některých koncových sestavách na překrývání uzlíků, a abych je ochránil před nárazy průjezdů do nich. Uzlíky bez ochrany trpí a vlasec pak v oslabeném místě praskne. Buď ve chvíli, kdy nahazujete, anebo, ještě hůř, při zdolávání větší ryby.


Pokud je návazec delší, využijeme k napružení hadičky broček

Taková tenká hadička stojí oproti vlasovým rovnátkům jen zlomek ceny a dá se využít podobným způsobem. Jak tedy hadičku co nejlépe využít? Je to jednoduché. Když si uděláte krátký návazec z tvrdšího vlasce, navlečete na něj, ještě než ho spojíte s obratlíkem nebo plastovou spojkou, která fixuje krmítko, pomocí jehly gumovou hadičku, kterou navléknete na očko háčku a část raménka. Když ustřihnete hadičku o maličko delší, než je návazec, návazec se napruží a stočí se do mírného obloučku. V podstatě tak extrémně prodloužíte raménko háčku, a jak je celý tento krátký návazec stočený a tuhý, je pro ryby ještě těžší se ho zbavit. Pokud se vám nepodaří hned napoprvé správně ustřihnout hadičku a máte ji kratší, vůbec to nevadí. Napružení si zajistíte tak, že kratší hadičku sami napružíte a pak ji zajistíte na vlasci malým bročkem.

S plovoucími nástrahami je to naprosto jedinečné a je celkem jedno, jestli jako nástraha poslouží přímo drobné plovoucí boilie, nebo jiná neplovoucí nástraha doplněná kouskem nějakého vzplývavého materiálu. Přestože se zdá být taková sestava příliš robustní a hromotlucká – a já se jí zpočátku skutečně obával – brzy se ukázalo, že mé obavy nejsou v žádném případě na místě. Zabírali na ni kapři všech velikostí a selektovala je v podstatě jen velikost nástrahy. Jako stěžejní se ukázala právě její velikost a velikost háčku.


Plovoucí nástrahu připevníme obvyklým způsobem

Říkal jsem si, že s malými nástrahami to asi nebude fungovat správně, a opak byl nakonec pravdou. V některých dnech se jako naprosto „smrtelná kombinace“ ukázalo jedno jediné zrnko kukuřice s kouskem žluté pěny.

Takže, i když se vám zpočátku něco nezdá a vypadá to ve spojení s feederem celkem šíleně, nemusíte to hned zavrhovat. Může se totiž ukázat, že to zase až tak špatné není. A co se kaprových sestav a feederu týká, myslím si, že v tomto směru není zapovězeno v podstatě vůbec nic.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (116 reakcí)

Přečteno: 25 224x
Průměrná známka: 1.4