Diskuse k článku: Nech to ležet!

Diskuse k článku Nech to ležet!

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 5.11.2012

Fishky - Profil | Po 5.11.2012 14:42:47

Anýzový dědek >> Zkus se někdy podívat na kaprařský závody - uvidíš hromady stylů, ale s vlascem na volno nebude chytat nikdo. Metr nad montáž dej 5g kulaté průběžné olůvko na pevno a nad něj druhé stejné na volno. Po nahození uvidíš, jak se ti druhé vzdálí od prvního a budeš mít silon pěkně u dna, bez rezonance, bez nutnosti povolovat silon. Taky nemusíš řešit vzdálenost, prostě to nahodíš ať 20 či 80m a dáš klasicky do vidlí a šmitec. Zadní olovo používat nemusíš, důležité je, kde je silon u montáže, ne na jeho druhé straně - u břehu.

Sven - Profil | Po 5.11.2012 15:15:21

fotojakes - >> přínosný článek, ode mně máš 1- :-)
Ta mínuska je za tu Anglii, protože na povolený vlasec se u nás chytá, co má paměť sahá a odkoukal jsem to od starých pardálů, když jsem ještě tahal kačera...
Např. při lovu bez zátěže to ani jinak nejde. Aby se vlasec (jakýkoli) spolehlivě potopil, je třeba po náhozu nechat potopenou špičku prutu. Stačí několik cm.
Ještě jedna technická: nesouhlasím, že se kapr nezažere. Už několikrát se mi stalo, že kapr dostal menší háček až za požeráky, přežužlal vlasec a háček sežral.

Fishky - Profil | Po 5.11.2012 15:34:50

Sven >> dovolím si malinko oponovat, ono rybaření kdysi a teď je trošku jiná "liga". Ryby jsou stále ty samé a chytají se od žížaly či bramboru až po boilies s úspěchem na kde co. Na druhou stranu jsou dva pohledy na věc - jednak ten "přírodní" (starší) a pak ten "moderní" (ryba se chytá vesměs sama). U obou je nutné si uvědomit "gró" lovu - proč to tak funguje, kdy je to produktivnější, kdy nikoliv... Kaprařina s boiliesem je vesměs čistě ta druhá varianta. Co se lovu na žížalu, brambor či housku našich dědů týče (já tak chytal kdysi také a dlouho), ten přístup tam je naprosto jiný, jde o co nejdůvěryhodnější prezentaci nástrahy "po záběru", tj. způsobit co nejmenší odpor - jemný vlasec, sousto na háčku nejlépe aby háček nikde nevyčuhoval a ryba ho i s nástrahou pozřela a neměla podezření... naproti tomu stojí lov na boilies, který stojí na AE efektu a "radiusu" pár cm volně prezentované nástrahy (délka návazce) po jejímž ujetí se háček fixuje a záběr se ihned projevuje signalizací (a tady je ten podstatný rozdíl) ryba často zběsile prchá, páč ví která bije, zatímco dědové sekli, až se lehoučký opičák zhoupnul pod prut a teprve pak kapr věděl že to sousto nebylo OK...

Fishky - Profil | Út 6.11.2012 9:28:08

Kobarid >> No víš, upřímně, chytal jsem na lískový prut s režnou nití, rexíka s malým žlutým celolaminátovým prutem o čtyřech ocelových očkách či Tapem s prutem lipno, ale nikdy jsem nic obdobného tomu "dnešnímu" způsobu lovu neviděl. Na řece se chytalo s malinko povolenou brzdou, prutem v trubce a bramborem či kukuřicí (top nástraha byla mléčná kukuřice vyvlíknutá na vlasec nahoru nad háček). Případně při lovu s krmítkem (srkačkou) a prázdným háčkem také hrozilo, že prut bude při záběru rychlejší a tak se vidličky všemožně zapichávali před velké očko a před patku navijáku, aby prut ryba nevytrhla při záběru... s tou dnešní kaprařinou to mělo možná podobnost, ale když někdy vyprávím dědečkovi jak chytám dnes (už nechodí a k vodě se mnou nemůže), tak vesměs jen kroutí hlavou a podivuje se u všeho. Ono jde říct lehce, že na feeder chytávali už naši dědové, že si před špičku dávali kousek bambusu, nebo že dnešní kaprařinu vymysleli už dědové kdysi, ale ony ty techniky tenkrát a dnes nejdou vůbec srovnávat. Můžou být "podobné", ale úspěšností jsou uplně někde jinde. Proč by jinak často ta starší generace ty mladé kapraře tak zatracovala? (když nevezmeme v potaz časté nedodržování těch moderních EU předpisů) tak je to právě ta úspěšnost. Sedneš si na rybník, kam chodí vesměs jen starší generace co den (vesměs páni v důchodu, klasika krmitko šrot foukačka), rozděláš harampádí (už u toho nevěřícně koukají co k čemu asi máš) vytáhneš marker, proťukneš změříš dno, pak spombu, zaklipuješ zakrmíš, nedej bože kobrou přikrmíš a to už se kolem tebe schází že jako odkaď si a esi si vlastně došel chytat, nebo jen něco divného zkoušet, no a pak začnech lovit a jim spadne brada uplně. Teď jim to vyhradit co a jak nemůžeš, protože většina z nich vyrostla na tom principu co na háčku to do kabele a dom, takže bys vodě ublížil, tak to tajíš. Tajíš to den, dva tři a pak už tě probodávají pohledem a za kamaráda fakt nejsi... A proč? protože už naši dědové uměli chytat? Ano uměli, ale chytali jinak, někteří úspěšně jiní méně, ale náčiní tenkrát a dnes je uplně někde jinde a tak často i ti dnešní napůl nerybáři s přehledem přechytají ty starší generace. Fotku s trofejním kaprem má dnes pomalu každý, koukneš do ML a jsou jich tam desítky či stovky. Ale pamatuješ jak to bylo kdysi? Můj děda strýc ani táta neměli kapra přes 6 kg a na toho jednoho "šestikiláče", kterého na řece vytáhli s rexíkem vzpomínají dodnes... ;-)

Kobarid - Profil | Po 5.11.2012 23:58:11

fotojakes >> klid, nikdo se na tebe nečílí............
Já jen konstatoval, že tato "metoda lovu", není nic nového pod sluncem. Jen bohužel, dneska se přes "komerčně vytuněnou" masáž šedé kůry mozkové, drtivá většina rybářů žene za "moderními metodami lovu", které ve své podstatě nejsou vůbec moderní, ale jen někdo oprášil postup lovu ryb, který se používal před lety, dal tomu chytlavý název a "vědecky" to zdůvodnil, proč je to to nejlepší v celém vesmíru. A najednou se z toho můžou všichni pos...
Ale zase na druhou stranu, to je tedy můj návrh pro redakci MRKu, proč nezkusit napsat článek o tom, jak se ta rybařina dělá "obyčejně", bez různých předražených vifikundací, který jsou ve finále stejně zbytečný...... jen vzít do baťůžku pár červů, kolínka, do ruky jednu udici a projít se kolem vody? Prostá, obyčejná rybařina, kterou praktikuje spousta obyčejných rybářů - tím ovšem nemyslím šoulačku "alá Nikl", to byl vpravdě bizardní úlet........

Kobarid - Profil | Po 5.11.2012 17:26:03

jak již bylo řečeno předřečníky - nic nového pod sluncem. Takto se chytalo již před spoustou let a chytá se tak pořád. Takže žádný novinkový import z Anglie, ale stará klasika, která jen léty vymizela požíváním čihátek a hlásičů.
Ale není od věci si občas připomenout, že naši dědové a otcové nebyli žádní pitomci, kteří žili v nevědomosti a teprve dnešní doba přináší moderní rybařinu. Ona totiž spousta "moderních" rybářských trendů, je jen oprášená letitá klasika, přebalená do moderní podoby. Nejukázkovějším příkladem je feeder, který se před 10 - 15 lety bral jako něco novátorského, co sem "spadlo z vesmíru" a přitom se jen oprášil dlouholetý lov na špičku, tak jak to třeba praktikoval už můj praděda před 100 lety. Akorát, že ten měl na konci prutu, místo karbonové špice, 5 mm bambus a porcelánovými očky.

Chosé 2 - Profil | Po 5.11.2012 15:00:28

Anýzový dědek >> Vždyť musíš pamatovat, jak naši dědové chytali na prověšený vlasec opatrné candáty na stojáku a tohle je jen vylepšení na rybu domácí.

fotojakes - Profil | Po 5.11.2012 19:56:27

Kobarid >> nečerpal jsem od nás, protože jsem o tom neměl tušení. Čerpal jsem ze zahraničí, ale těžko soudit jakou cestu tato metoda prošla tam. Rozhodně to neprezentuji jako převratnou novinku a nikde jsem nenapsal, že to je můj výmysl, ale že jsem se inspiroval, mnohokrát vyzkoušel a proto se o své zkušenosti dělím.

Spousta z vás má podle příspěvků obrovské znalosti, ale k čemu to je, když se o ty staré metody nepodělíte s novou geńerací? Potom se ještě divíte, že ti mlaďasové znají jen boilie, závěsky a podobně. Jenže kde mají čerpat ta moudra našich dědů, když znají jen internet a tam tyhle informace vy, kteří je máte nedáte.

Petr Havlíček - Profil | St 7.11.2012 13:43:02

Já jenom k tomu, jestli je tato metoda tak stará a nebo známá.

Ryby chytám od svých šesti - sedmi let. 99 % jsme ale chytali na brko s husy. Kde by jsme vzali policajta.
A od stejný doby jsme se jako děti chodili dívat na rybáře, co chytali na rybníku, kam my nesměli. Bůh ví proč. My měli takzv. pionýrskou vodu, co byla říčka Vrchllice.
Ale to jenom na úvod.
Když jsme se chodili dívat na rybáře, tak si pamatuju, že tehdá nikdo neměl policajty, co znáte z dneška. Rybář buď měl přes vlasec jako policajta přelomený klacík, nebo kousek papíru, rákosu apod. takový policajt v podstatě nic nevážil a vím, že ty vlasce měli tenkrát právě takto prověšený. Ale vůbec si nejsem jistý, tedy spíše jsem si naprosto jistý, že nepřemýšleli o tom, jestli ten vlasec rybě vadí, nebo nevadí. Bylo to proto, že ten klacík ... prostě nedokázal ten vlasec tak vyšponovat. Taky ty vlasce měli značnou paměť, takže často vedla do vody spíše spirála z vlasce, nežli vlasec vyšponovaný.
Takže si myslím, že touto metodou možná pár rybářů chytalo, ale valná většina tak spíše chytala nevědomky.
Tohle bylo v letech cca 1960-61. Určitě tady budou starší pamětníci. Tak pište.

Kobarid - Profil | Út 6.11.2012 17:48:09

fotojakes >> tak jasně, žádný učený z nebe nespadnul...... Pro mne, na počátku 80-tých let, byla studnicí moudrosti Říhova 1000 + 1 rada pro rybáře, společně s časopisem Rybářství.
Ale stejně tu největší školu života, ti dá jen to chození k vodě. Dodnes si ze mně otec dělá srandu, když jdeme spolu na ryby, že moje první věta s prutem v ruce byla: "a jak vlastně poznám, že mi to bere.........???".
Dnes je k dispozici internet, co potřebuješ vědět, to ti poradí pan Googl, vše lze zhlédnout na videu a né si domýšlet, jak to ten člověk, při tom zdlouhavém popisu, vlastně myslel. Jenže to právě spoustu lidí u rybařiny, ochuzuje o tu krásu "sebevyhoření", jak to tu onehdá popisoval Martin Maťák.
Dneska chtějí lidi všechno a hned, a především se u toho nesmí nadřít - to bychom se tu pak mohli pustit do debaty o hlásičích a dálkových příposleších, zavážecích loďkách, vytuněných bivacích, soukromých kaprodromech a pod. A to bych nechtěl, protože bych proti sobě popudil jistou "pravověrnou sektu, mající za nejjedinější modlu Cyprinus carpio".

Pokud ten čas najdu, tak zkusím sepsat něco chytání na jarních rybnících, takové ty vody do 5 ha, kde se chytá u břehu na splávek. Ale aby to mělo trošku šmrnc, tak by to chtělo i nějakou pěknou fotku, takže bych s tím přišel až v příštím roce v létě.

Sven - Profil | Po 5.11.2012 21:42:16

fotojakes - >> Jo, napsat takový článek, to není jen tak. To chce hodně odvahy :-)
Všechno už bylo napsáno jinými kapacitami, (viz dole), takže by to víceméně vypadalo jako plagiát a psavec by byl zde roznesen na kopytech :-)

Martin M. - Profil | Po 5.11.2012 18:27:55

Dotazek - kdy jste prvne slyseli o tom, ze se ryba boji kmenoveho vlasce vedouciho k zatezi? Ze se poplasi, kdyz se jej dotkne. Ja jsem si to zacal vice uvedomovat, az kdyz jsem videl prvni dil Korda underwater carp fishing, rok uz nevim, cca 5 let zpet.

Martin M. - Profil | Po 5.11.2012 18:24:56

Kobarid >> nasi dedove to ale delali proto, aby ryba necitila odpor pri zaberu, kdezto popisovany styl neni o rozpoznani zaberu, ale o strachu ryb z napnuteho vlasce - tedy ziskavas body jeste mnohem drive, nez vubec zacne zaber. Viz take Fishky. A je mi divne, pokud to je tak znama a stara metoda, ze jsem za 30 let sveho rybareni takto nikdy nikoho nevidel chytat :)

Ono to je casto hlavne o inspiraci, neda se psat jen o novinkach, ktere nikdo nezna.

Starc55 - Profil | Pá 9.11.2012 9:42:09

Tato metoda rozhodně nepřišla z Anglie. Tento způsob lovu jsem se naučil v polovině 60. let munulého století od starých zkušených rybářů. Tehdy samozřejmě nebylo takové technické vybavení jako dnes a neexistovaly soukromé vody. Protože touto metodou se postupně chytalo stále méně, stalo se méně známým. A dobří mladí rybáři to samozřejmě okoukali v té staré dobré Anglii. A to je jen dobře. Navíc to Fotojakes zcela správně obohatil o nové poznatky a nové technické možnosti, které dnes existují. A to je jen dobře. Používejte tuto metodu co nejčastěji, pokud to dovolují podmínky na vodě, kde právě chytáte.
Samozřejmě jsem dal Fotojakesovi za 1+++!!!!

Petr Havlíček - Profil | St 7.11.2012 14:11:10

KóĎA >> no jo vidíš, ... jenže my to brko s tý husy vyrvali, tak nevím :-)))))))

... kecám, většinou se to válelo všude po dvoře ...

KóĎA - Profil | St 7.11.2012 14:00:45

Petr Havlíček >> máš ve svém příspěvku jistou nepřesnost. Když ty jsi chodil zamlada na ryby, tak jste nechytali na brka z husy, ale na Gänsekiel :-)))

Kobarid - Profil | St 7.11.2012 11:12:51

Vkarel >> s tím bez výhrad souhlasím, ale to je myšlením lidí, tady je potřeba dlouholetý vývoj, aby se lidé opět naučili vážit si hodnot, které buďto příroda, nebo jiný člověk vytvořil.
To samé je i s těmi staršími rybaří - někteří ti mohou být vzorem, další ukázkovým příkladem toho, jak to opravdu nemá vypadat.
Jak jsem již psal, je to o každém jedinci zvlášť. Kdybychom se podívali na dnešní sortu rybářů 30/40-cátníků, u kterých už se dá předpokládat, že to mají v hlavě jakž-takž srovnané, tak i zde najdeš rozumné lidi a na druhou stranu také howada, kterým když bys zlomil o hřbet násadu od krumpáče, tak je to to jediné, co pro ně můžeš v jejich životě udělat.

Juraj - Profil | Út 6.11.2012 20:59:57

Fishky >> V mnohém s tebou souhlasím. Moderní styl má skutečně něco do sebe, a často vítězí. Jenže furt platí, že nejdůležitější pro úspěch je ten mezičlánek, mezi křesílkem a prutem. Už se mi párkrát stalo, že mě školil děda s náčiním, které bych bral do ruky s krajní nedůvěrou. A třeba právě na blbej rohlík. Bylo mě plat prtný špičkově namíchaný krmení, litr bílejch v něm, přesné krmení a vytuněná feederová sestava. Když má někdo pod čepicí a zná svou vodu, tak je to víc, než špičkový vybavení. Že je takových dědů jako šafránu je pravda, ale těch pár limituje jejich náčiní, jenom zlehýnka.

Kobarid - Profil | Út 6.11.2012 17:55:08

Anýzový dědek >> to mi připomíná mou již skonanou babičku, která vždycky říkávala: "jó za mých mladých let kilo mouky, to bylo nějaký mouky a né jako dnes................."
Je pravdou, že člověk musí podrobit současné nabízené výrobky jisté selekci, aby pak věděl, která kolínka na háčku drží, čí rohlík se dá dobře namočit, aby z něj šlo solidně udělat těsto.
Ale je to o tom zkoušení, né přijít do krámu a říct - dejte mi kilo tam těch koulí a kilo tam těch druhejch.........

nofish - Profil | Út 6.11.2012 17:49:24

Kobarid >> mo kapračská kolínka už taky existují http://www.spoma.eu/1391-Rybarske-proteinove-kolink​a.html a viděl jsem i klasická, jako z tesca za osmikorunu .... ty stály taky pěknou sumičku, rptože byla na kapra...

fotojakes - Profil | Út 6.11.2012 15:00:14

Kobarid >> Pokud jsou ty znalosti jen převzaté, bez vlastních zkušeností, tak se rybář z první skupiny přesouvá do té druhé, ač se zde nejdná o pastvu pro komerci:-) Já bohužel neměl od koho čerpat a tak moudra a metody předků čerpám nyní, ale zdrojů je málo. Ve svých začátcích jsem internet neměl, knížek bylo málo a tak jsem si ke všemu tak nějak došel sám.

Tak snad až budeš mít jednou čas, mohl by si něco takového sepsat? Je to jedna z možností jak aktivně bojovat za lepší rybařinu do budoucna, protože samo od sebe to lepší nebude. Způsob, který volí někteří v diskusích, že na odpor protí vývoji rybařiny se chovají extrémně (zabít všechno co chytnu, opovrhování tím, kdo ryby pouští) plodí jen další extrém a tyto protipóly se od sebe více a více vzdalují, až je uprostřed toho prázdno. Jenže právě tím středem by dle mého měla ta cesta jít. Vývoj a technologie jdou a půjdou kupředu, ale nemělo by se zapomínat na ta stará moudra, která budou platit stále.

nofish - Profil | Út 6.11.2012 7:12:47

Kobarid >> ono je lepší, že se lidi učí chytat složitě. Na složitém způsobu je totiž co zku*it a díky tomu je u vody spousta lidí, co pořádně neumí chytat. Je to lepší pro ryby. Kdyby se všichni naučili chytat na pedšpičkového policajta a na žížalu, víš jak by ubylo ryb? :-)

P!F - Profil | Út 6.11.2012 0:14:18

Kobarid >> Pokial vybavis sponzora "Maggi" tak bude soulacka s kolienkami... Inak pekna myslienka, vyslovene si mi to zobral s huby. A co sa tyka tej masaze, ver mi ze je neskutocna hromada rybarov, co lapalo kapre este pred 20timi rokmi, sulalo si boleliz rukami bo rollbaly neboli, mixovalo pomlete semena s kokosom a krupicou (houbeles zalezalo na to ake percento je v tom proteinov ci uhlohydratov a stalo to nemiestne malo penazi) jednoducho kvoli tej masazi s tymto chytanim seklo... Aj ked mi to niekedy chyba, je to krasna rybacka, ale podporovat tento hovadsky kseft nijak v zivote nebudem :o(

Sven - Profil | Po 5.11.2012 20:27:45

Ortelius >> no a ještě jací učitelé..... Takový Ing. Z. Šimek, ke každé rybolovné radě, obvykle přidal i radu kulinářskou :-)))

Kobarid - Profil | Po 5.11.2012 19:32:42

Martin M. >> jo a ještě doplněk...... oni to ti naši předci dělali, tak jak ty správně říkáš kvůli tomu, aby ryba necítila žádný odpor při záběru. Jenže z logiky věci plyne, že i jim ten jejich vlasec ležel na dně a nebyl "našponován" od olova ke koncovému očku. Takže defakto tím uskutečňovali i to, co nám chtěl pisatel článku sdělit.
Jen jak jsem psal níže, někdo tuto letitou skutečnost "oprášil a vědecky vytunil" a udělal z ní "převratnou novinku" v lovu kaprů.

fotojakes - Profil | Po 5.11.2012 18:51:24

Turňa >> Padák? Při průběžné montáži těžko a pokud chytám blízko břehu, tak za mnou asi nepoleze:-)

mipa - Profil | Po 5.11.2012 16:57:14

článek za 1 ... moc pěkně vysvětleno ... a při čtení jsem zavzpomínal na doby, kdy se "volný silon" na relativně krátké vzdálenosti používal docela často a úspěchy to přinášelo již tenkrát :-)))

fotojakes - Profil | Po 5.11.2012 15:20:08

Sven >> Já byl rybář samouk, nikdo v rodině ryby nechytal a samotu u vody jsem vyhledával už od svých začátků:-) Já na to narazil až díky kaprařině z anglických časopisů a webů. Nicméně díky za rozšíření obzorů směrem do historie.

Také už jsem to slyšel, ale já takovou zkušenost po dvaceti letech rybaření nemám, takže to asi nebude tak horké s tímto problémem:-)

Ortelius - Profil | Po 5.11.2012 15:16:56

jj. Děda odklápěl překlapěč a na cívku dával víčko od piva. Jako malej kluk jsem s ním jezdil na Hracháče do Vranova. Vždy jsem čekal až pěkně víčko cinkne po záběru o kámen na zemi. A děda vytáhne candoše, nebo na Hracholuskách obzvlášť opatrnýho úhoře. Na volno chytám rád a dost často.

Miras - Profil | Po 5.11.2012 14:27:11

Anýzový dědek >> Zkus si přečíst ten článek znovu a lépe, pak si odpovíš sám.