Nech to ležet!

- fotojakes

Názvem článku nenarážím na nenechavce, kteří obcházejí naše revíry, i když toto téma by asi také zasloužilo pozornost, ale dnes mám na mysli vlasec. Přesněji řečeno lov kaprů s povoleným vlascem. U nás zatím nepříliš používaná metoda k nám prosákla z Anglie, kde se lovu kaprů věnuje mnoho rybářů a díky absolutnímu dodržování principu „chyť a pusť“ jsou všechny větší ryby velmi zkušené, ostražité a hlavně nedůvěřivé. Z tohoto důvodu jsou rybáři nuceni vymýšlet stále nové a neokoukané metody, jak ryby ošálit a ulovit. Jednou z takových metod je právě i lov s povoleným vlascem, neboli „slack line“.


Ideální voda pro tuto metodu.

U nás tato metoda získává na významu především na vodách, které jsou pod velkým tlakem rybářů, a ryby tak mají mnoho špatných zkušeností s háčky a vlasci. Jsou proto stále obezřetnější a při sebemenším náznaku nebezpečí se stahují do míst, kde se cítí bezpečně. Nejvíce je to patrné na soukromých revírech, ale stále častěji také na svazových vodách. Vlasec ve sloupci si ryby prostě spojují s nebezpečím a tak se může stát, že sice budete chytat ryby, ale ty větší se vám budou stále vyhýbat a jednou z příčin může být právě napnutý vlasec. Své o tom ví všichni, kteří se věnují kaprařským závodům, protože zde se dá napnutý vlasec použít doslova jako plot, aby se ryba nedostala k sousednímu týmu. Sám jsem si to na závodech několikrát vyzkoušel, a to na obou stranách „plotu“. A i když jsem fotky povolených vlasců z Anglie viděl mnohem dříve, k jejich vyzkoušení mě dovedly právě zkušenosti ze závodů.


Časné jaro, čistá voda a nepříliš aktivní ryby – to je chvíle na nasazení povoleného vlasce.

Kde a kdy tuto metodu použít

Jak už jsem psal na začátku, tuto metodu volím především na silně prochytávaných vodách a vzhledem k povolenému vlasci jen na vodách stojatých. Na řece by nám proud zvedal vlasec a rozhodně by to neplnilo svůj účel. Ze začátku jsem se bál indikace záběru, proto jsem chytal jen velmi blízko břehu a sledoval vlasec, aby mi neunikl záběr. Nakonec se ale ukázalo, že mé obavy jsou zbytečné a záběr krásně zaznamená i hlásič. Nejdál jsem touto metodou lovil ve vzdálenosti asi 30–40 metrů, ale vím, že někteří rybáři chytají s povoleným vlascem i kolem 80 a více metrů. V takových vzdálenostech většinou nechytám, takže jsem to nezkoušel ani s povoleným vlascem.


Malá zátoka je vhodné místo.

Dalším místem, kde má chytání s povoleným vlascem svůj význam, jsou velmi čisté vody jako pískovny. Na nich kapr o vlasec nemusí ani zavadit, aby se vyplašil, protože ho krásně vidí. Platí to i brzy na jaře a pozdě na podzim či v zimě, kdy se voda vyčistí a ryby tak mohou krásně prohlédnout naše pasti.

Pozor na to, kde hodláte chytat, protože ne všude je vhodné položit vlasec na dno. Především v místech s množstvím vázek, jako jsou kořeny nebo kameny, není dobré tuto metodu používat. Vlasec se může snadno zachytit mezi kameny a buď se uřízne hned při záběru, nebo jakmile začnete zdolávat.

Jak dostat vlasec na dno

V podstatě stačí povolit a nechat klesat normální monofilní vlasec až na dno. Vlasec je většinou o něco těžší než voda, a tak klesá ke dnu, ale rychlost potápění je velmi pomalá, protože rozdíl mezi hustotou klasického vlasce a vody je velmi malý. U monofilu je určitě lepší proces potápění urychlit, a to přidáním backleadu na vlasec. Další možností je použití fluorokarbonového vlasce, který je sám o sobě podstatně těžší než voda, a tak klesá ke dnu mnohem rychleji a bude lépe kopírovat nerovnosti na dně. Další výhodou fluorokarbonu je jeho nízká průtažnost, což je znát na lepší signalizaci záběru. Nevýhody má toto použití fluorokarbonu asi jen dvě. První z nich je vyšší tvarová paměť oproti klasickému vlasci, což může způsobit zamotání povoleného vlasce. Druhou a pro mnoho rybářů limitující nevýhodou je podstatně vyšší cena fluorokarbonových vlasců, která se může pohybovat od 300 Kč do 700 Kč na návin jednoho navijáku.

Montáže a návazce

Nemyslím, že je třeba něco speciálního, takže stačí odzkoušené a prověřené montáže, které běžně používáme. V mém případě je to buď průběžná montáž s malým olůvkem o váze 10–40 gramů, nebo polofixované in-line olovo o váze 60–80 gramů. První variantu volím v místech, kde jsou ryby plaché a lovím blízko u břehu. Druhou variantu volím ve většině ostatních situací. Návazec používám zpravidla ze ztužené šňůrky, asi 20 centimetrů dlouhý s háčkem Kurv Shank velikosti 8.


Na tomto revíru je kaprů mnoho, takže zde tato metoda velkou roli nehraje, ale můžete se tu učit získat důvěru v signalizaci záběru.

Postup potopení vlasce

U této metody je dobré znát profil dna před sebou, abych věděl, jak hluboko bude vlasec klesat, a mohl jsem tak odhadnout, zda jsem povolil vlasec dostatečně, ale ne příliš. Pokud ho povolím málo, bude vlasec někde „překážet“ ve sloupci, což nechci, a když povolím moc, snížím citlivost indikace záběru. A jak strefit tu správnou míru povolení vlasce? Nahodím, dám špičku prutu pod vodu a vlasec našponuji, čímž ho hned potopím z hladiny. Pokud použiji vlasec, nebo chci mít jistotu i u fluorokarbonu, přidám backlead kousek před prut. Poté dám prut do vidliček, které mám tak, aby byla špička prutu co nejblíže hladině, a povoluji vlasec do té doby, než je vidět, že klesá mnohem pomaleji. V takovou chvíli už totiž téměř celý leží na dně. Není to snadné a ani stoprocentní, ale po pár pokusech se to dá odhadnout.


Takhle nějak směřují vlasce do vody při správném povolení.

Indikace záběru

Předpokladem je, že lovíme na stojaté vodě a nefouká silný vítr, takže citlivost signalizátoru dáme na maximum, tedy pokud je vůbec používáte. Swinger rozhodně volíme co nejlehčí, aby se zvedl dříve, než se našponuje celý vlasec, což by znamenalo, že ryba už popojela pěkný kousek pryč, a to může být problém. Buď může zajet do vázky, nebo se háčku zbavit. S touto metodou jsem vyzkoušel tři nejčastější typy swingerů a rozdíl mezi nimi byl minimální, takže podstatná je jen jejich hmotnost.


Jeden z nejoblíbenějších swingerů. Závaží ale posuňte až na doraz, aby nekladlo velký odpor vlasci.


Malé a lehké swingery jsou ideální.


Swinger vytvořený právě pro tuto metodu. Jeho cena je bohužel zatím velmi vysoká a na náš trh ho dodává jen pár výrobců.

Tato metoda asi nebude pro každého, protože získat důvěru v indikaci záběru s vlascem ležícím na dně není snadné, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Především v situacích, kdy jste v koncích a nemůžete dostat pěknou rybu na háček. Při lovu násaďáku je to zbytečné, to píšu rovnou, protože těm nevadí proplétat se sítí vlasců za kusem žvance. Ovšem několikrát ulovená ryba už si dává na vlasec dobrý pozor. A na závěr už jen vzkaz: „Nebojte se zkoušet nové věci!“



S pozdravem Petru zdar a přáním pěkných úlovků

Autor: fotojakes - ®

Diskuse k článku (135 reakcí)

Přečteno: 23 902x
Průměrná známka: 1.3