Ministr zemědělství Bendl v Bruselu vystoupil proti svazování rozvoje venkova další administrativou a hájil peníze na investice pro české rybáře

Venca888 - Profil | So 17.12.2011 5:53:07

arnošt >> odbornost sama o sobě je na takový pozici k ničemu. Už jsem ve svym profesnim životě zažil nejednu situaci, kdy člověk ve svym oboru nadmíru zdatnej úplně položil oddělení nebo dokonce firmu. Protože, věř tomu, že pokud jsi ve vedení, primární problémy pro tebe nebudou ty odborný, ale to, jak složit tým, jak řešit problémy uvnitř, jak ten tým hájit před problémama zvenku a jak prosazovat jeho zájmy. Ministr musí bejt předevšim schopnej manažer. Samozřejmě, že odbornost je výhodou, nicméně schopnej člověk dokáže těm elementárnim problému oboru porozumět velice rychle a detailně nebude znát všechny aspekty resortu ani odborník - vždycky to bude odborník jenom na část resortní náplně, což může paradoxně škodit, protože ho to limituje ve spravedlivym a vyváženy náhledu na komplexní obraz.

glánis - Profil | Ne 18.12.2011 23:32:54

malamut

OK, ale zkus se vžít do role podnikatele v rybářství, který si nezabahnil rybník sám od sebe, ale byly to splachy z okolních pozemků a z celého povodí napájecí stoky, jak tuto situaci řešit? Těžko si lze představit, že budeš chodit po majitelých těchto pozemků, vysmáli by se Ti a argumentovali, že oni přece nemůžou za to že prší. Přece nemůžeš za obrovských nákladů jako majitel rybníka sanovat tyto škody sám. Nelze přece říci, když na to nevyděláte, tak se na to vyserte, běžte dělat do fabriky. Navíc jsou tu velmi cenné mimoprodukční funkce rybníka prospěšné pro všechny, o kterých se tady diskutovalo. Právě toto jsou specifika, která nemají srovnání s běžným byznysem a je třeba je podporovat i když jsou to výrobní prostředky. Bylo by barbarství říci, řešte si to jak chcete, nás jako daňové poplatníky to nezajímá. Tak to přece nejde. Na tyto případy je jednoduché kapitalistické myšlení krátké.

Venca888 - Profil | So 17.12.2011 16:28:17

malamut >> zjednodušuješ to a nevidíš za roh. Ač nejsem přílišnej příznivce dotací, někdy maj nepochybně svojí platnost. Předevšim v případě, kdy výsledky toho podnikatelskýho záměru třeba jen částečně korespondujou s cílema, který si klade stát nebo EU. Konkrétně u revitalizací rybníků je tohle zcela zřejmý. Obecně je dneska snahou udržovat vodu v krajině a zlepšovat hydrologickou situaci v ČR, potažmo v celý EU, která je vlivem působení člověka v dost špatnym stavu. A obnova původních rybníků, případně třeba snaha o vrácení toků do původních koryt je v tomhle smyslu krok dopředu. Protože se jedná o vcelku nákladnou investici, jejíž návratnost je při provozování rybochovu za hranicí "zajímavosti", motivuje k tomu stát/EU dotacema. Na tom osobně nevidim nic špatnýho - spojej se investice ze dvou stran a jejich výsledek přinese taky oběma stranám užitek. Pokud by tomu tak nebylo, nikdo by ten rybnik neobnovil, takže by to musel udělat stát (pokud by chtěl zlepšit výš popisovaný) a ty bys to zaplatil celý.

Mrknato - Profil | So 17.12.2011 15:09:06

tomfisherman >> Udělej si IČO a koupíš si ho a "odepíšeš" také..... jak jednoduché. Sehnat práci, zakázky a pak hovoř něco o živnostnících a o odpisech.

Venca888 - Profil | Pá 16.12.2011 18:35:12

Heretique >> to je dost jednoducha uvaha zalozena na nesmyslnym predpokladu, ze ministr musi bejt profesne kovanej v oboru, kterej pokrejva jeho ministerska pusobnost. Jakoze by ministr vnitra mel bejt vyslouzilej policajt, ministr obrany vojak, ministr zemedelstvi pasakem krav a ministr dopravy vypravci.

tomfisherman - Profil | Po 19.12.2011 21:07:42

malamut >> Hloupý jsi ty a jak jsem napsal, srovnávnáš jablka a hrušky. Já to uvedl pouze jako obdobný příklad, abych poukázal na tvoje nesmyslné tlachání. A je vidět, že se hned potrefená husa ozvala a ještě spolu s Mrknatem, který také krafá do všeho čemu nerozumí.

glánis - Profil | Ne 18.12.2011 20:54:44

Malamut,

nauč se číst než začneš urážet, psal jsem, že by se obešlo bez dotací a zároveň udrželo prosperitu. Soudruh opravdu nejsem, sám podnikám v příbuzném oboru a s rybáři jsem v denním kontaktu. Prosperuje naprostá většina firem, tzn., že jsou dlouhodobě v zisku.Nikdy nebrečí v médiích jako ostatní zemědělci, že bylo špatné počasí apod. Dotace využívají na velké investice, typu odbahňování, výstavbu rybochovných objektů a pod.Dosáhnout na tuto podporu není vůbec jednoduché, musí být zpracován podrobný záměr se všemi studiemi, který je poté posuzován na ministerstvu. Ne každý na dotaci dosáhne.Navíc investici je třeba z počátku dotovat z vlastních prostředků, proplácí se až po dokončení a nikdy ne ve 100% výši. Nezapomeň, že podnikání v zemědělství je specifické, protože se pracuje s živou přírodou a dlouhodobými výrobními cykly.Navíc většina firem pracuje s odkazem a dědictvím předků, protože většina rybníků jsou staletá zařízení a je potřeba s nimi nakládat podle toho, včetně různých omezení produkce ze strany ochranářů, ekologů,st.úřadů apod. Není to jako postavit fabriku na zelené louce a tam vyrábět hřebíky furt stejně ať se děje co se děje nebo půjčovat peníze za lichvářský úrok, příp. mít kamaráda v zastupitelstvu a jet předražené státní zakázky. To jsou ti správní podnikatelé? Jseš trouba, ale to není můj problém.

Carpeater - Profil | So 17.12.2011 21:13:02

Mrknato >> přijde na to. Záleží na úhlu pohledu a politickým přesvědčení, obvykle lidé tíhnoucí k levici rádi přerozdělují a pravičáci naopak.
Pro mě osobně je výběr daní krádež za bílého dne, ale chápu, že se mnou někdo nemusí souhlasit.

nofish - Profil | So 17.12.2011 20:57:45

Mrknato >> teď kecáš totální nesmysly díky nevědomosti. Většina produkce ryb jde na export. Ovšem velikým důvodem je že o ty ryby u nás nění dostatečně velký zájem. Zajdi do nějaké firmy a řekni jim že nemají vyvážet za hranice, že jejich produkci i ty následující od nich koupíš ty. Nebudou váhat, to se vsaď.
Tvoje myšlenka že je u nás díky exportu málo ryb je opravdu zcestná. Prostě v rybařině neděláš tak nevíš holt........

Venca888 - Profil | So 17.12.2011 20:49:58

malamut >> názor můžeš mít, jakej chceš... ale musíš bejt schopen podložit ho relevantníma argumentama... což ty nedokážeš, takže jen plkáš, tudíž je to ztráta času pro všechny diskutující... :-)

malamut - Profil | So 17.12.2011 20:08:59

Venca888 >> přerozdělování prostředků a dotace jsou samy o sobě píčovina!

Dida - Profil | So 17.12.2011 11:11:28

malamut >> jak už jsem podotkl rybníky plní obrovskou řadu celospolečenských funkcí namátkou zmíním pár nejdůležitějších : protipovodňová ochrana a retence vody, zásoba vody v krajině, vliv na mikroklima, dočišťování povrchových vod, ekologické funkce, krajinnotvorný a estetický význam rekreace a plno dalších...

Je v zájmu nás všech se o ně dobře starat a pečovat, samotná rybářská výroba to neutáhne.