Návratu lososů do Česka brání vodní stavby. Přes ně proniknou jen desítky ryb

Autor diskuse: Lasskoun - Profil , 9.2.2019

Pokusy o zpět navrácení lososa do Česka

A) Nemá smysl38%

B) Má smysl53%

C) Má smysl (na lososa jsem i přispěl)7%

D) Má smysl (pracovně se podílím se na jeho obnově)2%

E) Je mi to zcela jedno0%

F) Je to ryba zcela na houno, když v tahu skoro nežere, tudíž se ani nedá pořádně ulovit0%

G) Jiné0%

Od 13.2.2019 hlasovalo 58 čtenářů.

mpl - Profil | Čt 14.2.2019 14:09:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Diskuse hezka, objektivnich udaju malo.
Doporucuji se podivat na
https://www.rybsvaz.cz/?page=rada/hosp_odd/losos_na​vrat
http://www.crsusti.cz/cz/z-cinnosti/mohlo-by-vas-za​jimat/projekt-losos

zvlaste cituji
CO SE NEPODAŘILO

V projektu: Dosáhnout takového počtu vracejících se dospělých lososů, aby populace tohoto druhu mohla být na území ČR stabilní a mohla v dohledné době již existovat bez umělého vysazování juvenilních stádií.

Mimo projekt: • Vytvořit migrační podmínky pro lososa na řece Kamenici přes území NP České Švýcarsko. • Zlepšit možnosti migrace přes jez Střekov na Labi (nedostatečně funkční rybí přechod). • Migračně zprůchodnit celý úsek Ohře od Labe až k VD Nechranice. • Zapojit v širším rozsahu vědecké instituce do sledování individuální migrace lososa (smolta) např. telemetrickou metodou (vysílačka v břišní dutině ryby a její sledování na dálku) – nově by však Výzkumný ústav vodohospodářský TGM měl toto sledování zajistit. • Zajistit kontinuální sledování dospělých lososů automatickým systémem (software, video) – nově byly instalovány sledovací zařízení na Kamenici, Labi a Ohři a tento úkol také řeší odborná skupina VÚV TGM. • Najít nové významné partnery pro spolufinancování nákladů na navrácení lososa – po výrazném snížení množství vysazovaného plůdku hradí náklady pouze ČRS (asi 150 000 Kč / rok).

CO SE PODAŘILO (pozitivní efekty a dílčí úspěchy)

• Byla potvrzena hypotéza, že vysazováním plůdku lososa lze dosáhnout toho, že se tento druh ryby v rámci svého životního cyklu a po migracích na tisíce kilometrů řekami a oceánem vrátí jako dospělá ryba na místo vysazení na území ČR k přirozené reprodukci!

• Losos obecný (atlantský) od roku 2002 pravidelně migruje Labem do řeky Kamenice a je tam sledován na trdlištích, která si vytváří k přirozenému rozmnožování. • Zkušebně byla v roce 2011 ověřena možnost umělého výtěru lososa (na Kamenici) a následná místní inkubace a odchov plůdku (líheň Bělá, ČRS MO Děčín). • V letech 1995 až 2015 se podařilo zajistit zásadní podíl financí pro realizací repatriačních projektů z prostředků ČR a EU.

• V souvislosti s lososem se podařilo prosadit stavby rybích přechodů na vodních tocích (Kamenice, Ploučnice, Ohře, Labe) a dále částečně omezit negativní vlivy a rozsah staveb na uvedených vodních tocích.

• Prohloubit mezinárodní spolupráci ČRS a partnerů v SRN, zejména s rybářským spolkem v Drážďanech a Sasku, ale i s Ministerstvem ŽP pro Sasko.

• Aktivně a efektivně spolupracovat se složkami OP, především MŽP, SFŽP, AOPK, Správou NP České Švýcarsko. Dále dlouhodobě a s velmi cennými efekty spolupracovat s podnikem Povodí Ohře, s. p.

• Prezentovat činnost ČRS a jeho přínos pro celospolečenské zájmy a hodnoty.

• Aktivovat zájem veřejnosti o lososa jako výjimečný živočišný druh, a to jak veřejnosti odborné, tak i laické.

Aktuální plán ČRS, z. s., Severočeského ÚS

Vytvářet vlastní finanční fond s obejem prostředků asi 150 tis. Kč na rok a vysazovat ročně 30 000 ks plůdku lososa do Chřibské Kamenice a 10 000 ks do Libockého potoka (Ohře). Sledovat vývoj strdlic a smoltů a také migrace dospělých lososů, zejména na Kamenici. Dále aktivně spolupracovat zejména s kolegy v NP České Švýcarsko a s německými kolegy, ale i s dalšími partnery nebo novými zájemci o spolupráci, případně i o finanční podporu. V průběhu vývoje lososa v přirozeném prostředí vyjma monitorovacích odlovů v referenčních úsecích jinak do populace nezasahovat a rovněž nijak uměle neovlivňovat přirozenou reprodukci. Chránit v rámci svých možností přirozené prostředí lososa a dále usilovat o zlepšení jeho migračních možností a zároveň i dalších druhů ryb.

hering - Profil | St 13.2.2019 21:43:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Všechny strdlice co jsem v Kamenici chytil byly v rozmezí 10 - 23 cm. 30cm, natož 35cm ani náhodou.
Těch 10 cm mají roční rybky. Okolo 20 cm jsou staré 2 roky a to už jsou spíše smolti.Je rozdíl ve vybarvení podzimní strdlice co začíná pomalu splouvat s vodou a jarní dvouletou strdlicí,to už bývá téměř vystříbřený smolt.

První foto jarní dvouletá strdlice.
Druhé foto podzimní strdlice stará 1,5 roku.

zetfly - Profil | St 13.2.2019 20:05:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Osoba najpovolanejšia hovoriť o lososovi (labskom) p. Frič, okrem iného o strdliciach hovorí:

hering - Profil | Út 12.2.2019 21:35:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lasskoun >> Atlantský losos dokáže tah i výtěr zopakovat. Sice nepřijímá potravu po vstoupení do sladké vody,ale pokud nepodniká dlouhé tahy na trdliště a vysílení není fatální tak se dokáže po výtěru do moře vrátit. Narozdíl od pacifických lososů není naprogramován k uhynutí po výtěru.

potočák 62 - Profil | Út 12.2.2019 17:58:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lasskoun >> Jestli se nepletu,tak Atlantický losos je schopen se vytřít i dvakrát-třikrát za život,zatím co pacifický má geneticky daný jednou a dost.Petrův Zdar

Mates PB - Profil | Út 12.2.2019 15:02:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A jak se u nás ryby měly dobře....na tohle si vzpomeňte až uslyšíte jak to tu komunisti dojebali (tím se jich nezastávám) Potřeby lidí vítězili nad zdravým rozumem.

Mates PB - Profil | Út 12.2.2019 14:52:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jen aby jste věděli co se dalo pochytati u nás za rybu....

Poušťák - Profil | Po 11.2.2019 23:47:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> Nejkrásnější je,že tady na netu skoro všichni vědí jak a co by se mělo dělat a změnit ve financování a ochraně přírody.Ale aby se sebrali a pokusili se to změnit,nebo aspoň začít pro to něco dělat třeba jako hering,potočák a spol to ne.

potočák 62 - Profil | Po 11.2.2019 19:55:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 11.2.2019 8:15:40 >> Petrův Zdar

hering - Profil | Ne 10.2.2019 14:58:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.2.2019 14:40:29 >> Z jikrou to bylo tak, že se spolupracovalo na převozu ze Švédska s Němci. Do stádia očního bodu se inkubovala ve Švédsku. Pak se letecky přepravovala do Němec a odtud se část inkubovala do stádia plůdku myslím na třech svazových líhních. Třeba v naší líhni se doinkubovávalo 500 000 ks jikry. Tenkrát vycházela jedna jikra na cca 5Kč . No byla to zodpovědnost něco nepotento :-))
Geneticky nejpodobnější populace lososa k vymizelé Labské větvi byla vyhodnocena populace lososa táhnoucí do švédské řeky Lagan.

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 10.2.2019 14:40:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

alžběta >> problém je ten, že se o tom tady ví prd, každý to má tak asi z desátý ruky, včetně mě.
je tu x domněnek, spekulací, polopravd...
a jediný kdo tu dal přímou a hodnotnou informaci je hering.

jak to bylo s českejma líhněma? můžeš to rozvést? jako lososí jikry např z dánska vykulený někde v naší líhni? já mám prvotní info o násadě z německa, ale je to už hodně dlouho, pak sem to už nesledoval.
financování- viz Honza7, takhle to prostě chodí.
byly splněný nějaký podmínky, který nejsou jednoduchý. mi líhnutí přímo v toku nepříde jako uplnej nesmysl, dělá se to i u ptruhů, a jakž takž to funguje.
jestli je tohle ekoterorismus, to fakt nevím, to mi přijde značně přehnaný.

ekology tu lidi nemají rádi od dob Klause, který veškerou ekologii shrnul na to, že není nutné mít motýla na Václaváku, a že ekologie není tržní mechanismus a stojí to peníze.
na to lidi rádi slyšej.
přitom penez se tu doslova vyhazujou miliardy, každá obec má desetimilionový rozpočty...
ale lidi se hroutěj z toho, když má jít na motýla jeden kylián:-))

a další věc je, že si lidi za ekologií a ochranou přírody představujou Hnutí duha a Děti země..., přitom i ČRS je v zásadě ekologická organizace...

zetfly - Profil | Ne 10.2.2019 10:47:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím,
ako dlho má zmysel pokúšať sa o takú obnovu?
Presne takáto otázka zaznela na konferencii o lipňovi konanej v SRZ. Môj názor je, že ak je vidieť nádej, že to možné je, tak neprestávať.
To, že sa ryby vracajú je známkou nádeje.
Snaha robená človekom však len ťažko nahradí prirodzené fungovanie. A ak sa na tu snahu pozriem cez matematiku:
- počty ulovených lososov v minulosti boli v desaťtisícoch
- povedzme, že to bola polovica tiahnucej populácie
- povedzme, že ikernačky boli vo zvyšku zastúpené tiež polovicou
- povedzme, že plodnosť ikernačky bola 10000 ikier (Frič udáva 13 - 15 000)
tak mohli položiť 50 000 000 ikier
- povedzme, že úspešnosť vyliahnutia a prežitia do strdlice bola 10%
tak do mora mohlo putovať 5 000 000 strdlic, z ktorých sa vrátilo vytrieť spomenutých 10 000 + 10 000 to je ak dobre počítam 0,4%
A teda ak rovnaký vzorec použijem na vysadených 100 000 ikier tak by sa mohlo vracať povedzme 400 kusov. Takže pomoc, ktorú poskytujeme je simulácia vytretia desiatich ikernačiek.
A ak tie desaťtisíce boli neprehliadnuteľné tak 400 kusov sa už prehliadnuť dá. O koľko očešú počet spomínané prekážky ťažko povedať. To, že v miestach vysadenia je vrátené ryby vidieť, však dokazuje, že prekážky sa zdolať dajú.

hering - Profil | Ne 10.2.2019 10:30:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> Ofiko jsou první navrátivší lososi zdokumentovaný v listopadu 2002. Jedna jikernačka, tuším 86cm a 4 mlíčáci. Jeden mlíčák 72cm byl nejprve převezen k nám na líheň do Děčína a pak druhý den si pro něj přijel nějaký výzkumák (už nevím který). Údajně na genetiku a měl být pak i vypreparován.
Neoficiálně vím o ulovení lososů již v roce 1998,1999 a 2000 v Labi pod zdymadly v UL a na soutoku Kamenice.Tyto ryby pocházeli z projektu sousedů v Německu,kde začali dříve.

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 10.2.2019 9:48:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> jasně, záchrana bilejch nosorožců je zbytečná, protože to stojí moc peněz, to samý velryby, gorily,
Rak kamenáč taky nemá místo v moderním světě a chodit kosit orchidejové louky je naprostá blahovost...
Já nevím, kde se u nás ta averze k těm všem " ekologům" vzala..., Ale bude to asi tím, že sme u nás obecně nejchytřejší a víme všechno nejlíp...:-))