Táboření na pozemku přiléhajícímu k vodě při lovu ryb

Kategorie: Všeobecné
Na začátek nutno uvést, že tuto otázku zákon č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství), ani jeho prováděcí právní předpisy neřeší (pozn. a ani nemůže, když je o rybářství).

Přesto mnoho z nás potřebuje u vody přenocovat.

Otázku přenocování v autě či karavanu nechám na vlastním posouzení a odpovědnosti každého rybáře, zda může k vodě, kde chce lovit, dojet – zda mu nebrání zákaz vjezdu, zda se nebojí o svůj vozíček atd. a nebudu připodobňovat ani problémy slovenských rybářů a majitelů pozemků – skutečně volný průchod k vodě není volný průjezd.

Obrátím se však k otázce táboření (bivakování, spaní pod širákem), kterou rozdělím na problematiku týkající se pozemků ve vlastnictví státu a pozemků ve vlastnictví soukromých osob, u kterých začnu nejprve.

To, že při výkonu rybářského práva je vstup na pozemek soukromé osoby povolen, jsme si, včetně uvedení příslušných právních norem uvedli v bleskovce „Zákaz vstupu na pozemky - jak to bylo a je“. Nemůžeme se však na tomto pozemku zdržovat nekonečně. Na cizí pozemek vstupujeme za účelem lovu ryb a po jeho skončení bychom měli tento pozemek také opustit. Pokud na něm ale chceme zůstat a přenocovat, je to vždy otázka dohody s majitelem pozemku - ostatně to znáte, pokud chcete při lovu ryby přenocovat např. v kempu. Pěkná suplika (prosba) okořeněná nějakou pěknou příhodou, vcítění se do nálady pana majitele může pomoci, ale nic nejde vnutit. Pokud pan majitel nechce, tak hezky poděkovat a jít jinam.

U pozemků ve vlastnictví státu pak musíme rozlišovat o jaký druh pozemku jde a není-li pobyt omezen např. zákonem o ochraně přírody a krajiny, nebo zákonem o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon) kde připomínám základní pravidla:

a) zákon o ochraně přírody a krajiny stanoví, že na celém území:

1.národních parků je zakázáno tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená orgánem ochrany přírody, (§ 16 odst. 1 písmeno c),

2.chráněných krajinných oblastí je zakázáno tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody, (§ 26 odst. 1 písmeno b),

3.národních přírodních rezervací je zakázáno tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená orgánem ochrany přírody, (§ 29 písmeno j), a

b) podle § 20 odst. 1 písmeno k) lesního zákona se v lesích zakazuje kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa.

Všechny tyto zákazy jsou pod hrozbou sankce, v případě lesního zákona může orgán státní správy lesů uložit pokutu až do výše 5000 Kč za to, že táboříte mimo vyhrazená místa, nebo do vzdálenosti 50 m od okraje lesa rozděláváte nebo udržujete otevřené ohně nebo odhazujete hořící nebo doutnající předměty, případně kouříte a v případě porušení zákona o ochraně přírody a krajiny může orgán ochrany přírody uložit pokutu až do výše 10 000 Kč za to, že vykonáváte činnost zakázanou v ochranném pásmu určeném k zabezpečení zvláště chráněných částí přírody (vidíte, že ne rybářská stráž, ta to ale může těmto orgánům nahlásit).

Takže vždy, před výpravou za rybami, kde hodláte přenocovat mějte na paměti, že je potřebné se podrobně seznámit s podmínkami pobytu v přírodě.

Zdar /a přitom vůbec nenajdete, co si máte pod pojmem „táboření“ představit, protože tento pojem naposledy vymezil zákon o potulných cikánech z roku 1927/.
 
Turňa - 10.6.2008

Diskuse k miničlánku

Mrknato - Profil | Pá 6.7.2012 19:32:14

Darcy >> Správně a chudý taky musej platit největší daně... aby nezvlčili... Platit si všechny prášky, lázně, ekologickou daň, aby už konečně pochopili, že byla regulérní revoluce.... a ne jen tak nějaký zvonění klíči.

Mrknato - Profil | Pá 6.7.2012 19:28:11

dajos >> Ne, musíš mít tu čtyřkolku, aby každý hned poznal, že jsi z T-Mobile gangu....

Darcy - Profil | Pá 6.7.2012 17:48:37

Zlatí komunisti, když si vzpomenu jak jsme na Slovensku při rybařině stanovali asi 15-náct let(samozřejmě že ne celých, vždy tak v roce třikrát, po několika dnech, ať mi to nějaký šťoura nevytkne) v CHKO, bez sebemenšího problému. Ale teď je to správně: Na chudé lidi a velké psy musí být přísnost, jinak zvlčí!

dajos - Profil | Pá 6.7.2012 17:17:16

Mrknato >> to znamená že pokud vjedu na polňačku v chko musím si to zdůvodnit tím, že neunesu věci? :-D nebo se to týká pouze vstupu?

Mrknato - Profil | Pá 6.7.2012 15:04:34

dajos >> Víš, ony Turňovy bleskovky jsou dosti tendenční. Je soukromý pozemek a soukromý pozemek, jako součást obydlí. Myslím, že i Turňa chápe rozdíl, ale z nějakého vyššího principu rybářského ho nezmínil. Hlavní je, že každý svůj čin a to i ve vstupu na pozemky, které jsou užívány jinak, než louky, pole a nálety si musíš umět zdůvodnit, nejen sobě a pak i dál...

dajos - Profil | Pá 6.7.2012 14:54:08

Mrknato >>moc děkuji za radu....

Mrknato - Profil | Pá 6.7.2012 14:51:04

dajos >> Do CHKO se může jen na čtyřkolkách, spát se může jen v hamaku, nebo korunách stromů ala Tarzan, ale hlavně o tom nesmíš nikomu říkat.

dajos - Profil | Pá 6.7.2012 14:47:44

Takže v chko se nesmí stanovat..a jak je to s vjezdem autem? Můžu vůbec zastavit v chko u cesty? a jak je to s polníma cestama? děkuji

kotrč - Profil | Ne 31.8.2008 17:52:14

Luxus na dalešické přehradě maskujeme bivak jak se to dá a jen protože si chceme pořádně zachytat a jezdit několik km po vodě do kempu mě příde úplně na hlavu protože než tam v letě dejedeme což je 24:00 konec lovu a pak pádlovat cca 2-4 km tak se ani nevyspíme aby jsme před 4 hodinou ranní na místě :-D

rybarjj - Profil | St 11.6.2008 9:12:55

ne Čunek ani Sládek, ale skuteční politici kteří dělali politiku protože chtěli něco změnit a né jen hrabat pod sebe.
Neplátí náhodou ještě pořád?

Pokki - Profil | Út 10.6.2008 19:30:26

no tak to psal zřejmě pak Sládek s Čunkem :-)

Petrasek - Profil | Út 10.6.2008 18:49:24

Tak už se bavím... tady máte také na pobavení...
http://senat.cz/zajimavosti/tisky/2vo/tisky/T0459_00.htm

Petrasek - Profil | Út 10.6.2008 18:47:04

Mohl by sem někdo přihodit ten zákon o potulných cikánech? celkem by mě zajímalo co vlastně teda venku děláme:o))