5. Rybí slavnosti a 70. výročí MO Most

Kategorie: Všeobecné
V sobotu 29. srpna se v Litvínově na rybochovném zařízení Pavel uskutečnily 5. rybí slavnosti, které pořádala místní organizace Českého rybářského svazu v Mostě. V letošním roce byl termín konání posunut z tradičního prvního víkendu v září na poslední prázdninový víkend, čímž se z této akce stala taková tečka za prázdninami. Nakonec se posunutí termínu osvědčilo, protože akce se nekřížila s tolika jinými souběžnými akcemi v okolí. A vzhledem k tomu, že již popáté přálo této akci i počasí, přišlo několik stovek návštěvníků a hlavně mnoho dětí. Letošní ročník slavností byl spojen i se 70. výročím vzniku naší organizace, což je rozhodně důvod k oslavě.

Cílem Rybích slavností je především prezentovat rybáře a rybaření jako součást života v okolí a zejména představit rybaření dětem, které si snad jednou najdou cestu do našich kroužků a rozšíří a omladí stále řídnoucí a stárnoucí řady rybářů.


Na děti čekala celá řada dovednostních atrakcí, sladké i věcné odměny v podobě naučných materiálů ČRS a nechyběla ani ukázka rybolovné techniky či soutěž o namalování rybiček, ať už dle fantazie, a nebo plyšové, či obrázkové předlohy. Pro mladé zájemce o rybářské kroužky tu byli samozřejmě i vedoucí kroužků, kteří vysvětlili vše potřebné a podali žádané informace o tom, co rybářský kroužek a rybaření vlastně obnáší. Kolem rybníků se promenádoval také místní vodník Pavel, kterého se sice mnoho dětí bálo, ale zbytečně - je to totiž dobrák od kosti.


Místní vodník Pavel s Jakubem Vágnerem

Asi největším lákadlem z připravených atrakcí byla možnost nahodit si rybářským prutem a ulovit si rybu pod dozorem zkušených rybářů. Svatý Petr byl této kratochvíli nakloněn, a tak násadoví kapři brali jako na běžícím páse a dostalo se tak na všechny děti. Oproti předešlým letům se lov ryb konal na druhém největším rybníce této rybochovné soustavy, takže k lovu bylo více prostoru. Velkých kaprů je v tomto rybníce jen pár kusů, ale přesto se jednomu malému rybáři podařilo zaseknout a zdolat generačního šupináče. Šťastným rybářem se stal teprve čtyřletý Tomášek Hoffmann, který to zvládl jen s malou pomocí. A ještě aby ne, když už chodí nějaký ten pátek se svou stejně starou sestrou a s dědou na ryby.


Čtyřletý Tomáš Hoffmann a jeho trofejní úlovek

K vidění byly v akváriích ryby, raci a jiní vodní živočichové. V kádích bylo možné si ryby nejen prohlédnout, ale i doslova osahat. I když mnohým se zdá tato možnost nevhodná, jsem přesvědčený, že děti tím ztratí jistý strach z toho dotýkat se takových tvorů, jakými jsou ryby. A jen tak se z nich mohou stát rybáři, protože pokud má někdo od svého okolí a případně i rodičů vštěpený odpor k rybám, asi těžko začne mít zájem o rybaření, dokud sám nezjistí, že ryby nekoušou a nejsou odporné. Vím, i těch několik ryb, které je třeba po takové akci usmrtit, je velká daň, ale věřím, že je ospravedlnitelná, pokud z těchto dětí jednou vyrostou skuteční rybáři, kteří mají v úctě nejen ryby, ale přírodu jako celek.


O možnost zachytat si měly obrovský zájem děti

Letos se naší akce účastnil i známý český rybář Jakub Vágner, který si s každým zájemcem trpělivě potřásl rukou, rozdával autogramy, případně se i vyfotil a prohodil pár slov. S velkým zájmem se setkala i beseda, kde dostal Jakub několik otázek od předsedy organizace a poté se mohli ptát i návštěvníci. Některé otázky byly tradiční, jiné překvapily i Jakuba samotného. Já osobně jsem mu dal jen jednu otázku, protože dle mého souvisela se smyslem těchto slavností. Jsem moc rád, že se shodneme na tom, že je třeba mnohem více se věnovat práci s dětmi a mládeží a podporovat takové aktivity i lidi, kteří se o tuto činnost snaží. Jakubovi patří velký dík, že si ve svém nabitém programu našel čas, přijal pozvání a akce se zúčastnil.


Dobrot a odměn pro děti bylo požehnaně

Atmosféru podtrhovala živá hudba, posezení a možnost občerstvení. K snědku bylo na výběr z rybích škvarků, které šly doslova na dračku, klobás nebo pestré škály uzených ryb a nechyběl ani prodej živých kaprů a pstruhů. Protože se Rybí slavnosti setkávají s pozitivní odezvou a stávají se stále oblíbenější, rozhodně budeme v této tradici pokračovat i nadále a naopak se budeme snažit ještě zlepšovat. Poslední dobou se ukazuje, že když jsme jako rybáři vidět, otevírají se nám další a další dveře. Jen je třeba vynaložit úsilí a něco pro to udělat.


Malování rybiček

Je potřeba zmínit a zároveň poděkovat Ústeckému kraji, městu Most a soukromým sponzorům za nemalou finanční i materiální podporu, protože bez ní by dnes tato akce neměla takovou podobu a úroveň. Na druhou stranu bych rád apeloval na rybáře napříč svazem, že je třeba investovat do budoucnosti, a naše budoucnost jsou právě děti.


Beseda s Jakubem Vágnerem

Na závěr bych rád poděkoval celému výboru MO Most, členům rybářské stráže a všem lidem, kteří ve svém volnu akci připravili a pomohli ji uskutečnit. Dík patří také manželkám všech těchto dobrovolníků, protože buď přímo pomáhaly, nebo alespoň tolerují neustálé domácí absence svých protějšků.

Kompletní fotogalerii najdete na stránkách MO Most - http://www.rybarimost.eu/fotoalbum/akce-mo/rybi-slavnosti-2015/

S pozdravem Petru zdar
Jiří Jakeš – hospodář ČRS MO Most
 
fotojakes - 15.1.2016

Diskuse k miničlánku

fotojakes - Profil | Út 19.1.2016 21:21:28

Mrknato >> sorry, ale sem svá témata opravdu netahej! Jsem rád, že výbor i členská základna byla pro zrušení RMV (je jedno jak to nazveš). Byl to hrozný paskvil, jak z pohledu zákona, tak ekonomicky. Opakovat se to samozřejmě může, stačí aby to někdo navrhl a prosadil, ale po zkušenostech s tím už to moc reálně nevidím.

Mrknato - Profil | Út 19.1.2016 20:42:59

Jirko,
nechci ti kazit článek k 70ti letému výročí tvé MO. Nevím, zda-li je diskuse a příspěvky vítána, stejně jako nebyla na loňském sněmu ČRS.....
Je oslavou míněn návrat "zbloudilé svazoovečky" z5 do územního rybolovu, nebo nikdy nekončící možnost, si zase nějaké soukomáky prosadit?