Vychytávky pro noční rybolov

Kategorie: Feeder
V tomto článku bych Vás chtěl seznámit s možností využití retroreflexního materiálu při nočním rybolovu.

„Retroreflexní“ je odborné označení materiálu se kterým se běžně setkáváme. Je vyroben tak, že odráží paprsky světla zpět k jeho zdroji. Pokud na něj tedy posvítíme, jeví se jako jasně zářící. Obecně se pro něj ujal název „reflexní“.

Vyrábí se v podobě textilních pásků, které se dají běžně koupit v textilní galanterii. Páska je široká 25 mm a stojí 20 Kč za běžný metr. Používá se například na reflexních vestách, které jsou povinnou výbavou automobilů. S tímto materiálem se můžeme setkat i v podobě samolepící folie. Často je používaná v reklamě a můžeme ji vidět na vozidlech policie nebo záchranky.

Retroreflexní materiál jsem poprvé využil při nočním rybolovu na feeder. Do prázdné trubičky od chemického světla jsem zalepil kousek textilní retroreflexní pásky. Při lovu jsem si na prut svítil LED svítilnou umístěnou na přední vidličce. Odpadla tím potřeba kupovat chemická světla. Postupem času jsem toto řešení ještě zdokonalil. Z retroreflexní textilní pásky jsem vystříhal malá mezikruží a ta nalepil na očka špičky feederového prutu. Osvětlení prutů zůstalo stejné. Trvanlivost „nálepky“ však nebyla moc veliká. Lepším řešením se stal univerzální fluorescenční nátěr pro denní i noční rybolov. Více se dočtete v článku Feeder - reflexní očka, umístěném na http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=1397

Další možnosti využití retroreflexního materiálu.

Při nočním rybolovu se stává, že dostatečně nevidíme koncovou sestavu, a při manipulaci s prutem se zamotáme do okolního porostu nebo si na krmítko šlápneme. Háčky příležitostně zapíchnuté do oděvu či ruky nejsou také něčím výjimečným. Proto jsem se rozhodnul sestavu zviditelnit. K tomuto účelu jsem využil nálepky vyrobené z retroreflexního materiálu.

Reflexní krmítko

K vylepšení je zapotřebí textilní retroreflexní páska. Dále potřebujeme oboustrannou lepící pásku na koberce. Reflexní textilní pásku nejdříve podlepíme oboustrannou lepící páskou. Můžeme použít také samolepící retroreflexní folii. Z pásky nebo folie nastříháme čtverečky cca 4x4 mm, které nalepíme na krmítko. Krmítka si vyrábím sám, a tak jsem formu pro odlití olova na krmítko opatřil rovnou plochou určenou pro nálepky. Ty na krmítko nalepuji z venkovní i vnitřní strany. Má to svůj význam. Při vytažení krmítka z vody v něm již návnada není, a nálepka je pak viditelná z obou stran. Nedoporučuji dělat nálepky větší, neboť odrazivé vlastnosti retroreflexních materiálů jsou vynikající a pokud si dáte krmítko před obličej, odražené světlo Vás doslova oslní. Samozřejmě záleží na intenzitě světla z čelové svítilny.


Obr. Krmítko a čihátko polepené retroreflexní textilní páskou.

Reflexní čihátko

Na čihátko si svítíme po celou dobu lovu. Opatřené retroreflexní nálepkou je podstatně lépe vidět. Používám 3 nálepky, které rozmisťuji po třetinách obvodu čihátka. Takto je čihátko vidět při jakékoli poloze. Pokud Vám čihátko upadne na zem, není problém jej najít.

Další využití retroreflexních nálepek nemám odzkoušeno, ale napadlo mě využít je například při lovu úhořů a candátů, kde by se jimi z obou protilehlých stran polepil polystyren připevněný na vlasci. Při záběru ryby si rybář rožne čelovou svítilnu a uvidí pohyb polystyrenu na hladině. Sám takto nelovím a tak nedovedu posoudit, zda byste světlem neplašily ryby. Při manipulaci se světlem však buďte ohleduplní k ostatním rybářům.

Ztráta věcí u vody

Asi se mezi námi nenajde nikdo, kdo by u vody něco nezapomněl. Pokud lovíme v noci, je to ještě pravděpodobnější. Reflexních nálepek se dá s výhodou využít k označení věcí, které bychom mohli u vody ztratit. Najdeme tak díky nálepkám opravdu všechno. Doporučuji nepřehánět to s jejich velikostí a během rybolovu nechávat označené věci raději za sebou, aby vás jejich „záře“ nerušila.

Světlo odražené od textilní retroreflexní pásky je bílé. Světlo u samolepících retroreflexních folií má barvu dle zabarvení folie.

 
- 22.1.2015

Diskuse k miničlánku

zimic - Profil | Čt 19.2.2015 10:28:09

nebylo to s tím heslem jednoduché se po třech letech přihlásit, ale nakonec se podařilo:-), chci říct, že čelovku zapínám jen při závěrečné fázi zdolávání, protože taky nemám rád v noci u vody světlo. Nic ničím nepolepuji ani nebarvím a vyřešený to mám tak, že používám klasickou petrolejku, akorát samozřejmě v moderním provedení na baterii a slabou zářivku s bílým světlem, které nevytváří kužel, neoslňuje a jen zlehka svítí okolo sebe. Sem s ní fakt spokojenej a stačí jí mít při podélným lovu na feeder u špiček a nebo na těžko pod policajtama. Mít policajta před špičkou nad vodou a svítit na něj v noci baterkou se mi teda nezdá. Třeba to ryby neplaší, když to není halogen:-), ale tak nějak si raději v noci posedim v klidu aniž by o mě museli vědět široko daleko a na to slabé osvícení pod prutem bohatě stačí. Jo a bordel mě štve ukrutně, nikdy bych si nedovolil někde u vody něco nechat. Když se sešeřuje vše si již uklidím, zapnu kapsy a nikde mi nikdy nic neleží, trošku myslet je asi základ.

Mi!d@72 - Profil | Po 26.1.2015 10:32:37

Gandy >> ..tak mu tam nech vzkaz,tady se ty vajgly určo nevyřesí...(((

Gandy - Profil | Po 26.1.2015 9:36:00

Ziggy >> Netvrdím, že nepořádek zůstává jen po kuřácích. Ještě před šesti lety jsem kouřil. Takže soudím i dle sebe. Místo, kam rád chodím navštěvuje milovník "Moonek" a někdy mám pocit, že na ryby chodí s kartonem. Hodně rybářu se bohužel chová jako pííííííííííííííííp.

Ziggy - Profil | Po 26.1.2015 0:33:02

Gandy >> myslíš to dobře, o těch kuřácích a staniolu bylo obrazné, i tak máš pravdu, jen ne v tom že zůstává bordel jen po kuřácích, to už je ale zase někde jinde

Gandy - Profil | Ne 25.1.2015 8:28:27

To znám, kuřáci se dokáží obklopit hromadou jiných věcí...
Jistě ten kousek staniolu zase sundají a odvezou domů.
To dělá u PC každý, všichni po sobě uklízí.

Petan600 - Profil | Ne 25.1.2015 7:08:53

Ziggy >> Ahoj,dĕlam to taky tak,základem je asi pořádek.Když je tma použiju podpruťák a lampičku a nemusim nic polepovat a svitit.Jsou i taci co svití až na druhý břeh.

Ziggy - Profil | Ne 25.1.2015 0:43:52

Petan600 >> nejde asi jen o čelovku do vody Petře, mě přijde tak trochu zvláštní si všechny anebo pár věcí vůbec něčím polepit a potom si svítit a hledat kde jsem co nechal, nikdy jsem to nepotřeboval a s příchodem soumraku si vše ostatní uložím na své místo a chytám dál až do tmy, stejně tak se mi nikde neválí klíče od auta ani od bytu, nejsem nepořádný, nestalo se mi nikdy že bych po tmě hledal nějaké vybavení, toto je asi dobré opravdu pro rybáře kteří se obklopí hromadou věcí kterou s velkým úsilím hledají, za mě max splávek, nebo policajt s malou ledkou, žádné plašení, normální chytačka, prostě vlasec na větvičku na něj stačí kousek staniolu (kuřáci znají:--))) a už jen opravdu malinko světla, neplašíší a chytáš

toť můj názor neovlivňující prodej podobných záležitostí

Gandy - Profil | Pá 23.1.2015 12:38:38

Nebylo by jednoduší použít reflexní barvu? Například něco takového:
http://www.marbol.cz/fotoluminiscencni-barva-lumisa​fe-barva-bila-100g/783

Jen se ptám, zkušenost nemám.

voz - Profil | Čt 22.1.2015 21:22:28

Sehnal jsem od člověka co dělal "nouzová značení" fosforovou samolepící tapetu. Mám ji na vidličkách, feedrových špičkách, na sedle navijáku atd. Myslím, že je to ještě o fous lepší. Světlo až při podebírání. Pokud je dost dlouho na slunci, tak svítí automaticky. Pokud je večer šero, nebo zrovna tma, stačí cvíli zblízka nasvítit silnou baterkou. Viditelnost 5 - 10metrů...

pslany - Profil | Čt 22.1.2015 19:49:22

ahoj ja si koupil tyhle http://www.tipa.eu/exec/search.aspx?exps=reflexni+s​amolepici&SearchType=Fulltext na bojky za 37 kc, a uvazuju ze je zkusim jeste nalepit na spicky feedru, barvit se mi moc nove pruty nechce

Vašek74 - Profil | Čt 22.1.2015 17:52:18

Ahoj,pro noční lov,nebo když se třeba za soumraku balí věci je dobrá každá věc, která pomůže k zamezení ztrát věcí nebo bezpečnosti.Doporučuji nalepit reflex.proužek - na zapichovací držák prutu-už se mi stalo že jsem přes něj hezky letěl....Mám 2 ks na prut + podběrák a pásky jsou veliká pomoc, také je nezapomenu u vody.Dají se využít i jinak, např. na tyčovou bojku atd.Mají je třeba zde-.http://kutil-florenc.cz/p/samolepici-reflexni-paska​/k/galanterie-reflexni-pasky-reflexni-pasky-samolep​ici
a taky dost věcí kdo něco kutí...
Ať se daří.

Petan600 - Profil | Čt 22.1.2015 17:35:48

Nevim jestli je dobré svitit čelovkou do vody ?

helljir - Profil | Čt 22.1.2015 17:28:07

Dobrej nápad určitě si to nalepím na držáky prutů

Starc55 - Profil | Čt 22.1.2015 17:02:03

Zajímavý nápad s tím hledáním věcí, které můžeme při lovu potmě ztratit. Dají se tím označit i jiné než rybářské věci, které často ztrácíme, jako klíče od auta nebo od domu apod. Celkově dobrej článek s dobrým nápadem.