Zimní lovy 6

Kategorie: Feeder
I letošní zimu bych rád pokračoval v seriálu "Zimní lovy". Jeho archiv naleznete v Miničláncích. Budu se tentokrát snažit vybírat složitější revíry, kde bude každa ryba o to cennější. Pokud počasí dovolí a nezamrznou hladiny na revírech, chtěl bych pokračovat až do konce února.
Začít jsem chtěl již počátkem prosince, ale první lov na nejmenovaném revíru se mi natolik líbil, že jsme o týden později raději na stejném místě natočili dvoudílné video, které uvidíte na konci prosince a v půlce ledna. Další lov byl na řece Svitavě v Brně, kde podoustve kolem míry braly tak dobře, že mi bylo hloupé "dělat chytrého" a něco o tak nenáročném chytání vůbec psát. Popravdě mne tohle chytání ani nebavilo a nedovedu si představit, co se tam děje v létě. I z tohoto důvodu jsem si řekl, že příště zkusím něco složitějšího.

Lov číslo 6, Dyje 5 - Nové Mlýny, 15.12.2013

Čas lovu: 12:30 - 16:00 hod.
Počasí: polojasno, slabý severní vítr, teplota vzduchu 5 stupňů
V prosinci jsem na Nových Mlýnech snad nikdy nechytal, nebo si to aspoň nepamatuji. Touhle dobou, pokud chci na "Pálavu", tak chodím na horní Mušovskou nádrž (Dyje 7). Naposledy jsem zde byl letos koncem října - a to ryby ještě na feeder braly slušně - chytl jsem asi 10 větších cejnů, co si pamatuji. Dokonce tehdy bylo i podobné počasí, jen asi 8 stupňů, ale voda samozřejmě mnohem teplejší. Teď je studenější, čistější a mně by stačil jediný zdejší cejn, abych byl spokojen.


Místo jsem zvolil tak, abych nemusel v teplém oblečení chodit daleko od auta a abych chytal na hloubce alespoň 4 metry blízko u břehu. Nechtěl jsem nahazovat daleko, abych docílil jemného lovu a co nejpřesnějšího trefování.
Voda byla extrémně čistá, což se zde stává poslední dobou pravidlem. Podle mne za to mohou slávičky, které zde dříve nebývaly, ale poslední roky se velmi rozmnožily - nasávají do sebe vodu, odebírají si z ní potravu a čistou vodu vyfukují ven. Uchycují se na všech tvrdých předmětech ve vodě (větve, kameny, štěrk a podobně) a nejsou jen na bahnitém dně.
Návnadu jsem si chystal až u vody, ale přístě s tím začnu již doma v garáži. Mám tam plno vhodných nádob, sít, dobrou černou hlínu a mnoho různých návnad, a já si přesto vezmu jen jeden načatý pytlík, kelímek červů, misku a nechám míchání až k vodě...



Zvolil jsem Milo Special Gardons - v zimě mu věřím a tady mi funguje. Koukněte na video "Feeder brzy na jaře", kde jsem jej na tomto revíru ve studené vodě také použil (sakra, to už je skoro 5 let?).
Do necelého půl kila krmení jsem kromě vody přidal jen kelímek bílých a červených červů v mizerné kondici, nic více.
Úvodní zakrmení na asi 25 metrů od břehu jsou pouhá 3 malá krmítka - samozřejmě vlasec zaklipovaný a nahazovat co nejpřesněji to jde. Montáž průběžná, krmítko 30 gramů a návazec 0,12 mm o délce 40 cm. Háček velikost 14 a na něm 2 červi těsně před smrtí. V prodejně mi řekli, že jsem za poslední 2 týdny první, kdo je kupoval, a že teď už nové neobjednávají.
Počítal jsem s tím, že první hodinu až dvě se nebude nic dít. A taky že nedělo. Přehazoval jsem zpočátku po 5-10 minutách, potom už jsem to přestal vnímat a jen čekal a čekal. Vleklo se to pomalu, ale naštěstí nebyla zima a dalo se to vydržet. Do čaje jsem si zapomněl dát cukr, tak jsem s ním jen občas dovlhčil krmení. Jak tu teplou vodu někdo může pít?
Po dvou hodinách bez záběru jsem byl rozhodnut lov ukončit a zbaběle prchnout domů. Od ústupu mne dělilo 5 minut, na které jsem naposledy nahodil, že mezi tím dojím svačinu a začnu balit. Po 4 minutách jsem uviděl první záběr tohoto dne, jen takový krátký drc, ale jednoznačně od ryby. Dávám ruku nad prut a znovu drc, ale tentokrát špička zůstala ten centimetr přihnuta, takže sekám. Cítím rybu a ne malou - stojí na místě a kope hlavou, ale nedaří se mi ji přitahovat. Než si stačím uvědomit, jestli není zamotaná v nějakám vlasci nebo přes vázku, tak je pryč a po vytažení zjištuji, že jsem bez háčku. Dávam čtrnáctku návazec a posílám montáž do stejného místa. Je to ten den teprve asi desáté nahození.
Po pěti minutách opět záběr a tentokrát rybu úspěšně zdolávám. Je to cejn kolem 50 cm - v létě by to byl takový ten "menší", který ještě není vybarven, ale v zimě jsou zde světlí všichni cejni. Mám z něj radost, dnešní mise je splněna.
Další hodinu jsem na 7 nahození měl 7 záběrů. Všechny velmi slabé, jen takové pohupování nejvýše o 3 cm. Dva jsem minul, zbytek byli cejni podobné velikosti - největší asi tak 53 cm, neměřil jsem je. Až poslední nahození kolem 16 hod. bylo zase bez záběru.
Co zafungovalo? Především nezdrhnout dřív, než vše začne fungovat. Kdybych tento revír neznal, utekl bych již po hodině a zkusil stihnout ještě nějaký náhradní revír. Dvě hodiny čekání na první záběr zde nejsou ničím neobvyklým ani v létě za ideálních podmínek. Dále podle mne zafungovala přesnost krmení s minimem návnady - do prvního záběru jsem zkrmil jen co by se vlezlo do kelímku od jogurtu a do konce lovu jen asi půl litr návnady dohromady.
Že budou záběry až tak jemné, mne docela překvapilo. Byl jsem nakonec rád, že jsem chytal jen blízko u břehu s medium prutem a 0,5 oz špičkou. Ve větší vzdálenosti by mi proud špičku více ohýbal a záběry by se nečetly tak dobře.

Co bych udělal jinak?

Pletenka místo vlasce by možná trochu pomohla i na takto krátkou vzdálenost - ale myslím, že až do prvního záběru tam ryby prostě nebyly a potom se daly chytit i bez pletenky. Bylo by to s ní zřetelnější, ale více ryb bych asi nechytil.
Mohu být rád, že ryby braly na tak mizerné masňáky, jaké jsem tentokrát měl s sebou. Nedělá mi problém chytat cíleně na mrtvé červy, ale chci to dělat tehdy, kdy se pro to já rozhodnu, a ne proto, že nemám na výběr. Sám nejspíše dokážu uchovat masňáky v kondici lépe než v prodejně, takže příště až budou čerství, nakoupím větší zásobu tak na měsíc dopředu.
No a nakonec by bylo asi přece jen lepší si více věřit, brát s sebou normální foťák a nemuset dělat fotky mobilem - ach jo!

 
Martin M. - 16.12.2013

Diskuse k miničlánku

Zajda - Profil | St 18.12.2013 17:17:51

Martin M. >> To je dobře..:-)

Martin M. - Profil | St 18.12.2013 17:12:28

Zajda >> tak nejak normalne...

Zajda - Profil | St 18.12.2013 16:40:30

Martin M. >> Ty nepóštíš?:-)))

Martin M. - Profil | St 18.12.2013 16:36:03

šmudla007 >> kapra na Vanoce jsem si vzdy kupoval. Kdybych ted jeste nejakeho chytl, tak ho snime jeste tentyz den a v pondeli si koupime cerstveho na Vanoce.

Fishky - Profil | St 18.12.2013 11:56:49

šmudla007 >> Tohle na mě ušila mladá v práci, slíbila třem kolegyním kapra na vánoce. Osobně myslím, že chytím houbelec, prostě tomu nevěřím, ale víš jak - dostat v tenhle čas doma volno na ryby, co volno, ještě tě prosí abys šel... no tak to půjdu vyzkoušet. Chytit tři tříkiláče v centru Brna víkend před Vánoci bude nemožné, ale proč to nezkusit :))

šmudla007 - Profil | St 18.12.2013 11:51:12

Martin M. >> Rybu na vánoce máš už chycenou nebo chytneš nebo se koupí? Fishky zjistil, že musí lapnout tři kapry jinak jeho pověst rybáře utrpí :)
My budem mít candáta a okouny,kapr taky nějaký zbyl. Není dobré nechávat všecko na poslední chvíli.

hraji - Profil | St 18.12.2013 11:48:00

Martin M. >> tak to nedáš Martine. Ani na Svitavě by to nešlo

Martin M. - Profil | St 18.12.2013 11:45:38

Knapík >> odhaduji to tam na 300 az 500 tisic dospelych cejnu. Pri prumerne delce zivota 10 let bych musel chytat tempem 137ks/den, abych kazdeho chytil aspon jednou :-)

Knapík - Profil | St 18.12.2013 11:35:26

Martin M. >> Jak píše Fishky, nejspíš to bude bezpečný, když už jsi tam ochytal všechny cejny dokola několikrát. Kdo ví, jestli ti naopak nejdou tak dobře právě proto, že si chtějí tohle držení zopakovat :-)

Knapík - Profil | St 18.12.2013 11:34:06

Zajda >> já jsem popravdě radši, když na cejna nemusím sahat vůbec.

Martin M. - Profil | St 18.12.2013 11:06:30

Knapík >> na fotce to vypada hur, nez ve skutecnosti. Ten uchop je velice spolehlivy, pritom nic nemackas. Klasicky uchop za hlavou jednou rukou je nemozny, protoze uz ji v teto velikosti neobejmes (aspon ja ne). Podberakove fotky ok, urcite to lepe vypada.

Fishky - Profil | St 18.12.2013 11:06:15

Zajda >> na kilovou rybu je tenhle "hmat" celkem bezpečný - používá se vskutku často. Jak moc to maj rádi cejni netuším, ale vzhledem k tomu, že MM už všechny cejny na NM chytil dokola desetkrát a stále jich tam hafo je, tak jim to asi nevadí :-))

Zajda - Profil | St 18.12.2013 11:02:11

Knapík >> To víš, dva suché prsty jsou míň suché než celá ruka. A ryby jsou zvětšené ve "fotošoku"..:-))) Kde by na jižní Moravě vzali kilovou rybu?:-)))

Knapík - Profil | St 18.12.2013 10:57:19

Martin M. >> nechci prudit Martine, ale tebou předvedené držení víc než kilových ryb dvěma prsty bych zrovna nedoporučoval ... Chápu, že se nechceš nechat osliznout, ale ta fotka v podběráku je v tomhle případě podstatně lepší.

Zajda - Profil | St 18.12.2013 10:45:56

Martin M. >> Ani se mi tomu nechce věřit. Ale to jsi byl u vody asi jenom půl hodiny, ne?

Martin M. - Profil | St 18.12.2013 10:43:58

KóĎA >> ne, vsechno popru

KóĎA - Profil | St 18.12.2013 10:42:59

Martin M. >> a bude článek? :-)