Ostroretka stěhovavá v obrazech

Kategorie: Všeobecné

Ostroretka je ryba, kterou v našich vodách vidíme skutečně rádi. Tvoří velká hejna a tam, kde je hojná s ní zažíváme fantastické rybářské chvíle. V mělkých úsecích čistých řek se nám často prozradí blýskáním svými stříbrnými boky. V tu dobu sbírají ostroretky potravu a máte-li s sebou rybářskou výbavu, je úspěch téměř zaručen. S úspěchem se chytá především na plavanou, feeder a muškařením.


Oko ostroretky má zlatý kroužek


Ústa jsou zcela unikátní a nezaměnitelná,


Hřbetní ploutev je krátká a mírně propadlá


Ostroretka je typická svými zvláštními ústy. Její pysky jsou rohovité a vytváří jen jakousi úzkou štěrbinu. Pomocí těchto úst, která nenajdete u žádné jiné ryby, seškrabuje ostroretka ze dna a z kamenů na dně svou oblíbenou potravu – jemné zelené řasy. Je to naprostý potravní specialista.


Prsní ploutve mohou mít načervenalý nebo spíše naoranžovělý nádech


Také břišní ploutve mají lehký červený nádech


Tvarem těla se ostroretka dost podobá podouství, ale její ústa jsou tak zvláštní, že omyl je naprosto vyloučen. Abyste bezpečně odlišili ostroretku od podoustve, stačí jediný pohled na její ústa. Ostroretky najdete v mnoha našich řekách. Tato ryba, původně se vyskytující v povodí Dunaje a Moravy, se díky vysazování doslala i do českých řek a evidentně se jí tam dobře daří. Obývá hlavně lipanové a parmové pásmo, ale najdete ji i v proudných úsecích hluboko v pásmu cejna. Zde ji najdete spíše v soudnějších úsecích a vždy na tvrdém dně. Zcela běžně se setkáváme s rybami v délce 35-40 cm, ale rekordní kousky se mohou přiblížit až k hranici 60 cm, což je naprosto úžasné.


Řitní ploutev může být mnohem výraznější


Ocasní ploutev je vidlicovitá a laloky zašpičatělé


Ostroretky se mimo dobu hájení dají lovit prakticky po celý rok, což z ní dělá skvělou sportovní rybu. Na jemném náčiní dokážou větší ryby i hezky zabojovat, takže si jejich lov skutečně užijete. Dobře reagují na vnadění, a pokud se na jejich lov chcete specializovat, je velmi pravděpodobné, že brzy ulovíte i nějakou skvělou a výjimečnou rybu, se kterou se budete moci hrdě pochlubit.


Postranní čára je dobře patrná
 
Milan Tychler - 23.11.2013

Diskuse k miničlánku

Kobarid - Profil | Po 2.12.2013 11:28:15

Zajda >> nosála poznám i potmě..........., byl tam se mnou i otec a chodil s mým mladým podél vody a taky konstatoval, že tak pěkné podoustve už dlouho neviděl.
Já tam ale spíš čekal nějakou parmu, chytal jsem totiž na žížaly, takže se to dalo předpokládat. Ale krom těch podouství, jsem tam žádnou jinou rybu nechytil, což mi ovšem nevadilo - zachytal jsem si pěkně.
Jestli mi to výjde a povezu mladýho přes Vánoce k ségře, tak pokud Bečva nebude pod ledem, tak si prut určitě vezmu sebou.

Zajda - Profil | Ne 1.12.2013 21:04:02

Kobarid >> My máme výhodu, že to tady zamrzá a ryby sjedou dolů a před černým morem se schovají...Fakt to byly podoustve? Takovou jsem tady za těch 25 let ještě nechytil...Ale ty si ji asi s ostrou nespleteš, že?:-)

Kobarid - Profil | Ne 1.12.2013 20:36:51

Zajda >> buď rád, že tam ještě máte to, co tam máte......... já byl před 2 měsíci u ségry v Přerově, bydlí přímo na nábřeží, takže jsem vzal sebou vercajk a šel si sednout na 2 hoďky k vodě. Chytil jsem cca. 8 ks podouství v délce 35 - 40 cm a byl jsem šťasnej jako blecha, protože takhle jsem si na Bečvě už dlouho nezachytal.
Druhý den jsem šel na Familie u Slavíče a za 3 hoďky jsem tam chytil 6 hrouzků a 3 jelce do 20 cm. Větší ryba tam už asi nebyla.

Zajda - Profil | Ne 1.12.2013 20:14:42

Kobarid >> Ty brďo - to platilo ještě pře 13 lety? Tak to zapomínám dost rychle... A k té Bečvě - u nás u ní nepotkáš skoro nikoho po celý rok. Kapři se tam špatně chytají, takže to není ono. Ale pár salátolovců na vysoké úrovni v MO máme...:-(

Kobarid - Profil | Ne 1.12.2013 20:06:40

Zajda >> No, tak cca. 15 let po zpátku.............., ale se divím, že si nepamatuješ hájení na řekách, viz. RŘ z roku 2002:
RYBÁŘSKÝ ŘÁD
platný od 1.1.2002
III. Všeobecný zákaz lovu
1. Na mimopstruhových vodách je stanoven od 16. března do 15. června včetně a na uzavřených lokalitách, t.j. údolních nádržích, jezerech, odstavných ramenech, tůních, retenčních nádržích, propadlinách a rybnících nezpůsobilých k řádnému rybníkářskému hospodaření, se zkracuje do 30. dubna včetně. Na vybraných údolních nádržích a na devastovaných revírech nemusí být vyhlášen. Je vždy uvedeno v soupisu revíru a stanovuje se individuálně.

Dneska sice můžeš chytat na Bečvě bez termínového omezení, ale jsi limitován hájením vybraných druhů ryb ( jelci, ostroretka, podoustev, parma) a jelikož v této době nesmíš ani provozovat lov, kterým je možno tyto hájené druhy ulovit, tak bys prakticky na Bečvě neměl v tomto termínu chytat vůbec. Nevím jak u vás v Přerově, ale kolem Hranic v této době u Bečvy nikoho nepotkáš.

Zajda - Profil | Ne 1.12.2013 11:22:34

Kobarid >> To muselo být hodně dávno - já už su hodně starej, ale hájení na řece už skoro nepamatuju...

Kobarid - Profil | Ne 1.12.2013 11:20:07

Zajda >> jen takovou drobnou poznámku, k tomu, co se dělo tehdy pod Hranicemi na Rybářích........... , byli jsme se tam s otcem během toho týdne podívat asi 3x a z těch cca. 20 lidí, co tam v tu chvíli stáli s prutem v ruce, byli možná 1 - 2 rybáři z Hranic, ostatní Přerov, Olomouc a pod. ( podle SPZ u odstavených aut a informací od člena RS, který to tam denně kontroloval).
A teď příjde ta "krásná" pointa celého příběhu - v té době se ještě v Přerově a Olomouci mohlo chytat na řece celoročně, jelikož to umožňoval RŘ ( tuším se tomu tenkrát říkalo, že se jedná o devastovanou vodu, kde se nemusí rybí osádka od března do června hájit), kdežto Hranická MO už měla od 15. 3. stopstav a ti chytráci říkali tomu našemu porybnýmu krásnou větu: "proč bychom si to teď vychytali u nás, když tam můžeme jít ryby i po 15. březnu".

Zajda - Profil | So 30.11.2013 15:42:24

Kobarid >> Tento stav nastal v PR u loděnice cca pře 2 lety. Způsobil jsem ho já 6.února úlovkem kapra 57cm...O chvíli později chytil podobného kolega chytající pode mnou. To už nevydržel další rybář chytající nad lávkou - okamžitě telefonoval kamarádovi, že se tam chytají kapři jak "telata". Druhý den 07,00 už tam nemělo cenu chodit, protože tam bylo lidí jako blech...Kapr už se chytil jenom jeden, přestali brát s klesající a čistící se vodou, ale chudinky ostroretky to měly hodně těžké. Byly tam doslova jedna na druhé, sjeté v podstatě od nového oseckého jezu až dolů - tam kvůli kormoránům nebyla ani rybka. Taky to tam chodil okukovat bývalý hospodář pan S., ale podle jeho slov se bál svého odvolání na příští schůzi v případě, že by tam nějaký zákaz dal. Zlom nastal, když se tam přišel podívat s nějakým maníkem z Olomouce a ten mu to posvětil. A odpoledne jsem tam s jedním starším porybným, který mě "jistil", zabouchal do vody ceduli a masařky měly po ptákách...Děla se tam i taková zvěrstva, že někteří "rybáři" přesypávali zájemcům ryby z vezírků do igelitek přímo u vody...

mirmen - Profil | So 30.11.2013 15:26:05

Ryba, kterou lovím rád.

Kdysi jsem při táboření nechal na stolku u ohniště pootevřený sáček s kořením ADAMOVO ŽEBRO, aromatické, středně ostré. V noci zapršelo, do sáčku se dostala voda, nechtěl jsem riskovat, že se rozjely nějaké plísně a sáček jsem namísto vysušení obětoval na ochucení návnady .

Jako první ryby najely ostroretky .... sůl + vůně a chuť koření je zřejmě dost motivovaly .
Poté jsem už cíleně zkoušel rozdíl v ochucení návnady ... jednoznačně vyhrávalo slané, aromatické koření.

dany1 - Profil | So 30.11.2013 14:22:25

Ahoj..je to krásná ryba.Jsem kousek od Orlické přehrady...to bude chtít navštívit horní toky..Otavu...Vltavu..

tym - Profil | Út 26.11.2013 18:37:08

Kobarid >>
Tak na to není co říci. Ale blíží se čas členských schůzí a tam je třeba se ozvat.